logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak samodzielnie zlutować kabel jack-RCA do podłączenia PC do wieży?

yabu 19 Lut 2006 11:42 1511 15
  • #1 2321060
    yabu
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    witam serdecznie. Chcialbym sie dowiedziec jak podlaczyc PC do wiezy.
    nie chcilabym kupywac gotowego kabla a chcialbym koncowki zlutowac i zrobic go sam.
    Problem polega na tym ze wiezy aux jest zaznaczone L R i ma jakies koncowki podobne do chincze(nie wiem jak to sie pisze).
    wiem ze z kompa wychodz maly jack.
    jack lutuje sie chyba 2 zylnym kabelkiem, natomiast nie wim jak potem zrobic zeby dolutowac te dwie koncowki do wiezy.
    a druga sprawa czy moze byc kabelek o dlugosci 12metrow? czy to jest za duzo jak cos to koncowki kupie pozlacane. pzodraiwam i czekam na informacje.
  • #3 2321136
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Końcówki pozłacane nie za dużo tu dadzą :)
    Lepiej będzie gdy kupisz dobry kabel audio (oczywiście ekranowany).
    Z jednej strony kabla mały jack, z drugiej chinche.
    Poszukaj na forum - pisano o tym kilka razy. W razie wątpliwości pytaj.
  • #4 2321138
    lucash
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    a po co ci pozłacane? Z powidzeniem możesz sam sobie zrobić bez żadnych udziwnień.Ja tak mam i wszystko działa oki :) Jak się boisz o starty na kabelku to weź sobie jakiś grubszy i lepszy polutuj.
  • #6 2321992
    tommy 112
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    ja sobie zrobilem taki kabel za 3 zł :D po prostu najzwyklejsze tandetne wtyczki chinch i mini jack 2 metry kabla i nie widac ruznicy pomiedzy moim i fabrycznym z pozlacanymi wtykami
  • #7 2324416
    yabu
    Poziom 15  
    Cytat:

dokladnie o takie cos.

#mrrudzin
    koncowki sa opisane jednak w srodku tej koncowki sa takie dwa bolce do kotrych sie przylutowuje jedna i druga zylke to skad mam wiedziec jaka koncowka jest od P a jaka od L? pozdor
  • #8 2324468
    MATI555
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    W jacku najwyższa końcówka to kanał prawy
    środkowa lewy ,najniższa a zarazem najdłuższa
    to masa podłączona pod oplot-ekran i nią się zaciska
    cały kabel żeby go nie wyrwać. trzeba uważać żeby nie przegrzac wtyku bo nie będzie przejścia
  • #9 2324707
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ja zawsze najpierw przylutowuje mase do końcówki, dopiero później zaciskam.
    Jeżeli nadal masz problem z identyfikacją zacisków i jeżeli masz miernik - można pomierzyć łatwo.
  • #10 2339838
    yabu
    Poziom 15  
    to teraz tak
    mam kupic 2 zylowy kabel
    i dwie koncowki podlaczyc z jendej strony do jacka
    a z drugiej jedna zylke do jednego chincze a druga do drugiego tak ? czekam na odpowiedz
  • #11 2339874
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 649
    Jeśli polutowanie tak prymitywnego kabelka jest dla ciebie problemem, to radzę ci: kup gotowy kabelek i nie zawracaj sobie głowy lutowaniem, zaoszczędzisz mnóstwo czasu, nerwów i pieniędzy jak sie okaze, że uwaliłeś karte dźwiękową, bo źle polutowałeś kabelek.
  • #12 2339892
    paweldziadoszxxx
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    potrzebujesz 3 zył lub lepsza opcja 2 zyły i oplot -masa wtedy zyły to sygnał L i P a oplot to masa
  • #13 2339913
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Cytat:

to teraz tak
    mam kupic 2 zylowy kabel
    i dwie koncowki podlaczyc z jendej strony do jacka
    a z drugiej jedna zylke do jednego chincze a druga do drugiego tak ? czekam na odpowiedz

Masz kupić kabel Audio stereo.
    Składa się on z dwóch kabli. W każdym jest żyła z "sygnałem" (w postaci przewodu w izolacji) i masy w postaci "gołych przewodów".
    Przewody sygnałowe łączysz tak jak na rysunku w chinchach (do przewodów "sygnał") i do lewego i prawego kanału w jacku (jeden do lewego, drugi prawego). Przy podłączaniu jacka masy łączysz ze sobą i podłączasz do końcówki "masa" w jacku. W chinchach podłączasz masę do masy chinchy (zgodnie z rysunkiem).
    W trakcie lutowania warto chwycić przewód który będziesz lutował za pomocą pęsety (odbiera ciepło uniemożliwiając topienie się izolacji). Zwróć uwagę na to że żaden z przewódów z żyły "sygnał" nie może znaleźć się w wiązce masy (i odwrotnie) gdyż przewód nie będzie działał.
  • #14 2350247
    lucyfer3
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jak samodzielnie zlutować kabel jack-RCA do podłączenia PC do wieży?
    Robisz takie coś i jest ok:D
  • #15 2351275
    _barman5
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    chyba taniej i LEPIEJ będzie jak kupisz gotowy kabel, to kwestia kilku zł.
  • #16 2895679
    yabu
    Poziom 15  
    kabel zrobilem sam smiga az milao dzieki userzy:)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy samodzielnego wykonania kabla audio do podłączenia komputera do wieży stereo, gdzie z jednej strony jest mały jack 3,5 mm stereo, a z drugiej dwa wtyki RCA (chinch) oznaczone jako L i R. Zaleca się użycie kabla ekranowanego z co najmniej dwoma żyłami sygnałowymi (L i P) oraz oplotem pełniącym funkcję masy. Wtyk jack posiada trzy styki: końcówkę najwyższą (kanał prawy), środkową (kanał lewy) oraz najdłuższą i najniższą (masę). Przy lutowaniu ważne jest, aby żyły sygnałowe nie stykały się z masą, a masa była połączona z ekranem kabla i odpowiednimi stykami wtyków RCA i jack. Długość kabla do 12 metrów jest możliwa, lecz należy stosować dobrej jakości przewód, najlepiej ekranowany, aby uniknąć strat sygnału. Pozłacane końcówki nie są konieczne, a samodzielne lutowanie jest wykonalne przy zachowaniu ostrożności, np. użyciu miernika do identyfikacji przewodów i unikania przegrzania wtyków. W razie trudności sugerowano zakup gotowego kabla, co jest prostsze i bezpieczniejsze. Ostatecznie autor potwierdził, że samodzielnie wykonany kabel działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA