Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Widmo sygnału rzeczywistego!!!! POMOCY!!!

Swistak_Hary 06 Feb 2006 17:24 5620 8
    Swistak_Hary
    Level 11  
    Witam!!!

Potrzebuję wiadomości na temat:

Jaka jest ogólna postać analityczna widma rzeczywistego(charakterystyki rzeczywistej) sygnału?

Proszę o pomoc sprawa PILNA!!!!

Z góry dziękuję!!!!
  • Helpful post
    mrrudzin
    Level 39  
    Ale o widmo jakiego sygnału chodzi? Napisz coś więcej.

Ogólnie każdy sygnał możemy rozłożyć na harmoniczne (czyli na szereg sinusoid o różnych okresach będących wielokrotnością okresu pierwszej harmornicznej).
    Przebieg rzeczywisty posiada nieskończoną liczbę takich harmonicznych.

Czy o to Ci chodziło?
    Prymulka
    Level 18  
    Wejdz na DSP i transmisja. Znajdziesz tam dużo informacji na temat DFT i FFT. Ale skoro interesuje się widmo w czasie rzeczywistym to lepsze jest FFT. Jest to zbiór algorytmów które służa do rozbioru sygnału na fale sinusoidalne o różnych częstotliwościach i amplitudach.
    Swistak_Hary
    Level 11  
    To miałoby być z przekształcenia całkowego Fouriera!!!
    Sam dokładnie nie wiem dlatego tutaj pytam!!!
    :cry:
    namber31
    Level 14  
    Jeżeli sygnał jest rzeczywisty to jego widmo amplitudowe jest funkcją parzystą, a widmo fazowe funkcją nieparzystą.
    Jeżeli sygnał jest okresowy to jego widmo jest dyskretne czyli ma postać prążków(tych prążków jest nieskończenie dużo). Jeżeli sygnał nie jest okresowy to widmo ma charakter ciagły.
    A wszystko możesz wyliczyc stosując transformatę Fouriera.
    forestx
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Świstak, napisz nam do czego Ci to jest potrzebne.
    Swistak_Hary
    Level 11  
    potrzebne mi to jest na egzamin z techniki analogowej!!! Potzrbne mi jest jeszcze do czego sie wykozystuje widmo rzeczywiste i z czego ono powstaje oraz jakie informacje ma nam przekazac!!!
    Marian83
    Level 20  
    widmo sygnału ciągłego i okresowego jest dyskretne i nieokresowe. Widmo niesie ze soba informacje na temat amplitudy i czestotliwośći składowych sygnału, poniewaz kazdy sygnał jest kombinacja sinusoid o różnych częstotliwościach i amplitudach.

Dodano po 6 [minuty]:

mrrudzin wrote:

Przebieg rzeczywisty posiada nieskończoną liczbę takich harmonicznych.

Wydaje mi sie ze nieskończona liczbe składowych harmonicznych posiada szum biały, który jest nierealizowalny technicznie.
    Swistak_Hary
    Level 11  
    moze ktos jeszcze napisac co sie dzieje z widmem jesli
    T => nieskończoności oraz T => 0
    Pilnie potrzebne