logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens C60 po cieciu tp reaguje na czerwona sluchawke

patryk87l 11 Sie 2006 15:29 1335 6
REKLAMA
  • #1 2905790
    patryk87l
    Poziom 10  
    Witam temat byl juz wielokrotnie poruszany jednak moj przypadek jest chyba jakis wyjatkowy otoz mam siemensa C60 chodzil w plusie ale chcialem zdjac simlocka okazalo sie to niemozliwe bez ciecia testpointa znalazlem inforjak to zrobic .I udalo sie zdjalem simlocka ale....
    Po zdjeciu simlocka sst telefon po ponownym wlaczeniu pokazal monit na ekranie Wrong Software no wiec odnalazlem pliki eeprom fullflash oraz bootcore i wgralem je zgodnie z zalaczona instrukcja ktora znalazlem na forum elektrody jednak ta reanimacja nie pomogla mojemu siemensow dodam ze wgrywanie fullflasha eepromu i bootcore robilem w freia 9 oraz 10 a zdjecie simlocka w sst .Moj siemens sie nie wlacza wogole nawet nie buczy jednak gdy podlacze go pod kabelek mam serwisowy to wtedy telefonik reaguje na czerwona sluchawke.Nie wiem co zrobic aby go teraz ozywic prosze o dokladna instrukcje jak go uruchomic .Nie wiem czy jest na intelu czy na Amd;(prosze o pomoc i z gory dziekuje
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2913524
    patryk87l
    Poziom 10  
    Wiem a przynajmniej podejrzewam poniewaz w sst podczs proby sciagniecia ukazal sie monit o prawidlowym usunieciu locka a po tej czynnoscie na ekranie telefonu po wlaczeniu ukazala sie informacja Wrong Software prosze o szybka i szczegolowa odpowiedz co zrobic aby telefon ozyl
  • REKLAMA
  • #4 2913587
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    Witam

Myśle ze najszybciej i najprościej choc może niekoniecznie najtaniej jest poprostu zanieść telefon do serwisu.

Nie znam sie zbytnio na telefonach ale jestem przekonany ze jeśli telefon wczesniej działał , z teraz nie chce to kolega poprostu coś źle zrobił i to jest cała przyczyna problemu.

Pozdrawiam
  • #5 2913938
    patryk87l
    Poziom 10  
    Bardzo dziekuje za odpowiedz typu prosze zaniesc telefon do serwisu
    Nic mi taka odpowiedz nie pomaga jezeli kolega nie zna sie na telefonach zbytnio to po co pisze cos co jest wiadome
    Prosze o podpowiedz co zrobic zeby telefon ozyl

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2914845
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    patryk87l napisał:

jezeli kolega nie zna sie na telefonach zbytnio to po co pisze cos co jest wiadome
    Prosze o podpowiedz co zrobic zeby telefon ozyl

Az tak zielony nie jestem, jeśli kolega coś zchrzanił to watpie żeby koledze udało sie to przywrócic do poprzedniego stanu, bez odpowiednich narzedzi, skoro zmiana oprogramowania nie przynosi efektu.

Pozdrawiam
  • #7 3058016
    patryk87l
    Poziom 10  
    Witam po dluzszej nieobecnosci wraca na forum po to aby powiedziec iz siemens C60 ozyl mimo bardzo pomocnych porad Artura k ktorych na szczescie nie sluchalem udalo mi sie postawic telefon na nogi
    otoz sposob w jaki to zrobilem jest prosty i banalny
    Najpierw poprzez Freia 8 wgralem soft od C60 tylko wgrywalem go jako S55
    potem poprzez Freia 9 wgralem soft od C60 telefon zaczal reagowac na sluchawke ale tylko bzyczal i na moment zapalal sie monitor i gasl
    potem przez Freia 10 wgralem juz dobry sofcik od C60 wedlug opisow ktore znalazlem na elce
    po tej ostatniej operacji telefon wstal lecz z angielskim jezykiem ale to juz tez udalo mi sie naprawic poprzez program SST
    Jezeli potrzebny by byl dokladny opis przeprowadzonych operacji na tlefonie lub programy prosze pisac to zamieszcze
    Dziekuje wszystkim zainteresownym
    pozdrawiam Patryk87l
    p.s.
    Widzisz Arturze K jednak dalo sie naprawic telefon w domowych warunkach bez specjalistycznego sprzetu!!

Podsumowanie tematu

✨ Siemens C60 po zdjęciu simlocka metodą cięcia testpointa przestał się włączać, wyświetlając komunikat "Wrong Software". Próby reanimacji telefonu poprzez wgrywanie pełnego flasha, EEPROM i bootcore za pomocą programów Freia 9 i 10 oraz SST nie przyniosły efektu – telefon nie uruchamiał się, lecz reagował na podłączenie do kabla serwisowego sygnałem dźwiękowym (reakcja na czerwoną słuchawkę). Ostatecznie telefon udało się przywrócić do działania poprzez etapowe wgrywanie oprogramowania: najpierw soft C60 wgrywany jako S55 przez Freia 8, następnie właściwy soft C60 przez Freia 9, co spowodowało częściową reakcję telefonu (bzyczenie i chwilowe zapalanie ekranu), a na końcu poprawny soft C60 przez Freia 10, co skutkowało pełnym uruchomieniem urządzenia z angielskim językiem. Język udało się zmienić na polski za pomocą programu SST. Proces ten potwierdza, że możliwa jest samodzielna naprawa oprogramowania Siemens C60 bez specjalistycznego sprzętu, stosując odpowiednie wersje softu i narzędzia Freia oraz SST.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA