logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate 160 GB ST3160022ACE - problem z tworzeniem partycji w Windows XP

Dawidos20 04 Mar 2006 12:57 5603 15
  • #1 2372938
    Dawidos20
    Poziom 16  
    Ocena: 35
    Mam problem z nowym dyskiem Seagate 160 GB ST3160022ACE . Dysk normalnie jest rozpoznawany w BIOSie Instalowane są sterowniki (pokazuje ze wykryto nowy sprzęt) przez Windows XP.Ale Nie MOGE ZAŁOZYĆ NA TYM DYSKU PARTYCJI no i go sformatować.
    Partition magic 8 pokazuje mi błąd... > zobacz zdjecia ponizej
    Nic nie puka itp [/img]
    Załączniki:
    • Seagate 160 GB ST3160022ACE - problem z tworzeniem partycji w Windows XP 90081601_4.jpeg (15.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 2373044
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    niestety za mały ten obrazek i nie widze co tam pisze
    A gdzie go kupiłeś?
    i czy dobrze podłączyłes ??
    Jest to ATA czy STAT??
  • #3 2373058
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Zrób partycje windowsem "panel sterowania--> Zarządzanie komputerem-->magazyn"
    Albo płytą instalacyjną windowsa.
    Partition magic 8 to jest starą wersją.
    A to zdjęcie jest za małe oby można było co kolwiek zobaczyć.
  • #4 2373110
    Dawidos20
    Poziom 16  
    Dysk to ata
  • #5 2373142
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Wsadź płyte z windowsem i sformatuj najprościej
  • #6 2373171
    Dawidos20
    Poziom 16  
    nie da się
  • #7 2373176
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    A co sie wyświetla??
    Gdzie kupiłes ten dysk??
    Może ma bad sectory??
  • #8 2373346
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    proszę podłączyć dysk jako secondary - master i zobaczyć co 'powie' MHDD
  • #9 2373355
    Likon
    Poziom 21  
    Witam

Jeśli dysk jest prwidłowo (160 GB) widziany w biosie,
    możesz spróbuj fidskem założyć partycje...

Gdyby fidisk miał problemy z dyskem -źle widział partycje-
    to spróbuj tym progamem ( załącznik-FreeDisk)

W windowsie XP aby system poprawnie widział 160 GB -
    może widzieć tylko np. 128 GB - trzeba zainstalować przynajmniej ServicePack1
    Załączniki:
    • FreeDisk.rar (50.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2376266
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Najwyraźniej masz założone hasło ATA na tym dysku . Tego typu dyski montowane są do DreamBox-a , czy tunerów satelitarnych różnych marek . Ostatnio usuwałem hasła z kilku takich dysków .
    Po usunięciu hasła trzeba konfigurować dysk od zera , ponieważ ma zainstalowane oprogramowanie do np. tunera satelitarnego .
    Niektórzy nieświadomi takiego obrotu sprawy kupują dyski , bo są duże i najczęściej okazyjnie tanie .
    Pozdrawiam .
  • #11 3027227
    bikcs
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    BIGOLSEN napisał:
    Najwyraźniej masz założone hasło ATA na tym dysku . Tego typu dyski montowane są do DreamBox-a , czy tunerów satelitarnych różnych marek . Ostatnio usuwałem hasła z kilku takich dysków .
    Po usunięciu hasła trzeba konfigurować dysk od zera , ponieważ ma zainstalowane oprogramowanie do np. tunera satelitarnego .
    Niektórzy nieświadomi takiego obrotu sprawy kupują dyski , bo są duże i najczęściej okazyjnie tanie .
    Pozdrawiam .

Kolega BIGOLSEN się trochę myli, tego typu objaw występuje w momencie, gdy założona jest niestandardowa partycja.
    Należy usunąć partycję przy pomocy programu Particion Magic i powtórnie ją założyć a następnie uaktywnić, tymsamym cała "konfiguracja od początku" nie ma znaczenia, gdyż Particion Magic ustawi domyślną alokację plików i po sprawie.
  • #12 3027299
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    bikcs napisał:

Należy usunąć partycję przy pomocy programu Particion Magic i powtórnie ją założyć ...

widziałeś załącznik na samej górze ?

PQMagic przy uruchamianiu zgłasza Error 100 i koniec 'współpracy'

inny przyklad z zahasłowanym dyskiem: co prawda Partition Magic sie uruchamia i pokazuje dysk jako 'Unallocated', próba założenia na nim partycji kończy sie błedem 11117

Seagate 160 GB ST3160022ACE - problem z tworzeniem partycji w Windows XP
  • #13 3028034
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Kolego bikcs , skoro juz odświeżyłeś ten bardzo stary temat z marca , to ci odpowiem . Nie zamierzam też z tobą polemizować . Przedstawię fakty .
    Te dyski z rozszerzeniem ACE , były i są produkowane na potrzeby i indywidualne zamówienia producentów wszelkich BOX-ów i tunerów satelitarnych . Zakładana jest na nich nieznana w świecie komputera PC partycja , jeśli wogóle tak ją można nazwać i na nią wgrywane jest oprogramowanie do współpracy z np. BOX-em . Takiej partycji nie rozpoznasz w standardowym programie do partycjonowania dysków , bo nie jest to typowy obraz partycji znany takiemu programowi . Dodatkowo niejednokrotnie taki dysk jest jeszcze przez to oprogramowanie zahasłowywany . Ot i cała filozofia .
    Tak jak pisałem wyżej , przywracałem juz do tej pory kilkanaście takich dysków do współpracy z PC-tem . Dziś działają w komputerach . Najpierw należy z takiego dysku usunąć całe to oprogramowanie sterujące . Kwestia tylko tego typu , czym to zrobić . Programy partycjonujące sobie z tym nie radzą . Zresztą nie wiem który z nich mógłby to zrobić , bo żadnego do tego celu nie używałem . Jeśli masz takie życzenie to wypróbuj wszystkie po kolei . Może któryś zadziała/potrafi tego dokonać . Może spod Linux-a ? Ale jeśli jest hasło , to ten zabieg nie przejdzie . Najpierw hasło , dopiero reszta .
    Pozdrawiam .
  • #14 3029934
    bikcs
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Osobiście miałem takich dysków w swojej praktyce, chyba z 10.Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że jest tam założona zupełnie inna partycja, przeznaczona do tunerów a nawet niejednokrotnie do nagrywarek DVD. Particion Magic w takich przypadkach pokazuje, ze istnieje "jakaś" partycja ale format przedstawia jako "unkown", czyli nieznana.
    Można ten problem rozwiązać stosując np PC3000 PCI wgrywając stosowne moduły SA jak równiez przy okazji usunąć hasło, które nie za każdym razem jest, albowiem takie tunery czy nagrywarki nie wychodza z fabryki z hasłem, hasło zakłada indywidualnie użytkownik takiego sprzętu.
    Z tego, co czytałem kilka postów kolegi BIGOLSENA, to chyba kolega dysponuje czymś takim jak PC3000, więc przy użyciu tego sprzetu, "naprawa" takiego dysku to nie problem, bo zajmuje czasem 10-15 minut.Już nawet ostatnio nie ma problemów równiez z modułami do dysków Seagate, wystarczy dobrze poszukac na necie.

Pozdrawiam
  • #15 3035997
    WildHunter
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    watpie zeby autor postu nie poradzil sobie przez 2 lata, ale najlepiej zrobic low level format, w nowych dyskach to je wyzeruje ale nie zniszczy
  • #16 3037775
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    WildHunter napisał:
    watpie zeby autor postu nie poradzil sobie przez 2 lata, ale najlepiej zrobic low level format, w nowych dyskach to je wyzeruje ale nie zniszczy

Jeśli dysk jest blokowany hasłem , to najczęściej nie dopuści do zerowania . Tylko niektóre dyski i to sporadycznie pozwalają na taki zabieg , kiedy są zablokowane . Ale w końcowym efekcie hasło i tak pozostaje nadal na dysku . Zerowanie , czy LLF , nie jest w tym wypadku receptą na tę bolączkę .
    Proponuję zamknąć ten temat , bo zaczyna zmierzać w zakazanym na tym forum kierunku .
    Pozdrawiam .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dysk Seagate 160 GB ST3160022ACE jest wykrywany w BIOS-ie i przez Windows XP, jednak nie można na nim utworzyć partycji ani sformatować go standardowymi narzędziami, takimi jak Partition Magic 8, który zgłasza błędy (np. Error 100, błąd 11117). Dysk jest typu ATA i prawdopodobnie pochodzi z urządzeń takich jak tunery satelitarne lub nagrywarki DVD, gdzie stosowane są niestandardowe, często zahasłowane partycje z dedykowanym oprogramowaniem, które uniemożliwiają standardowe formatowanie i partycjonowanie. Zalecane jest użycie narzędzi systemowych Windows (np. Zarządzanie komputerem, diskpart) lub nowszych wersji oprogramowania do partycjonowania. W przypadku problemów z hasłem ATA i niestandardową strukturą partycji, konieczne może być użycie specjalistycznych narzędzi serwisowych, takich jak PC3000 PCI z modułami SA, które pozwalają na usunięcie oprogramowania sterującego i hasła, przywracając dysk do stanu kompatybilnego z PC. Low level format nie zawsze jest skuteczny przy zablokowanych hasłem dyskach. Wymagana jest instalacja co najmniej Service Pack 1 w Windows XP, aby system poprawnie obsługiwał dyski powyżej 128 GB.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA