logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Zlecę] Jak zbudować zasilacz magnetronu na 12V do pełnej mocy? Zlecenie

MarcinWz77 06 Lut 2024 01:34 843 17
REKLAMA
  • #1 20947205
    MarcinWz77
    Poziom 3  
    Witam forumowiczów.

Szukam osoby, która zbuduje układ zasilający magnetron z 12V.
    Znalazłem film na youtube, który prezentuje coś podobnego - https://www.youtube.com/watch?v=udIEGE5mfcA, pod filmem w opisie jest schemat urządzenia. Potrzebuję zasilacza umożliwiającego osiągnięcie pełnej mocy przez magnerton.

Zainteresowanych proszę o kontakt mailowy.

Pozdrawiam,
    Marcin.

Wpłynęła prośba o podanie budżetu na zlecaną usługę [Felini]

Nie zlecałem wcześniej nic podobnego, więc trudno mi podać konkretną kwotę. Najlepiej jeśli zainteresowany sam wyceni swoją pracę.
  • REKLAMA
  • #3 20947913
    MarcinWz77
    Poziom 3  
    Tak, zdaję sobię sprawę z zagrożenia porażenia prądem oraz poparzenia mikrofalami, ale dziękuję za troskę.

Pozdrawiam,
    Marcin.
  • #4 20947959
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3855
    To jeszcze pytanie czym to chcesz zasilać? Typowy magnetron to koło 800W co da ponad 70A prądu pobieranego ze źródła 12V.
  • #5 20947962
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 20948903
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 20948904
    MarcinWz77
    Poziom 3  
    kortyleski napisał:
    To jeszcze pytanie czym to chcesz zasilać? Typowy magnetron to koło 800W co da ponad 70A prądu pobieranego ze źródła 12V.

Najlepiej z niewielkiego akumulatora.

Dodano po 4 [minuty]:

Mariopi napisał:
    To poszukaj sobie: Kuchenka mikrofalowa do przyczepy / kampera 12V - poznasz mniej więcej budżet ;)

Jeśli kwota oscylowałaby w cenie takiej kuchenki i całość miała wymiary jak na załączonym filmie - byłbym szczęśliwy.

Dodano po 3 [minuty]:

w3501yyyy napisał:
    Najłatwiej będzie chyba rozmontować rdzeń oryginalnego transformatora, i wymienić uzwojenie 230V na 12V, a potem dobudować do niego mostek H na IGBT.

Mam oryginalny transformator od kompletu, ale nie ruszam uzwojeń bo się na tym nie znam - pewnie bym popsuł i jeszcze prąd by mnie trzepnął.
  • #8 20949091
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 20949174
    kortyleski
    Poziom 43  
    Najprościej po prostu kupić przetwornicę z pełnym sinysem o mocy jakieś 3kW i podłączyć całe bebechy z mikrofalówki.
    Zastanawia mnie tylko:
    MarcinWz77 napisał:

Co to znaczy niewielki.

Dodano po 1 [minuty]:

Na typowym z samochodu osobowego ustrojstwo raptem kilkanaście minut pochodzi.
  • REKLAMA
  • #10 20949180
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 20949398
    kortyleski
    Poziom 43  
    w3501yyyy napisał:
    Można też kupić UPS

UPSy większej mocy zazwyczaj mają zasilanie na poziomie 36-72V i więcej. Robi się komplikacja z akumulatorami.
  • #12 20950404
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 20950480
    MarcinWz77
    Poziom 3  
    kortyleski napisał:
    Najprościej po prostu kupić przetwornicę z pełnym sinysem o mocy jakieś 3kW i podłączyć całe bebechy z mikrofalówki.
    Zastanawia mnie tylko:
    MarcinWz77 napisał:

Co to znaczy niewielki.

Dodano po 1 [minuty]:

Na typowym z samochodu osobowego ustrojstwo raptem kilkanaście minut pochodzi.

Magnetron ma pracować maksymalnie 60 sekund z pełną mocą, więc myślę że mały akumulator wystarczy.

Dodano po 4 [minuty]:

Mariopi napisał:
    MarcinWz77 napisał:

Na zabawkę z filmiku z YT - OK
    Na poważnie - bez sensu.
    EOT.

Autor filmu twierdzi w nim, że można większyć moc magetronu przez dobór innych elementów.
    Podobne urządzenie jest dla mnie optymalne, nie będę nim podgrzewał potraw.

Dodano po 3 [minuty]:

w3501yyyy napisał:
    Mariopi napisał:
    To poszukaj sobie: Kuchenka mikrofalowa do przyczepy / kampera 12V - poznasz mniej więcej budżet

To tak nie działa. Zaprojektowanie i zbudowanie przetwornicy od podstaw będzie wielokrotnie droższe od wymontowania gotowca z istniejącej kuchenki. Także @MarcinWz77 najlepiej i najtaniej byłoby jakbyś kupił kuchenkę 12/230V i wymontował z niej co potrzeba.

Czy wykonanie podobnego urządzenia jak na filmie naprawdę może być bardzo drogie?
  • REKLAMA
  • #14 20950528
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 20950557
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 20962016
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Marcin poszukuje osoby do zbudowania zasilacza dla magnetronu zasilanego napięciem 12V, aby osiągnąć pełną moc. Użytkownicy forum zwracają uwagę na niebezpieczeństwa związane z użytkowaniem magnetronu oraz sugerują różne rozwiązania, takie jak modyfikacja oryginalnego transformatora lub zakup gotowej kuchenki mikrofalowej 12/230V. Wskazują również na potrzebę przetwornicy o mocy 3kW, ale podkreślają, że koszt budowy przetwornicy od podstaw może być znacznie wyższy niż zakup używanej mikrofalówki. Marcin planuje używać zasilacza z niewielkiego akumulatora, a jego urządzenie ma działać przez krótki czas, co może zmniejszyć wymagania dotyczące zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA