Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Transmiter FM - Czy można dodać i wysyłać samemu RDS ?

Alexon100 28 Jul 2018 21:53 2016 33
NDN
    Alexon100
    Level 8  
    Witam, ostatnio widziałem że jest możliwe wysłanie RDS'ów przez MPX, jeżeli ma się kartę dźwiękową która obsługuje 192KHz.

Czy można w jakiś sposób zmodyfikować transmiter taki samochodowy żeby wysłało RDS przez jakiś program który wyśle RDS przez Jack'a ?

Jeżeli nie, to są jakieś inne sposoby na zrobienie i wysłanie RDS'a ? posiadam też kartę RTL-SDR, może dzięki temu też bym mógł zmodyfikować transmiter, lub kartę SDR ?

PS. na elektronice znam się tylko trochę, więc jeżeli ktoś mi podeśle może jakiś schemat to proszę taki czytelny dla początkujących.

Pozdrawiam.
  • NDN
    andrzejlisek
    Level 29  
    1. Może się zdarzyć, że karta dźwiękowa ma na wyjściu filtr dolnoprzepustowy o częstotliwości 20-25kHz, sprawdź za pomocą oscyloskopu, czy dźwięk o częstotliwości na przykład 96kHz lub 48khz ma podobną amplitudę, jak dźwięk o częstotliwości na przykład 10kHz i 1kHz. Karta Sound Blaster Audigy 2, którą posiadam, ma taki filtr, więc pomimo, że może próbkować z częstotliwością chyba 128kHz, nie jestem w stanie wygenerować dźwięku o częstotliwości 64kHz. Zapoznaj się z budową sygnału radiowego FM stereo z RDS, cały wic polega na tym, żeby spreparować taki sygnał (mono do 15kHz, pilot 19kHz, różnica stereo wokół 38kHz i RDS wokół 57kHz) w komputerze i wyprowadzić go na wyjście analogowe, jedyne dostępne w komputerze to na ogół karta dźwiękowa o wysokiej częstotliwości próbkowania.

2. Skoro masz RTL-SDR, to sprawdź, czy Twój transmitter jest w stanie przenieść sygnał m.cz. o częstotliwości co najmniej 58-60kHz poprzez generowanie pojedynczych tonów, z wiadomych względów nie będziesz ich słyszeć, ale powinny pokazywać się na widmie m.cz. w aplikacji do SDR. Jeżeli to jest najprostszy nadajnik mono, to można próbować przerobić filtry dolnoprzepustowe, żeby przeniósł pasmo od 0 do 60kHz. Jeżeli ma w sobie enkoder stereo, to przeróbka będzie trudniejsza, o ile możliwa.

3. Do ewentualnej przeróbki transmittera potrzebny będzie jego schemat. Pomyśl, czy łatwiej Ci będzie przerobić transmitter, do którego nie masz schematu, czy zbudować nadajnik od podstaw. Czasami w DIY konstrukcje pojawia się nadajnik 88-108 ze schematem, możesz wziąć najprostszą konstrukcję, ale przy realizacji zadbać o odpowiednio szerokie pasmo przenoszenia (pomijam aspekty strojenia, pływania i dopasowania impedancji, których nie można pominąć przy budowie własnego nadajnika).
    Alexon100
    Level 8  
    Wczoraj własnie próbowałem wysłać RDS z mojego nadajnika, i bez RTL-SDR wiem, że się nie uda.

Podłączyłem amplituner oraz Nadajnik razem, jak daje na Tuner, słyszę dźwięki, natomiast jak dam Aux, to absolutnie nic nie słyszę

Zobaczę jeszcze programem RDS Spy, żeby zobaczyć czy w ogóle mi wysyła RDS'a
    Alexon100
    Level 8  
    Zrobiłem test, RDS'y wyświetlały się prawidłowo w programie, lecz jak wysyłam teraz RDS do transmittera, to zamiast widzieć RDS na ekranie, to słyszę dźwięk "RDS'a", więc problem stoi przy transmitterze.

Edit: Zapomniałem napisać, że transmitter ma w sobie Stereo.

Edit2: Chyba znalazłem problem, gdy dam głośniej amplituner, słyszę takie dziwne dźwięki, oczywiście bez uruchamiania RDS'ow, podczas gdy podgłaśniam i ściszam transmitter. Nagrałem filmik z dźwiękiem żeby jakoś "pokazać", może to coś pomoże

Dodano po 6 [godziny] 45 [minuty]:

Przed chwilą zrobiłem test z kluczem USB, ponieważ transmiter nie ma odpowiednich częstotliwości (57kHz) na jacku z czego słyszałem szum-piszczenie w głośnikach amplitunera. Nagrałem i wgrałem fragment odpowiednich "dźwięków RDS", o dziwo częstotliwości były prawidłowe, ale przez te szumy które ma transmiter w sobie (filmik wyżej) to niestety radio nie odbiera RDS'ów, Da się jakoś te szumy z transmitera usunąć ? Te które są na filmiku wyżej ? Bo nawet kluczem USB bym wysyłał RDS'y
    Alexon100
    Level 8  
    Nikt nie jest mi w stanie pomóc ?
  • Helpful post
    themosfet124
    Level 17  
    Skoro transmitter ma wbudowany koder stereo, to także preemfazę i filtry LPF 15kHz . Nie uda Ci się więc poprawnie nadawać sygnału RDS przez wejście liniowe nadajnika. Musiałbyś się "wpiąć" sygnałem RDS bezpośrednio za koderem stereo omijając go razem z preemfazą i LPF. Zapewne koder, filtr, preemfaza, generator są razem zintegrowane w jednym układzie scalonym - czyli niestety nie dasz rady ominąć kodera... Pozostaje jedynie wykonanie odpowiedniego generatora.
    Alexon100
    Level 8  
    Masz może jakiś tani (łatwy) schemat do wykonania odpowiedniego nadajnika ?

Dodano po 1 [minuty]:

Ponieważ już wole se zrobić nowy nadajnik niż kombinować, ja bym sobie poszukał, ale jak pisałem a początku, jestem początkującym elektronikiem, i nie wiem czy bym robił nadajnik na odpowiednie częstotliwości

Dodano po 20 [minuty]:

Jeżeli chcesz mogę ci wysłać wnętrze transmittera
  • NDN
    Alexon100
    Level 8  
    Dzięki, znajdę wszystkie elementy potrzebne, i spróbuje w miarę możliwości to zrobić
    Rezystor240
    Level 41  
    Alexon100 wrote:
    Ponieważ już wole se zrobić nowy nadajnik niż kombinować, ja bym sobie poszukał, ale jak pisałem a początku, jestem początkującym elektronikiem, i nie wiem czy bym robił nadajnik na odpowiednie częstotliwości

Jeśli nie jesteś elektronikiem to tym bardziej nie zrobisz odpowiedniego generatora w:cz (wielkiej częstotliwości).

Generator będzie 'pływał' nie będzie stał w zadanej częstotliwości.
    Może się wzbudzić, skutkuje to spaleniem (kosztownych) elementów.
    Nigdy nie ustawisz prawidłowej modulacji, będzie albo za cicho albo będzie charczało.
    To jest praktycznie nie wykonalne bez odpowiednich przyrządów.
    Nie polecam zabierać się za budowę urządzeń nadawczych.
    Poza tym to niezgodne z Polskim prawem!
    Alexon100
    Level 8  
    Tak wiem ze to nie zgodne z polskim prawem, ale jest zgodne ze francuskim, jeżeli będę nadawać we wolnej częstotliwości
  • Helpful post
    themosfet124
    Level 17  
    Pamiętaj, że wykonując ten układ, należy wielką uwagę zwracać na staranność montażu !
    Połączenia powinny być jak najkrótsze, zasilanie dobrze odfiltrowane, a całość porządnie zaekranowana - inaczej o jakiejkolwiek stabilności częstotliwości nie ma mowy :)
    Polecam pooglądać sobie zdjęcia układów w.cz , wtedy będziesz wiedział o co chodzi.
    Powodzenia ;)
    Alexon100
    Level 8  
    Oto co mówi Francuskie prawo:
    Émettre du son sur les ondes radio public est strictement interdit et puni par la loi, mais on emmet du son sur les ondes libres (87.5-108 MHz) sans interompre d'autres radiostations avec un émetteur moins de 1 watt et moins d'un métre, alors la loi nous autorise.

Tłumaczenie:

Nadawanie dźwięku na falach radiowych publicznych jest zakazane i karalne przez prawo, ale jeżeli nadajemy dźwięk na wolnych częstotliwościach (87.5-108 MHz) bez zakłócania innych radiostacji z nadajnikiem mniej niż 1 watów i mniej niż 1 metr, to w tym przypadku prawo nam pozwala.

Wiem, to nie forum polityczne, ale forum elektroniczne. Po za tym i tak bym uzyl nadajnika na 3 sekundy żeby wysłać jeden komunikat.

Pozdrawiam.
    Alexon100
    Level 8  
    Da się zmniejszyć zasięg tego nadajnika ? Bo 100 metrów nie potrzebuje, chyba że trzeba zostawić, to zostawię
    Rezystor240
    Level 41  
    Alexon100 wrote:
    Da sie zmniejszyc zasieg tego nadajnika ? Bo 100 metrow nie potrzebuje, czyba ze trzeba zostawic, to zostawie

Nie da się, nawet pluskwa na 1 tranzystorze będzie generowała podobny zasięg, przy odpowiednich warunkach.

Więc tak czy inaczej, jest to nielegalne.
    themosfet124
    Level 17  
    Alexon100 wrote:
    Da sie zmniejszyc zasieg tego nadajnika ? Bo 100 metrow nie potrzebuje, czyba ze trzeba zostawic, to zostawie

Nie ma czegoś takiego jak "zasięg nadajnika". Nie da się go także bezpośrednio określić. U jednej osoby nadajnik o mocy 5W będzie miał zasięg 10km, a u innego 15km. Zamieszczony przezemnie układ ma moc ok 5mW - jego zasięg zależy od zastosowanej anteny, jej umieszczenia i ukształowania terenu wokół. Nikt przecież nie będzie Cię "ścigał" za używania tej "zabawki".

Na podstawie zamieszczonego przez Ciebie fragmentu prawa radiokomunikacyjnego, można wywnioskować, że podobnie jak w Czechach nadawanie w paśmie 88-108 jest legalne z pewnymi ograniczeniami (maksymalna moc 1W). Jak więc widzisz, niczym nie musisz się przejmować :D
    Alexon100
    Level 8  
    No cóż, nie martwię się, bo sam nadaje 24/7 polskie radio transmitterem 1 watowym na około 1 km, ale problemem jednak jest, czy wkrótce nie stanę się "piratem radiowym", dlatego chciałem zmniejszyć zasięg nie jednego ale dwóch nadajników.
    Rezystor240
    Level 41  
    themosfet124 wrote:
    nadawanie w paśmie 88-108 jest legalne z pewnymi ograniczeniami (maksymalna moc 1W).

Czytaj uważnie:

Alexon100 wrote:
    bez zaklocania innych radiostacji z nadajnikiem mniej niz 1 watow i mniej niz 1 metr

Mniej niż 1m.

Nawet nie wiesz kiedy do Twych drzwi zapuka URTIP, i kiedy założą Ci sprawę w prokuraturze.

Pozdrawiam.
    Alexon100
    Level 8  
    Rezystor240 wrote:

Nawet nie wiesz kiedy do Twych drzwi zapuka URTIP, i kiedy założą Ci sprawę w prokuraturze.

Z tym się mogę zgodzić
    themosfet124
    Level 17  
    Prawdopodobnie w przytoczonym fragmencie jest błąd...
    Bo moc do 1W wyklucza zasięg maksymalny 1m - zapewne chodziło o 1W i 1km.

Po za tym to nie forum prawnicze i rozważania na ten ten temat są chyba nie na miejscu ?

Rezystor240 wrote:

We Francji to napewno nie URTiP ;)
    A i dlaczego mają "zapukać" skoro nie łamie się prawa ?
    Alexon100
    Level 8  
    Nie, dobrze napisane, 1m, ale nadaje nie regularnie tylko dla testów
    Alexon100
    Level 8  
    To wtedy by nie (moim zdaniem) była moja wina, skoro mi sprzedano nadajnik który ma 1w i który mi nadaje na odległość około 1 km (mała antena przyczepiona)

Po za tym dlatego piszemy o prokuraturach, a nie jak po prostu zrobić/zmodyfikować nadajnik ?

Dodano po 1 [minuty]:

Zamykam, bo nikt nie był w stanie mi dokładnie odpowiedzieć na moje pytanie.
    dzimi
    Moderator
    Na prośbę Autora tematu- odblokowuję.
    Alexon100
    Level 8  
    Przepraszam moderatorów za "zawracanie d*py". Odblokowuję, pod warunkiem ze ktoś DOKŁADNIE mi napisze co mam robić. Ostatnim razem był bałagan, więc liczę na pomoc, a nie mówić o prawach, bo wiem co będę robić. Mam nadzieje ze ktoś pomoże.

Pozdrawiam.
    Rezystor240
    Level 41  
    Alexon100 wrote:
    Ostatnim razem był bałagan, więc liczę na pomoc, a nie mówić o prawach, bo wiem co będę robić. Mam nadzieje ze ktoś pomoże.

Musisz zbudować generator (do łatwych zadań nie należy) najlepiej z stabilizacją częstotliwości opartą na mikroprocesorze, PLL.
    Bez odpowiednich przyrządów nawet nie ma mowy o poprawnej konstrukcji.

Następnie podajesz na wejście takiego generatora sygnał MPX, zakodowane audio (stereo) i Twój upragniony sygnał DRS-u.
    Do tego są odpowiednie programy, do pobrania z sieci.
    jaszczur1111
    Level 33  
    Rezystor240 wrote:
    Alexon100 wrote:

Nie da się, nawet pluskwa na 1 tranzystorze będzie generowała podobny zasięg, przy odpowiednich warunkach.

Więc tak czy inaczej, jest to nielegalne.

Za przeproszeniem, kolego przestań opowiadać głupoty. Każdy nadajnik można stłumić choćby rezystorem zamiast anteny lub poprzez regulację napięcia zasilania stopnia końcowego. Nie rozpatrujemy tu legalności nadawania. Ponadto aby uruchomić proste układy nadawcze wystarczy dobry schemat, staranność wykonania, sprawne elementy, miernik uniwersalny, odbiornik radiowy i odrobinę doświadczenia. Zapewniam, ze jest to prostsze niż się wydaje.

Wracając do konstrukcji nadajnika, to by zwiększyć jego stabilność oprócz starannego ekranowania, wymagana jest precyzyjna stabilizacja napięcia zasilania, stała temperatura - najlepiej by układ nie był wyłączany i siedział w termostacie. Mimo tych wszystkich zabiegów, jakiekolwiek przemieszczenie dowolnego przedmiotu względem anteny i tak spowoduje zmianę częstotliwości. Podsumowując, taki nadajnik - driver może służyć raczej jako prosty tester a nie źródło sygnału dla profesjonalnej stacji nadawczej. Budowanie cyfrowego układu stabilizacji częstotliwości jest dla mocno zaawansowanych. Tu wystarczy dodać kolejny stopień separujący i przede wszystkim dopasowujący do anteny. Mogę służyć schematem układu, który opracowałem osobiście i działa niezawodnie. Nie testowałem go dla RDS :D

Fabryczny transmiter FM ma za wąskie pasmo audio i nie przeniesie sygnału 57kHz dla RDS