logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co bedzie lepszym rozwiazaniem jako sub estradowy??

mlody_elektronik 07 Gru 2005 09:22 4412 36
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Która obudowa subbasu będzie lepsza do nagłośnienia sal i plenerów: tuba EQTom z dwoma STX 30-200 czy klasyczny sub w BR/BP z dwoma STX 38-300?

Do takiego uniwersalnego zastosowania bezpieczniejszym wyborem będzie dobrze policzony sub w BR niż tuba, bo kiepska tuba potrafi się zlewać, dudnić i w małych pomieszczeniach gra gorzej, a poprawnie zrobiony BR sprawdza się lepiej w salach [#2061587] [#2063442] Tuba jest zwykle głośniejsza i może nieść dalej, ale ma większe wymagania co do miejsca i strojenia, więc w praktyce najlepiej wychodzą tylko dobrze zaprojektowane konstrukcje [#2061587] [#2063442] W dyskusji padło też, że ARLS/otwarte odwrotki i podobne hybrydy działają dobrze, ale są projektowane pod konkretny głośnik, np. Eminence Kappa LF, więc nie warto ich ślepo kopiować pod STX bez zmian [#2064712] [#2091335] Jeśli chcesz zostać przy STX, lepiej oprzeć się na sprawdzonym projekcie BR niż na eksperymentach z tubą [#2061587] [#2063442]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 2061340
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    Witam !!

Otóż jak juz opisywałem wymieniam sprzet naglosnieniowy. Teraz mam dylemat. Co bedzie lepszym rozwiazaniem Tuba EQTom w której beda siedziec dwa STx30-200, czy tradycyjny subbas na dwoch STX 38-300 ?? (BR albo BP).
    Zastosowanie tego subbasa bedzie glownie naglasnianie sal malych i duzych ale i rowniez Plenery. Oczywiscie myslalem narazie po jednym na strone.

Z tego co wiem tuby maja bardzo krotki impols i ich bas jest szybki i precyzyjny dlatego bas jaki wydaja sie nie zlewa w pleneze. Przez swoja wydajnosc tez niosa na spora odlegosc. NAtomias aby je wykozystac potrzeba duzych sal albo pleneru.

Z BR albo BP jestna odwrot impols sredni i niekiedy bas mułowaty. BAs sie zlewa na Pleneze ale zato w salach nie ma efektu pukania ale moze najwyzej wystapic nadmiar niskich czest.

Prosze o pomoc. Wrazie czego jak sie mylę prosze mnie poprawic i wytlumaczyc.

Dziekuje za pomoc. PZDR.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2061587
    igod
    Poziom 24  
    Z kiepskiej tuby niestety bas się zlewa i strasznie dudni. A mało jest dobrze brzmiących tub. Bezpieczniej jest zrobić b-r. Tuba jest głośniejsza.
  • Pomocny post
    #3 2061749
    J. S.
    Poziom 27  
    Ocena: 18
    EqTom może pomieścić jednego 30-200...
    Zależy do czego potrzebujesz. Ja bym postawił na EqToma.
  • Pomocny post
    #4 2062185
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 43
    Może tez zmiescic 2 i przyjamniej na papierze osiągi są oszałamiające. Zbuduje, podziele się.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2062220
    aca
    Poziom 30  
    Ocena: 20
    Hi,
    napisz jakie masz topy.
    Pozdrowienia
  • #6 2062459
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Igod :arrow: EQtom tuba jest wlasnie jedna z lepszych. I swietne ma osiagi

J.S. :arrow: Mozna wstawic jednego albo dwa ale przy dwoch sa znacznie lepsze efekty pod kazdym wzgledem.

Kwaczor :arrow: Na jednym juz ktos zbudowal i sprawoje sie dobrze. I bylo dobrze w teorii oby tak bylo w wersji z dwoma.

Aca :arrow: Pisalem jakie mam topy w innym temacie. Narazie sa to cztery kolumny w kazdej siedza dwa GDSy 30/30. Wiec efektywnosci sporo. A mocy 120W (sin)(na kanal) Powinny przyjac z odcieciem ponizej 100hz okolo 150-200W.(na kanal) a basu bylo by 400-450W (zalezy ile wytrzymaja te STX. Moze jak mi sie sprzedadza te kolumny doloze troche pieniedzy i zrobie cos 2x15+1. Podobnie jak Toadi.

Napisaliscie ze lepiej bedzie tuba. Ale jak to sie sprawdzi w niezaduzych salach ??
  • Pomocny post
    #7 2062496
    J. S.
    Poziom 27  
    Ocena: 18
    Pomieścić - miałem na myśli, że w tej formie pasuje do parametrów jednego głosnika, zdaniem Eqt. Nie symulowałem ;-)
    -=-=-=-edit-=-=-=-
    Mój błąd!^ Rzeczywiście, dogrzebałem się do momentu, gdzie poruszono kwestię 2szt w jednej tubie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic219589.html , poczynając od wypowiedzi (i wykresów) Djbolo.
  • Pomocny post
    #8 2063316
    noe1
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Mało profesjonalizmu w pytaniach i odpowiedziach. Kup sobie po prostu głośnik z obudową labiryntową , krótką, typu estradowego ( znakomicie spisują się w pomieszczeniach i terenie otwrtym najlepiej o mocy większej od 1,5 do ok.3 razy od mocy wzmacniacza, nie stosuj, żadnych filtrów w obudowie głośnika- chodzi tylko o to aby nie tracić mocy. Lepiej zastosować filtry np.dolnoprzepustowe w samym układzie wzmacniacza. Do nagłośnienia "otwartych przestrzeni" np. wielkosci boiska piłkarskiego moc wzmacniacza powinna wynosić ok 400 W i filtr dostosowanych do przenoszenia częstotliwości ok 2000 Hz od góry. Dolne jak najniższe- powiedzmy 30, 40 Hz. Dla poprawnego odtwarzania muzyki musi być dod. wzmacnaicz o nizszej mocy i głośniki średniotonowe i wysokotonowe podłączone przez kondensatry o małej pojemności np. 2,2 - 10 uF . Z praktyki wiem , że wystarczy moc w granicach 100 do 200 W. Nagłośnisz takim zestawem prawie wszyskie imprezy typu wesela i terenowe z niewielką ilością osób (np.100). Do pomieszczeń zamkniętych np domek jednorodzinny te moce są zbyt duże- ale od czego mamy regulator głośności. Akustyka jest wbrew pozorom , trudnym zakresem wiedzy elektroniki. Właściwie bez doświadczenia ne dojdzie się za pirewszymi podejściami do dobrych rezultatów.
    Za to zadowlenie kiedy dojdzie się do zadowalajacych wyników, satysfakcjonuje wykonawcę , a jeżeli ktoś po drodze jeszcze pochwali to ... Chyba komentarz jest zbyteczny. Gdybys miał możliwość nabycia z demobilu głośnika typu DYNACORD , przenośnylub podobnego za niewielkie pieniądze kup w ciemno- głośnik dobierzesz. Pozdrawiam i powodzenia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 2063442
    aca
    Poziom 30  
    Hi,
    ==> Noe1 - przepraszam ale skad Ty sie facet urwales. Z tego co przeczytalem : " Akustyka jest wbrew pozorom , trudnym zakresem wiedzy elektroniki. Właściwie bez doświadczenia ne dojdzie się za pirewszymi podejściami do dobrych rezultatów. " to widze ze twoja droga sie dopiero zaczela i jeszcze bardzo daleko musisz isc.
    Nie wiem, moze ja juz nie umiem za bardzo jezyka polskiego, ale to co piszesz jest dla mnie bez ladu i skladu " Gdybys miał możliwość nabycia z demobilu głośnika typu DYNACORD , przenośnylub podobnego za niewielkie pieniądze kup w ciemno- głośnik dobierzesz.?
    Co to jest " głośnik z obudową labiryntową , krótką, typu estradowego "? O co Ci chodzi z tymi filtrami " i filtr dostosowanych do przenoszenia częstotliwości ok 2000 Hz od góry. - podłączone przez kondensatry o małej pojemności np. 2,2 - 10 uF ." ? Straszne...
    ==> Mlody elektronik - jaka muzyka jest grana ( z konserwy czy live), jakiej wielkosci sa te plenery. Problem z tubami jest zawsze ten ze tuby w mniejszych pomieszczeniach chodza bardzo kiepsko, i odwrotnie suby typu BR sa w pomieszczeniach lepsze. Jesli stosuje sie jednak porzadne glosniki( z porzadnie wyliczona obudowa ) to suby typu BR dadza sobie rade z nie jednym plenerem. Obudowy typu band-pass mnie osobiscie nie leza, bo nadaja sie tylko do techno ;-).
    Pozdrowienia.
  • Pomocny post
    #10 2063446
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    noe1 bzdury gadasz .....gdzie ci 100wat na 100 osób wystarczy ??? chyba w kościele w radiowęzle.......... ja mam 500 wat na 1xsub br 15cali 94 db spl +2xkolumny z gdn 92 db spl i gdwt 101 db spl i w sali gdzie jest 80 osób przy max mocy są miejsca gdZiew można spokojnie pogadać a o basie poruszającym flakami nie ma mowy.......

400 w plener gdzie na odsłuch ???? bo chyba nie na front ??

ja jestem za 2xgdn 38 nie mam zaufania do tub pozatym są trudne stolarsko

a br jak br wszędzie dobrze gra :D a tube to niedługo głaskać bedziesz musiał ..........takie wymagania ma do pomieszczenia i ustawienia .......głowa na wprost wylotu tysiące mkw ..........
  • #11 2063823
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    WOW spokojnie. Zeby tu klotni nie bylo do modzi sie rzuca ostrzezeniami.

Co do wielkosci plenerów. Jak powiem pol boiska piłkarskiego (do nogi) to nie sklame. Muzyka różna. NAgłośnienia kulturalne itp. CZyli discopolo i folklor z nagran ale niekeidy i trza zespoly naglosnic jakies. ALe moze sie zdazyc ze cieżkie techno bedzie. JEzeli chodzi o wielkosc sali to od 200m2 do 2000m2.

Co do mocy mysle ze 2x200W na srednie i wysokie oraz 2x600W na niskie wystarczy ( takie mam wzmacniacze bo DAP900 sie skonczyly i kupilem P1200 a jeszcze doposarzylem sie w P400). Efektywnosci sporo bo srednie pasmo to GDS (kazdy po 97db bo sa nowki). Czyli 103 dB srednich 101dB wysokich oraz 105dB niskich albo 95dB niskich. Zalezy co zrobie.

Podsumowywojac ma to byc jak najbardizej uniwersalny zestaw do roznego rodzaju zastosowan.

Co do tego co powiedzial noe1 da rade 400W zrobic plener ale niestety tylko głos oraz muzyka ale zero basu. Wiem bo zrobilem kilka plenerów na tym co mam i nik nie mial zastrzezen a podobalo sie bradzo.

Aha polowa osob jest za tubami a polowa za BR. Znalazlem projekty na stronie http://www.paplans.de.vu/ tematu subs i infra.

W dziale subs jest wlasnie otwarty tunel logarytmiczny. Albo raczej otwarta odwrotka czy cos nie wiem jak to nazwac. Chyab oto chodzilo noe1. Jak zle pisze to mnie poprawcie.

ZAiteresowaly mnie te projekty poniewaz. Slyszalem wlasnie o nich oraz o ile wiem PolAudio robi wlasnie te otwarte odwrotki. (subs==>15"MTL/15"ARLS)

Projekty z dzialu infra przypomianja konstrukcje firmy OHM.

Oba te slyszalem i w pleneze i w sali. Schodzily bardoz nisko oraz z duza efektywnoscia. Tylko do tych odwrotek bez komory tylniej mam watpliwosci bo to jednak dziwnie tak jak glosnik ma jeden wileki BR z tylu a z produ nic.
  • Pomocny post
    #13 2064712
    aca
    Poziom 30  
    Hi,
    ARLS ( to tak zwana hybryda- polaczenie BR z krotka tuba ) chodzi bardzo dobrze ale tylko w polaczeniu z glosnikiem Emi Kappa LF. Dla tego glosnika zostala ta obudowa skonstruowana. Tak samo ma sie to z MTL-em. Jesji sie wsadzi jakies inne glosniki to efekt nie bedzie zadowalajacy. ARLS brzmi bardziej precyzyjnie niz normalny BR( z Kappa LF ! ) i jest tez glosniejszy ( wiem z wlasnego doswiadczenia bo mam tez pare takich subow ). MTL nie schodzi tak nisko jak ARLS, ale jest glosniejszy.
    Prza tej wielkosci " 2000m2 i boiska " bedziesz potrzebowal 4 tego typu suby na strone, a przy ( " ALe moze sie zdazyc ze cieżkie techno bedzie " ) do 6 na strone. Mniejsze sale mozna dobrze obsluzyc majac 2-4 takie suby. Wedlug mnie z tym co teraz masz to duzo sie nie zdziala " NAgłośnienia kulturalne i folklor " tak, ale zespoly live itp. raczej nie. Tu trzeba juz sprzetu troche innego kalibru.
    Co do mojego postu wyzej to nie lubie jak ktos bzdury pisze.

Pozdrowienia.
  • #14 2065310
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Aca troche zle napisales. Bo ten typ obudowy nie jest tylko do Emi KAppa15LF. Ta obudowa owszem ale nie typ. NApewno zanalzlo by sie jakis odpowiednik. Albo zaprojektowalo taka obudowe pod inny glosnik.

Co do tego co ty mowisz to ty patrzysz trosze z przesada. Nie chce cie urazic ale to raczej wkracza w skrzywienie zawodowe. Piszesz o zestawie 2x10KW. Ale u mnie w miescie to na takim zestawie robia dni miasta. Natomiast na te przestrzenie i sale jakie ja opisalem to biora goscia z jednym powermixerem i czterema kolumnami firmy ZECK (kazda po400W).

MOze zle wytlumaczylem ale troche zaduzy kaliber obrales.
    Jak bym mial 2x200W srednich i 2x450W niskich przy efektywnosci 105db to spokojnie zdolam przekzyczec ze zecki. One maja juz po 10lat i tez przezyly co swoje wiec sa szanse.

Aha i napisales 2000m2 oraz bioska. 2000m2 u mnie w miescie robia na dwoch kolumnach 2x15+1 i wszyscy sie dziwia jak glosno jest. A co to boiska napislaem o naglasnianiu polowy boiska a nie calego a jak do tej pory jest to realizowane napisalem powyzej.

Dziekuje wam wszystkim za pomoc i poswiecony czas dla mnie. I w szczelulnosci użytkowinikowi Aca ( za obszerne i jasne opinie)

Teraz czekam jak kwaczor napisze jak sie sprawoje ta tubka. I oczywiscie jezeli to mozliwe o dalsze wypowiedzi na temat. Prosze terz o propozcje obudow. I krotkie podsumowanie obu subów, poniewaz polowa was jest za tuba a polowa za BRem.
  • Pomocny post
    #15 2065575
    aca
    Poziom 30  
    Serwus,
    napisalem ze " Dla tego glosnika zostala ta obudowa skonstruowana. " i proby wstawienia tam innego glosnika konczyly sie zawsze stwierdzeniem ze brzmienie jest inne ( przewaznie gorsze ). Nie jest to tylko moje zdanie. Zostalo to stwierdzone przez wiele osob, ktore to tu w Niemczech budowaly. Wlozenie innego glosnika wiaze sie ze zmianami w konstrukcji. Wiem ze dla glosnika np. 18 sound obudowa zostala zmodyfikowana by zejscie bylo podobne. Produkty firmy Zeck sa bardzo dobre - to jest profesjonalny sprzet !
    Co do reszty to moze jest skrzywienie zawodowe, ale jesji biore pieniadze za taka impreze to zleceniodawca musi byc 100 % zadowolony ;-) . Zrob najpierw dwa takie suby (ARLS) i zobacz czy Ci to wystarczy.
    ( na 2000m2 dwie kolumny 2x15" - rewelacja......... ).
    Pozdrowienia.
  • #16 2066032
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    noo prawde mowie ze gosciu na dwoch kolumnach 2x15+1 naglosnil 2000m2 i wszyscy byli zadowoleni. Wynika to z tego iz nie ma tu w okolicy kogos kto mogl by zadysponowac lepszym sprzetem niz te zecki. Aaa i nie twierdze ze te zecki sa zle. Slyszlaem je i bardzo ladnie graja glosno i wyraznie.

Co do tego ARLS'a to raczej nie wyrobie z pieniedzmi poniewaz musze jeszcze wykombinowac aby skonczyc topy. Wiec pozostajmy przy STX i teraz co bedzie najlepszym rozwiazasniem przy tych glosnikach??
  • Pomocny post
    #18 2067256
    igod
    Poziom 24  
    mlody_elektronik - a może po prostu zrób ludziom przysługę i zostaw nagłośnienie gościowi który ma ZECK'i.

Poczekaj aż nazbierasz pieniądze i kup coś porządnego.
    Już nie raz miałem dość po tym jak słuchałem sprzętu domorosłego akustyka. STX?

Rzeczywiście jeśli to disco polo to wystarczy 2-3kW dobrego sprzętu, bo starsi ludzie nie lubią za głośno. To samo można zrobić STX'em, tylko, że potrzebujesz 8kW. Więc gdzie tu oszczędność?

aca niestety ma rację.
  • #19 2069584
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Skoro tak to pozbieram troche pieniedzy jeszcze i kupie firmowy sprzet. OHM na przyklad nie koniecznie nowy. Sa na allegro fajne suby a slyszlem takie i bardzo mi sie dziwek podobal i mialy duza efektywnosc. Do tego na srednie kupie Kolumny na Eminence 2x15+1 i bede znacznie lepszy sprzet mial niz te zeck'i. Bo on tam ma 4x15'. A ja bede mial fabryczne 4x18cali na bas oraz 4x15 na srenie wiec chyba nie bedize zle. Teraz starczy mi narazie na tylko te kolumny 2x15+1 ale zacznie sie niedlugo sezon wiec powinno sie zarobic na suby.

Dzieki za pomoc.

PZdr.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #20 2070418
    igod
    Poziom 24  
    Po prostu skopiuj np Dynacord'a. Wszystkie komponenty są dostępne do kupienia, a schematy i wymiary są w dokumentacjach na ich stronie. Możesz jedynie zastosować zamiast wooferów EV (frogie, ale świetne) coś tańszego, np B&C.
  • #21 2071641
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Nie lepiej juz kupic jakies firmowe ?? Jak mozesz to podaj linka do dynacordowych konstrukcji(schematow)
  • Pomocny post
    #22 2073593
    igod
    Poziom 24  
    Dobre, firmowe głośniki 600W kosztują 10000pln/parę.
    Podejrzewam, że tyle nie masz skoro szukasz wśród STX'a. Nawet w tych głośnikach za 10k są oszczędności i często siedzą drivery ze średnich przedziałów cenowych. Jesteśmy w Unii, nie widzę problemy z kupnem komponentów wysokiej jakości i zrobienia czegoś lepszego niż ZECK, HK czy inną firmą, którymi się wszyscy zachwycają.
    Głośniki EV, B&C, 18sound, RCF to światowa czołówka, najlepsi producenci korzystają z ich głośników. A jeśli robią sami to i tak nic nowego nie wymyślą.

www.dynacord.com albo de
    Podałem Dynacorda jako przykład, bo są pełne dokumentacje i nawet laik będzie potrafił to skopiować.
  • #23 2073669
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    ok dzieki bede szukał w dynacordzie czegos odpowiadajacego mi. Nie rozmumiem tylko dlaczego wszyscy tak chwala ZECK'i one znowu tak swietnie nie dzialaja. Kolumny jak kolumny. SLyszalem je wiele razy i stwierdzam ze za ta cene mozna zlozyc znacznie lepszy sprzet albo kupic. BAsy ZECK kosztuja tyle co tuba u cqt i eqt. I napewno nie bral bym tych zecków a tube. Napisalem nadstawki na eminence ale toadi mi polecil selenium i na 90% wezme selenium bo sa efektywniejsze od emi i niosa wyzej. Podobaja mnie sie tez te suby OHM a o ile wiem to nie jest zla firma. Ale rozwaze pozniej bo narazie na suby mnie nie stac.
  • Pomocny post
    #24 2073923
    igod
    Poziom 24  
    Raczej coś z serii Alpha. To świetne zestawy.
  • Pomocny post
    #25 2076784
    aca
    Poziom 30  
    Serwus,
    bez urazy ale ja sie z Toba zaloze ze Twoja konstrukcja nie bedzie grala lepiej niz te Zeck'i (jesli sa to kolumny nie przerabiane i glosniki w dobrym stanie). Moze glosniej, ale nie lepiej. Moze dlatego ze brakuje Ci okolo 30 lat doswiadczenia w budowaniu kolumn glosnikowych, ktore maja inzynierowie w firmie Zeck ( wcale nie twierdze ze Zeck to najlepsza firma- sa lepsze!)! Wbrew pozorom, ktore tutaj po elektrodzie kraza ze zbudowanie dobrego zestawu " estradowego " to pestka, to wykonanie dobrego zestawu to spory zasob wiedzy, zmudna praca i koszta ktore nie sa male. Pamietaj ze cala masa kolumn glosnikowych chodzi tylko dobrze jesli stosuje sie orginalne controlery do tych zestawow ( tak tez jest w przypadku firmy Ohm - przez Ciebie cytowanej ), ktore dopasowywuja charakterystyke czestotliwosciowa do glosnika w odpowiednio wyliczonej obudowie. Podlaczenie takiego zestawu bez controlera do koncowki mocy daje dzwiek jak z glosnikow firmy Alphard. Nie wiem co wyscie sie wszyscy tak na zestawy 2x15"+ 1" uparli. Na plener musisz i tak jeszcze dostawic pare subow. Wiec po co 2x15". Na statywie tego nie ustawisz, dzwiek przy wokalu tez jest gorszy i ciezkie jak cholera. Dobrze zrobiona kolumna na 2x12"+ 1" (lepiej 1,4") jest lepsza jesli i tak masz jeszcze suby. Jesli juz jednak chcesz i musisz budowac 2x15" to wez przynajmniej porzadny wysokotonowy, zaden ATP czy PSD tylko przynajmniej Np. Oberton 2544 ( z odpowiednia tuba ) lub cos podobnego z 18 Sound czy B&C.
    Pozdrowienia.
  • Pomocny post
    #26 2076926
    igod
    Poziom 24  
    aca - te "30 lat doświadczenia, lata testów, iżynierowie, laboratoria" to niestety często marketing.
    Tak samo jest w domowym hi-fi, gdzie mówi się i rocznych pracach inżynierów, a zestaw robiony jest w tydzień. Znam z autopsji.

Naprawdę wygląda to tak, że konstruktor ma się zmieścić w cenie 500$ i zrobić zestawy. Potem zaczyna się to robić nieopłacalne. Nawet jeśli by chciał, gości z departamentu marketingu nie przekona.

To co kupujemy za 10k kosztuje 1k. Reszta to marża, czyli tzw. prace badawcze itp

Nie zrozum mnie źle, oczywistym jest, że nie zrobimy świetnego zestawu ze starej szafy w piwnicy.

Zestawy aktywne z kontrolerami to inna bajka, ale nie widzę problemów stosowania osobnych procesorów np. DSP gdzie można robić z charakterystyką co się chce.
  • #27 2077298
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    aca :arrow: szczerze powiem ze nie wiedzialem o tych kontrolerach w OHM. Slyszalem je i wiem tyle ze byly podpiete pod ADS ( jakos tak ze jeden wzmak na dwa suby) Bylo ich 6 na kanal (OHM br218) i byl naglosniony plener ok 1-2ha. I bylo slychac znacnzie lepiej niz na innyc zestawach ktore byly na dniach miasta. (a byly cale pietrowe wieze ustawiane na rusztowaniach). Dlatego bylem przekonany do tych subów. Uparłem sie na 2x15 poniewaz te zecki sa wlasnie na 15calowych glosnikach a srednich jest co nia miara. Pozatym 2x15 moze grac samodzielnie. Nie widze sensu brania na 200m2 zestawu (nadstawka+dol)x2. A dwie kolumny 2x15 zagraja spokojnie taka sale a nawet wieksza. A na plener dostawil bym dobrego suba pod kazda 2x15 i obciol je na 100hz i zrobie plener. I gwarantuje ze bedize lepiej niz zecki. (te zecki maja juz po 10-15lat i graja prawie codiznnie).
    Jezeli masz jakas oferte glosników 12cali które zagraly by tak samo niskimi czestotliwosciami jak 15 to podaj ale w przystepnej cenie. Oczywicie 15selenium maja 250W i 98dB a graja od 40hz do 4khz a ciecie wypadalo by przy 1,5-2khz.

igod :arrow: to samo mysle ze to rtekalma te 30 lat doswiadczenia. Nie chce robic zestawu z piwnicznych szaf ale zamowic jakas dobra wiorowe i aby mi so stolarz poslkadal albo zeby mi powycinal wszystko a sam bym poskaldal. A alpha seria ma ciekawe konstukcje b6 i b3 bardizej mi odpowiada b3. Tylko nie moge znalesc dokumentacji znalazlem tylko zewnetrzne wymiary i dokladne parametry.
  • Pomocny post
    #28 2079163
    aca
    Poziom 30  
    Hi,
    obawiam sie ze Ohm to bedzie troche drogo dla ciebie. Co do tych kolumn Zecka: jesji srednie chodza tak dobrze to spytaj czy to nie jest czasem kolumna 3-drozna. Zeck robil dawniej czesto takie zestawy. Jesli robisz sprzet " estradowy" ktory bedzie czesto transportowany to obudowy tylko ze sklejki wielowarstwowej i pozniej lakierowanie- zaden filc. Co do sensu brania na male imprezy zestawow typu " top + sub " to moge tylko powiedziec ze ja nawet na imprezy dla 60-70 osob biore taki zestaw. Jakosc dzwieku i kontrola zestawu jest o wiele lepsza. Jak sam napisales " (te zecki maja juz po 10-15lat i graja prawie codiznnie). " to jest wlasnie jakosc i watpie czy twoje zestawy tak dlugo wytrzymaja. Ale zostawmy juz ten punkt nie bedziemy sie klucic bo swieta za pasem ;-) . Tanich 12" glosnikow raczej nie dostaniesz ( cena dobrej 12" to jakies 220 do 350 Euro ). Konstrukcje kolumny na 2x12" nie sa wylozone na odtwarzanie czestotliwosci ponizej 80-90 Hz( przewaznie wyzej). Do tego sluza suby. Selenium mam w moich malych kolumnach( 2x8"+ 1"), ale tylko jako wysokotonowy. I tu chodzi naprawde dobrze. Innych glosnikow Selenium nie uzywalem i prawde powiedziawszy nie widzialem za bardzo tu w Niemczech.
    ==> igod - bez przesady. Koszta sa wyzsze. Nie zapominaj ze te zestawy sa konstruowane i produkowane w Europie. Na czesciach ktore tez sa produkowane w Europie. Marza( EBIT ) do 30 % jest w porzadku. 90 % to utopia. Jesli by to takie latwe bylo to Tonsil jako firma z 40-letnim doswiadczeniem powinna byc w czolowce firm produkujacych sprzet naglosnieniowy. A tak nie jest.
    Pozdrowienia.
  • Pomocny post
    #29 2079306
    igod
    Poziom 24  
    Tonsil ma dziwną filozofię :-)

Natomiast zwróć uwagę, że te duże firmy kupują głośniki po 2000 czy 4000szt, a tym samym za głośnik, który w detalu kosztuje 1000PLN płacą 200.

Oczywiście ta marża zależy od jakości. Najmniej zarabia się na głośnikach ze słabej serii (oczywiście chodzi mi o jedną sztukę, bo wiadomo, że jeśli natłuką ich 10000 to zarobią sporo). Natomiast "hi-endowe" serie to wydatek 10000-15000PLN za głośnik. Weźmy np ALPHA B-3 - cena u nas to 17000. W srodku dwa głośniki EV180B które w detalu kosztują 400$/szt. Skrzynkę można wykonać za 500zł. W tym przykładzie marżowym chodziło mi właśnie o takie drogie serie.

I tak jak pisałem, najlepiej skopiować gotowy, pewny zestaw jeśli ktoś nie czuje się na siłach. Bo budowa od podstaw nie jest prosta i tania.
  • #30 2079779
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Zapytam sie o te zecki co maja tam w srodku. I podam tu pozniej. Co do OHm jest zestaw na allegro za 5kzl do kupienia sa dwa suby OHM BR218. Co do klotni to nei ma mowy. Wrecz przeciwnie che podziekowac Aca i Igod za wiedze jaka mi przekazujecie. I teraz mam dylemat czy skopiowac B3 albo B6 z serii alpha czy kupic te OHM (wiadomo nie teraz bo mnei nie stac ale pozniej). No i w koncu jakie nadstawki aby graly calym pasmem i mogly zagrac samodzielnie bez pomocy suba. Widomo nie w pleneze a na sali itp.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru optymalnego rozwiązania subestradowego do nagłośnienia sal o powierzchni od 200 m² do 2000 m² oraz plenerów o wielkości do połowy boiska piłkarskiego. Porównywane są dwie koncepcje: tuby EQTom z dwoma głośnikami STX30-200 oraz tradycyjny subbas na dwóch głośnikach STX38-300 w obudowie BR lub BP. Tuby charakteryzują się krótkim impulsem, szybkim i precyzyjnym basem, dobrą wydajnością i zasięgiem, ale wymagają dużych pomieszczeń lub plenerów oraz precyzyjnego ustawienia. Subbasy BR/BP mają średni impuls, bas bywa mniej klarowny i może się zlewać na plenerach, ale w pomieszczeniach unikają efektu dudnienia i pukania. W dyskusji pojawiły się także konstrukcje hybrydowe typu ARLS (połączenie BR i krótkiej tuby) dedykowane do głośnika Emi Kappa LF, które oferują precyzyjniejszy i głośniejszy bas niż standardowe BR, ale są droższe i wymagają dedykowanych kontrolerów DSP (np. CRED firmy Ohm). Uczestnicy podkreślają znaczenie mocy wzmacniaczy (np. 2x200 W na średnie i wysokie oraz 2x600 W na niskie) oraz efektywności głośników (95-105 dB). Wskazano, że do nagłośnienia większych plenerów potrzebne są wielokrotne zestawy subów (4-6 na stronę). Poruszono też temat budowy własnych zestawów na bazie komponentów renomowanych producentów (EV, B&C, 18sound, RCF) oraz kopiowania sprawdzonych konstrukcji firmowych (np. Dynacord, Ohm, Zeck). Dyskutowano o wadach i zaletach kolumn pełnopasmowych (np. SilverSound Disco 500) w porównaniu do zestawów sub + top. Zwrócono uwagę na znaczenie doświadczenia i profesjonalizmu w konstrukcji kolumn estradowych, a także na konieczność stosowania dedykowanych kontrolerów do optymalizacji charakterystyki częstotliwościowej. Ostatecznie autor planuje zakup firmowego sprzętu (np. suby Ohm BR218, kolumny na Eminence lub Selenium) oraz rozważa dalsze eksperymenty z tubami i subbasami STX, dążąc do uniwersalnego zestawu o dobrej jakości dźwięku i mobilności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA