logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • Witam wszystkich. Calkiem ni dawno zakonczylem prace nad nowym subwooferem. Klocek ten wyposazony jest w 300mm glosnik ALPHARD WS1209A o mocy 250W RMS. Przednia scianka obudowy jest wykonana calkowicie ze szkla. na poczatku mial to byc BAND-PASS ale cos mnie skusilo na zrobienie tak dziwnej konstrukcji. Subwoofer pracuje super nie ma zadnych problemow gral na kilku DUZYCH imprezach na ktorych zostal doooobrze przetestowany na wytrzymalosc.jak wam sie podoba moje "malenstwo" oto jego wymiary: 40x40x100cm
    Załączniki:
    • SUBWOOFER Obraz1 001a.JPG (27.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    karol1010
    Poziom 21  
    karol1010 napisał 570 postów o ocenie 16. Mieszka w mieście Skała. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 2345541
    karol1010
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    nastepne zdjecie..
    Załączniki:
    • SUBWOOFER Obraz1 002a.JPG (28.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2345542
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    przenieś do DIY i zlikwiduj punkty na zdjecie, bo nikomu nie bedzie sie chciało marnowac punktow, zeby zobaczyc co zrobiłes....
  • #4 2345548
    karol1010
    Poziom 21  
    nastepne zdjecie...
    Załączniki:
    • SUBWOOFER Obraz1 003a.JPG (30.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2345553
    karol1010
    Poziom 21  
    nastepne zdjecie...
    Załączniki:
    • SUBWOOFER Obraz1 006a.JPG (31.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2345562
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Po raz kolejny Ci mówie! :
    - przenies do DIY
    - zlikwiduj pobieranie punktów
    - załącz zdjecie tak aby otwierały sie od razu
    - załacz je w jednym poscie, a nie w kilku, nabijasz sobie punkty!
  • #7 2345575
    karol1010
    Poziom 21  
    tak naprawde to nie zabardzo wiem jak to zrobic:(
  • REKLAMA
  • #9 2345734
    teleele
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    troche szalona konstrukcja musze przyznać
  • #10 2346083
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Co to za typ obudowy ? ;) bo jak BP to wygląda conajmniej dziwnie :)
  • #11 2346102
    karol1010
    Poziom 21  
    to nie jest BP a mial byc...

Dodano po 2 [minuty]:

a to jest obudowa satelity do tego jest jescze podstawka noi trzeba kupic glosniki..
    Załączniki:
    • SUBWOOFER Obraz1.jpg (19.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #13 2346528
    melon 16
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Piekna choinka...
    Konstrukcja mi sie nie podoba, ale za to wykonanie bardzo ;)
    Na twoim miejscu bałbym sie wziąść to na impreze... ktoś mógłby Ci zalać tego Alpharda przez przypadek ;)
    Pozdro.
  • #14 2346540
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 791
    Zalać, to mały problem. Nie osłonięty otwór powoduje, że w każdej chwili może wpaść coś na głośnik. Jeżeli wpadnie coś lekkiego, to będzie niezła muzyka, jak zaczne podskakiwać na membranie, jak ktoś wrzuci butelkę piwa, to drgać nie będzie.... grać też.
  • #15 2347147
    bincar
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Całkiem niezła konstrukcja tylko troche dziwna.Mam jedno pytanie jakim wzmakiem napędzasz tego alpharda.
  • #16 2347332
    oleczek1988
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    mi sie bardzo podobaja okragle niebieskie neony. Obudowa wprost dziwna :D ale jak dorze gra to dobrze.

Podziwiam twoj wklad pracy w ta konstrukcje. Interesuje mnie czym napedzasz tego bydlaka. Mysle ze teraz tylko podlacz to pod dobry wzmacniacz o odpowiedniej mocy i daj popalic na imprezach :D
  • #17 2347517
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Obudowa przekombinowana i jak dla mnie bezsensowna:/ To zwykly br z niepotrzebna dodatkowa komora. Br jest za maly. Daj tam ze 2 wydechy 8-10cm bedzie lepiej gralo i ciekawiej wygladalo. Porownaj jak to zagra gdy zatkasz ten duzy otwor(juz po wymianie br)
  • #18 2348744
    karol1010
    Poziom 21  
    bardzo sie ciesze ze niektorym sie podoba. napedzam to stk4048II jest to glosnik 4ohm wiec na wzmacniaczu mam do dyspozycji cale 190W mocy. otwor na dole i odpowiedznia wysokosc nozek to swego rodzaju bass reflex po zatkaniu gra dziwnie ale jakis bas jest.dzieki zarade na 2 br. wiem ze te kabelki od neonow sa zamontowanie nie profesjonalnie ale to jedyna fuszera w tym klocku. a tak musialo byc poniewaz jest to podswietlenie wysokim napiecie i jak przewody byly obok siebie to byly male przebicia. bardzo wam polecam zbudowanie czegos takiego bo ladnie gra. a to dla tego ze jest calkiem mocny glosnik. teraz zasatnawiam sie czy nie wstawic drugiego na dol i dodatkowe bass-refl. w dolnej komorze.
    PS. gdy go budowalem (1.5roku) to zamiarem byla dzizwna konstrukcja.
  • #19 2348907
    Exodos
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Niemasz przypadkiem za dużej tej skrzyni na ten głośnik ?? 160 L to nawet na drugi starczy spokojnie, do tego przydałby się większy BR no i dłuższy.
  • #20 2349809
    karol1010
    Poziom 21  
    masz calkowita racje EXODOS mialem juz dawno wydluzyc br ale jakos nie ma czasu. msle ze obudowa nie jest za duza pozatym glosnik ten ma spore "pompniecie"a to za sprwa niezlego wychylu membrany pozatym mysle ze wieksza obudowe latwiej dostroic..
  • #21 2350451
    Rademal
    Poziom 20  
    jaka bzdura:/ co to wogole jest dolna komora? ehhehe pojechałes i te cienkie płyty a wiem ze głosnik jest naprawde mocny jak na alfarda :P
  • #22 2352042
    Trenton
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    karol1010 napisał:
    ... Subwoofer pracuje super nie ma zadnych problemow gral na kilku DUZYCH imprezach na ktorych zostal doooobrze przetestowany na wytrzymalosc.jak wam sie podoba moje "malenstwo" oto jego wymiary: 40x40x100cm

Co to dla Ciebie znaczy duża impreza :?: Konstrukcja dziwna.Osobiście sam takiego czegoś nie chciał mieć w domu bo mam inne instalacje elektryczne do oświetlania pokoju :D Lecz wykonanie całości to trzeba przyznać dobra robota.Pozdrawiam
  • #23 2353043
    Tomasz Anikin
    Poziom 12  
    Konstrukcja ciekawa wizualnie. Ale czy gra tak jak wyglada to bym nie sadził.
  • #24 2353626
    melon 16
    Poziom 14  
    Ładnie wygląda... Pamietaj, ze w za dużej obudowie spada wytrzymałośc mocowa głośnika
    Napisz może jakiś kosztorys... Jaką grubośc ma ta szyba? nie drga Ci to?
    Gdzies znalazłem parametry togo głośnika... Nie wiem czy wiarygodne bo piszą o 86dB SPL...
  • #25 2353753
    ROŚ
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Melon....mam katalog alpharda ver 9 i troche danych jest. SPL ma 88 troche więcej niż ty podałeś ale i tak mało ale w końcu to nie estradówka. Nawet niektóre kolumny JBL'a mają po 87 dB. Acha i moc ma 280/560 W
    Załączniki:
    • SUBWOOFER 2.JPG (25.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #27 2357620
    karol1010
    Poziom 21  
    witam. szyba jest standardowa poza tym ze "podobno" bardziej miekka. ma grubosci ok 4mm. nic jej sie nie dzieje , nie wydaje zadnych niepowolanych dzwiekow ale drga to trzeba przyznac. osadzenie szyby sprawilo najwiecej problemow. chodzilo o to ze gdy sub nie pracuje to na szybe nie dzialaja zadne naprezenie oprucz rownomiernego docisku do obudowy. a dociskana jest do golego drewna nie ma zadnych gum.

widze ze te neony irytuja niektorych. glosnik bardzo mi sie podoba i chcialem go w prosty sposob wyeksponowac. uwierzcie mi ta konstrukcja naprawde dobrze gra. to chyba tzw FUKS. jesli hodzi o duza impeze to pomieszczenie ok. 15x15x9m

cennik:
    glosnik - 345zl.
    obudowa (bez szyby) - 200zl.
    szyba , alu , wytlumienie , 120zl
    neony (oryginal) - 80zl.
    inne - 60zl.
    razem ok 800zl

jak dobrze pojdzie $$ :D to jeszcze w tym tyg kupuje PW1503.:D

PS. polecam osadzanie gl. poziomo jak cie sasiad pod spodem denerwuje i przed 22 zapodac na full jakiegos bass testa. hi hi.
  • #28 2535927
    Krzysiek89
    Poziom 12  
    oj karol żeś tyle pieniedzy wydał na subika z jednym glosnikiem, bez przemyślenia. Po pierwsze głośnik jest do kitu. Obudowa też do kitu, zrobiłeś WIELKI NIEWYPAŁ
  • #29 2536083
    lepski
    Poziom 11  
    moze sie zbytnio nie znam ale z tego co mi sie wydaje to obudowa jest o Wielkie troszke zaduza ta BR wolalbym dac na boczna sciane bo jak juz wczesniej inni pisali ktos ci cos wrzuci i po glosniku! zreszta sadzac po QTS to wydaje mi sie ze chyba lepiej by zagral w budzie zamknietej ! zreszta Vas tego glosnika to 25,5 l w porownaniu do twojego 160 to juz chyba lekkie przegiecie :/ no ale jestem poczatkujacy no i moge sie mylic!a czy tak jest to zostawiam to Bardziej znajacym sie ;) ale ogolnie + za pomysl i wykonanie POZDRAWIAM
  • #30 2536194
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    800 zł ? szczerze - nie dałbym hehe :) ale konstrukcja ciekawa, a jak gra fajnie to Twoj sukces... ciekawy pomysl z tą szybą :) jak dla mnie troche za bardzo przypomina przerobioną szafke z polka w srodku ;) ale + za pomyslowosc :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy nietypowej konstrukcji subwoofera wyposażonego w głośnik ALPHARD WS1209A o średnicy 300 mm i mocy 250W RMS, zamontowanego w obudowie o wymiarach 40x40x100 cm z przednią ścianką wykonaną ze szkła o grubości około 4 mm. Początkowo planowano konstrukcję typu band-pass, jednak finalnie subwoofer ma charakterystyczną, niekonwencjonalną budowę z dodatkową komorą i otworem bass-reflex na dole, który po zatkaniu zmienia charakterystykę basu. Głośnik jest napędzany wzmacniaczem STK4048II o mocy około 190W przy impedancji 4Ω. W obudowie zastosowano podświetlenie neonowe, co budziło mieszane opinie. Użytkownicy zwracali uwagę na zbyt dużą objętość obudowy (około 160 litrów), nieoptymalne rozmieszczenie bass-reflexu, ryzyko uszkodzenia głośnika przez otwór bez zabezpieczenia oraz drgania szklanej ścianki. Pojawiły się sugestie dotyczące poprawy konstrukcji, takie jak zmniejszenie objętości, zmiana typu obudowy na zamkniętą lub lepsze rozmieszczenie bass-reflexów, a także zastosowanie innych głośników estradowych (np. GDN 30/200 AE STX). Koszt wykonania subwoofera wyniósł około 800 zł, w tym głośnik, obudowa, szyba, neony i inne elementy. Pomimo krytyki konstrukcji, podkreślano estetykę wykonania i oryginalność projektu oraz dobrą jakość dźwięku podczas testów na dużych imprezach w pomieszczeniu o wymiarach około 15x15x9 m.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA