logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikroprocesorowy regulator temperatury kotłów C.O

reven18 26 Sty 2006 12:17 5159 9
  • #1 2220911
    reven18
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam!!!
    Posiadam sterownik taki jak w temacie. mój problem polega na tym, że spalił mi się zamocowany w środku transformator. Zamówiłem nowy, wymieniłem również mostek prostowniczy. I fefekt jest taki że za każdym razem jak włanczam sterownik do sieci, to wywala mi bezpecznik! Nie wiem co z tym zrobić??? Jaka może być tego przyczyna?? Dodam że jest to sterownik firmy elektro-miz typ: elektr 1. proszę o pomoc.
  • #2 2220969
    KAPAS
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Przyczyną może być źle podłączony transformator - zamienione uzwojenie wtórne z pierwotnym. Sprawdź również, czy nie ma zwarcia na sterowniku zasilania do "zera" lub przewodu ochronnego.
  • #3 2221241
    reven18
    Poziom 12  
    Transformator na pewno nie jest źle podłączony, a co do reszty wskazówek, to wszystko zprawdziłem i nic nie znalazłem, wszystko wydaje siębyć wporzadku.
  • #4 2222019
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    Sprobuj podlaczyc sam transformator bez obciazenia, pomierz go daj jakies obciązenie i zobacz jak sie zachowuje. Jakiej mocy jest to trafo?
  • #5 2222091
    KAPAS
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Czy nowy transformator, jest identyczny jak ten, który się spalił ? Podaj typ transformatora. Bezpiecznik wyrzuca po stronie zasilania czy odbioru ?
  • #6 2223197
    reven18
    Poziom 12  
    Ok z tym już sobie poradziłem, stabilizator był walnięty. Ale mam następny problem: regulator chodzi, tylko jak nastawi mu się jakąś temperature np. 45 stopni, to włacza się dmuchawa, nagrzeje te 45 stopni i wogóle się nie wyłancza tylko non stop dmucha, jak przekręci się potencjometrem to sięwyłaczy ale bez tego to chodzi non stop! Co może być tego przyczyna??
  • #7 2225720
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Podstaw potencjometr(może mieć przerwę w ścieżce) lub poszukaj drugiego - od wielkości histerezy.
    pzdr
  • #8 11848712
    PIOTR2510772
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam
    Mam problem z ustawieniem sterownika multi ster. Instrukcja obsługi jest , ale
    nie ma do końca takich nastaw.Raz opał wygaśnie ,a drugim razem nie wypala do końca.
    Miałem starszy model multi stera i byłem z niego zadowolony.Dzwoniłem do producenta
    powiedział jak go nastawić(co to za producent który zapewnia serwis tylko u siebie na miejscu to mam mu piec ze sterownikiem wysłać) został ustawiony
    a sterownik nie zachowuje się jak opisano w instrukcji.
    Może ktoś ma taki sam prosił bym o zdjęcia nastaw tego sterownika.
  • #9 14269022
    geko1
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Witam !
    posiadam sterownik taki jak kolega ELEKTRO MIZ typ ELEKTR 1 znajduje się na nim
    tylko przycisk start i pokrętło do regulacji nastawy temperatury .
    Mam pytanie odnośnie załączania pompy CO , która włącza się dopiero przy 45 stopniach ,czy jest możliwość zmiany nastawy aby włączała się przy 35 stopniach.
    Z góry dziękuję .
  • #10 14296121
    hevet2
    Poziom 32  
    Ocena: 620
    geko1 napisał:
    Witam !
    posiadam sterownik taki jak kolega ELEKTRO MIZ typ ELEKTR 1 znajduje się na nim
    tylko przycisk start i pokrętło do regulacji nastawy temperatury .
    Mam pytanie odnośnie załączania pompy CO , która włącza się dopiero przy 45 stopniach ,czy jest możliwość zmiany nastawy aby włączała się przy 35 stopniach.
    Z góry dziękuję .

Przytrzymaj przycisk start i włącz sterownik nadal trzymając start kilka sekund wejdziesz w ustawienia, możesz tam ustawić czas przedmuchu, przerwa pomiędzy przedmuchami i temperaturę załączania pompy (końcówka Po). Ustawiasz pokrętłem, pomiędzy pozycjami przełączasz przyciskiem start, po zakończeniu naciskasz kilkukrotnie start do wyjścia z ustawień i zapisania nastaw.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył mikroprocesorowego regulatora temperatury kotłów C.O. firmy Elektro-Miz, model ELEKTR 1, w którym spalił się transformator wewnętrzny. Po wymianie transformatora i mostka prostowniczego sterownik wyzwalał bezpiecznik przy podłączeniu do sieci. Przyczyną mogło być uszkodzenie stabilizatora, które po naprawie zostało rozwiązane. Następnie pojawił się problem z ciągłą pracą dmuchawy po osiągnięciu zadanej temperatury (np. 45°C), co mogło wynikać z uszkodzonego potencjometru lub niewłaściwej histerezy. Dodatkowo omówiono możliwość zmiany temperatury załączania pompy CO w sterowniku ELEKTR 1 poprzez wejście w tryb ustawień (przytrzymanie przycisku start podczas włączania) i regulację parametrów takich jak czas przedmuchu, przerwa między przedmuchami oraz temperatura załączania pompy. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące testowania transformatora bez obciążenia oraz pytania o zgodność nowego transformatora z oryginałem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA