logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

STK1050 – szukam schematu lub projektu płytki PCB do wzmacniacza na tym układzie

bboykoti 05 Mar 2006 02:34 3562 12
REKLAMA
  • #1 2376006
    bboykoti
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Ma moze ktos plytke do tego cuda :D:D:D ogolnie malo jest na temat tego ukladu na necie ;/ Tylko ta aplikacja :D Skladal ja juz moze ktos????? :D:D:D Pozdro
    Załączniki:
    • STK1050 – szukam schematu lub projektu płytki PCB do wzmacniacza na tym układzie STK1050.gif (11.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2378296
    dj_janek
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Przepraszam zie sie wtrącam ale dlaczego okórat wybrałeś tą kość, nie lepiej TDA7294 ma dużo mniej części i płytka pod niego jest. No i na TDA przy takim samym napięciu jak osiągniesz większą moc.
    Pozdro
    dj janek
  • REKLAMA
  • #4 2378447
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Cytat:

Przepraszam zie sie wtrącam ale dlaczego okórat wybrałeś tą kość, nie lepiej TDA7294 ma dużo mniej części i płytka pod niego jest. No i na TDA przy takim samym napięciu jak osiągniesz większą moc.

Pewnie dostał kilka kości za piwo :)

Jeżeli wspominamy o TDA, warto powiedzieć że jest również alternatywa - LM 3886
  • #5 2378530
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    dj_janek błąd.STK zgniecie tda pod każdym względem - mocowo przedewszystkim nawet w tej aplikacji.

bboykoti szkoda czasu na zabawy z darlingtonpowerpack'ami jest wiele ciekawszych stk - STK4040,4042,4044,4046,4048,4050

Chyba że masz już takie STK1050 to zmienia postać rzeczy.
  • #6 2382046
    dj_janek
    Poziom 14  
    Mrrudzin - to nie było zbyt miłe. A TDA można kupić za 11zł na wolumenie.
    Sam budowałem nie jeden wzmacniacz na tych scalakach i zachowują sie bardzo dobrze i w miare czysto grają.

A jeżeli chodzi o jakośc i czystość dzwięku to proponuje coś na elementach dyskretnych np: HEXFET 400w sinus, to jest bardzo dobry wzmacniacz na jego budowe nie trzeba mieć dużo funduszy. a bardzo łatwo można przerobić go na mniejszą moc, wystarczy zmniejszyć odpowiednio napięcie i ująć końcówek. co zmniejsa jeszcze koszty.
  • REKLAMA
  • #7 2382093
    mrrudzin
    Poziom 39  
    [quote]
    Mrrudzin - to nie było zbyt miłe. A TDA można kupić za 11zł na wolumenie.
    [/quiote]
    Nie chciałem urazić. JEżeli tak się stało - przepraszam.
    Wiem z doświadczenia że czasami w ręce wpadają nietypowe elementy (w sensie mniej znane) za totalny bezcen (stąd przyrównanie do piwa).

Odnośnie wzmacniaczy na Hexfetach - czy jest sens przy danym napięciu zasilania dodać tranzystorów?
    Czy poza dołączeniem np. 2 kostek trzeba coś jeszcze przerabiać?
    Nie chodzi mi o zwiększenie mocy (co jest oczywiście nie możliwe) a o zwiększenie wytrzymałości np na zwarcia (aby prąd zwarciowy rozłożył się na większą ilość złącz, a więc aby zwiększył się czas w którym należy wyłączyć wzmacniacz aby zapobiec jego uszkodzeniu).
  • #8 2383111
    dj_janek
    Poziom 14  
    przy dokładaniu tranzystorów końcowych bez zmiany napięcia wzmacniacz może pracować na mniejszym opoże kolumn gdyż moc rozkłada sie na więcej końcówek, a jeżeli chodzi o wyłanczanie to hexfet nie jest wyposażony w układ przeciwzwarciowy, więc jak zrobi sie zwarcie to wywala bespiecznik. Ale to nie znaczy że nie można takiego układu wykonać do tego wzmacniacza. A nie trzeba nic przerabiać aby dołożyć więcej końcówek, może dorobić lub przerobić troszke płytkę.

podam jeszcze ile trzeba końcówek na dany wzmacniacz:
    150W para końcówek
    240W 2 pary koncówek
    320W 3 pary końcówek
    400W 4 pary końcówek

oczywiście jest to górna granica ile wytrzymuje dana ilość koncówek przy obciążeniu 4 Ohm jeżeli ktoś będzie chciał to moge podać napięcie jakie będzie potrzebne na wzmacniacz o danej mocy.
    pozdro
    dj janek
  • #9 2383274
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Czy jest ekonomicznie uzasadnione kupić droższą końcówkę (AL-13) i zasilać ją trafem 2x40V / 300 VA aby wycisnąć troche ponad 200W?
    Czy może lepiej zostać przy AL-35 i dokleić parę tranzystorów?
    Czy można tranzystory wyprowadzić na krótkich przewodach? Czy wpłynie to na działanie układu w jakikolwiek sposób?
    Generalnie - czy taniej wychodzi kupić płytki i elementy osobno, czy cały zestaw?

(Wzmacniaczem chce napędzać przetwornik GDN-32-300-4-SS z oferty STX-a)
  • #10 2383464
    Mol
    Poziom 31  
    Ocena: 103
    Jest jeszcze jakiś PDF.
    Załączniki:
    • stk1050.pdf (114.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2432127
    bboykoti
    Poziom 17  
    Sorki ze tak dlugo sie nie odzywalem ale myslalem ze mi wywalili ten temat ;] hehe

ALTON ma calkowita racje TDA7294 to nawet kolo tego STK nie stalo ;]

Ja juz wzmacniacz na TDA7294 mam ;] Do tego przedwzmacniacz na TDA1524A ;]

Ale to nie jest taki dzwiek jaki by mnie zadowolil ;] Chce zrobic jakis wzmacniacz napewno na STK bo te kostki maja male znieksztalcenia ;] Wkladaja je nawet do Technicsow :D I do tego przedwzmacniacz na LM1036 :D I mysle ze dzwiek bedzie o wiele lepszy :D

Mysle nad STK4048 :D:D:D Chce zrobic 4x150W/8ohm Ta kostaka ma znieksztalcenia 0,008% :D Po prostu wymiata ;]
  • #12 2432196
    MinisterQ
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    bboykoti napisał:
    Wkladaja je nawet do Technicsow :D

Znam osoby dla których Technics nie jest żadnym wyznacznikiem jakości, a wręcz przeciwnie. ;) Więc takie stwierdzenie by zbyły odpowiednim spojrzeniem i reakcją. ;)
  • #13 2434286
    bboykoti
    Poziom 17  
    Ja tez nie mowie ze Technics to nie wiem jakie cuda robi ;] Kumpel ma no i gra niezle ale napewno przyznasz ze gra lepiej niz TDA ;] Wiadomo ze sa wzmacniacze o wiele lepsze ale takze troche drozsze ;]

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania schematu lub projektu płytki PCB do wzmacniacza opartego na układzie STK1050. Ze względu na niewielką liczbę elementów, sugerowano wykonanie płytki na uniwersalnej płytce. Porównano układ STK1050 z popularnym TDA7294, wskazując, że STK ma przewagę mocy i mniejsze zniekształcenia, choć TDA jest tańszy i łatwiej dostępny. Wspomniano także alternatywę w postaci LM3886. Dyskutowano o wzmacniaczach na elementach dyskretnych, takich jak HEXFET, oraz o możliwości dodawania tranzystorów końcowych w celu rozłożenia prądu zwarciowego i zwiększenia wytrzymałości układu. Poruszono kwestie mocy wzmacniaczy w zależności od liczby par tranzystorów końcowych oraz napięcia zasilania. Autor planuje budowę wzmacniacza na układzie STK, preferując modele o niskich zniekształceniach, takich jak STK4048, oraz zastosowanie przedwzmacniacza na LM1036. Wzmiankowano również o zastosowaniu układów w produktach marki Technics.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA