logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BOSCH WOB 1600 - Głośne wirowanie, możliwe zużycie zawieszenia?

gatek 27 Lut 2006 20:43 11430 8
REKLAMA
  • #1 2355109
    gatek
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Proszę o radę co się zużyło w pralce BOSCH WOB 1600, Pralka działa prawidłowo, ale podczas wirowania prawie "podskakuje".
    Próbowałem ją ustawiać na różne sposoby ale wciąż to samo.
    Proszę o info czy moze być to spowodowane zużyciem zawieszenia, czy może inny element, czy opłaca się to naprawiać?
    Acha jaki model Whirpola jest odpowiednikiem tego Boscha.
    Z góry dziękuję wszystkim i czekam na liczne porady.
  • REKLAMA
  • #2 2355357
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    Sprawdż amortyzatory może się zużyły?.Mozna je spryskać smarem w spreyu. Przepraszam za pomyłę byłem dzisiaj na wfb a to wob
    :oops:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2355604
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    Cytat:
    Odpowiednikiem Whirpoola-żadnego.

Whirlpool AWG 680 i Bosch WOB1600 to dokładnie te same pralki :wink:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2355854
    nokia 3650
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    Witam .W tym watku bez wymiany amortyzatorow to sie nie obejdzie -takie sa ich uroki tych pralek.:idea:
  • #5 2365653
    gatek
    Poziom 11  
    Dziękuję za dużą ilość informacji, proszę jeszcze o info gdzie kupić takie amorki aby nie przepłacić, rozumie że kupować do AWG 680 aby nie przepłacić, jak jest ich cena?
    Czy wymiana ich jest bardzo skomplikowana?
    Bardzo dziękuje za te informacje.

Dodano po 4 [minuty]:

zakupu chciałbym dokonać w Warszawie lub okolicach, lub przez internet.
    proszę o jakieś namiary
  • Pomocny post
    #6 2366676
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #7 2371641
    postrzepiony
    Specjalista AGD
    Ocena: 131
    Proponuję nie rozpędzać się z tymi amortyzatorami przed dokładnym obejrzeniem ramy wsadowej. Może się okazać, że jest pęknięta tuż przy którymś z uchwytów amortyzatora. Przypadek to niestety dość częsty. Pralki te są fatalnie "wyważone", i niestety przy pierwszym w swoim "życiu" wirowaniu robią dwa wgniecenia w przedniej ścianie obudowy. Jak masz całą ramę to wymieniaj amortyzatory, sprawdziłem kilka sposobów, najłatwiej mi było gdy leżała na boku. Powodzenia i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 2372979
    gatek
    Poziom 11  
    Amorki wymienione (36 zł za sztukę od AWG 680 w hurtowni przy Globusowej w Wawie), pralka juz nie jeżdzi po łazience, ale jeszcze jakieś pukanie tak jakby pod pokrętłami programatora zostało, myslałem że to taki okrągły element z podłączonym wężykiem pod tablicą z pokrętłami do regulacji. Podłożyłem kawałek gąbki ale nie pomogło. Moze wrócę jeszcze do weryfikacji, ale postanowiłem trochę odpocząć po wymianie amortyzatorów, naprawdę cieżka praca.
    Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc.
  • #9 2374043
    postrzepiony
    Specjalista AGD
    Ocena: 131
    Jak staniesz przed pralką, otwórz pokrywę , przechyl zbiornik na prawą stronę i spójrz w lewy róg, ten bliższy a nie ten koło programatora. Będziesz widział plastikową, białą rurę, która biegnie pionowo do pompy. Na obudowie znajduje się jej uchwyt. Może to on się odkleił i jest powodem stukania. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka BOSCH WOB 1600 podczas wirowania wykazuje silne drgania i "podskakuje", co najczęściej jest spowodowane zużyciem amortyzatorów zawieszenia bębna. Amortyzatory można wymienić na oryginalne części do modelu Whirlpool AWG 680, który jest odpowiednikiem Boscha WOB 1600. Koszt amortyzatora to około 30-36 zł za sztukę, dostępne m.in. w hurtowniach w Warszawie lub przez internet. Wymiana amortyzatorów jest pracochłonna ze względu na trudny dostęp, ale skutecznie eliminuje problem niestabilności pralki. Przed wymianą warto dokładnie obejrzeć ramę wsadową, gdyż pęknięcia w jej obrębie mogą również powodować drgania. Po wymianie amortyzatorów mogą pozostać drobne odgłosy stukania, które mogą pochodzić od poluzowanych elementów, np. uchwytu plastikowej rurki odprowadzającej wodę do pompy, znajdującej się w lewym rogu zbiornika. Zaleca się dokładną inspekcję i ewentualne podłożenie materiału tłumiącego w miejscach styku elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA