logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

amiga & commodore 64 wasze wrażenia

tonur 29 Sie 2010 16:30 4298 16
REKLAMA
  • #1 8452582
    tonur
    Poziom 10  
    witam. Piszcie o waszych wrażeniach gdy posiadaliście cooltowe komputery amiga lub commodore 64 :) pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 8452610
    Konrad1701
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    1) Rzuciłeś temat rzekę który jest już dobrze "opracowany" na google.
    2) Widać że nawet nie zdajesz sobie sprawy że C64 korzystał z 8bitowego Mostek`a a Amiga już z 16 bitowej Motoroli, co osadza temat w 20 latach historii komputerów. Śmiem twierdzić że elektroda mogła by być za mała.
    3) Liczysz na kontynuację tematu kiedy sam nic ciekawego nie napisałeś?
    Pozdrawiam
    Ortodoksyjny fan komputerów z lat 80`
  • #3 8452689
    tonur
    Poziom 10  
    czy coś złego zrobiłem ? Stworzyłem temat według swoich upodobań coś nie pasuje ? Jak możesz opisywać osobę jak kompletnie nie masz żadnych podstaw ? Dlaczego ludzie są tacy i od razu ignorują lub lekceważą innych ? Zastanów się proszę nad tym i nie krzywdz innych. Temat najwidoczniej już zamknięty przez jednego artystę :(...
  • #4 8452736
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    tonur Cóż mogę powiedzieć Amiga, Comodore, Atari, ZX Spectrum,
    cóż wrażenia pozytywne, jednak dzisiaj to eksponat muzealny,
    owszem można na tym zrobić dzisiaj wiele ciekawych rzeczy,
    ale tylko amatorsko, nigdy w profesjonalnym wdrożeniu.

tonur wiesz że przed erą komputerów o których piszesz,
    również istniały komputery ?
    to są dopiero ciekawe historie :)
    np. wyobrażasz sobie pamięć ram która działa
    na zasadzie utrzymywania ciągu impulsów
    ultradźwiękowych w rurze z rtęcią ?
    Taki bufor FIFO na zasadzie echa.

Także w porównaniu z np. taką pamięcią rtęciową,
    Amiga i Comodore to najzwyklejsze standardowe komputery,
    dość ciekawy jest również polski wkład w rozwój komputerów.
  • REKLAMA
  • #5 8452864
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    tonur poczytaj sobie nawet tu na elektrodzie jest o tym sporo.
  • REKLAMA
  • #6 8452966
    tonur
    Poziom 10  
    wiem że jest :) chce osobiście odtworzyć wasze wspomnienia z lat 80-90 :) jak to było gdy się wyciągnęło ten sprzęt z pudła lub kupiło się używana :) jakie były wasze pierwsze gry ogólnie wasza histora z tymi komputerami :)

Zdania zaczynamy wielką literą, kończymy kropką, brak interpunkcji.
    Proszę poprawić. Jasiek690
  • REKLAMA
  • #7 8454261
    Ronin64
    Poziom 35  
    Ocena: 347
    A dla mnie wrażenia są nadal aktualne i żywe :) Mam w domu kilka sztuk Commodore 64 oraz stacje dysków do nich. Największe wrażenie zrobiły na mnie dema po przesiadce z magnetofonu na stację dysków właśnie. Efekty niektóre widziałem co prawda wcześniej ale nie ma to jak dopracowanie i dopieszczone do ostatniego cyklu trackmo :)

Jednak oglądanie tych produkcji na youtube to katorga jest i bluźnierstwo. Najlepiej wyglądają tylko na Commodore 64 najlepiej z nowym sidem aby muzyka brzmiała jak trzeba :) A tu coś miłego Link ;)
  • #8 8454305
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Ja przerobiłem moją komodę na zasilenie z zasilacza AT/ATX ale nie dzilała to w pełni bo chyba się zegar od sieci synchronizował
  • #10 8455118
    miki1406
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Kupiliśmy amigę za 900zł. 500+ z przełącznikiem kickstartów 1.3<->2.04. Z oryginalnym kolorowym monitem stereo Commodore. Niesamowity wypas był!!! Pierwsze skopiowane dyskietki. Koledzy jarali się Wolfem na PC, a ja podnosiłem F16 Falcon z płyty lotniska, walczyłem w N&S, zabijałem obcych w Cytadeli... Szok... Dzwięk stereo, intra, dema, scena, targi, giełda... Potem A1200 + Blizzard PowerPC z 68060 i PCtowym jakimś procem, zapomniałem dokładnie jakim + 32MB Ram w simm'ie. Boże potwór!!!. ProTracker, MaxonCinema, Real3D, programowanie w AMOSie, pierwsze gry, pierwsze programy. Jazda PKSem po magazyn Amiga. Secret of The Monkey Island. Maniac Mansion. Settlers. Alien Breed Miliardy Gier, które przykuwały na dni, tygodnie... Dysk 80Mb to burżuazja. Życie!!! Życie kompem!!! OPTYMALIZACJA!!!

I nastała era PC... Kilka fajnych gier i pustka... Giełdy brak, jest allegro... Targów brak... jest parę gazet. Gazety mają mnie za debila. Scena?? Jaka scena... Programowanie i majsterkowanie - tylko dla expertów. Najlepsza gra - Excel... System zamiast jednej dyskietki zajmuje płytę DVD. Dysk 250Gb to mało. Proc 1Gb to szrot, a na 1Gb pamięci nie odpalimy nawet tego Excela. Jedyne co zostało to WinUAE

Amisie poszły w strecz. Moje dzieci muszą się dowiedzieć, że kiedyś były prawdziwe komputery z sercem, a nie zawsze były microsoftowe twory przetwarzające cyferki. I że nie koniecznie grafika musi być HD, żeby gra wciągneła na długie godziny...

Stare czasy ahhh... Nowy Teenagent, Skaut Kwatermaster piękne gry!!! Zabawne proste... Turbo Mega Giga Super Ultra Szybko Schnący Klej Plus - Pamiętacie!!!
    Fabuła naszym ratunkiem jest a nie system światło<->dzwięk.

Amigo!!! Wróć!!!:D
  • #12 8506643
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 9983141
    pawel01
    Poziom 24  
    Ocena: 59
    Na Amidze to pierwsy raz u kolegi grałem w 1999r, miał kilkaset gier. Potem z 8bit pc było c64, które podarował mi kuzym, mam je do diś. Od niedawna lekko stuningowane bo magnetofon padł. Potem kilka lat temu ojciec dostał Amige z monitorem i kilkoma grami i jakiś czas później kupiłem Amigę z oryginalnym pudłem za dosłownie 10 zł plus dwie płyty główne z romem 1.2.

• #14 9983325
    McMonster
    Poziom 32  
    Ocena: 57
    Ech... miałem kiedyś Komodę, a u kuzyna grywałem w Mortal Kombat na Amidze. To były czasy. W sumie muszę przekopać strych, bo ta Komoda nie poszła na sprzedaż, ale to było z 12-15 lat temu.
  • #15 9984555
    arek35087
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Ah me serduszko się raduję gdy słyszę c64 lub Amiga :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
    Sam posiadałem trzy amigi 500, dwie amigi 600, dwie amigi 1200, oraz commodorka c64 :D:D:D:D:D:D:D:D
    Posiadam również do mojej amisi piekarnik, który niestety muszę niedługo sprzedać :(

http://www.ppa.pl/graffiti/obrazek.php?id=1750&full=1

Nie jestem autorem zdjęcia więc mam nadzieje że się nie obrazi:D:D:D:D
  • #16 9984963
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1172
    Moja Amisia 600 odrabiała za mnie lekcje. Pisało się samemu w Basicu coś a'la arkusz kalkulacyjny z wzorami, wprowadzało dane wejściowe i dostawało się wyniki do wpisywania w tabelki na pracownię miernictwa. ;)
    I można było tłumaczyć, że komputer służy nam do nauki... :D
  • #17 9990544
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 791
    Do dziś mam A600-HDD, w pięknym stanie, cały komplet, z pudełkiem, papierami, systemem na kartach pamięci zamiast na dyskietkach, i pudełkiem dyskietek z softem. Właściwie już jej nie używam (prędzej odpalę WinUAE na PC), ale nie mam serca się jej pozbywać. Ot, stoi sobie grzecznie spakowana pod stołem i czasami ją otworzę, żeby sobie popatrzeć na fajny sprzęcik :) . Miłe wspomnienia.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji na temat komputerów Amiga i Commodore 64 użytkownicy dzielą się swoimi wspomnieniami z lat 80-90. Wiele osób podkreśla pozytywne wrażenia związane z użytkowaniem tych maszyn, wspominając o grach, demach oraz unikalnych doświadczeniach związanych z ich obsługą. Użytkownicy opisują różne modele Amigi, takie jak A500, A600, A1200 oraz Commodore 64, a także ich zastosowania w programowaniu i grach. Pojawiają się również techniczne aspekty, takie jak zasilanie Commodore 64 oraz modyfikacje sprzętowe. Wspomnienia są pełne nostalgii, a niektórzy użytkownicy nadal posiadają te komputery, traktując je jako cenne eksponaty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA