logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić wzmacniacz 2x350W 4 Ohm w domu z trafo 24V 120W?

pruff_smd 09 Mar 2006 17:17 2432 6
REKLAMA
  • #1 2394491
    pruff_smd
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    mam nastepujący problem posiadam wzmacniacz samochodowy [ napisane jest ze ma 2X350W bheheheh przy 4 ohm.] i chciałbym go urzywać w domu ale mam MEGA problem z zasilaczem do niego. mam juz na stanie Trafo od profesjonalnego sprzetu [zasilało wzacniacz 10A] podejzewam ze jego parametry sa nastepujace 24V i 120W i wydaje mi sie ze ma troszke wieksza moc ale nie jestem pewien. I teraz moje pytanie jest nastepujące:
    - jaki filtr musze tu zastosować
    - co jeszcze dokładnie potrzebuje.
    Jestem zielony w tych tematach ale chciałbym to złozyć zeby w końcu posłuchac muzyczki na moich Altusach :] [wiem ze powinno byc karalne podłaczanie takich kolumienek pod tak wiejski wzmacniacz :/] . Nie posiadam money na cos innego a ten wzmacniacz miałem na sładzie i pomyslałem sobie że mozna go w końcu do czegoś uzyć.
    Przegladałem podobne tematy na tym forum [jest ich juz troche ] i nie znalazłem dobrego [moze sie myle] rozwiązania dla siebie.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2394603
    dj_janek
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    najlepiej jak byś przewinol transformator na 10V dał mostek i potem kondensator, tylko myśle że kondensator by mysiał mieć ze 100000uf
  • REKLAMA
  • #3 2394695
    pruff_smd
    Poziom 11  
    ale tem wzmacniacz potrzebuje 12V [jak to samochodowe] i nie obrazi sie na mnie przy 10V ?

Dokładnie to interesuje mnie jaki stabilizator ma byc w takim układzie zeby ten trafo osłuzył wzacniacz samochodowy
  • REKLAMA
  • #4 2397592
    dj_janek
    Poziom 14  
    stabilizator odpada, na taki prąd będzie bardzo drogi. jażeli transformator będzie miał 10V to po daniu mostaka i kondensatora osiagniesz 14,4 czyli tyle ile ma ładowanie w samochodzie i bedzie śmigać zajebiście.

a jezeli nie to możesz wykożystać w miare niezły zasilacz od komputera (AT około 250W) i powinno działać.
    pozdro dj janek
  • #5 2397798
    pruff_smd
    Poziom 11  
    No tak to tyła chyba pierwsza rzecz pod jaką podpiełem ten wzmacniacz [tylko ze moj zasilacz AT ma 200W] i ... dupa dzwiek był ledwo słyszalny i dotego z głosniów wydobyłał sie dziwny tykanie, brumnienie [podejrzewam że jest to 50Hz z gniastaka] wiec zaprzestałem prób z owym zasilaczem [moze to dlatego ze ma tylko 200W]. Jezeli chodzi o to trafo ja jestem zielony i nie wiem jaki to ma byc mostek i jakiego kondensatora urzyc.
  • REKLAMA
  • #6 2399419
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    jak zasilacz ma 200W to moga byc problemy z praca na duzych mocach ale na pewno nie z buczeniem i tykaniem.
    Bardzo czesto aby zasilacz AT/ATX prawidlowo dzialal na 12V tzreba obciazyc 5V, np zarowka albo jakims rezystorem.

W lutowym numerze EDW jest stabilizator impulsowy z 20-30V na 12V 10-20A. Ale z twoja wiedza to sobie raczej nie poradzisz.
  • #7 2404631
    dj_janek
    Poziom 14  
    a sprubuj do zasilacza podpiąć gałąź kondensatorów tak koło 10000uf powinien nie mieć trzasków a wzmacniacz będzie lepiej działał. jeżeli to nie poprawi dzwięku to zostaje przewinięcie tego transformatura który masz. jeżeli kondensator pomozę to im większy dasz to lepiej powinno działać. bo niestety zasilacz jest wyposażony w bardzo małą filtracje, około 4000uf[/url]

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz wzmacniacza samochodowego 2x350W przy 4 Ohm chce używać go w domu, dysponując transformatorem 24V 120W, który pierwotnie zasilał wzmacniacz 10A. Problemem jest odpowiednie zasilanie wzmacniacza, który wymaga napięcia około 12V. Propozycje obejmują przewinięcie transformatora na 10V, zastosowanie mostka prostowniczego i dużego kondensatora filtrującego (około 100000µF), co po prostowaniu da napięcie około 14,4V, zbliżone do napięcia ładowania w samochodzie. Stabilizator liniowy jest odradzany ze względu na wysokie prądy i koszty. Alternatywnie sugerowano użycie zasilacza komputerowego AT lub ATX o mocy co najmniej 250W, jednak zasilacz 200W powodował problemy z dźwiękiem (tykanie, brumienie), prawdopodobnie z powodu niewystarczającego obciążenia linii 5V lub słabej filtracji. Zaleca się dołożenie kondensatorów filtrujących o pojemności około 10000µF do zasilacza, aby poprawić stabilność napięcia i eliminować zakłócenia. W przypadku braku poprawy konieczne może być przewinięcie transformatora. W literaturze (EDW) dostępne są stabilizatory impulsowe 20-30V na 12V o prądzie 10-20A, jednak ich montaż wymaga zaawansowanej wiedzy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA