logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

prostownik sam się zepsuł -bardzo proszę o pomoc

numerek12 07 Mar 2006 09:12 2856 10
  • #1 2384440
    numerek12
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    mam taki stary ale rewelacyjny ruski prostownik i na nieszczęście pozyczyłem go kumplowi
    wrocił zepsuty :(

ale do rzeczy
    rozebralem go i zauważyłem że kabelki są przegrzane
    izolacja się potopiła i sie posklajały jeden do drugiego
    porozdzielalem co trzeba posprawdzałem czy nie są upalone i wsio wydaje się ok
    poza jednym -nie ładuje

podłączyłem miernik i napięcie ładowania wynosi 2 V zamiast 12

ale ciekawe jest to że jeśli przekręcam regulator prądu to w pojawia się 12 V czyli w chwili przejścia miedzy jedną pozycja a drugą prąd wzrasta
    wklaje fotki jak to wygląda

podpowiedzcie czy da się to naprawić ?

bardzo by mi było żal go wyrzucić -naprawdę bardzo dobry prostownik -stosowałem go nawet jako rozruchowy do diesla

prostownik sam się zepsuł -bardzo proszę o pomocprostownik sam się zepsuł -bardzo proszę o pomoc
  • #2 2384470
    WS
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Sprawdzałeś z podłączonym akumulatorem? Niektóre prostowniki bez podpięcia akumulatora nie dają napiecia na wyjściu.
  • #3 2384505
    numerek12
    Poziom 21  
    WS napisał:
    Sprawdzałeś z podłączonym akumulatorem? Niektóre prostowniki bez podpięcia akumulatora nie dają napiecia na wyjściu.

tak sprawdzałem ......niestety...tak samo

zauważyłem że jeśli ustawię regulator na max coś jakby się smazy w trafo......... i bardzo szybko się grzeje
    czyli chyba trafo umiera.......
  • Pomocny post
    #4 2384537
    Gregor55
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Jest to zwykły prostownik na 4 diodach i transformatorze z odczepami po stronie pierwotnej i wtórnej. W wyniku zwarcia które spowodowało przegrzanie izolacji przewodów uszkodzona mogła zostać któraś z diod. Sprawdzić należy amperomierz no i przełączniki mogą mieć ponadpalane styki. Prostownik ten bez podłączania do akumulatora musi mieć na wyjściu pełne napięcie ładowania i charakterystycznie iskrzyć przy zwieraniu kabli prądowych.
  • #5 2384889
    numerek12
    Poziom 21  
    Gregor55 napisał:
    Jest to zwykły prostownik na 4 diodach i transformatorze z odczepami po stronie pierwotnej i wtórnej. W wyniku zwarcia które spowodowało przegrzanie izolacji przewodów uszkodzona mogła zostać któraś z diod. Sprawdzić należy amperomierz no i przełączniki mogą mieć ponadpalane styki. Prostownik ten bez podłączania do akumulatora musi mieć na wyjściu pełne napięcie ładowania i charakterystycznie iskrzyć przy zwieraniu kabli prądowych.

to prawda bez podłączenia akumulatora iskrzyło jak się zwarlo końcowki

no dobra :) ale teraz pytanie :
    miernik posiadam ale co i jak mam sprawdzić ?
    nie jestem elektronikiem więc poproszę o jakąś instrukcje

co do diód to jesli jest niesprawna to należaloby wymienic tak ?

przełaczniki wygladaja na nieuszkodzone bo nie widac wypaleń -chyba że jest to innego rodzaju uszkodzenie

prosiłbym o dalszą pomoc
  • #6 2385230
    Gregor55
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Diody możesz sprawdzić omomierzem podłączając jak na rysunku, czyli raz "+" omomierza na anodę diody drugi raz "-" . Przy sprawnych diodach wskazania omomierza będą jak na rysunku. Brak przejść przy podłączeniu "+" na anodę (rys. lewy) lub pełne zwarcie w obu kierunkach świadczy o uszkodzeniu diody. Pomiary wykonaj przy odłączonym prostowniku od sieci elektrycznej i przy rozwartych przewodach prądowych. Zwróć uwagę na polaryzcję diod (strzałeczki na obudowie). Występują też przeciwne i wówczas wskazania będą odwrotne.
    Załączniki:
    • prostownik sam się zepsuł -bardzo proszę o pomoc Diody.jpg (13.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2386289
    numerek12
    Poziom 21  
    sprawdziłem -nie ma przejscia ani w jedną ani w drugą strone
    czyli jak rozumiem diody umarly

ok teraz pytanie dodatkowe
    gdzie szukac takich diod ?
    prostownik stary i do tego ruski

jak pojadę do sklepu elektronicznego i pokaże diodę to czy dobiorą mi odpowiednią ?

no i le taka impreza moze kosztowac - bo jesli 50-60 zł to może lepiej kupic nowy prostownik ?
    chociaz tego byłoby szkoda
  • #8 2386393
    Teres5
    Poziom 19  
    Ocena: 71
    Nie znam twoich zdolności manualnych, ale przy odrobinie chęci do prostownika można wstawić diody z jakiegoś alternatora np. z fiata 126.(jest tam 6 diod wysokoamperowych). Nie będą pasowały ale... pilniczek, wiertareczka, kawałek blachy aluminiowej i po wszystkim.
  • #9 2386508
    numerek12
    Poziom 21  
    Teres5 napisał:
    Nie znam twoich zdolności manualnych, ale przy odrobinie chęci do prostownika można wstawić diody z jakiegoś alternatora np. z fiata 126.(jest tam 6 diod wysokoamperowych). Nie będą pasowały ale... pilniczek, wiertareczka, kawałek blachy aluminiowej i po wszystkim.

łeeee jesli o to chodzi to spoko :)
    mam kilka alternatorow od skody
    a i warsztat mam to radiatory se wytne
    ale co beda pasowały bez zbędnego kombinowania tak ?
    chodzi o te wartości pradowe
  • #10 2386794
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6157
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Elektronika Przemysłowa i Energoelektronika
  • #11 2387026
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    Szwagier przyniósł mi niedawno identyczny prostownik. Okazało się że trafo było spalone, bo jego kumpel startował z niego samochód. Sprawdź napięcia na wyjściach trafa, bo diody mogą być sprawne.

Podsumowanie tematu

✨ Stary rosyjski prostownik uległ uszkodzeniu po przegrzaniu izolacji przewodów, co spowodowało zwarcia. Po rozebraniu i sprawdzeniu okazało się, że napięcie ładowania wynosi około 2 V zamiast 12 V, jednak przy regulacji prądu chwilowo pojawia się 12 V. Bez podłączonego akumulatora prostownik iskrzy przy zwarciu wyjścia, co jest prawidłowe. Podejrzewa się uszkodzenie diod prostowniczych lub transformatora. Diody można sprawdzić omomierzem, mierząc przewodność w jednym kierunku; brak przewodzenia lub zwarcie wskazuje na uszkodzenie. Uszkodzone diody należy wymienić, jednak ze względu na wiek i pochodzenie prostownika, znalezienie oryginalnych może być trudne. Proponowano użycie diod wysokoamperowych z alternatora, np. z Fiata 126 lub Skody, z koniecznością dopasowania mechanicznego i wartości prądowych. Należy również sprawdzić transformator, gdyż jego przegrzanie i uszkodzenie mogą być przyczyną problemu. Wymiana diod i ewentualna naprawa transformatora to główne kroki do przywrócenia prostownika do działania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA