logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy komputer może powodować miganie światła i inne bajery?

darkone 05 Mar 2006 16:19 4787 12
REKLAMA
  • #1 2377892
    darkone
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    witam. moze mam idiotyczne pytanie :) ale coz, zadam :) ostatnio swiatło zaczęło mi migac, takie normalne swiatlo z instalacji elektrycznej w domu, dzieje sie to praktycznie co pare sekund, na ułamek sekundy swiatlo gasnie i to zaczyna byc bardzo denerwujące, czy komputer moze takie rzeczy powodowac? dodam ze moj zasilacz zachowuje sie dosc dziwnie. nie wiem jak to wytlumaczyc ale powiem co sie dzieje: np jeden molex nie działa, a drugi na tej samej gałęzi działa, pozatym po zmierzeniu napiecia wszystko jest w porządku a jak podlacze pod niego nagrywarke dvd to przerywa tak jakby nie dostawał stale prądu tylko z jakąs czestotliwoscią, z przerwaniami :( normalnie nie wiem co zrobic czy to wina zasilacza? moze za slaby moze zly? na dodatek czasami przy grach robi mi sie restart. dlaczego powiązałem to z zasilaczem?? bo kiedy uruchamiam jakąs gre to komp chyba pobiera wiecej prądu nie? pozatym jak slucham mp3 to tez tak jakby przerywa :( normalnie jakby wszystko zwariowało :/ jak ktos trafi w sedno problemu to dostaje odemnie wszystkie punkty :)
  • REKLAMA
  • #2 2378013
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    To że "światło miga" może być spowodowane wadliwą instalacją elektryczną. Jeżeli gdzieś masz poluzowane połączenie (chociażby w puszce), pod wpływem płynącego w obwodzie prądu nagrzewa się ono, zwiększa się rezystancja, następuje przerywanie obwodu. Warto obejrzeć też skrzynkę z bezpiecznikami (czy któryś się nie poluzował).
    Spróbuj posłuchać czy nic nie "bzyczy, skwierczy itp" w puszkach, skrzynce z bezpiecznikami czy przy gniazdku do którego masz podłączony komputer.
    Tak wogóle: czy gdy światło mrygało, próbowałeś wyłączyć komputer? Czy przestało?
    Spróbuj ewentualnie właczyć w gniazdko gdzie jest podłączony komputer jakieś urządzenie pobierające dużą moc (popularna farelka etc) i zobacz czy też "mryga".

Teraz odnośnie komputera:
    To że wtyczka moelex nie działa tak jak powinien nie jest powodem mrygania światła. Najprawdopodobniej któryś z przewodól jest luźny, lub pin we wtyczce jest rozgięty itp. Sugerowałbym podłączenie nagrywarki pod inną wtyczkę.
    Jeżeli występują restarty - to już gorzej. Zjawisko to może wynikać z przegrzewania (lub innej przyczyny wynikającej z samego zasilacza) lub z iskrzenia gdzieś w instalacji (czego efektem jest "mryganie światła").
    Jeżeli masz możliwość - podłącz inny zasilacz i zobacz czy problem będzie występował dalej.
    Tak wogóle napisz jaki masz zasilacz (marka i moc) i jaką konfiguracje sprzętu.
  • #3 2378109
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6493
    Resety mogą (i pewnie są) wynikiem "migania światła" (skoków napięcia w instalacji).
  • REKLAMA
  • #4 2378129
    darkone
    Poziom 23  
    mam radeona 9600XT
    zasilacz to jakis procomp 300W - to jest jakis noname czy firmowy? szajs czy dobry?
    potem sempron 2800
    i plyta epox

wlasie instalacja elektryczna jest sprawna, wszystko ladnie dzialalo, dopoki nie postawilem komputera w innym miejscu, dlateo pomyslalem ze to mryganie tak jak i reszta rzeczy moze byc winą zasilacza, bo to wszystko co tu powiedzialem moze miec z nim związek. Najbardziej denerwujące jest sluchanie mp3 bo co jakies pare minut zatnie sie na pare sekund tj tak poskacze po utworze :( a to czym moze byc spowodowane??
  • #5 2378144
    tzok
    Instalacja nie jest sprawna skoro tak się dzieje... a przy takich skokach/zanikach zasialnia to ten komputer długo nie pociągnie.
    Co do zasialcza to jest to no-name.
  • REKLAMA
  • #6 2378759
    artur_wroc
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    proste pytanie !! jak odpinasz komputer od zasilania to reszta urządzeń w chacie działa i swiatło nie mryga ??? jak tak to zmien zasilacz i finał tego postu
  • #7 2378849
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Cytat:

jak odpinasz komputer od zasilania to reszta urządzeń w chacie działa i swiatło nie mryga ??? jak tak to zmien zasilacz i finał tego postu

Dobrze byłoby jeszcze podłączyć wcześniej jakiś porządny (np 1-2kW) odbiornik pod to samo gniazdko gdzie pracował komputer i zobaczyć co się będzie działo. Całkiem możliwe że winna jest instalacja elektryczna, bo kolega wyżej pisze
    Cytat:

wszystko ladnie dzialalo, dopoki nie postawilem komputera w innym miejscu
  • #8 2378984
    lemos
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Witam podstawowe pytanie jakie sie nasuwa to czy jak odlaczysz komputer od sieci to wystepuja podane objawy (miganie swiatla). Pozatym jest to dziwe poniewaz zgodnie z istniejacymi normami obwod zasilania silowego tzn.gniazdek i obwod zasilania oswietlenia sa osobnymi obwodami i sa zabezpieczone osobnymi bezpiecznikami. Nie mam pojecia jak to wyglada u ciebie ale przyczyna moze byc np. obluzowanie sie poloczen w skrzynce bezpiecznikowej(pobor pradu przez komputer powoduje iskrzenie obluzowanych stykow i przerwy pradu). Napisz cos blizej o twojej instalacji to sprobujemy cos dalej pomyslec. Odrzucam tu wine zasilacza poniewaz aby wystapily migania swiatla (oczywiscie przy zasilaniu obu obwodow z jednej fazy)zasilacz musial by powodowac krotko trwale zwarcia tzw. metaliczne, a elektronika w zasilczu raczej nie jest w stanie takie zjawiska powodowac bo przy pierwszej probie spalila by sie, i w takim wypadku raczej zadzialaly by zabezpieczenia.
    Pozdrawiam
  • #9 2379047
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Cytat:

poniewaz zgodnie z istniejacymi normami obwod zasilania silowego tzn.gniazdek i obwod zasilania oswietlenia sa osobnymi obwodami i sa zabezpieczone osobnymi bezpiecznikami.

Ja np. mam instalacje wykonaną z przewodów aluminiowych (w postaci aluminiowych drutów). Całe piętro (oświetlenie, gniazdka itp) jest podłączone pod jeden bezpiecznik.
    Te normy o których piszesz nie obowiązywały 30 lat temu.
    Podejrzewam że podobnie jest u kolegi darkone
  • #10 2379301
    lemos
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Zgadzam sie z tym co piszesz ze w naprawde starych budynkach wystepuja instalacje aluminowe ale jest strasznie niebezpieczne rozwiazanie i wymaga jak njszybszej wymiany. Dodatkowo jesli kolega posiada instalacje aluminowa a jak wszyscy wiedza aluminum jest strasznie podatne na plyniecie, powinien sprawdzic stan polaczen.
    pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #11 2379504
    darkone
    Poziom 23  
    nie no mam wszystko zabezpieczone jednym glownym bezpiecznikiem 25A i 3ma po 10A ale nie jest to jakos podzielone, tylko na przykad 3 kontakty i 2 zyrandole sa pod jeden bezpiecznik, ale najdziwniejsze jest to ze te mrugania wystepują w calym domu, nawet w piwnicy, nie mam instalacji aluminiowej tylko z grubych kabli miedzianych wbudowanych w sciany. aha, nie probowalem jeszcze odlaczyc kompa ale jutro sproboje i zaobserwuje zmiany, pozatym mam trafo 400W, i jak je podłączam to swiatlo i tak zachowuje sie jak chce, czyli nie mruga kiedy trafo pobiera prąd, wiec to raczej nie jest spowodowane przeciązeniami.

a co z muzyką?? ma ktos na to jakies wytlumaczenie? poprostu co pare minut poprzycina sie chwile i dalej gra, tak nie powinno byc ale jest, dlaczego tak sie dzieje?

a co z grami? czego winą sa te restarty?? przeciez to tez nie jest normalne? nic nie da ponowna instalka windy czy inne sterowniki, to sie poprostu dzieje :( i podejrzewam ze to wina zasilacza a co wy o tym sądzicie?

Dodano po 1 [minuty]:

aha zapomnialem dodac, wlasnie jak przestawilem kompa w inne miejsce to i tak zasilam go z tego samego gniazdka :/
  • #12 2379709
    tzok
    Zasialcz jest kiepski i może się kończyć, nie zmienia to faktu, że przy tak niestabilnym zasilaniu to zakrawa na cud, że komputer Ci w ogóle działa i da się cokolwiek na nim robić, jak u mnie przygaśnie światło to na 100% od razu mam bluescreena lub reset.
  • #13 2382352
    darkone
    Poziom 23  
    :( poprostu nie mam slow, swiatlo wprawdzie przestalo mrygac ale teraz jak slucham muzyki to zamiast tego "skakania" jest straszny szum, komputer wariuje a na dodatek nie moge wlaczyc firewalla :( jakis wirus mi wszedl na kompa ale go usunalem i teraz jak proboje wlaczyc zapore to pisze ze nie ma takiej uslugi albo jest wylaczona, prosze pomozcie mi :(

Podsumowanie tematu

✨ Problem migającego światła w domu oraz niestabilnej pracy komputera, objawiającej się restartami i przerywaniem odtwarzania muzyki, może mieć kilka przyczyn. Miganie światła najczęściej wskazuje na wadliwą instalację elektryczną, np. poluzowane połączenia w puszkach lub skrzynce bezpiecznikowej, co powoduje skoki napięcia i przerwy w obwodzie. W starszych budynkach instalacje aluminiowe, podatne na płynięcie i korozję, mogą dodatkowo pogarszać sytuację. W omawianym przypadku instalacja jest miedziana, ale obwody oświetlenia i gniazdek nie są rozdzielone, co może skutkować wpływem obciążenia komputera na oświetlenie. Zasilacz komputera, będący modelem no-name o mocy 300W (Procomp), wykazuje niestabilne działanie – niektóre wtyczki Molex nie działają prawidłowo, a podłączone urządzenia (np. nagrywarka DVD) doświadczają przerw w zasilaniu. Zasilacz ten prawdopodobnie jest niewystarczający i może być przyczyną restartów komputera podczas większego poboru mocy (np. w grach) oraz problemów z odtwarzaniem muzyki. Zalecane jest odłączenie komputera od sieci w celu obserwacji zachowania światła, a także sprawdzenie i ewentualna wymiana zasilacza na markowy, o odpowiedniej mocy. Problemy z zaporą systemową i szumem podczas odtwarzania muzyki mogą wskazywać na infekcję wirusową, która wymaga dalszej diagnostyki i usunięcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA