logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BIOS ROM checksum error po aktualizacji na Gigabyte GA-6VEM, FDD nie działa

adi87 07 Lut 2006 17:18 1833 15
REKLAMA
  • #1 2272155
    adi87
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    witam. po upgradzie biosu wywalilo mi BIOS ROM checksum error i kiedy wkladam do napedu dyskietke startowa i wcisne enter to tylko sie dioda na fdd zapali i zamieli dyskietka raz i dioda sie potem caly czas pali. na dyskietce mam flasher plik z biosem i odpowiedni autoexec. oczywiscie syskietke sformatowalem jako systemowa. plyta to gigabyte GA-6VEM bios Award v6.00PG. Naped, dyskietka i tasma sa sprawne w 100%. czy to uszkodzenie kontrolera? czy jezeli takjest to mozna podlaczyc kontroler na na PCI lub na ISA?
  • REKLAMA
  • #2 2272188
    Radzious
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    BIOS ROM checksum error to jest uszkodzona kostka biosu ewentualnie nieprawidlowo wgrany bios. Poczytaj sobie na stronie producenta odzyskiwanie biosu po nieudanym flashu. Jesli tak sie nie uda ci to pozostaje wgranie biosu programatorem
  • #4 2272246
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    skoro sie nic nie dziej to wprost nie stwierdzisz co jest

po pierwsze musisz sprawdzic czy dyskietka jest w rzeczywistosci systemowa
    odpal z niej system na innym kompie (tylko wywal autoexec zeby nie sflashowac tamtego kompa) w sumie skoro sie odpala monitor to nie muszisz moiec autexeca mozesz to zrobicz tecznie z poziomu dos
    czyli wpisujesz z lini komed to co w autoexecu
    jesli dyskietka jest systemowa musisz sprawdzc czy dobra jest dyskietka i tasma czyli podepnij ja do innego kompa sprawdz czy dzial i czy odpali sie z nij system
    Tsiemke tez sprawdz w innym kompie.
    Jesli nie najdziesz w ten sposob to najprawdopodobniej pozostanie tylko programator
  • #5 2273199
    mickop
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Czy coś się dzieje poza tym żę pali dioda.
    Możę bios płyty potrzebuje plików o określonych nazwach (flasher , bios).
    Jak miałem podobny problem z Abitem to wystarczyło wlożyć dyskietkę z flasherem i biosem i działało (nie musiała być systemowa).
    i tak nie startuje z autoexeca. Spróbuj ze najstarszym biosem, jak się uda to przefleszyjesz nowy.
    Uszkodzenie flash-a moło prawdopodbne wytrzymują 10000 cyli kasowanie zapis.
  • REKLAMA
  • #6 2273206
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10454
    Po co nowy watek? W tamtym chyba wszystko zostalo juz napisane.Pozostaje Ci wylutowac kosc i nagrac programatorem.
  • REKLAMA
  • #7 2273422
    mickop
    Poziom 16  
    W tam tym wątku koleś pisał, żę flaszował płytę kilka razy. Jak stacja coś czytała, to znaczy że program z biosu nie znalazł tego co szukał.
    Downgrade biosu biosu czasami się nie udaje.
    Na stronie producenta jest na zdjęciu BIOS w podstawce PLCC. Jak jest przylutowany to bez hotair-a nie wylutuje(można na partyzanta żyletą) Jak działa płyta to zawsze można po kombinować. Popieram pomysł tronica po clear cmos płyta uruchamia się troche "inaczej".(inne "funkcje" z "biosu" są wykonywane).
    Ps Co do karty multi io probowałem BX i nie udało mi się nic zrobić (chciąłem podłaczyć stary dysk).
  • #8 2274852
    nikto2
    Poziom 11  
    Co do wylutowywania PLCC to da się to zwykłą zrobić zwykłą lutownicą transformatorową. Zrobiłem sobie odpowiedni grot (na obrazku) i jak dam wystarczająco dużo cyny, by wszystkie nogi jednocześnie sie grzały to działa. Raz przygrzałem kostkę tak mocno, że aż naklejka odeszła, ale mimo to działa nadal.
    A bios można też w innej płycie zaprogramować, nawet nie musi być AWARD.
    Niektóre programy AMI nie sprawdzają co wgrywają. tylko rozmiar pliku musi być odpowiedni. Nie mam programatora, a ze dwadzieścia płyt już w ten sposób "podniosłem".
    Załączniki:
    • BIOS ROM checksum error po aktualizacji na Gigabyte GA-6VEM, FDD nie działa grot.gif (13.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2274950
    adi87
    Poziom 18  
    czyli moge wlozyc kostke do innej plyty niz moja i wtedy go zaprogramowac? bo kumpel ma plyte awarda tylko ze nowsza [sempron] tylko nie wiem co to za model. mysle ze gdybym wsadzil do niego moja kosc biosu to wtedy wywali bios rom checksum error i wczyta bios z dyskietki. dobrze kombinuje? i czy moge cos uszkodzic kumplowi podczas tej operacji?
  • #10 2275450
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    adi87 napisał:
    czyli moge wlozyc kostke do innej plyty niz moja i wtedy go zaprogramowac? bo kumpel ma plyte awarda tylko ze nowsza [sempron] tylko nie wiem co to za model. mysle ze gdybym wsadzil do niego moja kosc biosu to wtedy wywali bios rom checksum error i wczyta bios z dyskietki. dobrze kombinuje? i czy moge cos uszkodzic kumplowi podczas tej operacji?

Jesli chcesz programowac na innej plycie to plyta musi posiadac takie samo napiecie programowania i zgadzac sie gabarytami (abys swoja kostke mogl wlozyc).
  • REKLAMA
  • #11 2276258
    adi87
    Poziom 18  
    mat_ed, chodzi o to napiecie 3V lub 5V? On ma kostke taka jak ja (nowszego typu kwardatowa w koszyczku)
    i czy mozna przez to cos uszkodzic w tej plycie w ktorej sie bedzie programowac?
  • #12 2276488
    mickop
    Poziom 16  
    Chodzi o napiecie programowania 5V (nowe) lub 12V (stare).
  • #13 2278452
    adi87
    Poziom 18  
    skad wiadomo jakie napiecie ma dana kosc? jak to sprawdzic? sory ze sie powtarzam ale czy mozna cos uwalic na plycie na ktorej bede programowal swoj bios?
  • #14 2278523
    mickop
    Poziom 16  
    Odklej nalepkę z biosu i odczytaj co jest napisane.
    Jak napiecia się nie bedą zgadzać to możesz uszk lub żle zaprogramować swoj bios.
  • #15 2278599
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Oprócz napięcia kości różnić się mogą typem magistrali.
    Bezpieczniej będzie skorzystać z zewnętrznego programatora.
  • #16 2283057
    adi87
    Poziom 18  
    no tak tylko skad ja se wytrzasne programator.... zreszta plyta lezy juz w serwisie wiec uwazam temat za zakonczony. dziekuje wszystkim kolegom elektrodowiczom za pomocne rady i wskazowki

Podsumowanie tematu

✨ Po aktualizacji BIOS-u na płycie Gigabyte GA-6VEM pojawił się błąd "BIOS ROM checksum error", a napęd dyskietek (FDD) nie działa poprawnie – dioda zapala się, dyskietka jest odczytywana tylko raz, a następnie dioda świeci ciągle. Dyskietka jest systemowa, zawiera flasher i plik BIOS-u, a sprzęt (napęd, dyskietka, taśma) jest sprawny. Problem najprawdopodobniej wynika z uszkodzonej kości BIOS lub nieprawidłowo wgranego BIOS-u. Zalecane jest wykonanie procedury Clear CMOS oraz próba odzyskania BIOS-u zgodnie z instrukcjami producenta. Jeśli to nie pomoże, konieczne może być wylutowanie kości BIOS i zaprogramowanie jej programatorem. Programowanie na innej płycie jest możliwe pod warunkiem zgodności napięcia programowania (5V lub 12V) oraz typu obudowy kości (np. PLCC). Należy uważać, aby nie uszkodzić płyty, na której będzie programowany BIOS. Alternatywnie można użyć zewnętrznego programatora. Próby podłączenia kontrolera dyskietek na PCI lub ISA nie przyniosły rozwiązania. W przypadku braku programatora i trudności z naprawą, płyta może wymagać serwisu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA