logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak używać programu AIROMATE do emisji sygnału stereo i RDS przez kartę dźwiękową?

beezer92 28 Sty 2006 01:21 6921 26
REKLAMA
  • #1 2228019
    beezer92
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Program AIROMATE służący do emitowania sygnału dżwiękowego z zakodowanym sygnałem strereo i RDS - Za pośrednictwem karty dżwiękowej komputera. sygnał ten można podpiąć pod dowolny nadajnik FM.

ps. jeśli chodzi o włączenie funkcji pilota 19kHz -nie polecam... lepiej działa gdy nadajnik ma wbudowany koder stereo... cały program ma ładną oprawę graficzną i przyjazny interface -mówiąc prościej bardzo łatwy w obsłudze.

bawiłem się nim można w nim ustawiać program nadawanych audycji i Texty...

Poniżej zamieszczam ten proramik...

pozdrawiam... :)

Piracki załącznik skasowano
    j.
  • REKLAMA
  • #2 2229204
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 573
    a ustawiłes poziom sygnału RDS?? to jest dosć istotne tak samo jak częstotliwość 57KHz musi być bardzo dokładna bo n ie kazdy dekoder to przeczyta
    Pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

niechce mi sie podpinac oscyloskopu do karty dżwiękowej ale domyślam sie ze zadna rewelacja moze kiedyś to sprawdzePozdro
  • #3 2229684
    beezer92
    Poziom 16  
    tam w opcjach można wszystko ustawić... z tym że niewiem jaki ma być poziom środkowy sygnału RDS na wyjściu z kartu ale myślę że można to sprawdzić doświadczalnie naprzykład dzwoniąc do znajomego i spytać czy świeci mu się RDS?

ja nic nie zmieniałem w ustawieniach ponieważ odrazu działał RDS wystarczyło włączyć start. sprawdzałem u kumpla 200m. dalej i wszystko śmigało :)

ale jak ktoś chce to są tam ustawienia zaawansowane może zmieniać pilota i różne częstotliwości generatorów i chyba jak się nie mylę to nazwę utworu jaki leci...

ale to trzeba sobie poustawiać już samemu.

pozdrawiam...
  • #4 2230366
    szerloc1
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    no dobra ale w tym programie jest cos nie tak crac sie niechce odpalic a strona gdzie sa do tego kraki jest tam okropna ilosc wirosow razem z cracami
  • #5 2230846
    psooya
    Poziom 38  
    Witam poziom RDSu niemożna sobie tak na oko ustawić to jest ważniejsze od poprawnego ustawienia pilota 19KHz a pozatym myśle ze wychodzi prostokąt z tej karty co zapewne strasznie rozwala nośna (jest za szeroka). zmierz poziom jakiejś stacji i sobie ustaw tylko musisz ciagle szukać az którejś sie koder stereo zepsuje hehehe
  • #6 2230911
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Żeby ten program działał /STEREO+RDS/ trzeba mieć porządną kartę dzwiękową z próbkowaniem ponad 192kHz
  • REKLAMA
  • #9 2231708
    VSS
    Poziom 21  
    Ocena: 261
    Cytat:
    Program AIROMATE służący do emitowania sygnału dżwiękowego z zakodowanym sygnałem strereo i RDS - Za pośrednictwem karty dżwiękowej komputera. sygnał ten można podpiąć pod dowolny nadajnik FM.

Oczywiście ale musisz miec karte na chipsecie ENVY24HT. Z inną nie działa. Ja mam fortissimo 4, z nia soft współpracuje

Cytat:

w full wersji można zapamiętac ustawienia

Cytat:

tu próbujesz zrobić z ludzi frajerów ,bez punktów mozna zassać ze strony http://www.heinecke.nl/
  • #10 2232049
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    VSS ma racje :D
    A btw jak sie podłącza dwa kanały z karty do nadajnika mono żeby uzyskać stereo?
  • #11 2232273
    psooya
    Poziom 38  
    Musisz zrobić koder stereo jest na elektrodzie dobry schemat podam ci linka tylko znajde

Dodano po 4 [minuty]:

http://img1.yoxio.com/img/172583.jpg

Dodano po 1 [minuty]:

a tu jest wszystko o tym koderze jest naprawde dobry robiłem testy na oscyloskopie to jest bardzo prosty i zarazem bardzo bobry koder https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic247982.html
  • #12 2234537
    beezer92
    Poziom 16  
    szerloc1 napisał:
    no dobra ale w tym programie jest cos nie tak crac sie niechce odpalic a strona gdzie sa do tego kraki jest tam okropna ilosc wirosow razem z cracami

dlatego zamieściłem dobrego razem z programem i nie prubuj szukać kolejnego bo jeszcze złapiesz wirusa- wiadomo przecież że na takich stronach są same wirusy? a jeśli chodzi o tego którego zamieściłem to działa! wystarczy rozpakować i wkleić w katalog w którym jest zainstalowany program

pozdrawiam...

Dodano po 40 [minuty]:

Dodano po 3 [minuty]:

VSS napisał:
    Cytat:

Oczywiście ale musisz miec karte na chipsecie ENVY24HT. Z inną nie działa. Ja mam fortissimo 4, z nia soft współpracuje

Cytat:

w full wersji można zapamiętac ustawienia

Cytat:

tu próbujesz zrobić z ludzi frajerów ,bez punktów mozna zassać ze strony http://www.heinecke.nl/

pewnie że można! - a czy będzie wszystko działać??? (((przecież to jest wersja DEMO))) :D

ps. nie mów mi że próbuje zrobić z kogoś frajera bo to nie prawda!!!

zamieściłem program z dodatkiem który umożliwia działanie programu! a wersję DEMO to wsadż sobie w buty -będziesz wyższy :D
  • REKLAMA
  • #14 2236845
    VSS
    Poziom 21  
    Ocena: 261
    beezer92 napisał:

pewnie że można! - a czy będzie wszystko działać??? (((przecież to jest wersja DEMO))) :D

tak, działa wszystko, sprawdziłem. Nie działa tylko zapisywanie ustawień co nie jest niezbędne do sprzwdzenia czy program działa. Zresztą na stronie WWW która podałem jest to opisane. Poza tym soft kosztuje 15 euro i w razie chęci piracenia naprawde warto go kupić.
  • #15 2237146
    beezer92
    Poziom 16  
    przepraszam bardzo ale moderator skasował załącznik..... więc musicie się pocieszyć wersją DEMO http://www.heinecke.nl/

ale jeśli ktoś jest sprytny? :) :) :) - tylko uważajcie na wirusy i grożne trojany na stronach z wiadomo jakimi dodatkami :) - a zapewniam że jak nie macie jakiegoś FIREWALLA to nawet nie prubujcie tam wchodzić!!!

szkoda bo programik jest naprawdę fajny...

pozdrawiam i przepraszam moderatorów za zamieszczenie (nielegalnego pliku)...

aha jeszcze jedno jak chcecie aby opcja zapamiętywania działała to poszukajcie w sieci plik (rejestru) do tej wersji i zainstalujcie wtedy wszystko działa jak w orginale - ale to już robicie na własną odpowiedzialność. (chodzi o prawa autorskie) pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #18 2242252
    psooya
    Poziom 38  
    no to vez sensu generować to programowo z kompa może i lepsze efekty ale dory komp jest niestety potrzebny a i próbkowanie 192KHz jeśli chodzi o nadajniki to tez nie jest dobry pomysł nieda sie ukryć ze psmo przenoszenia m.cz wynosi 15KHz w wszystko powyżej tylko wpływa negatywnie na koder stereo ale niebede sie rozpisywał Miłej zabawy
  • #19 2297623
    rudzion
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Sprawdziłem programik i działa.
    Mam tylko problem z RDS-em.
    Na 57kHz za nic w świecie nie wysteruję sygnału RDS :cry:
    Słychać tylko efekt "dalekopisu" w tle muzyczki :|
    Ale gdy ustawię na 19 kHz lub 38 kHz i podstroję przesunięcie to pojawia się RDS :D

Niestety coś kosztem czegoś :| Stereo z wiadomych powodów zanika.

Ale i tak jest ok :D:D:D
  • #20 2604871
    SQ9MYX
    Poziom 23  
    Ocena: 72
    witam posiadam ten program tylko za chiny nie moge ustawic rds'u stereo normalnie diała dodam ze mam karte SoundBlaster Live! 5.1 digital
  • #22 4450847
    Radioamator446
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Odnowie temat i się zapytam, czy na karcie Sound Blaster Audigy2 OEM poleci RDS wygenerowany tym programie, bo jak na razie tylko bez muzyki bardzo ciężko leci oraz po zmianie f z 57k na 19kHz z drobnymi regulacjami. no chyba że podacie mi jakiś schemat prostego kodera, ale ze względu na to, że nie jestem doświadczony w programowaniu procesorów więc proszę o coś na gotowych zaprogramowanych układach.

P.S przeglądałem inne tematy jakby ktoś się chciał czepiać, że idę sobie na łatwiznę

Pozdrawiam, Radioamator446

Post był raportowany.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA -->REGULAMIN pkt 15. [hefid]
  • #23 5126726
    lukidor
    Poziom 11  
    Ma ktoś pełną wersję tego programu? Mam wer. 1.02 i 1.03 i wszystko chodzi tylko że po godzinie coś sie zawiesza,pokazuje się komunikat windowsa o błędzie i program się wyłącza.A tak ogólnie to jest SUPER!!!
  • #26 5361999
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    mpx-fm, sprawdzałeś jakość tych software'owych koderów?
    W żaden sposób to nie przypomina hardware'owego stereo... :)
  • #27 5381777
    mpx-fm
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    niestety jescze nie , niemialem odpowiedniej karty dzwiekowej , poniewaz jakos niebardzo w nie wiezrylem, wiec inwestowac w taka zabardzo nadaremnie niechcialem

tzn jest az tak fatallnie ?

Zgodnie z punktem 15 regulaminu, proszę, przed napisaniem kolejnego postu, poprawić wszystkie poprzednie.
    Następnym razem będzie "OSTRZEŻENIE". Nie kasować wpisu! /c2h5oh/

Podsumowanie tematu

✨ Program AIROMATE umożliwia emisję sygnału audio z zakodowanym sygnałem stereo i RDS za pomocą karty dźwiękowej komputera, który można podłączyć do nadajnika FM. Do poprawnego działania funkcji RDS wymagana jest karta dźwiękowa z próbkowaniem co najmniej 192 kHz, najlepiej na chipsecie ENVY24HT (np. Fortissimo 4). Ustawienie poziomu sygnału RDS oraz dokładnej częstotliwości nośnej 57 kHz jest kluczowe, gdyż nieprecyzyjne wartości mogą powodować problemy z dekodowaniem RDS. Niektóre karty, jak SoundBlaster Live! 5.1, nie obsługują RDS z powodu ograniczeń sprzętowych. Włączenie funkcji pilota 19 kHz w programie nie jest zalecane, lepiej korzystać z nadajnika z wbudowanym koderem stereo. Program posiada przyjazny interfejs i pozwala na ustawianie tekstów oraz harmonogramu audycji. Wersja demo działa, ale nie zapisuje ustawień, pełna wersja kosztuje około 15 euro. Użytkownicy zwracają uwagę na ryzyko pobierania nielegalnych plików z wirusami. Alternatywnie polecane są bardziej rozbudowane programy, np. mpx-fm, choć software’owe kodery stereo nie dorównują jakości sprzętowym. Do uzyskania prawdziwego stereo często zalecane jest zastosowanie zewnętrznego kodera stereo, którego schematy dostępne są na forach elektronicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA