logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć 6-pinowy mikrofon do Alan 48+? Schemat i opis wtyczki

norbert cbr1 19 Mar 2006 13:42 2617 8
REKLAMA
  • #1 2432305
    norbert cbr1
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Panowie robię sobie mikrofon do cb stacjonarny czy mógłby mi ktoś podesłać schemat podłączani mikrofonu do alana 48+ wtyk jest 6-pinowy byłbym wdzięczny za opis wtyczki i jak podłączyć wszystko z góry dzięki

Dodano po 1 [godziny] 6 [minuty]:

Panowie podłączyłem to tak jak na rysunku po naciśnięciu włącznika jest nośna jeszcze nie podłączałem mikrofonu czy podłączyłem to dobrze?
    Załączniki:
    • Jak podłączyć 6-pinowy mikrofon do Alan 48+? Schemat i opis wtyczki piny.JPG (4.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2432702
    ImPuLs
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Poniżej masz schemat podłączenia mikrofonu z przełącznikem z Alana48+
    Załączniki:
    • Jak podłączyć 6-pinowy mikrofon do Alan 48+? Schemat i opis wtyczki mikrofon do Alan48+.GIF (79.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2432846
    norbert cbr1
    Poziom 14  
    Dzięki kolego bardzo mi się przydało to podłączenie a mikrofon zrobiłem tak wykorzystałem to wzmocnienie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic442850.html
    Od SITO 79 i stary mikrofon od komputera wszystko zabudowałem w plastikowe pudełko i zasilane jest bateria 9V i taki jest efekt końcowy jak na fotce
    Załączniki:
    • Jak podłączyć 6-pinowy mikrofon do Alan 48+? Schemat i opis wtyczki 1.JPG (141.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 2432850
    norbert cbr1
    Poziom 14  
    a tak w srodku
    Załączniki:
    • Jak podłączyć 6-pinowy mikrofon do Alan 48+? Schemat i opis wtyczki 2.JPG (118.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 2433011
    ImPuLs
    Poziom 23  
    Dodaj jeszcze przyciski do zmiany kanałów.

A jeszcze tak jakby kompresorek do środeczka - to już 'full wypas' by był ;)
  • #6 2433093
    norbert cbr1
    Poziom 14  
    dodam przyciszki zmiany kanałów tylko narazie nie mam wmiare ładnych przełączników i mysle dodac jeszcze ech ale to juz tak koło środy jak wzuce to w srodek to dam fotke
  • #7 2433114
    ImPuLs
    Poziom 23  
    A tak przy okazji - wywal baterię, będziesz miał tylko problem z wymianą jak się wyczerpie, no i dodatkowy koszt.

Pin 6 (środkowy) ma 12V przepuszczone przez dławiki filtrujące, z niego weź zasilanie. Dodaj ew. wewnątrz mikrofonu dodatkowy stabilizator jeżeli napięcie musisz mieć mniejsze albo przynajmniej układ odsprzęgający (rezystor + kondensator).
  • #8 2433138
    norbert cbr1
    Poziom 14  
    kolego dzieki za rade napewno z niej zkorzystam
  • #9 2435118
    SITO79
    Poziom 27  
    Ocena: 102
    witam .płytka tego wzmocnienia może być zasilana bespośrednio z zasilacza 13.8V .tak więc nie ma tu problemów z filtracją i obniżaniem napięcia.ukłd pobiera mało prądu więc na baterii również nie spisuje się to najgorzej.przy ustawieniu wzmocnienia na połowe,mówiąc z odległości 5 metrów mój HR2510 emituje pełną moc na SSB. tak przy okazji pochwale się moim wykonaniem stacjonarki.ja swoją obudowe wyrwałem za kilka złoty na giełdzie ze szmelcem elektronicznym
    Załączniki:
    • Jak podłączyć 6-pinowy mikrofon do Alan 48+? Schemat i opis wtyczki mic..JPG (108.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć 6-pinowy mikrofon do Alan 48+? Schemat i opis wtyczki mic.środek.JPG (102.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia 6-pinowego mikrofonu do CB radia Alan 48+. Udostępniono schemat połączeń mikrofonu z przełącznikiem PTT, wskazując, że pin 6 (środkowy) dostarcza zasilanie 12V przez dławiki filtrujące, co pozwala zasilać mikrofon bez konieczności stosowania baterii. Zalecane jest zastosowanie stabilizatora napięcia lub układu odsprzęgającego (rezystor i kondensator) wewnątrz mikrofonu dla poprawy stabilności zasilania. Jeden z użytkowników wykorzystał wzmacniacz mikrofonowy opisany na forum elektroda.pl, zasilany 9V baterią, umieszczony w plastikowej obudowie. Wskazano także możliwość dodania przycisków zmiany kanałów oraz kompresora sygnału dla lepszej funkcjonalności. Zasugerowano, że wzmacniacz może być zasilany bezpośrednio z zasilacza 13,8V, co eliminuje problemy z filtracją i obniżaniem napięcia, a przy odpowiednim ustawieniu wzmocnienia mikrofon zapewnia pełną moc transmisji na SSB z odległości 5 metrów. Całość wykonania mikrofonu i stacjonarki została opisana jako ekonomiczna i praktyczna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA