logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 106 1.1 1992 - wysokie spalanie mimo wymiany sondy i czujnika temperatury

djpietrek12 17 Lut 2006 22:13 11791 8
REKLAMA
  • #1 2316083
    djpietrek12
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    jestem posiadaczem peugeota 106 1.1 kat z 1992 roku. Problem polega na tym iz duzo on pali. Potrafi na miescie spalic 8-10l. Bylem u mechanika i za pierwszym razem wymienil sonde lambda. Za drugim razem czujnik temperatury. Niedawno wymienialem filtr powietrza i oleju i caly olej. Podobno nie mozna regulowac automatycznego ssania. ale nadal duzo pali. Prosze o jakas pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2316298
    Jerzy100
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    Szczerze mówiąc nie jest to dużo ani mało. Pamiętaj że mamy zimę i jeżeli jest to jazda po mieście z niedogrzanym silnikiem to nie ma co się spodziewać niskiego zużycia paliwa . Moja propozycja to zatankuj go do pełna przejedź się na trasie i wtedy sprawdź spalanie. Wymiana na oślep elementów nic nie pomoże.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2317270
    Staneq
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    zgadzam sie z Jerzym...8-10 to tak naprawde w miescie nie jest duzo w malym samochodzie w zimie..jesli do tego jezdzisz krotkie dystanse to w ogle..

a nowe filtry/swiece nigdy nie zaszkodzą..
  • Pomocny post
    #4 2319141
    vauer6
    Poziom 18  
    Ocena: 147
    Sprawdz jeszcze temostat czy nie jest caly czas otwarty
    wtedy tez dlugo bedzie chodzil na ssaniu.Moze tez gdzies zasyssac lewe powietrze i mieszanke wzbogacac.Moze byc temistor powietrza itd.Swiece zaplonowe sa czarne?obroty nie sa zwiekszone?
  • REKLAMA
  • #5 2321389
    djpietrek12
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Termostat był wymieniony. Obrotomierza nie mam ale obroty niskie nie sa. Zobacze jeszcze co z tym powierzem. Dzieki za rady.
  • REKLAMA
  • #6 3037924
    fantom
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    Witam. U mnie spalanie podobne ale wiekszy problem to ze strasznie sie dlawi przy dynamicznym dodaniu gazu. Swiece mam czarne Wymienili mi regulator podcisnienia gdyz byl walniety ale nadal to samo. Poradzcie panowie czy to sonda a moze ten czujnik temperatury ? P106 1.1 92r mono wtrysk bosch. Z gory dzieki.
  • #7 7840009
    Luntrus-4
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Ja dodam że mój pojazd 106 1.0 I r95 , pali jak smok.
    Ile wlejesz tyle spali.
    A tak na poważnie to latem palił 8-9 litrów (i pomyka nim kobieta bez zapędów F1) a teraz zimą spalanie dochodzi do 12,5 litra.
    Fakt że na odcinkach do 8 km w jedną stronę i powrót za około 2 godziny.
    Uważam że trochę za dużo sobie pozwala mały kurdupelek.
    Spala tyle co auta segmentu C z motorami 1,8 - 2,0.
    I co wy na to ?
    Jakieś podpowiedzi od czego zacząć sprawdzanie/wymianę elementów ?

A dodam jeszcze to że gdy jest pogoda "sucha" to jedzie tak jak by go ktoś z tyłu trzymał i hamował , a gdy pada DESZCZ to CUD ! , pomyka jak Kubica.
  • #8 7840627
    fantom
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    U mnie wadliwy okazal sie czujnik polozenia przepustnicy. To pomoglo na dlawienie ale nadal zre jak smok ;-)
  • #9 7841118
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Peugeot 106 1.1 z 1992 roku charakteryzuje się wysokim zużyciem paliwa na poziomie 8-10 l/100 km w warunkach miejskich, zwłaszcza zimą i przy krótkich dystansach. Wymieniono sondę lambda, czujnik temperatury oraz termostat, a także filtry powietrza i oleju, jednak problem nadmiernego spalania nie ustąpił. Zaleca się sprawdzenie szczelności układu dolotowego pod kątem zasysania powietrza oraz stanu świec zapłonowych i obrotów silnika. Wskazano również na możliwość uszkodzenia czujnika położenia przepustnicy, który może powodować dławienie silnika przy dynamicznym dodaniu gazu. Dodatkowo, zapieczone zaciski hamulcowe mogą wpływać na zwiększone zużycie paliwa poprzez ciągłe hamowanie. Wskazane jest przeprowadzenie testu spalania na trasie, aby wyeliminować wpływ jazdy na zimnym silniku i krótkich odcinków miejskich. Problemy z regulacją ssania automatycznego są typowe dla tego modelu i nie można ich korygować manualnie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA