Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Fibaro Fibaro
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zbyt wysokie obroty peugeot 106 1.4

SlawekS87 20 Paź 2011 13:38 8584 32
  • #1 20 Paź 2011 13:38
    SlawekS87
    Poziom 9  

    Witajcie.
    Mam peugota 106, 1.4 benzyna 75KM, rok 1991. Wtrysk bosch monojetronic. Mam z nim spory problem i nie potrafię sobie poradzić. Otóż samochód po odpaleniu ma bardzo wyoskie obroty (ok2000). Chodzi głośno i nie przyjemnie. Po dłuższym rozgrzaniu obroty spadają do 1000-1100 i niżej już nie chcą. Samochód dodatkowo bardzo dużo pali (ok10-11 litrów). Dodatkowo samochod potrafił sam gasnąć, przerywać, ale po diagnostyce komputera pokazał błąd czujnika położenia przepustnicy. Wymieniłem go, wyregulowałem i samochód przestał gasnąć i wywalać check engine podczas jazdy. Jednak problem z obrotami nadal pozostał. Wymieniłem świece, czujnik TPs, regulator biegu jałowego, pomierzyłem czujniki temperatury. NA ciepłym silniku neibieski pokazywał 500om, ale on jest mało wazny bo daje tylko sygnał na deskę. Zielony natomiast miał 500om i powolutku spadało, 501,502,503 itd. Wymieniłem nawet komputer bo takie rady też wyczytałem. Wyczyściłem wtrysk.
    Po uruchomieniu zimnego silnika gdy obroty wchodzą na te 2000 (właczone ssanie) i jak odłacze czujnik temp. to schodza do 1000 ale niżej już nie chcą. I dziwi mnie jak inni piszą że maja obroty 800 w pugach 106. Mi obroty 800 udało się jedynie uzyskać poprzez reczne schowanie regulatora biegu jałowego i odłączenie go. Wtedy obroty spadaja do 800 ale jak tylko go podłacze to znowu jest ten 1000-1100. Co zrobić żeby te obroty były niższe??
    Dodatkowo w ostatnim czasie samochód potrafi przerywać i zgasnąć, ale chwile się go pokręci i odpali znowu. Tracę już nadzieję że ten samochod bedzie normalnie jeżdził.
    Pozdrawiam

  • Fibaro
  • #2 22 Paź 2011 23:32
    Sław1980
    Poziom 17  

    Hej sprawdź wtyczkę czujnika położenia wału, przejście na przewodach i sam czujnik. Ponadto zobacz czy nie masz zwarcia lub urwanego przewodu na czujniku który odpowiada za załączanie wentylatorów. Miałem podobne problemy w moim aucie. Wchodził mi w tryb awaryjny przy niższych obrotach i zapalała się kontrolka engine check. Nie było dobrego styku na wtyczce od czujnika położenia wału. Przeczyściłem w niej styki i problem zniknął.
    Powodzenia!

  • #3 23 Paź 2011 10:39
    766630
    Usunięty  
  • #4 23 Paź 2011 11:18
    SlawekS87
    Poziom 9  

    Nastawnik przepustnicy jest w porządku, wymieniony na nowy. Trzeba się chyba przyzwyczaić i jeździć z tymi podwyższonymi obrotami.
    A to takie przerywanie auta to po zatankowaniu i wymienieniu filtra paliwa wszystko wróciło do normy. Zostały tylko te obroty na 1000.

  • #5 24 Paź 2011 13:07
    cyborg39
    Poziom 23  

    Dokladna regulacja TPS-a oraz styku biegu jalowego (wg miernika) pomoze na 99%. Sam mam 205 z tym silnikiem i mialem podobne problemy, u znajomego w 205 rowniez to samo, pomogla regulacja, dodatkowo czyszczenie i smarowanie silniczka krokowego

  • Fibaro
  • #6 24 Paź 2011 14:57
    SlawekS87
    Poziom 9  

    TPs wyregulowany. Znaczy sie tak, że jak podłączymy na pin 1 i 2 ( te pierwsze od kabiny) to ma być 0,2-0,25V i po otwarciu przepustnicy 4,8-4,9V. Dobrze??
    A ten styk biegu jałowego jak się reguluje wg miernika??
    Dodam że w tym wynalazku nie ma ani silniczka krokowego ani map sensora.

  • #7 27 Paź 2011 10:06
    SlawekS87
    Poziom 9  

    A mam jeszcze takie pytanie, czy niewłaściwy luz zaworowy może dawać takie objawy??

  • #8 28 Paź 2011 12:00
    cyborg39
    Poziom 23  

    Nie, niewlasciwy luz zaworowy nie da takich objawow. Co do silniczka krokowego-jest w tym "wynalazku", zalezy jak go nazwac, jedni mowia na niego nastawnik przepustnicy ale nawet w literaturze n/t tego wtrysku wystepuje nazwa "silniczek krokowy". W samym styku biegu jalowego najpierw musisz rozlaczyc wtyczke, podpiac napiecie i cofnac maksymalnie silniczek krokowy, nastepnie ustawic szczeline miedzy srubka oporowa a stykiem, podpinajac wczesniej pod jego styki omomierz. Jesli chcesz moge wyslac ci materialy na temat tego wtrysku i jego zasady dzialania oraz diagnozy regulacji poszczegolnych elementow

  • #9 28 Paź 2011 20:17
    adresfizyczny
    Poziom 16  

    georgesgr napisał:
    Witam,
    Jesli silnik pracuje, to czujnik polozenia walu jest w porzadku.
    Czesta przyczyna takiego stanu rzeczy jest zly styk wylacznika w koncowce nastawnika przepustnicy. Jesli nie ma tego sygnalu, sterownik nie wie, ze ma zaczac regulowac bieg jalowy , wiec albo kreci sie zbyt szybko, albo gasnie.
    Po puszczeniu gazu, przepustnica opiera sie na silowniku nastawnika. W tym momencie nastawnik powinien sie cofnac kilka milimetrow i zaczac regulowac. Jesli sie nie rusza, to albo jest uszkodzony, albo nie dziala wylacznik w koncowce.
    Pozdrawiam, Georges


    Po mojemu brak sygnału ze stycznika będzie powodował gaśnięcie silnika. Ale tylko wtedy kiedy zimny, rozgrzany powinien mieć niskie ale powinien mieć obroty.
    Tak samo nie będzie kręcił się zbyt szybko, bo nastawnik będzie całkowicie cofnięty.

    Zwarcie stycznika biegu jałowego powodowało by że nieujechał by tym autem. Dało by się jechać jedynie przy maksymalnie wciśniętym padole gazu do dechy, lekkie popuszczenie powodowało by że autko by żabkowało hyc, hyc do przodu :D.

    Pozdrawiam

  • #10 28 Paź 2011 20:35
    766630
    Usunięty  
  • #11 28 Paź 2011 20:44
    cyborg39
    Poziom 23  

    Z cala pewnoscia kolega adresfizyczny nie rozumie jak dziala wtrysk jednopunktowy Boscha (i wszystkie inne w sumie). Radze poczytac o tym systemie zanim zaczniesz komus radzic.

  • #12 28 Paź 2011 20:54
    adresfizyczny
    Poziom 16  

    georgesgr Wytłumacz mi dlaczego " nie rozumie". Przecież w miarę wzrastania temperatury silnika nastawnik "cofa się". Uwież mi że ciepły silnik przy schodzeniu z obrotów silnik nie zgasnie, nawet jeśli nie działa stycznik nastawnika. Sprawdzałem to już doświadczalnie/


    Cyborg "Nie urośniesz" małpując autorytety. Chyba że wytłumaczysz mi dlaczego nie rozumię to cię wtedy przeproszę (o ile zgodze się z twoją tezą)

  • #13 28 Paź 2011 21:58
    766630
    Usunięty  
  • #14 28 Paź 2011 22:32
    adresfizyczny
    Poziom 16  

    To co napisałeś ma sens i napewno tak jest. Ale nie zawsze, widziałem już przypadek że pomimo uszkodzonego stycznika nastawnik ustawił się w pozycji cofnięty i praktycznie nie pracował. Duży biały tryb wewnątrz mechanizmu mógł wykonac jeszcze jakieś 1/4 obrotu do maksymalnego "zamknięcia" przepustnicy. Właściciel twierdził że przez kilka dni silnik szalał na biegu jałowym, a w trakcie jazdy "gonił zbyt szybko", ale póżniej samoczynnie się uspokoił. Problemem było poranne odpalenie silnika, gdy bez dodania gazu nie utrzymywał się na obrotach do momentu rozgrzania.

    Teoretycznie nastawnik powinien ustawiać się w pozycji maksymalnego otwarcia, ale tego nie robił.

  • #15 28 Paź 2011 22:38
    SlawekS87
    Poziom 9  

    Panowie gdzie jest ten stycznik nastawnika??:) Bo coś nie bardzo mogę załapać. Czy to ten TPs??
    I prosiłbym o materiały na temat tego wtrysku, to może wkońcu bym go ustawił.
    Wczoraj ustawiłem luz zaworowy, samochód fakt chodzi ciszej ale obroty te same.
    I wczoraj wykrecając świece (przejechane na nich z 50 km) to świecy z cylindra 1 i 4 miały strasznie okopcone na czarno końce, wyraźnie widać że ma zbyt bogata mieszankę. Stąd pewnie i wysokie spalanie. Co w tym wtrysku odpowiada ze regulowanie składu mieszanki?? Jest jakiś odpowiednik późniejszego map sensora??

  • #16 28 Paź 2011 22:54
    adresfizyczny
    Poziom 16  

    Stycznik nastawnika jest wbidowany w nastwnik przepustnicy (to czego nie powinieneś nazywać silnikiem krokowym, bo nim nie jest). Kiedy ramie przepustnicy opiera się o zdeżak nastawnika pomiędzy pinami 3 i 4 powinien być obwód zamknięty. Numery pinów opisane na obudowie nastawnika.

    PS pisaleś że "regulowałeś" TPS praktycznie bez komputera nie jesteś w stanie poprawnie go wyregulować w domowych warunkach.

    Pozdrawiam

  • #17 29 Paź 2011 07:59
    766630
    Usunięty  
  • #18 29 Paź 2011 12:25
    SlawekS87
    Poziom 9  

    A moglibyście mi wytłumaczyć jak wyregulować ten nastawnik, bo tam wyżej piszecie o podłączeniu omomierza?? Ewentualnie naprawde prosiłbym o dane dotyczace tego wtrysku i jak prowadzić regulację poszczególnych elementów??
    Dodam że ten mój nastawnik reguluje wolne obroty, tylko że zatrzymuje się na 1000, to ramie przy przepustnicy nie dochodzi do tej śruby ograniczające, bo nie puszcza go dalej własnie ten nastawnik, a jak recznie go wcisne i opadnie do tej śruby to obroty są równe 850. Da się go jakoś wyregulować żeby puszczał dalej to ciegno żeby dochodziło właśnie do tej śruby?
    P.S. Jak podłaczyć do tego wynalazku komputer?? :) Myślałem że jedynie można odczytac kody błyskowe.

    Jeszcze spróbuje podmienić czujnik temperatury. Może być tak że nie przyjmuje pewnych niskich wartości, przez co silnik nie odbiera że silnik jest w pełni nagrzany i podtrzymuje te wyższe obroty. A tak pozatym jaką wartość Om powinien mieć czujnik w silniku tak naprawdę w pełni nagrzanym??

  • Fibaro
  • #19 01 Lis 2011 16:21
    SlawekS87
    Poziom 9  

    Kurcze ewidentnie mi go zalewa, bo nawet z wydechu czuć paliwo i końcówkam wydechu jest okopcona. Co zacząć sprawdzac?? Sonda wyglada na sprawna po zmieniala wartości od 0,2 do 0,7V. Pomóżcie :(

  • #20 01 Lis 2011 17:00
    cyborg39
    Poziom 23  

    Podaj maila to wysle ci ta instrukcje dzialania i regulacji wtrysku Boscha

  • #21 01 Lis 2011 20:54
    SlawekS87
    Poziom 9  

    SlawekS87(malpa)wp.pl
    Dzisiaj znowu mnie wkurzył. Jechał normalnie aż się zagrzał, potem wjeżdzając pod górę zgasł i nie chciał zapalić. Wkońcu padł aku. Troche go popchałem i cieżko zapalił ale zapalił i wkońcu jechał normalnie. Sprawdziłem kody błedu i wywalilo 14 - czujnik temperatury i 33- Tps. Potem na gorącym chciałem zmierzyć czujnik temperatury i pokazywał na zmiane jakąś niziutką wartość albo zwarcie. Może dawać takie objawy czujnik temperatury??

  • #22 02 Lis 2011 07:32
    cyborg39
    Poziom 23  

    Teoretycznie tak, ale nie jestem pewien czy przy pomiarach nie zwarles pinow wtedy gdy pokazywalo ci zwarcie.. Czujnik temp mozesz odlaczyc jak silnik jest rozgrzany i powinien pracowac dobrze. Materialy wysylam, zycze milej lektury

  • #23 02 Lis 2011 08:29
    SlawekS87
    Poziom 9  

    No jak odłaczyłem czujnik temperatury to obroty automatycznie spadły do 1000.

  • #24 02 Lis 2011 10:02
    cyborg39
    Poziom 23  

    Ale bylo to na goracym silniku? Jesli tak to masz odpowiedz-czujnik pokazywal komputerowi wciaz zbyt maly opor tzn tak jakby silnik byl zimny wiec komputer wzbogacal mieszanke. Wymien czujnik i powinno byc ok

  • #25 02 Lis 2011 11:43
    SlawekS87
    Poziom 9  

    Wymieniłem czujnik temperatury i po uruchomieniu zimnego nie podnosi odrazu obrotów do prawie 2 tys tylko do około 1200-1300. W miarę nagrzewania dalej spada do 1000 i niżej nie chce. Jak się go przegazuje tak do 4tys to opadając spadnie do 850 ale po 3 sekundach sam sobie je podnosi do tego 1000.
    I teraz ma taki napad ze przejadę kilometr naprzykład i mi zaczyna gasnąć, objaw jakby paliwa nie było. Potem nie che odpalić, po 4 kręceniach rozrusznikiem objaw padnietego aku. Jak go pchnę to moment zapala. Po przejechaniu 500m sprawdziłem napiecie na aku i ma 13V. O co kaman nie wiem.

  • #26 02 Lis 2011 13:43
    766630
    Usunięty  
  • #27 02 Lis 2011 14:08
    cyborg39
    Poziom 23  

    Masz racje, moj blad. Z czujnikiem jest odwrotnie niz napisalem w pospiechu

  • #28 04 Lis 2011 19:51
    SlawekS87
    Poziom 9  

    Panowie samochód strasznie muli przy delikatnym dodawaniu gazu, porafi nawet zgasnąć. Tak jakby go coś zalewało. Jak mu daje ostrożnie gaz i wkręce go na wysokie obroty to wywala bład 21 - czujnik położenia przepustnicy i samochod chodzi ładnie, bez problemów. Ale strasznie śmierdzi za nim benzyną. Dzisiaj tez myslac że to wina TPsa to kupiłem całą oryginalną przepustnice z czujnikiem, żeby nie było że coś źle ustawiam i dalej to samo. Dalej go muli, wywala bład TPsa i potem chodzi normalnie z zapalonym checkiem.
    Wymieniony miał komputer, czujnik temperatury. Sonda podaje poprawne wartości.
    Co ma wpływ na wielkość dawki paliwa? Co ja ustala bo wydaje mi się żę go zalewa cały czas. I co może powodować błąd tego czujnika przepustnicy??

  • #29 04 Lis 2011 21:36
    cyborg39
    Poziom 23  

    Nie rozumiem, odpowiedzi na wszystkie pytania znajdziesz w tym opracowaniu ktore ci podeslalem, ja obstawiam ze masz wciaz niewlasciwie wyregulowany TPS, pomierz napiecie na nim bo moze masz jakies spadki zwiazane ze stara/przysniedziala instalacja elektryczna, albo na innym elemencie masz spadek napiecia

  • #30 06 Lis 2011 21:54
    jacapek
    Poziom 11  

    Myślę, że możesz sprawdzić szczelność wężyków podciśnieniowych, chodzi o to czy silnik nie ciągnie gdzieś "lewego" powietrza. Szczególnie często luzuje się połączenie przy plastikowej rurze łączącej filtr powietrza z wtryskiem, gdzie od dołu jest wciśnięty plastikowy łącznik na który jest nałożony wężyk i z tego co pamiętam w podstawie wtrysku od tyłu jest króciec, który jeżeli nie jest wykorzystany, powinien być zaślepiony-to odnośnie obrotów. Jeżeli chodzi o duże zużycie paliwa, dobrze byłoby sprawdzić ciśnienie paliwa, szczególnie że jak pisałeś wcześniej, miałeś brudny filtr paliwa i może zabrudził się regulator ciśnienia, co może być powodem jego nieprawidłowej pracy. Jeżeli nie masz manometru, to w domowych warunkach możesz na pracującym silniku ścisnąć nieco zasilający przewód paliwowy i obserwować reakcję silnika lub możesz ścisnąć przewód powrotny i w zależności od reakcji silnika wyciągniesz odpowiednie wnioski. Piszesz też o objawie rozładowanego akumulatora. Jeżeli sam akumulator jest sprawny, tzn światła świecą pełną mocą, a rozrusznik nie kręci, proponowałbym sprawdzić połączenie masowe akumulatora z silnikiem (zakładam, że sam rozrusznik jest w porządku)

 
Black Friday do -15%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Ferguson