logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer z Duron 700, WinXP SP2 resetuje się przy obciążeniu – nagrywanie, instalacja gier

Turbo Człowiek 19 Lut 2006 23:17 1874 18
REKLAMA
  • #1 2324216
    Turbo Człowiek
    Poziom 11  
    Witam. Mam pewien problem, resetuje mi się komputer kiedy nagrywam płytke, instaluje gry. Mam windowsa XP z SP2. Robiłek kilkanaście razy format, ale dalej się resetuje. Zmieniłem też karte graficzną, ale dalej się resetował. muj zasilacz ma 300W. Mam karte muzyczną SBS live 5.1 kiedyś ją odłączyłem i było OK. W sklepie mi wymienili na nową, ponieważ im działo się tak samo, ale problem był dalej ten sam kiedy dostałem nową. Z czasem nawet jak karte odłączyłem się resetował komputer. Zasilacz mam raczej sprawny, bo miałem włożony 400W i też się resetował. proszę was o pomoc, bo dalej już tak niemogę. Dzieje mi się tak już od ponad roku. Wirusów niemam, przynajmiej mi AVAST nie wykrywa. temperatura na procku to 43-47 st.C a mam procesor Duron-a 700.
  • REKLAMA
  • #2 2324239
    rumi
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam !

Często przyczną takiego zachowania są niesprawne kondensatory elektrolityczne. Taki objaw mozna potwierdzić wizualnie, dotyczy to gabarytowo tych największych - góra "spuchnięta" czasem z widocznymi wyciekami elektrolitu. Jeżeli to się potwierdzi - należy je wymienić, powinno pomóc. Powodzenia.

Pozdrawiam.

rumi
  • #3 2324298
    Turbo Człowiek
    Poziom 11  
    Chodzi ci na kondensatory na płycie głównej, czy na zasilce?? Sory że tak pisze, ale jestem zielony w elektronice. Pojawia mi się bluscreen, jak mi się pojawi, to napisze , co w nim pisze. Zrzuca się pamięć fizyczna, a kodu błędu niepamiętam. Jak się pojawi to go zapisze

Dodano po 6 [minuty]:

Zauważyłem 2 kondensatory, które są spuchnięte na górze. Zanjdują sie między slotami PCI. są średniej wielkości i są czarne. Niewiem czy to może mieć coś z tym wspólnego. Żadnych wycieków niezauważyłem

Dodano po 29 [minuty]:

Sprawdzałem napięcia w programie EVEREST mnie niepokoją troche, ale wy sprawdzcie czy są dobre
    Napięcie rdzenia procesora 1.61 V
    +2.5 V- 0.15 V i to napięcie właśnie mnie niepokoji
    +3.3 V- 3.18 V
    +5 V- 4.83 V
    +12 V- 12.23 V

To są właśnie moje napięcia, utrzymują się ciągle teraz na tym samym poziomie
  • REKLAMA
  • #4 2324623
    Turbo Człowiek
    Poziom 11  
    Tak coś mi w głowie zaświtało, czy mogło się spalić wtedy coś na płycie, kiedy kupiłem tą karte muzyczną. Jakieś spięcie czy coś mogło się stać.
    Aha a kiedy się zresetuje to mi się zdaje, albo to prawda, dyski dostają napięcie po chwili jak się uruchomi komputer, ale tak dzieje się chyba zawsze. Proszę was o pomoc
  • #5 2324736
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 581
    Napisz co się pojawia na tym niebieskim ekranie - ineczej nie wywróżymy nic.

Napięcia pomierz miernikiem - evertest często podaje wyniki z dużym błędem.

Jaki masz zasilacz (firma) ?

Próbowałeś przepięć kartę dźwiękową do innego slotu / podłączyć u znajomego?
  • REKLAMA
  • #6 2324744
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3828
    Witam !
    Sądzę że to właśnie jedyny Twój problem , ale może być połączony właśnie z kiepskim zasilaczem lub jego stanem !
    Cytat:
    Zauważyłem 2 kondensatory, które są spuchnięte na górze. Zanjdują sie między slotami PCI. są średniej wielkości i są czarne. Niewiem czy to może mieć coś z tym wspólnego. Żadnych wycieków niezauważyłem

Widzę to tak jeśli płytę masz po gwarancji i jak napisałeś na elektronice się nie znasz idziesz do odpowiedniego serwisu gdzie za drobną opłatą powinni Ci to wykonać ( wymianę elektrolitów ) . Pozostaje potem pomiar napięć w zasilaczu lecz tylko i wyłącznie miernikiem !
    Pozdrawiam i apeluję by to zrobić w miarę szybko. :D
  • #7 2324755
    GRIN
    Poziom 30  
    Ocena: 205
    Prosze wymienić te spuchnięte kondensatory na nowe jeżeli pozostaną w płycie jeszcze dłużej to nic dobrego nie wróży .
    Kondensatory te mogą w 99% być przyczyną Resetowania się komputera.to że są spuchnięte daje nam do myślenia iż coś niedobrego dzieje się na płycie głównej .
    Proszę też dokładnie sprawdzić czy elementy koło tych kondensatorów nie są spalone lub zwarte.
    A co do tego iż nie widać żadnych wycieków z kondensatorów (poprostu elektrolit w nich trochę wysechł) na skutek temperatury możliwe jest że konensatory mogą być zwarte lub jeden z nich.spotkałem się z tym w praktyce
  • #8 2325494
    Turbo Człowiek
    Poziom 11  
    Zasilacz jest firmy: CODEGEN 300W a model to 300X1
    miernika niemam ale wujek przyjedzie to mi pomierzy. A czy padająwam przypuszczenia że to może być pamięć RAM?? Aha i jak mam 2 taśmy do dysków twardych i do CD-ROMów podpięte to się częściej resetuje, a gdy podłącze wszystko pod jedną taśme(tą od dysków) to się wtedy rzadziej resetuje. Mam 2 dyski twarde, nagrywarke CD sony i napęd DVD LG.

Dzięki że sie fatygujecie. Pozdro!

Dodano po 6 [minuty]:

co do bluscreenów to wyświetla się taki kod błęda
    STOP:OX000000D1 0X0000F3AF,0X00000002,0X00000000,0XF9451E04
    i na tym samym ekranie w tym samym momęcie jest jeszcze taki kod:
    portcls.sys-Adress F9451E04,DateStamp41107f13
    mogłem się rąbnąć przy przepisywaniu, all dlatego że brzydko pisze i sam się puźniej rozczytać niemogę

Dodano po 4 [minuty]:

karte dawałem w inne sloty, teraz działa mi na przedostatnim slocie, mam tak ustawione, bo mi w sklepie mówili że najlepiej karty rozszeżeń chodzą na dwóch ostatnich slotach Na innym komputerze niesprawdzałem, ale jak miałem wcześniej taką karte, przedtym jak mi wymienili na nową to gościu w sklepie sprawdzał i było u niego tak samo, też się PC resetował.
  • #9 2325548
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Cytat:

Zasilacz jest firmy: CODEGEN 300W a model to 300X1

Wymień kondensatory i ten zasilacz na coś lepszego - napewno będzie lepiej.
    Zasilacze Codegena są tanie, ale na tym ich dobre cechy się kończą.
  • #10 2325557
    Turbo Człowiek
    Poziom 11  
    już pisałem że zasilacz wsadzałem 400W i dalej tak samo się działo. Jak sie spytam wójka jakiej firmy była tamta zasiłka to napisze wam.
  • #11 2325571
    senek
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    przyczyną restartów moze być pamięć RAM przetestuj ja memtestem dla pewnosci. poza tym zasilacz który masz tez nie jest najlepszy. no i oczywiscie wymiana kondensatorów
  • #12 2325604
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Cytat:

już pisałem że zasilacz wsadzałem 400W i dalej tak samo się działo.

Ale zasilacz już swoje popsuł. Jeżeli nawet podłączysz najlepszy zasilaczna rynku - to będzie problem.
    Powinieneś wymienić kondensatory i trwale wymienić zasilacz na coś lepszego.
    Pamięci oczywiście też wartoby sprawdzić.
    Spróbowałbym również podłączyć kartę w innym komputerze i zobaczyć jak bedzie się zachowywała.
  • #13 2325664
    Turbo Człowiek
    Poziom 11  
    Sprawdze karte. To jest już muj drugi zasilacz, wcześniej miałem inny, ale mi się spalił i już niedało go się naprawić. Tamten spalił mi się dwa razy, a za trzecim razem już się go nienaprawiło. Może to dlatego wywaliło kondensatory? W nocy kiedyś komputer mi się włączył(sam się włączył), wyłączyłem go rano uruchamiam a tu nic niezatrybiło. Tak mi się spalił zasilacz pierwszy raz.

Dodano po 4 [minuty]:

właśnie sprawdzam RAM-y Memtestem, narazie żadnych błędów niema. To jest wersja 3.0 tego programu. Znalazłem go w necie więc testuje. Jak będzie koniec to zdam wam raport. A moje RAM-y to: 256 MB (PC133 SDRAM)
  • #14 2326952
    TONI_2003
    Moderator
    Kolego Turbo Człowiek już raz powyżej napisałem odpuść sobie wszystko tylko wymień te elektrolity dlaczego nie słuchasz co do Ciebie napisałem naprawiałem już dziesiątki płyt i wiem jakie potrafią robić numery same elektrolity !
  • REKLAMA
  • #15 2327364
    Turbo Człowiek
    Poziom 11  
    Postaram się to wymienić jak najszybciej. Aha wczytałem optymalne ustawienia BIOS-u i się zresetował komputer przy sprawdzaniu czy wirusów niema, na samym początku sprawdzania, a jak podniosłem napięcie na procku o 0.025V i podkręciłem procka do 735 hz z 700 to już się przy sprawdzaniu niezresetował. Niewiem jakieś to porąbane jest z tym komputerem.
  • #16 2327682
    TONI_2003
    Moderator
    ... pozwolę sobie na dodanie jeszcze parę słów w tym temacie.
    Trzeba zacząć od wymiany elektrolitów tylko ważne jest to że są one połączone równolegle w danej gałęzi czyli jest istotne by wymienić je wszystkie bez wnikania w ich wygląd zewnętrzny ja robiłem kilka razy pomiary takich które wyglądały normalnie zaznaczam że był to tylko pomiar pojemności i zawsze wychodził negatywnie .
    Czyli potrzebna była wymiana wszystkich elektrolitów w danej gałęzi zasilania!
    Gdy wymianę będziesz miał za sobą może okazać się że wszystko minęło .
    Jeśli nie to trzeba będzie zrobić pomiary wszystkich napięć wyjściowych zasilacza co do ich poprawności .
  • #17 2328303
    krzyshrtv
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    jak masz neostrade ostatnio był taki smiesny wirus i komp sie restartował i nie dało sie nic zrobic tylko nowy system kilka przypadków takich miałem czysty system i program antywirusowy a potem net moze sie myle ale ostatnio 4 kompy tak się zachowywały
  • #18 2328357
    Turbo Człowiek
    Poziom 11  
    mam neostrade, ale problem mam już od dawna, formaty robiłem już kilkanaście razy i dalej tak samo. Naszczęście sie nie resetuje ten komputer przy wgrywaniu Windowsa:):)
    Aha a ile może kosztować wymiana tych kondensatorów?? bo teraz niejestem przy kasie, ale z kąd mam mieć? mam dopiero 14 lat :D:D:D
  • #19 2351740
    tisot
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Ja miałem podobny problem z resetowaniem kompa jak wstawiłem sblive value i po czasie komp zaczoł się resetować myślałem że padł mi zasilacz jednak poszedłem do kolegi sprawdzić zasilacz i u niego było ok ja wziołem jego zasilacz wstawiłem u siebie i tesz jest ok niewiem dziwna sprawa

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Komputer z procesorem Duron 700 MHz i systemem Windows XP SP2 resetuje się podczas obciążenia, np. przy nagrywaniu płyt lub instalacji gier. Problem utrzymuje się mimo wielokrotnych formatów, zmiany karty graficznej oraz wymiany karty dźwiękowej SBS Live 5.1. Zasilacz Codegen 300W (model 300X1) oraz inny 400W również nie rozwiązały problemu. Występują spuchnięte kondensatory elektrolityczne na płycie głównej, szczególnie między slotami PCI, co jest wskazywane jako główna przyczyna restartów. Zalecana jest wymiana wszystkich kondensatorów elektrolitycznych w gałęzi zasilania płyty głównej, nawet tych wizualnie nieuszkodzonych, gdyż mogą mieć obniżoną pojemność lub zwarcia. Testy pamięci RAM (256 MB PC133 SDRAM) programem Memtest 3.0 nie wykazały błędów, jednak RAM również może być potencjalnym źródłem problemów. Zasilacz Codegen jest oceniany jako niskiej jakości i warto go zastąpić lepszym modelem. Dodatkowo pojawia się błąd Blue Screen STOP: 0x000000D1 związany z plikiem portcls.sys, co może wskazywać na problemy ze sterownikami lub sprzętem audio. Podkręcenie procesora do 735 MHz i podniesienie napięcia stabilizuje system na krótko. Problem może być także związany z uszkodzeniami płyty głównej powstałymi podczas instalacji karty dźwiękowej. Zalecane jest sprawdzenie napięć miernikiem, wymiana kondensatorów, testowanie karty dźwiękowej na innym komputerze oraz wymiana zasilacza na markowy model. Koszt wymiany kondensatorów jest niewielki, ale wymaga serwisu lub pomocy osoby znającej elektronikę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA