logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Omega B 2.0 16V '95 - słaba moc, wypadanie zapłonów między 800-1200 obr/min

wojtunio 01 Mar 2006 23:32 7697 10
REKLAMA
  • #1 2364006
    wojtunio
    Poziom 2  
    Witam
    Przeczytałem wszytskie chyba posty, sprawdziłem prawie wszystko w aucie i nadal nie wiem dlaczego moja omega '95 jest jakby słaba.
    Ma przejechane 230 tysięcy i mam wrażenie że od początku chodzi tak chodzi. Oczywiście mam gaz, sekwencyjny brc, pali ~11 l LPG, ~10l PB ale mam wrażenie że słabo wkręca się na obroty .... i to od zawsze występujący problem.
    Brak błędów na komputerze a jedynym punktem zaczepienia jest wypadanie zapłonów między 800 a 1200 obrotów. Przy włączonej klimie wypadanie jakby słabsze. Niepokoją mnie też odgłosy, silnik chodzi "twardo" na wyższych obrotach.
    W domu mam jeszcze vectrę '99 1.8 16v wprawdzie mniej "doświadczone" ale wyraźnie lepiej chodzące auto - oczywiście zagazowne podobną instalacją i u tych samych ludzi.
    Nie piszcie o zaworach wolnych obrotów, nieszczelnych kolektorach dolotowych, świecach, kablach zapłonowych bo to przerabiałem.
    EGR sprawdzałem, raczej nie ma nieszczelności w układzie dolotowym, wydech cały itd.
    Auto niby jedzie, rozpędza się do dowolnej prędkości ale brakuje moim zdaniem "werwy". Oczywiście zdaję sobie sprawę że 136KM na 1500kg nie może zrobić z omegi czegoś w rodzaju golfa II GTI16v( którym tłukłem się długo a na k-jetroniku miał 3KM więcej niż omega).
    Myślę że problem tkwi w elektronice - może czujnik stukowy, wałków albo co innego.
    Jeśli macie podobne doświadczenia, poradźcie.
    PS. Auto zarabiło już dużo na siebie i parę innych aut, więc chcę w ciągłym katowaniu zrobić coś dobrego i dla poczciwego "białego murzyna", który de facto zaczyna mieć rdzawe plamy ;-)
  • REKLAMA
  • #2 2364110
    7323824
    Poziom 17  
    Ocena: 64
    jeśli chodzi o te szarpania ok 1000obr to odłącz podciśnienie od EGR.
    To że zawór EGR jest szczelny oniczym nie swiadczy a po za tym EGR jest
    niepotrzebny(zmniejsza moc i zwieksza zuzycie paliwa).
    Generalnie Omega 20_16V to jest muł a 230tys to juz niedługo agonia.
    Żadko te motory dojeżdżaja do 300tys.Jeśli silnik pracuje twardo to przy tym przebiegu mogą byc popychacze hyd.
  • #3 2367322
    wojtunio
    Poziom 2  
    Szklanki to chyba faktycznie mi się kończą, bo na zimnym leciutko dzwonią. Reszta silnika to do 300 tys chyba dotrzyma, kompresja raczej przyzwoita i z zużyciem oleju nie ma wiekszych problemów.
    Podejmę próbę zaślepienia EGR.
  • REKLAMA
  • #4 2367752
    aries2000
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    kolaga mial bardzo podobny problem dokladnie w takim samym aucie. Przy dolnych obrotach wypadala mu iskra (ale tylko pod obiazeniem) i ogolnie autko bylo slabe i okazalo sie ze jest walnieta cewka, chociaz wszyscy obstawiali ze to wtryskiwacz na ktoryms garnku.
  • REKLAMA
  • #5 2510645
    Frodek
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    7323824 napisał:
    jeśli chodzi o te szarpania ok 1000obr to odłącz podciśnienie od EGR.
    To że zawór EGR jest szczelny oniczym nie swiadczy a po za tym EGR jest
    niepotrzebny(zmniejsza moc i zwieksza zuzycie paliwa).
    Generalnie Omega 20_16V to jest muł a 230tys to juz niedługo agonia.
    Żadko te motory dojeżdżaja do 300tys.Jeśli silnik pracuje twardo to przy tym przebiegu mogą byc popychacze hyd.

Tak faktycznie jest z tymi silnikami ?
  • REKLAMA
  • #6 2511203
    matadorRS
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Wiesz nic nie jest wieczne. Zreszta jak kolega napisal 230tys to juz dosc duzo. Zreszta te 136 jak sa wspomniales tez za duzo to nie jest. Vectra ma 125KM i jest gdzies 300Kg lzejsza :) Jedynym sensownym rozwiazaniem jest sprawdzenie jak mocno silnik odbiega od "serii". Czyli jaka ma faktycznie moc i moment. Najprosciej to pojechac na bardzo dobra hamownie i sprawdzic jej moc. Jesli brakuje tej mocy to ratuje ja dobra diagnostyka. Nie taka za 50zł u pana Kazia.
  • #7 2511213
    Frodek
    Poziom 13  
    ale ten brak mocy objawia się dużym spożyciem i szarpaniem przy ruszaniu i w trakcie jazdy
  • #8 2511227
    matadorRS
    Poziom 17  
    No duzym spozyciem to raczj nie bo 11 gazu to dobry wynik jak na Omege :)
    A tak jeszcze wpadlem na taki pomysl moze bys sprubowal zalac V- Powera i troche posmigac na benzynie. Moze poprostu sie zamulil :)
  • #9 2511228
    Frodek
    Poziom 13  
    ale ten brak mocy objawia się dużym spożyciem i szarpaniem przy ruszaniu i w trakcie jazdy. Tak przy okazji w omedze jest MAP SENSOR ?

Dodano po 2 [minuty]:

matadorRS napisał:
    No duzym spozyciem to raczj nie bo 11 gazu to dobry wynik jak na Omege :)
    A tak jeszcze wpadlem na taki pomysl moze bys sprubowal zalac V- Powera i troche posmigac na benzynie. Moze po prostu sie zamulil :)

Mnie teraz pali 16 - 19 L wcześniej paliła 12 - 13
  • #10 2511258
    matadorRS
    Poziom 17  
    Frodek napisał:

Mnie teraz pali 16 - 19 L wcześniej paliła 12 - 13

U mnie podwyzszone spalanie obajwialo sie uszkodzona lambda :)
  • #11 2511268
    Frodek
    Poziom 13  
    Na techu nic Tobie nie wykazywało. Jakie miałes wtedy objawy silnika?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Właściciel Omegi B 2.0 16V z 1995 roku zgłasza problem ze słabą mocą i wypadaniem zapłonów w zakresie 800-1200 obr./min, mimo braku błędów diagnostycznych i sprawdzenia typowych przyczyn jak zawory wolnych obrotów, nieszczelności kolektora dolotowego, świece czy kable zapłonowe. Silnik ma przebieg 230 tys. km, pracuje "twardo" na wyższych obrotach, a problem występuje od początku użytkowania. Użytkownik posiada także Vectrę 1.8 16V z 1999 roku z podobną instalacją LPG, która działa lepiej. W dyskusji sugerowano odłączenie podciśnienia od zaworu EGR, który może powodować szarpania i spadek mocy, mimo że jest szczelny. Wskazano również na możliwe zużycie popychaczy hydraulicznych (szklanek) oraz potencjalną usterkę cewki zapłonowej, która może powodować wypadanie iskry pod obciążeniem. Zalecane jest wykonanie pomiaru mocy na hamowni w celu oceny faktycznego stanu silnika. Poruszono także kwestie zużycia paliwa i wpływu uszkodzonej sondy lambda na podwyższone spalanie. Proponowano także przetestowanie paliwa V-Power w celu sprawdzenia, czy problem nie wynika z zamulenia silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA