logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amiga. Czy są jeszcze jacyś miłośnicy Amigi?

marpiasek 09 Lut 2006 19:17 3502 27
REKLAMA
  • #1 2281552
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    Czy jeszcze są miłośnicy AMIGI ?
  • REKLAMA
  • #2 2282106
    _Damian_
    Poziom 21  
    Ocena: 12
    Są. Kiedyś miałem. Teraz tylko emulacja. Chociaż może jakąś 1200tkę może sobie kupię. Na allegro juz za 150 zeta moża wyhaczyć. (kiedyś za 500tkę zapłaciłem 5.000.000zeta)
  • #3 2282301
    lechf
    Poziom 1  
    Mam jeszcze 500 z 1MB ramu (zepsuta FDD)oraz 500+ z 1MB ramu od kilku lat nie używane .Pewnie sie nie da uruchomić.Pozdrowienia!
  • #4 2282692
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 2282693
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Pewnie, że są. Mam aktualnie A1200 w pełni sprawną, oraz połżywą A500.
    Do tego jeszcze dochodzi emulacja w UAE. Czasami sobie uruchamiam A1200 bo to nie to samo o emulacja, mimo że PC jest dość mocny.
  • #6 2295927
    hud
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    witam. czy da sie podpiac monitor od pc do amigi? pozdro
  • #7 2297653
    esiox
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    heh pewno miałem amige 500,jednak lepiej wspominam commadore 64 i atari 800 a największy sentyment mam do c64 miałem fule zestaw monitor floppa 2x5,25 ty kiedys bylo cos +final 3 piekne czasy masa godzin sprzedziłem na tej "maszynie" nawet amatorsko programowałem fajne wspominac te czasy polecam stronke :

http://www.cconline.com.pl/download.php?act=dl&kat=82

ładna lektura a zwlaszcza Dział Video (Reklamy TV)
  • REKLAMA
  • #8 2297788
    Mol
    Poziom 31  
    Ocena: 103
    Moja 1200 + Blizzard PPc 603 z Bvision , flopkiem 1,76M i całym 32M ramu , też jeszcze na chodzie.
  • #9 2299471
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 2299680
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 135
    dexter31 napisał:
    hud napisał:
    witam. czy da sie podpiac monitor od pc do amigi? pozdro

Nie.

Nieprawda :P

Pierwsze zdjęcie - monitor Hercules
    Drugie - Monitor VGA
    Amiga. Czy są jeszcze jacyś miłośnicy Amigi? Amiga. Czy są jeszcze jacyś miłośnicy Amigi?

Oba monitory wymagają dodatkowego układu. Hercules musi mieć "zmieszane" wszystkie składowe RGB i nieco inaczej podłączoną synchronizację.
    VGA (czyli ten, który Cię interesuje) musi mieć tylko zmienioną polaryzację impulsów synchronizacji. Chociaż na testowanym monitorze (i pewnie na każdym nowym) polaryzacja impulsów nie ma znaczenia i równie dobrze można by podłączyć monitor bez inwerterów.

Oczywiście na monitoze VGA nie pograsz sobie w stare gierki, bo one obsługują tylko PAL/NTSC. Chyba, że trafi Ci się scandoubler - takie urządzonko, które podnosi częstotliwość odchylania poziomego dwukrotnie (drogie strasznie dziadostwo, a i samemu ciężko wykonać).

Monitor VGA tutaj:
    http://www.epanorama.net/documents/vga2rgb/vgamonitor.html
    Ten jest akurat bez inwersji sygnałów synchronizacji (tylko bufory).

A do Herculesa nie będę wklejał, bo nie ma po co.

A tak poza tym, to używam amigi do programowania procków 'x051.
  • #11 2301434
    Mishot
    Poziom 24  
    Ocena: 68
    Dobra Panowie... (Panie)
    mam 600HD 130.7MB już nie pamiętam ale zdaje się że pod 98 go odpalałem bo wczesniej mi sie coś z taśmą podziało... taśme kilka razy robiłem i odpaliłem go ale teraz nie rusza... po podpięciu teraz pod PC (xp) BIOS nawet go nie widzi a dysk rusza zaczyna ładować coś ale nie ładuje do końca tak jak kiedyś... i tu pytanie czy 98 zniszczył dysk i czy da się go uratować? (dane)
    z góry dzięki ...
  • #12 2301963
    Mol
    Poziom 31  
    Cytat:
    czy 98 zniszczył dysk

Może źle zrozumiałem pytanie , ale dysk z amigi jak podłączysz pod win ,a później z powrotem do amigi to raczej nie odpali , bo win uwalił RDB twardego i amiga nie widzi partycji. Możesz to przywrócić jak masz RDB zgrany do pliku , albo znasz dokładne rozmiary partycji. Wtedy w HDtoolbox można to naprawić.
  • #13 2302311
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 2306934
    hud
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    dzieki za odpowiedz. zawsze zostaje tv albo, no wlasnie moze tuner tv na pci? pozdro
  • #15 2310088
    Mishot
    Poziom 24  
    widze że niepotrzebnie czekam na odpowiedzi na pytania z poprzedniego postu...

Dobra to tak chciałem sobie zagrać na amisi i jak włącze prąd to jest czarny ekran LED zasilania sie świeci i LED CAPS LOCK i tyle... czasem odpala...
    teraz pytanie czy KICKSTART to jest coś jak BIOS?
    bo jeżeli tak to znaczy że dysk był dobry i nic mi się z taśmą nie podziało tylko właśnie Kickstart sie spaścił... jeżeli jest kość zepsuta to wystarczy wymienić?

wracając do odpowiedzi Kol. Mol
    dysk coś ładuje ale nie tak jak kiedyś tzn szłysze ładowanie i kiedy ładował w tym momencie (tak myśle) Workbencha to tu jest już cisza...
    dysk to 130.7MB i tyle wiem dawniej nie zagłębiałem sie tak jak teraz a tym bardziej nie byłem mądrzejszy niż teraz...czy da się go odratować? HDtoolbox? pod amige? musze mieć do tego Workbencha? bo mam jakąś dyskietke z Workbench 1.2 (? albo 2.1) ale po wrzuceniu w stacje nic sie nie dzieje... a na dysku o ile pamiętam miałem jakiegoś Workbencha 3...
    Będę bardzo wdzięczny za pomoc...

UPDAJT
    właśnie i czemu BIOS w PC nie widzi tego dysku?
  • #16 2310677
    Mol
    Poziom 31  
    HDToolbox tak się chyba ten program nazywał (Sorki bardzo dawno go używałem) możesz go uruchomić z CLI (to taki amiga dos) nie trzeba ładować workbencha. Tym programem zakładało się partycje na dysku. Jeżeli nie znasz dokładnych rozmiarów poprzednich partycji to będzie problem.Kickstart to bios z amigi , kość można wymienić.Dysk 130MB będzie chyba trochę już stary i niektóre PC mogą mieć problem z widzeniem go , to może zależeć od sprzętu ,trudno powiedzieć.
  • #17 2310723
    bodek106
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    ja mam obecnie Amige CDtv z cd ale niemam oprogramowania sprzęt ogulnie jest ciekawy
  • #18 2310996
    Mishot
    Poziom 24  
    Mol napisał:
    HDToolbox tak się chyba ten program nazywał (Sorki bardzo dawno go używałem) możesz go uruchomić z CLI (to taki amiga dos) nie trzeba ładować workbencha. Tym programem zakładało się partycje na dysku. Jeżeli nie znasz dokładnych rozmiarów poprzednich partycji to będzie problem.Kickstart to bios z amigi , kość można wymienić.Dysk 130MB będzie chyba trochę już stary i niektóre PC mogą mieć problem z widzeniem go , to może zależeć od sprzętu ,trudno powiedzieć.

partycja była chyba tylko ta jedna...z taką informacją coś zrobie? czy może lepiej zgrać dysk i postawić wszystko od nowa? tylko jak skopiowac na 2 dysk? dobra zeby nie było że pytam a sam nic nie robie ;] poszukam co nieco na ten temat w sieci ;]
  • #19 2312461
    Mol
    Poziom 31  
    Jak była partycja tylko jedna to w HDToolboxie ustaw jedną partycję DH0: na max i zaznacz że jest botowalna .Jak sie uruchomi to ok.Tylko Amiga wtedy chyba tak dużych dysków nie obsługiwała.Ale spróbować można.
  • REKLAMA
  • #20 2313072
    Mishot
    Poziom 24  
    Mol napisał:
    Jak była partycja tylko jedna to w HDToolboxie ustaw jedną partycję DH0: na max i zaznacz że jest botowalna .Jak sie uruchomi to ok.Tylko Amiga wtedy chyba tak dużych dysków nie obsługiwała.Ale spróbować można.

jak zaczne zmieniac info o partycji (RDB) to moge utracic dane?
    i jeszcze sprzydał by sie ten hdtoollbox na dyskietce na amige...ale żeby amige podłaczyć z PC musze mieć dyskietke z programem do transferu... i jak pierwszą dyskietke zrobic bootowalna na amige? :/
  • #21 2314889
    Mol
    Poziom 31  
    Jak zmienisz RDB to nie stracisz danych , chyba że później zrobisz format .
  • #22 2317030
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    W amidze w odróżnieniu do rozwiązań pc nie traciło się tak łatwo danych. Jeżeli wiesz, że była jedna partycja to zrób jak radził kolega wyżej. Jeżeli było ich więcej to już się robi problem. Moża użyć programu do odszukania partycji i plików - nazywał się chyba QuarterBack Tools.
  • #23 2317128
    Mishot
    Poziom 24  
    Dzięki za odpowiedzi
    narazie musze zdobyć Kickstart a potem będę dalej coś robił...
    PS
    nie mam 600HD tylko samą 600 widocznie ktoś zmienił kickstart i dodał dysk także nie mam tej "kasety" (?) na dysk 2,5" ale mniejsza z tym...

UPDAJT
    Przypomniałem sobie że kilka razy wkładałem dyskietke Kickstart 1.3 czy przez to mogłem zepsuć kickstart?
  • #24 2317489
    Mol
    Poziom 31  
    Kickstart w amigach był chyba zapisywany w romie taką kość da się programować tylko raz , tak że nie mogłeś go zepsuć .A dyskietka Kickstart1.3 używało sie chyba w amigach 1000 , bo tam trzeba było biosa ładować z dyskietki.
  • #25 2327613
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    Ok.
    Przepraszam.
  • #26 2634913
    Prince28
    Poziom 11  
    Mol napisał:
    Kickstart w amigach był chyba zapisywany w romie taką kość da się programować tylko raz , tak że nie mogłeś go zepsuć .A dyskietka Kickstart1.3 używało sie chyba w amigach 1000 , bo tam trzeba było biosa ładować z dyskietki.

Zepsuć może nie, ale te ROMy (Kickstart je zapisany w dwóch kościach) są na podstawkach. Po 20 latach warto docisnąć, co często pomaga.
    A1000 miała faktycznie kickstart ładowany z dyskietki, ale była to wersja 1.1 i 1.2. Kickstart 1.3 był dopiero w A500, która była następczynią A1000.
    W Amidze 1000 nie było żadnego biosa.
  • #27 2636349
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 794
    Miałem A500, A1200, potem obie sprzedałem, znów kupiłem A1200, trochę w niej podłubałem i znów poszła w ludzi. Fajny komputerek. Cos w nim jest, że ciągnie do tego systemu :)
  • #28 15994424
    Zielson81
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Pewnie Ze tak, mam jeszcze trochę dyskietek i swoja A500 2,5mb ramu, chętnie swoja droga dokupię kontroler do dysku twardego i konwerter do monitora pc, plus jeszcze A600 ale rozglądam się za wyzszymi modelami co najmniej 1200

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja potwierdza, że wciąż istnieją miłośnicy komputerów Amiga, którzy posiadają modele takie jak A500, A600, A1200 oraz Amiga CDTV. Użytkownicy wspominają o używaniu oryginalnych maszyn oraz emulacji w UAE. Poruszono kwestie techniczne dotyczące podłączania monitora PC do Amigi, gdzie wymagane są dodatkowe układy, np. inwertery sygnałów synchronizacji lub scandoubler do konwersji sygnału PAL/NTSC na VGA. Wiele wpisów dotyczy problemów z dyskami twardymi Amigi, szczególnie modelu 600HD 130.7MB, które po podłączeniu do PC z systemem Windows tracą strukturę RDB, co uniemożliwia ich odczyt w Amidze. Rozwiązaniem jest użycie narzędzia HDToolbox do naprawy partycji, które można uruchomić z CLI Amigi bez konieczności ładowania Workbencha. Omówiono również rolę Kickstartu jako BIOS-u Amigi, który jest zapisany w kościach ROM na podstawkach i może wymagać dociskania po latach użytkowania. Wspomniano, że Kickstart 1.3 był stosowany w modelu A500, a wcześniejsze wersje 1.1 i 1.2 w A1000, gdzie był ładowany z dyskietki. Dyskusja zawiera także informacje o dodatkach do Amigi, takich jak Blizzard PPC 603, karta Bvision, oraz o problemach z uruchomieniem i naprawą sprzętu. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z zakupem i naprawą Amig na rynku wtórnym, np. na Allegro.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA