logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpiecznik S191 B16 i grzejnik 2000W - co zrobić, gdy wyłącza zasilanie?

hoody1333 27 Sty 2006 11:48 6201 16
REKLAMA
  • #1 2224882
    hoody1333
    Poziom 11  
    Wczoraj pojawił się dośc ciężki temat...
    Mianowicie na górze domu , a jest to jak widzę stary dom który wynajmujemy z żoną, podłączyłem ze 2 miesiące temu grzejnik taki lekki elektryczny to się nazywa chyba konwektor czy coś, systematycznie dogrzewaliśmy nim sypialnię i wczoraj wchodzimy a tu od schodów na góre do sypialni ciemno, sprawdziłem bezpieczniki jeden taki s191 b16 wywalony, no to wszedłem na góre wyłaczyłęm odbiorniki a nie ma ich zbyt wiele.... i zszedłem na dół włączyć, zapaliło sie swiatło i niby wszysko ok, niestety z pozoru, włączyłem grzejnik z 2000W ustawiłem go na 750W, 3 sekundy i znów wywalił bezpiecznik tyle że tym razem wywalił mniemam że główny s191 C40 , przed chwilą włączyłem go i odpaliłem inny grzejnik bo myślałem że mam zwarcie w nim, sytuacja powtarza się co zrobić ? Wymienić bezpiecznik ?? Starałem się go wykręcić ale jak widzę jest to bardziej skąplikowane gdyż po odkręceniu z czołą 2ch śróbek i wyjęciu kabla z góry i z dołu nie wiem jak go wydostać... bo już sam jestem bezsilny a w sypialni mam 14 stopni więc zaczynam się martwić. Będe wdzięczny za pomoc....
    Łukasz
  • REKLAMA
  • #2 2224953
    robert45
    Poziom 22  
    Ocena: 89
    Zanim zdecydujesz się na wymianę bezpiecznika musisz zorientować się jaka instalacja jest w budynku.Czy jest to nowa instalacja z Cu ,czy stara z Al.To po pierwsze.
    Po drugie jaki przekrój przewodów zastosowano w instalacji gniazd.
    Po trzecie jak to ustalisz to można decydować się na zmianę bezpiecznika (oczywiście musi mieć wartość mniejszą niż bezpiecznik główny.

Istnieje jeszcze możliwość przegrzania przewodów w gniazdach do których włączone były grzejniki oraz mocowania przewodów do gniazd (koniecznie sprawdzić).
    Aby zdjąć bezpiecznik z listwy należy podważyć (podciągnąć pionowo ) u góry(lub na dole)taki zatrzask.

Uważaj przy tych czynnościach bo z prądem nie ma żartów.(upewnij się ,że zasilanie jest odłączone zanim przystąpisz do prac).
  • #3 2225017
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    Skoro wcześniej działało to nie jest wina S. Coś musiało się stać z instalacją w wyniku większego obciążenia. Trzeba znaleźć uszkodzenie, a nie wymieniać wyłączniki.
  • #4 2225248
    adam.bytom
    Poziom 11  
    Na pewno jest gdzieś zwarcie. Jeżeli przy innym grzejniku też wywala bezpiecznik to sprawdź gniazdko i instalację. W ostateczności mogła sie przegrzać S, ale to mało prawdopodobne.
  • REKLAMA
  • #5 2225482
    hoody1333
    Poziom 11  
    Dzięki, coś pomyśle, choć przewody które wychodzą z biezpiecznika z góry są miedziane, miałem przypadek ze w tym samym pokoju jedno gniazdko padło bo zostawiłem na dobe ten grejnik kiedys i cyk i gniazdko nie działa, a przewody to tu są różne i różniste jeszcze w czymś takim nie mieszkałem, Nie wiem co z tym zrobić moim zdaniem to nie zwarcie tylko przewód dostał i moze się gdzieś nadtopił bo przy małym obciążeniu jest ok (radio żarówka 100w i el szczoteczka do zębów... ) zwarcia na moje nie ma bo przyniosełm drugi piecyk z parteru i działa tu idealnie a na górze odrazu wywaliło. czy sam bezpiecznik można jakoś sprawdzić ? mógł się też uszkodzić ? ja ten grzejniczek podłączam przez 4m przedłużacz aby kabel się za bardzo nie nagrzewał i żeby mi nie poszło kolejne gniazdko....
  • #6 2225499
    adam.bytom
    Poziom 11  
    Jeżeli przez przedłużecz to podejrzewam że to właśnie przedłużacz będzie uszkodzsony. Sprawdź wtyhczkę i gniazdo przedłużacza. Czy nagrzewa si wtyczka przedłużacza??
  • #7 2225509
    robert45
    Poziom 22  
    Czyli mam rozumieć,że jak podłączasz np.radio do gniazdek w kórych miałeś włączone grzejniki to działa i nie wybija zabezpieczenia ?
  • REKLAMA
  • #8 2225543
    hoody1333
    Poziom 11  
    tak radio działa, i taki wąż swietlny z 100w w tym samym działa bez niczego zarówka jedna i w łazience ide zrobić test z suszarką zamiast grzejnika bo zawsze działała do góry w łazience a ma 2000W wiec zaraz doapisze

Dodano po 4 [minuty]:

suszarka też wywala, co do reszty to zostawiłem włączone światło 40w w łazience i poszedłem właczyć bezpiecznik, właczyłem i po chwili wywalił też a było tylko to włączone , co sądzicie kabel się upalił ?

Dodano po 6 [minuty]:

Ja masakra kabel to bym kupił w castoramie ale przeciągnąć w scianie .... ciekawe czy mają rurki bo to naprawdę ktoś stawiał chatę i nie miał kasy jak widzę, moja Żona jak patrzy na efekty jest z chwili na chwilę bardziej załamana .. ale coś na pewno się wymyśli ....
  • #9 2225747
    robert45
    Poziom 22  
    Czyli ustaliłeś ,że awaria jest w łazience?
    Jeśli tak to sprawdż gniazdko,jeśli przewody nie są przytopione to musisz znależć najbliższą puszkę do której dochodzą przewody z gniazdka i tam szukać zwarcia,jeśli tam nie będzie to niestety po kolei następne puszki drogą eliminacji aż do bezpiecznika.
    Często( na skutek obciążenia) przewody w puszkach popuszczają się i w efekcie doprowadza to do przegrzania izolacji i zwarcia.
    Więc zanim przystąpisz do wymiany przewodów sprawdż puszki.
  • #10 2225781
    hoody1333
    Poziom 11  
    W sumie to teraz widzę że z tego bezpiecznika wychodzą z góry 4 kable 2 narmalne jak u wszystkich miedziane natomiast 2 takie jak miałem przy kolejce w dziećiństwie, nazwał bym to linką splecioną nie wiem czy to miedź w każdym razie końce sa zaoksydowane , ma w sobie z 15-20 cieniutkich przewodów(drucików), hmmm sam nie wiem co z tym zrobić bo w jednym gniazdku na górze (tam jest łazienka i sypialnia i kawałek korytarza) takie 2 kable były do gniazdka i wymianiałem gniazdko , były zaoksydowane i brunde jakieś takie wziąłem jednego nożem na pakcu oczyściłem drugioego tak samo i był wyłączony bezpiecznik i nagle na scianie się zatknęły i iskra..... do teraz mam przypalonją farbę na ścianie, a miernik nic nie pokazywał.... więc intalację robił chyba murarz . Ja wezme odkręce gniazdka do w sypialni i łazience i zobacze czy tam dochodzi miedź czy tej zaj...te linki :-(
  • #11 2225850
    robert45
    Poziom 22  
    Pomimo wyłączenia bezpiecznika nastąpiło zwarcie? to znaczy ,że musi być jeszcze jeden obwód na innym bezpieczniku.Uważaj bo może być taka sytuacja,że obwody są na różnych fazach,i jeśli połączysz dwie różne fazy to będzie zwarcie.
    Niestety linka to nie przewód do instalacji ,dobrze,że chociaż zalutowane końcówki.Taka instalacja nie nadaje się do podłlączania grzejników.
    Wygląda na to ,że ktoś montował co popadnie.
    Niestety chyba czeka Cię wymiana instalacji.
    Zwarcie o którym piszesz mogło podtopić izolację innych kabli.
    Jeśli instalacja jest w rurkach i puszki są właściwie osadzone to wymiana nie jest trudna.
    Technicznie jest to czynność prosta dla elektryka.
    Dla instalacji w gniazdach musisz zakupić przewody
    o przekroju 2,5mm(do kwadratu).
    Chyba nie obejdzie się bez elektryka.
  • #12 2225869
    hoody1333
    Poziom 11  
    obawiam się że masz rację bez elektryka dupa :-(

Dodano po 22 [sekundy]:

Zna ktoś kogoś godnego polecania w Poznaniu ?
  • #13 2225895
    robert45
    Poziom 22  
    Niestety ja nie znam w Poznaniu.Powodzenia.
    I nie włączaj tego bezpiecznika bo może się przytopić i pożar w budynku.
    Pozdrawiam.Chyba więcej Ci nie pomogę.
  • #14 2226208
    adam.bytom
    Poziom 11  
    Obawiam sie ze Robert ma rację i bez wymiany instalacji sie nie obejdzie. Powodzenia!
  • #15 2226659
    -Baranek-
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Panowie koledzy moment bez dramatyzowania :)

hoody1333 po pierwsze ile obwodów jest podłączonych na tym bezpieczniku i jakie?
    podejrzewam ze gniazdka co jest popodłączane
    jeśli bezpiecznik jest 16A typu s to lekko licząc sam piecyk bierze 9A
    co masz jeszcze podłaczone na tym obwodzie
    czyli na pozostałe prawidłowe działanie bezpiecznika pozostaje ci 6A czyli coś około 1400W
    podejrzewam ze w/w obwód jest przeciążony i stąd problemy
    przewody jak najbardziej moga się grzać na stykach ale to na 100% nie powoduje zadziałania bezpiecznika (tylko jak będą sie mocno grzaćto moze chałupa z dymem pójść ale to czarnowidztwo) przewody nie odkształcają sie na tyle pod wpływem tmp żeby nawet pozbawione izolacji się zwierały
    ostatecznie przyczyną może być zwęglona izolacja na końcach kabli tam gdzie się grzeje niemiłosiernie i powodować zwiększony prąd upływu

reasumując musze wiedzieć co dokładnie wisi na tym bezpieczniku co jest podłączone na stałe a co podłączasz czasowo wtedy można dokładniej coś zdiagnozować
  • REKLAMA
  • #16 2258070
    Garcia24
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Przyjrzyj się samemu S-owi. może być przegrzany - raz wywalił, a potem go trzymało i poleciało główne. jak masz na podmiane to podmień - może być z innego obwodu.
  • #17 2359515
    Lej5
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Powiem jedno może ktoś ci podkrada prąd lub robi się jakieś zwarcie w obwodach lub masz przesilenie instalacji spowodowane grzejnikiem

Podsumowanie tematu

✨ W wynajmowanym, starszym domu pojawił się problem z wyłączaniem się bezpiecznika S191 B16 po podłączeniu elektrycznego grzejnika o mocy 2000W (ustawionego na 750W). Po kilku próbach z innymi urządzeniami (np. suszarką) bezpiecznik główny S191 C40 również wyłączał zasilanie. Przyczyną może być przeciążenie obwodu, uszkodzenie lub zwarcie w instalacji elektrycznej, szczególnie w gniazdkach i przewodach na górze domu, gdzie instalacja jest stara i częściowo wykonana z nieodpowiednich materiałów (np. linka złożona z cienkich drucików, zaoksydowane końcówki). Zalecane jest sprawdzenie stanu przewodów, gniazdek, puszek instalacyjnych oraz ewentualna wymiana uszkodzonych elementów. Wskazane jest także zweryfikowanie, co dokładnie jest podłączone do danego bezpiecznika, gdyż grzejnik o mocy 2000W pobiera około 9A, co może przeciążać obwód zabezpieczony bezpiecznikiem 16A. Próby wymiany samego bezpiecznika bez usunięcia usterki są niewskazane ze względu na ryzyko pożaru. Wskazane jest skorzystanie z usług wykwalifikowanego elektryka, zwłaszcza że instalacja wymaga modernizacji i naprawy. Podłączenie grzejnika przez przedłużacz również może być problematyczne, jeśli przedłużacz jest uszkodzony lub niewłaściwie dobrany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA