logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki akumulator 55Ah do Opla – opinie o Jenox Gold, Centra Futura, inne marki

bosia 02 Lut 2006 18:11 17376 9
  • #1 2250303
    bosia
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam.
    Jestem na kupnie nowego akumulatora do mojego opla.
    Poradżcie jakiej firmy ewentualnie kupić, aby był dobry. Musi to być pojemność 55Ah. Każdy sprzedający zachwala swój towar, ale gdzie jest prawda? Co sądzicie o Jenoxie gold lub Centra futura. Z góry dzięki za ewentualne rady.
    Pozdrawiam.
  • #2 2250527
    grzechu40
    Poziom 21  
    Ocena: 190
    Cześć. Ja polecam bezobsługowe BOSCH-a jeszcze mnie nie zawiodły a już od 20 lat zajmuję się elektryką samochodową, niezłe są Centry a przede wszystkim patrz na prąd rozruchu im większy tym lepiej.Pozdrawiam!!
  • #3 2250643
    adam.p123
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    Ja osobiście bym kupił Boscha. Pozdrawiam
  • #4 2250730
    jokrasa
    Poziom 28  
    Ocena: 89
    Coś mi się wydaje, że kolega [bosia] zaproponował akumulatory jednych z tańszych firm na rynku i tu należy zaznaczyć, iż spośród tych dwu centra ma swoich zwolenników i niemały rynek zbytu (popyt) a co do jenox'ów to można je kupić w Kauflandzie i Tesco co oznaczać może szukanie klientów.
    Wiadomo, że najlepiej kupić Boscha bo to zazwyczaj Merc wśród akumulatorów, ale zakup Centry o nieco większym prądzie rozruchu od wymaganego nie będzie chybiony. I tańszy!
  • #5 2250817
    oranik
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam,
    sposród wymienionych polcam Centre, jeśli bedzie w ofercie Varta jest godna uwagi, sam ją mam i przy silnych mrozach nie mozna jej nic zarzucić. Oczywiście Boscha nie odrzucam.

Pozdrawiam.

Dodano po 51 [sekundy]:

Witam,
    sposród wymienionych polcam Centre, jeśli bedzie w ofercie Varta jest godna uwagi, sam ją mam i przy silnych mrozach nie mozna jej nic zarzucić. Oczywiście Boscha nie odrzucam.

Pozdrawiam.
  • #6 2251261
    topcio1
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    witam
    JENOX to najgorszy syf(duży odsetek awaryjności- wielu to potwiedzi) centra jest robiona na BOSCH- więć wiadomo, dobrą alternatywą cenową jest EXIDE , ja osobiście kupiłem do OMEGI 2,0 - 4MAX (tu krypciocha w INTER cars za 108 pln) teraz w największe mrozy(Lublin -38° o 4 nad ranem) bryk i pali(trzeba zaznaczyć że mam półsyntetyk)nawet nie pomyślałem żeby go targać do domu. :D
  • #7 2252538
    Stefanek1
    Poziom 26  
    Ocena: 237
    Polecam akumulator z wybitą datą produkcji, jak Centra, aby był nie zleżały i nie zasiarczony.
    Aku z superhipermarketu, wyleżał się na zachodzie w sklepach, nie poszedł, później jest przerzucany w sieci, np. na Polskę i tutaj kupujesz kota w worku, bo data produkcji jest zakodowana. Jest możliwość, ze trafisz na jeszcze dobry egzemplarz, ale nie popieram takich ryzykownych zakupów, pomomo niskiej ceny w markecie.

Podrawiam.
  • #8 2252743
    marian11@
    Poziom 21  
    Ocena: 76
    Witam.
    Przyznam racje ze bocha ale pod warunkiem ze orginał a nie czech republik.A u nas na rynku sa raczej produkcj czeskiej tak samo jak swiece.Moim zdaniem centra lub varta.
  • #9 2256686
    Włady1
    Poziom 12  
    Witam!
    Jeżeli miałbym wybierać między tymi dwoma , to zdecydowanie polecam
    Centrę.
  • #10 2358965
    bosia
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Akumulator

Dodano po 1 [minuty]:

Zakupiłem Centre Future jak na razie jest super. Piękne dzięki wszystkim za rady i opinie. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji na temat wyboru akumulatora 55Ah do Opla dominują rekomendacje marek Bosch, Centra oraz Varta. Bosch jest uznawany za wysokiej jakości produkt, często nazywany "Mercedesem" wśród akumulatorów, jednak podkreśla się konieczność zakupu oryginalnego produktu, a nie wersji produkowanych w Czechach. Centra cieszy się popularnością i jest często polecana jako dobra i tańsza alternatywa, zwłaszcza model Centra Futura, który jest produkowany na bazie technologii Bosch. Varta również jest chwalona za niezawodność, szczególnie w niskich temperaturach. Akumulatory Jenox Gold są krytykowane za wysoką awaryjność i niską jakość, często sprzedawane w supermarketach, co budzi wątpliwości co do ich trwałości. Ważnym parametrem przy wyborze jest wysoki prąd rozruchowy. Zaleca się kupowanie akumulatorów z wyraźnie oznaczoną i świeżą datą produkcji, aby uniknąć problemów z siarczaniem i starzeniem się ogniw. Alternatywą cenową jest także Exide, który sprawdza się w trudnych warunkach zimowych. Podsumowując, najlepszym wyborem są oryginalne akumulatory Bosch, Centra (zwłaszcza Centra Futura) oraz Varta, natomiast Jenox Gold jest odradzany ze względu na niską jakość i awaryjność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA