logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Photoshop i Nero nie instalują się po formacie na Windows 98, co robić?

gennosuke 30 Sty 2006 20:32 3222 13
REKLAMA
  • #1 2238792
    gennosuke
    Poziom 11  
    Witam, mam taki problem - przed formatem było wszystko ok, ale już po (z dwa, trzy dni) jak chciałem zainstalować Photoshopa to przy instalacji podczas rozpakowywania plików progam staje (nie odpowiada). Alt+Ctrl+Del zamykam instalatora i wszystko jest ok (no oprócz tego że się nie zainstalowało). Próbowałem kilka razy i ciągle to samo, wcześniej korzystałem z tej samej płyty, miałem ten sam sprzęt i wszystko było ok. NOD32 sprawdzałem czy nie mam wirusów i nie mam, pamięć też sprawdzałem (nie pamiętam jak ten program się nazywał,ale uruchamia się z dyskietki) i niby jest wszystko ok. Podobny problem miałem z Nero, on się wkońcu zainstalował ale jak wybieram nagranie płyty to wtedy się wiesza. Mam WIN98, 192mb ram, celerona 633mhz jeśli to ważne. Co może być przyczyną? Macie jakieś pomysły??
  • REKLAMA
  • #2 2238912
    eseli
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Witam

Według mnie powinieneś jeszcze raz zrobić format
    i zainstalować windowsa 98. A powiedz czy robiłeś
    aktualizacje windowsa poprzez internet??

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2238984
    gennosuke
    Poziom 11  
    hmmm, no obawiam się ze będe musiał tego formata zrobić..przez internet nie robiłem żadnych aktualizacji.
  • #4 2239019
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Przyczyn może być wiele od sprzętowych zaczynając.
    Komputer juz pewnie ma swój wiek i mogło coś się uszkodzić - zasilacz, dysk twardy, połączenia taśmowe i zasilania, napęd CD itp.
    Pomierz napięcia miernikiem, sprawdź dysk softem producenta, przeczyść styki gniazd RAM, sprawdź połączenia kablowe itp.

Jak instalowałeś Windowsa (formatowałeś dysk, czy wgrałeś nakładkę), czy są jakieś komunikaty o błędach itp.
    Format to ostateczność, jak się okaże że sprzęt jest ok.
  • REKLAMA
  • #5 2239470
    x3rox
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    paweliw :O na moje rozumowanie komputer nie działa poprawnie programowo a ty mu każesz hardwer sprawdzać co do 1 mogę się zgodzić komputer może sie grzać i temu przywiecha zobacz jak tam z kurzem. A co do komputera jeśli chodzi o soft to polecam zeskanować komputer jakims spyware.
  • #6 2239472
    gennosuke
    Poziom 11  
    No więc, jako że nie miałem nic do stracenia zrobiłem formata. Od nowa wgrałem wino...i dalej to samo :( Komunikatów żadnych nie ma. Po porstu przestaje w pewnym momencie instalować, jak klikam alt+ctrl+del to widzę, ze instalator "nie odpowiada". Nie wiem czy dobrze mi się wydaję, ale to dzieje się tylko przy programach bardziej obciązających komputer. Małe takie jak gg, antywir, czy firewall instalują się bez problemu.

A co do kurzu, to jakiś miesiąc temu zmieniałem wentylator na procku, to wszystko dokładnie "wyczyściłem" przy okazji, takze to chyba odpada.
  • #7 2239607
    paweliw
    Spec od komputerów
    x3rox :arrow:
    Twoje rozumowanie mało mnie interesuje.
    To co napisałem wynika z wieloletniego doświadczenia z róznymi komputerami w różnym stanie. Wierz mi przypadków uszkodzenia taśmy hdd lub końcówek zasilania miałem mnóstwo, uszkodzeń dysków również.

gennosuke :arrow:
    To co napisałeś jeszcze bardziej potwierdza tezę o problemie sprzętowym.
    Jak z temperaturą procesora, nie odpowiedziałeś na poprzednie moje pytania (zasilacz, dysk, instalacja windowsa itd.)
  • #8 2241628
    gennosuke
    Poziom 11  
    No więc: nie mam żadnego miernika, żeby sprawdzić poziom napięcia, kabelki sprawdząlem, styki przeczyściłem. Jak sprawdzić ten dysk softem producenta, nie wiem o co codzi. Mam seageta jakby co. A windowsa wgrywałem standardowo, po formacie.
  • #9 2242249
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    a sprawdz jakie ten photo shop ma wymagania systemowe oraz wyklucz uszkodzenie pliku samego photoshopa
  • REKLAMA
  • #10 2242331
    gennosuke
    Poziom 11  
    photoshop wczesniej chodził u mnie normalnie, a płytka tez jest dobra bo u kumpla instaluje się normalnie.
  • #11 2243385
    paweliw
    Spec od komputerów
    Dla pewności wklej log z hiajckthis na forum.
    Hijackthis ściągnij stąd http://www.spywarewarrior.com/uiuc/merijn/HijackThis.exe, po rozpakowaniu uruchom program i wykonaj: "Do a system scan and save a logfile". Log wklej w treść wiadomości, nie jako załącznik.
  • #12 2244190
    gennosuke
    Poziom 11  
    Oto co mi wyszło:

Logfile of HijackThis v1.99.1
    Scan saved at 09:21:39, on 06-02-01
    Platform: Windows 98 SE (Win9x 4.10.2222A)
    MSIE: Internet Explorer v6.00 SP1 (6.00.2800.1106)

Running processes:
    C:\WINDOWS\SYSTEM\KERNEL32.DLL
    C:\WINDOWS\SYSTEM\MSGSRV32.EXE
    C:\WINDOWS\SYSTEM\MPREXE.EXE
    C:\WINDOWS\SYSTEM\mmtask.tsk
    C:\PROGRAM FILES\ESET\NOD32KRN.EXE
    C:\PROGRAM FILES\SYGATE\SPF\SMC.EXE
    C:\WINDOWS\EXPLORER.EXE
    C:\WINDOWS\TASKMON.EXE
    C:\WINDOWS\SYSTEM\SYSTRAY.EXE
    C:\PROGRAM FILES\ESET\NOD32KUI.EXE
    C:\WINDOWS\SYSTEM\DDHELP.EXE
    C:\PROGRAM FILES\GADU-GADU\GG.EXE
    C:\PROGRAM FILES\SAGEM\SAGEM F@ST 800-840\DSLMON.EXE
    C:\WINDOWS\RUNDLL32.EXE
    C:\WINDOWS\SYSTEM\WMIEXE.EXE
    C:\WINDOWS\SYSTEM\RNAAPP.EXE
    C:\WINDOWS\SYSTEM\TAPISRV.EXE
    C:\WINDOWS\PULPIT\HIJACKTHIS.EXE

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.google.pl/
    R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
    O3 - Toolbar: &Radio - {8E718888-423F-11D2-876E-00A0C9082467} - C:\WINDOWS\SYSTEM\MSDXM.OCX
    O4 - HKLM\..\Run: [ScanRegistry] C:\WINDOWS\scanregw.exe /autorun
    O4 - HKLM\..\Run: [TaskMonitor] C:\WINDOWS\taskmon.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [SystemTray] SysTray.Exe
    O4 - HKLM\..\Run: [LoadPowerProfile] Rundll32.exe powrprof.dll,LoadCurrentPwrScheme
    O4 - HKLM\..\Run: [Zasobnik systemowy] SysTray.Exe
    O4 - HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE NvQTwk,NvCplDaemon initialize
    O4 - HKLM\..\Run: [nwiz] nwiz.exe /install
    O4 - HKLM\..\Run: [autoclk] autoclk.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [nod32kui] "C:\Program Files\Eset\nod32kui.exe" /WAITSERVICE
    O4 - HKLM\..\Run: [SmcService] C:\PROGRA~1\SYGATE\SPF\SMC.EXE -startgui
    O4 - HKLM\..\RunServices: [LoadPowerProfile] Rundll32.exe powrprof.dll,LoadCurrentPwrScheme
    O4 - HKLM\..\RunServices: [NOD32kernel] "C:\Program Files\Eset\nod32krn.exe"
    O4 - HKLM\..\RunServices: [SmcService] C:\PROGRAM FILES\SYGATE\SPF\SMC.EXE
    O4 - HKCU\..\Run: [NVIEW] rundll32.exe nview.dll,nViewLoadHook
    O4 - HKCU\..\Run: [Gadu-Gadu] "C:\PROGRAM FILES\GADU-GADU\GG.EXE" /tray
    O4 - Startup: DSLMON.lnk = C:\Program Files\SAGEM\SAGEM F@st 800-840\dslmon.exe
    O4 - Startup: Adobe Gamma Loader.lnk = C:\Program Files\Common Files\Adobe\Calibration\Adobe Gamma Loader.exe
    O9 - Extra button: Related - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: Show &Related Links - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm
  • #13 2244218
    paweliw
    Spec od komputerów
    Log wygląda na czysty.

Sprawdziłeś temperaturę procka ?
    Tutaj masz program diagnostyczny do dysku SeaTools Desktop (lub SeaTools Online) http://www.seagate.com/support/seatools/.
    Może CD masz uszkodzone ?
  • #14 2245594
    olekewaagata
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Czy mógłbyś podać pełną nazwę tego Photoshopa, chodzi mi o to czy to nie jest czasem program tylko na określony czas.

Podsumowanie tematu

✨ Po formacie systemu Windows 98 na komputerze z procesorem Celeron 633 MHz i 192 MB RAM pojawiły się problemy z instalacją programów Photoshop i Nero. Instalator Photoshopa zawiesza się podczas rozpakowywania plików, a Nero mimo instalacji zawiesza się przy próbie nagrywania płyty. System był instalowany standardowo po formacie, bez aktualizacji przez internet. Sprawdzono brak wirusów (NOD32), pamięć RAM oraz czystość sprzętu (wentylator i kurz). Sugerowano możliwe uszkodzenia sprzętowe, takie jak problemy z zasilaczem, dyskiem twardym, taśmami HDD lub napędem CD, oraz konieczność pomiaru napięć i diagnostyki dysku za pomocą narzędzi producenta (SeaTools). Log z programu HijackThis wskazał na brak infekcji. Zwrócono uwagę na możliwe przegrzewanie procesora oraz uszkodzenie nośnika instalacyjnego. Zalecano ponowny format i instalację systemu, a także sprawdzenie wymagań systemowych Photoshopa i integralności płyty instalacyjnej, która u innego użytkownika działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA