Jakie kolumny basowe wybrać do nagłośnienia dużych dyskotek i pleneru, żeby uzyskać mocny estradowy bas?
Na plener i duże sale najlepiej sprawdzają się tuby/odwrotki, bo są skuteczniejsze w otwartej przestrzeni i dają mocny „kopiący” bas, ale trzeba dobrać do nich konkretny głośnik i porządne zasilanie [#2231137][#2271108] Przy mniejszych otwartych przestrzeniach wystarczy jedna porządna tuba i wzmacniacz min. 400 W, natomiast przy dwóch rozstawionych paczkach bas może się miejscami znosić, więc lepiej budować zestaw niż rozrzucać je osobno [#2231137] Jeśli celem jest naprawdę niskie zejście, trzeba liczyć co najmniej 2 sztuki na stronę, a według jednej z opinii nawet 4 na stronę; bez tego nie ma co zaczynać [#2271108] Do tańszych rozwiązań padły propozycje HD15 albo projektu eqtom/djbolo oraz STX 15" lub GDN30-200, ale tylko w obudowie policzonej pod dany głośnik [#2232320][#2271108] Wrzucenie STX 15" do tej konkretnej tuby daje raczej duże podbicie powyżej 100 Hz i szybki spadek niż prawdziwy niski bas, więc to bardziej „kick” niż sub na plener [#2277394]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
Witam
Jakie kolumny basowe byście mi polecali do nagłośnienia dużych dyskotek i pleneru... Chodzi mi o ten potęrzny estradowy bas ... Czy ktoś by mi potrafił pomóc??
Najlepiej tuby jak już Basser napisał- do nagłosnienia otwartych przestrzeni są niezastąpione i gabarytowo małe. Są one jednak stosunkowo drogie za to z obudową nie ma większych kłopotów. Dodam,że najczęściej do odtwarzania basów wystarczy jedna porządna tuba i wzmacnaicz duzej mocy ( na otwarte niezbyt wielkie przestrzenie np. dyskoteka na "dworze" lub małe boisko , min. 400 W. Przy dwóch oddalonych od siebie, dźwięki się sumują i odejmują przy różnych odległosciach słuchaczy i brzmi to nie najlepiej. Nie podałeś danych wzmacniacza więc dalsze rozważania są niecelowe.
Nie zniechęcaj się - buduj ! Pozdrawiam.
Planuje zrobić 2 odwrotki ... na głośnikach 15" 250W/rms ... co do wzmacniacza to robie: 2 x 100W, 2 x 250W, 2 x 400W, 2 x 500W ... a koszty są nie ważne ... codzi o potęrzna estradowe brzmienie ... do nagłośnienie jakiegoś boiska szkolnego lub wiejskiego Pubu na polu (w zeszłym roku nagłaśniałem taki i było kiepsko ) miałem tylko 2 nadstawki po 100W (własnej roboty) i 2 basy 250W 15" ... więc szukam dobrego rozwiązania ...
http://www.speakerplans.com/index.php?id=plans tutaj masz projekty odwrotek oraz gorek. Radze zastosowac sie do sugerowanych glosnikow, gdyz nie kazdy nadaje sie do odwrotki. Moc 250W jest za mala nawet na topy.
Odnosnie gorek, powinny byc jak plenerek najlepiej tubowe uzbrojone w 12`` lub 2x10`` oraz 2`` driverek. Bedziesz potrzebowal sporej mocy 2x2kW minimum, szykuj sie najlepiej na podzial aktywny pomiedzy kolumnami. Proponuje zasilic wszystkie glosniki oddzielnie tzn. Subbasy z 1 koncowki (mostek) gorki tzn. mid-basowce z drugiej, a driverki z 3koncowki (stereo) Zabiegu wiecej, ale jakosc dzwieku i glosnosc znaczna.
Jak chcesz tanim kosztem mozesz wykorzystac w subbasach estradowe 15`` STX, jednak tutaj trzebaby bylo zrobic odpowiednia obudowe do nich 2x15``, tak aby uzyskac dodatkowo 2-3dB z niej tzw. krotka tube. Inaczej musialbys wiecej zrobic dolkow jako zwykle b-r.
Moze i najlepszym wyjsciem okaze sie odwrotka no, ale do niej nie kazdy glosnik mozesz wrzucic.
U niedziwie sie, ze bylo kiepsko na tych glosnikach nic nie wyciagniesz nie nadaja sie zupelnie na estrade, a plener tym bardziej, sa to tzw pseudoestradowki, dajace wiecej ciepla niz dzwieku jedyne ich miejsce to popielniczka, badz podstawka pod kwiatek pzdr
Dzięki ...
Ten pierwszy link mi nie działa...
A jakie by były koszty takiego 1 głośnika 15" do odwrotki??
Bo mi konkretnie chodzi o kolumny basowe, a reszte już mam...
Pozdro sebidino!!!!
Załączniki:
Video1_0004.jpg(72.29 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Bardzo dobrze się sprawuje nie narzekam... piękny bas...
Tylko na powietrzu nie było tego efektu...
jak odeszło się ponad 5 m to nie czuć było basu...
Ale jak do pomieszczeń (sala gimnastyczna) to są bardzo dobre
Załączniki:
Video 3_0015.jpg(110.75 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Jezeli wystarczy sredniej jakossci sub mozesz sprobowac glosnika delta15lf eminence kosztuje okolo 350zł projekt tuby jest w wlasnych konstrukcjach diy albo jezeli wystarczy mocny ale kopiacy bas okoica 80Hz wsadzic do obudowy HD15 opcja 3 zrobic kilka sztuk minimum 2 szt/szztone tuby wg projektu djbolo albo nieco przeprojektowac tube eqtom i wsadzic tam 2 szt GDN30-200 stxa (trzeba by nieco poszerzyc o jakies 2cm)
Nie no, delta15LF tego sie nie oplaca, ma 300W 95dB spl, za ta kase masz dwa STX 15`` i subbas 600W 97dB/W zaleznie od obudowy...moze jeszcze wiecej spl.
Sam subbas nie wystarczy, gorki tez musza byc dobre.
Te górki co mam maxymalnie mi wystarczają ... jak na moje potrzeby ... tylko brakuje tego mocnego kopiącego basu ...
Pozdro sebidino!!!!
Dodano po 3 [godziny] 55 [minuty]:
Dzięki za ten link do głośnika ... GDN-38-300-8-AE ... ale czy on na prawde ma 300W/rms i czy nadaje się do odwrotki ... i czy wyciągne mój planowany efekt ???
delta 15LF ma 500W przynajmniej jak ostatnio meczylem 4 omowke 400 watami przez 3 godziny samemym basem nic sie jej niestalo wiecej nie mialem okazji. 300W miala seria ktorej produkcje zakonczyli juz 4 lata temu.
GDN 38 srednio oplaca sie do odwrotni po ponosc straszna kobyla wychodzi bardziej 30 stak i projekt tuby djbolo jest gdzies na forum cza poszukac
STX 38 trzeba dawac po 2 do odwrotki. Szafa wychodzi 600litrów z groszami. Najlepszym rozwiązaniem będzie EQTOM poszerzony. Potworne osiągi jak na taką kasę. Do tego tuba niewielka. No i można sobie poeksperymentować z impedancja, bo wyniki połaczenia szeregowego 2 glośników 4ohm i równoleglego 2szt 8ohm daja bardzo porównywalne rezultaty.
A na jakiej zasadzie jest zrobiona tuba?? Bo słyszałem że najlepsze osiągi mają właśnie odwrotki ... Od znajomego elektroakustyka z GMBPROSOUND dostałem projekty fajnych odwrotek ... więc mnie to zastanawia ... Jaki typ zrobić ...a jak dobierać wzm do kolumny?? Słyszałem że coś ok. 1:1 ...
To coś w stylu HD15 (www.speakerplans.com) znanego z wysokiego kopiącego basu. Nie da Ci to Niskich tonów bez ustawienia przynajmniej tuzina w jednym stacku.
Hi,
po pierwsze to nie twoj projekt . Po drugie to kolumna policzona i zrobiona dla glosnika Emi Kappa LF. Po trzecie zeby to nisko schodzilo potrzebujesz przynajmniej po 4 na strone, jak kolega powyzej juz napisal( bez dwoch na strone nie masz co zaczynac !). Po czwarte watpie czy to bedzie jako tako chodzilo z STX-em( bez obrazy dla produktow firmy STX ). Wiedza o tym ze nie mozna wlozyc przypadkowego glosnika do przypadkowej obudowy i przy tym otrzymac super brzmienie nalezy do abolutnych podstaw przy zabawie w te klocki. Zacznij od dobrze policzonych kolumn typu BR z przyzwoitymi glosnikami i porzadnym zasilaniem, a pozniej mozesz zaczac budowac ( nie zapominajac o teori ) tuby.
PS. Mala uwaga na koniec: przysun Twoje kolumienki blizej ogniska i bedziesz mial znowu wiecej basu, a jak zabraknie drewna to dosun je jeszcze blizej ognia........... Przepraszam Pozdrowienia.
heheh .... spoko ...
Tylko że planuje robić 4 tuby na strone ...
A br nie najlepiej nadaje się na plener ...
Jak skończe tube to założe temat ... i zobaczymy jak to będzie grało ...
Narazie mam tylko nadzieje ...
Dyskusja dotyczy wyboru i konstrukcji kolumn basowych do nagłośnienia dużych dyskotek i plenerów, ze szczególnym naciskiem na uzyskanie potężnego, estradowego basu. Zalecane są tuby basowe (odwrotki) jako efektywne rozwiązanie do otwartych przestrzeni, choć ich budowa wymaga odpowiedniej wiedzy i projektów. Wskazano na konieczność stosowania głośników o odpowiedniej mocy i charakterystyce, np. 15" głośników o mocy minimum 250W RMS, zasilanych wzmacniaczami o mocy od 400W wzwyż. Podkreślono, że nie każdy głośnik nadaje się do odwrotki, a projekty powinny być dobrane do konkretnego modelu. Wymieniono głośniki takie jak STX 15", Eminence Delta15LF, GDN-38-300-8-AE oraz modele Beyma do górnych pasm. Omówiono różnice między tubą, bas-refleksem (b-r) i konstrukcjami typu BP (bandpass) z rozszerzającym się wylotem. Zwrócono uwagę na konieczność aktywnego podziału pasma i stosowania filtrów dolnoprzepustowych (np. aktywnych filtrów do subwoofera obcinających powyżej 150 Hz). Użytkownik zbudował własną tubę na głośniku STX 15" zasilaną wzmacniaczem 2x380W, uzyskując zadowalający, mocny i kopiący bas, lepszy niż w kolumnach BR (bas-reflex). Podkreślono, że konstrukcja tuby jest trudniejsza, ale efekty są satysfakcjonujące. Wskazano również na potrzebę dalszej edukacji akustycznej i teoretycznej przed budową zaawansowanych konstrukcji. Poruszono kwestie kosztów, jakości dźwięku, oraz praktycznych aspektów nagłośnienia plenerowego i estradowego. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.