Piotr99 napisał: czy ktoś może wytłumaczyć w prosty sposób metodę nortona superpozycji i thevenina oraz stany nieustalone.
Nie słyszałem nigdy o metodzie superpozycji nortona albo thevenina. Wg mnie to całkiem inne sprawy. Metoda superpozycji polega na tym, (jak zapewne znasz z definicji) że wymuszenie wypadkowe jest równe sumie wymuszeń, cały algorytm liczenia polega na tym że liczymy prądy dla pojedynczych wymuszeń (pozostawiamy jedno źródło I lub U, pozostałe albo U=0 (zwarcie) I=0 (rozwarcie). Potem sumujemy prądy dla wszystkich przypadków i mamy prądy w układzie początkowym. Do tego pewnie jest jakieś wyprowadzenie ale liczy się zrozumienie ideii a nie wzorki. Jeśli chodzi o zasady Nortona i Thevenina to wynika z nich że można zamienić dowolny obwód liniowy na układ zbudowany z źródła (prądu lub napięcia) i rezystancji.
Powstanie stanu nieustalonego jest wynikiem tego że pewne układy (zawierające L lub C) nie potrafią przekazywać energi natychmiast ale w określonym czasie. Do prostych układów 1-rzędu są gotowe wzory (stała opóźnienia= RC lub L/R) do bardziej skomplikowanych trzeba urzyć równań różniczkowych albo metody symbolicznej (o ile mnie pamięć nie myli). Do tego są specjalne metody liczenia więc wykracza to znacznie poza ramy prostego wyjaśnienia (poprostu już nie pamiętam tego) jak będziesz miał jakieś bardziej konkretne pytanie to zadaj.