logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć sieć LAN i komputer z Windows 98 przed keyloggerami?

Freexco 15 Lut 2006 13:49 1958 11
REKLAMA
  • #1 2305138
    Freexco
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Sprawa wyglada tak, mamy sieć lan na 6 komputerów, jesteśmy wpięci do routera sprzętowego Planet ADE 3000, router dzieli nam łącze z Neostrady..Dziaj rano okazało sie, że straciłem kilka waznych haseł, m.in do poczty i Tibii...hasła były dobre i trudne do złamania, mam windows 98. Słyszałem o programach typu key logger no i teraz widze takie wyjścia - 1. ktoś zainstalował key loggera przez siec lan i steruje mi kompem, 2. ktoś zainstalował key loggera z internetu i steruje mi kompem, 3.ktos zainsatlował mi key loggera na moim kompie z płyty cd lub dyskietki np jak mnie odwiedzał w domu i teraz steruje kompem albo z sieci lan albo z netu. Czy wogóle te moje teorie sa realne? Z góry dziękuję za informacje
  • REKLAMA
  • #2 2305213
    zonkil
    Poziom 31  
    Ocena: 346
    Key loggery to nic możesz mieć ukrytego trojana i ktoś steruje dowolnie Twoim komputerem. Postaw sobie dobrego firewalla i skutecznego antyvira!
  • REKLAMA
  • #3 2305379
    netserfer
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    key logger służy to zapisywania znaków wpisywanych z klawiatury przy dobrym antivirze i fire wallu praktycznie jedeyna możliwość jest zainstalować przez fizyczny dostęp do kompa.
    Bronić się można w bardzo prosty sposób przynajmniej częściowo:
    -nieużywać taba to przełączania się miedzy okienkami login/pass
    -nie wpisywać hasel od poczatku do konca tylko np koncówka i kliknąć muszy na początek i dopisać początek.

trojana to można złapać zawsze i wszedzie wystaczy do neta być podłączonym tu tylko antivir i firewall. daje praktycznie nieograniczoną kontrolę na kompem
  • #4 2307569
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    zainstaluj sobie jakiś program do obserwacji połączeń sieciowych np DiamondCS Port Explorer ,z darmowych polecam Angry IP Scanner z http://www.angryziber.com/ipscan/ , popatrz co się dzieje , może to ktoś z kolegów sieciowych sobie żarty robi.A najprościej uruchom netstat -ano . Powtarzam za Kolegami firewall to podstawa , bo nawet jeśli ktoś miał dostęp to zablokujesz go. pozdrawiam
  • #5 2308917
    Freexco
    Poziom 18  
    Dziekuje za wzkazówki, chciałbym tylko wiedzieć czy np ktos z Was jest w stanie z swojego komputera wykrasc moje hasło do poczty, np jezeli podałbym mój adres IP..:)
  • REKLAMA
  • #6 2309136
    zonkil
    Poziom 31  
    Ocena: 346
    Tylko gdybym na Twoim kompie zainstalował server trojana! A tak to ktoś z Lana
  • #7 2309281
    netserfer
    Poziom 18  
    Jesli o mnie chodzi to sadze ze ktorys z kolegow sie bawil trojanem albo snifferem tak jak radził piooo jak macie stale ip w sieci to popatz co sie dzieje dowiedz z którego ip się łączył ustal kto to był i idź zapukaj do niego wtedy odzyskasz wszystkie hasła
  • #8 2309391
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6463
    Zależy czy komputery macie wpięte do HUBa czy do Switcha - jeśli do HUBa to każdy może zdobyć każde nieszyfrowane hasło (poczta, formularze www) i widzieć kto co w danej chwili ściąga.
  • #9 2309456
    Rabi2000
    Poziom 13  
    Jak jest switch to tez mozna snifowac (ARP poisoning)
  • #10 2309706
    netserfer
    Poziom 18  
    niewszystkie, niezawsze
  • REKLAMA
  • #11 2892727
    Freexco
    Poziom 18  
    Dziękuje za zainteresowanie tematem, mozna go zakończyć.
  • #12 2892797
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    dodam jeszcze ze przynajmniej teoretyczne mozliwe jest zatakowanie samego rutera natomiast nie spotkalem sie jeszcze chyba z praktycznym wykorzystaniem tej metody.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zabezpieczenia sieci LAN i komputera z systemem Windows 98 przed keyloggerami i innym złośliwym oprogramowaniem, takim jak trojany. Użytkownicy wskazali, że keyloggery najczęściej wymagają fizycznego dostępu do komputera, a ich instalacja zdalna jest możliwa głównie poprzez trojany, które dają pełną kontrolę nad systemem. Podkreślono konieczność stosowania skutecznego firewalla i antywirusa jako podstawowej ochrony. Zalecano monitorowanie połączeń sieciowych za pomocą narzędzi takich jak DiamondCS Port Explorer lub Angry IP Scanner oraz korzystanie z polecenia netstat do wykrywania podejrzanych aktywności. Omówiono ryzyko podsłuchiwania haseł w sieci LAN, zwłaszcza gdy komputery są podłączone do HUBa, co umożliwia przechwytywanie nieszyfrowanych danych. Nawet w przypadku switcha możliwe jest sniffowanie przez ataki typu ARP poisoning. Wskazano, że atak na router jest teoretycznie możliwy, ale rzadko spotykany w praktyce. Wskazówki dotyczą także unikania wpisywania haseł w sposób ułatwiający ich przechwycenie (np. nie używać przełączania się między oknami podczas wpisywania hasła).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA