logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie. Programator ISP AVR STK200/300. Czy obsłużę go w AVRstudio?

lukaspaw 26 Mar 2006 01:55 2768 10
REKLAMA
  • #1 2458004
    lukaspaw
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    witam.
    mam mały problem. kiedyś bawiłem się w programowanie AVR-ów mając do dyspozycji STK500, wszystko szło bez problemów a jako oprogramowania używałem AVRstudio. Aktualnie jestem w posiadaniu programatora ISP AVR STK200/300. i teraz moje pytanie-czy da się obsługiwać go przez AVRstudio, bo nijak nie mogę go uruchomić (za każdym razem "detecting failed"), czy do tego programatora pozostają inne programy (np. ponyprog). układ mam połączony zgodnie z zaleceniami sprzedawcy programatora i nie wiem co mogłem źle podłaczyć. a może trzeba coś dodatkowo zmienić w ustawieniach AVRstudio.
    dzięki za odpowiedź

Moderowany:

Zmień temat na bardziej szczegółowy, sugerujący zawartość
    And!

• REKLAMA
  • #2 2458073
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 467
    A czy ten Twój STK200/300 to oryginał? Jeśli to namiastka w postaci bufora HC244 i paru elementów to AVR Studio go nie obsłuży.
    Oryginalny ISP AVR to bardziej skomplikowana konstrukcja podłączana do portu RS232 a nie LPT.
  • #3 2458805
    lukaspaw
    Poziom 12  
    tego się właśnie trochę obawiam. kupiłem go na http://www.tehsystem.pl/ISPAVR/ofertaISP.php i teraz jak patrzę to producent nic nie wspomina o współpracy z AVRstudio-zmyliło mnie na allegro opis do płyty na której jako oprogramowanie było dodatkowo AVRstudio. ale nic jakoś trzeba będzie sobie poradzić. chyba zacznę uruchamiać go w PonyProg2000-czy radzisz coś innego. w Pony Prog widzę dwie platformy do ew. wykorzystania AVRmicro i SPIeeprom ale w żadnej z nich nie ma dodatkowego odnośnika do ATmega16 (taki mam na płytce). trzeba coś ściągnąć do PonyProga czy może skożystać z jakiejś innej platformy bo ATmega16 tam nie widzę. raz jakimś cudem udało mi się wpisać stary program też na 16-tke ale po odczytaniu wyszło że są tam same jedynki. proszę o jakiekolwiek rady
  • REKLAMA
  • #4 2458940
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 467
    Teraz zainstalowałem Pony-ego w wersji 2.06F Beta. Dokonałem kalibracji. Ponieważ nie używam (jeszcze - w budowie) STK200/300 Kenda a używam Sample Electronics Programer (BASCOM) w oknie Interface Setup... wybrałem (o) Parallel i poniżej DT-006 I/O na LPT1.

Z list rozwijanych na głównej belce programu wybrałem AVR micro a obok ATmega8. Próba odczytu zakończyła się sukcesem - a dane wyglądaja poprawnie.

W Twoim przypadku wybierz AVR ISP I/O lub AVR ISP API - w zależności jakiego systemu Window$ używasz - a z listy wybierz ATmega16 (w tej wersji jest).
    Myślę, że będzie ok, choć autor na stronie domowej PonyProga oznaczył ATmega16 jako Not tested.

Uważaj! PonyProg jest nieco niebezpieczny przy programowaniu bitów Fuse. :arrow: https://elektroda.pl/rtvforum/topic480354.html
  • #5 2465335
    lukaspaw
    Poziom 12  
    dzięki za redę-ja bawiłem się starszą wersją PonyProg-a i tam po ATmega16 ani widu ani słychu. teraz sobie ściągnąłem i czyta jak na razie bez problemów. biorę się za programowanie i zobaczę jak tez mi idzie zapisywanie.Na razie dzieki. (o tych fuse bitach czytałem już wcześniej-rzeczywiście Atmel trochę namieszał w ustawieniach, ja na STK500 nie spotkałem się z takimi problemami i chyba sobie STK w końcu kupię na własny użytek chociaż na razie jest diabelnie drogi)
  • #6 2465598
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    Zamiast kupować STK500 itd to zainteresuj się bootloaderami do AVR. Ja używam megaload.

Proces wygląda tak, że do nowego procka ładujesz bootloader przez ISP, ustawiasz fusebity i więcej nie tykasz.

Proces przegrywania softu z PC do flasha załatwia automatycznie bootloader poprzez port COM przy każdym zresetowaniu uC. Całość trwa kilka sekund (zależy od wielkości flasha). Ja mam winavr tak ustawiony, że skrótem F7 kompiluje kod a potem reset na procku i kod już jest odpalony na uC... chodzi fantastycznie.
  • REKLAMA
  • #7 2466040
    adamusx
    Poziom 27  
    Ocena: 28
    Jesli masz czas i checi to proponuje zbudować Jtaga ICE , ktorego opis byl zamieszcozny w jednym z umerow EP ale spokojnie mozna go znalesc na sieci. Jak bedziesz chcial to go zamieszcze. Jtag ten jest zgodny z AVRStudio oczywiscie. Mozesz nim programowac i debugowac programy dzialajace w czasie rzeczywistym.
  • REKLAMA
  • #8 2477180
    lukaspaw
    Poziom 12  
    tylko że o tym Jtag-u z EP krążą różne opinie i nie zawsze wszyscy są z niego zadowoleni. Od strony sprzętowej z tego co się zorientowałem jest podobny do tego co ja mam. jakie są konkretne róznice między nimi (takie bym mógł to odczuć w praktyce), na czasie programowania mi nie zależy ale ma jedną główną zaletę-pracuje w AVRStudio a tym programem zawsze mi się "przyjemnie" programowało
  • #9 2484528
    lukaspaw
    Poziom 12  
    dobra, opanowałem ten programator i działa - biorę się do roboty.
    a tak z innej beczki doradzaliście zainteresowanie się JTAG-iem. Co myślicie na temat tego http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=14657&sess_id=5544b5cadf659b84a7cbfd62ed204b1f
    troche dziwi mnie tu cena (10zł) ale przypuszczam ze to bład w opisie bo już gdzieś widziałem taki sam układ za jakies 50zł. No i opinie o nim są podzielone.
    I kolejne pytanie - uruchomiłem ten mój programator i teraz w PonyProgu chciałbym dać mu kwarc 11M (dołączony do wejść) bo na razie działa na standardowym wewnętrznym bodajże 1M. w necie do PonyProga znalazłem że trzeba użyć dodatkowego programu.
    jak poustawiać zaznaczenia w PP-u by mi 11MHz zadziałał (CKSEl3..0 powinien być chyba w granicach 1010...1111 ale dokłądnie jaki i czy CKOPT trzeba zaznaczyć?-niektórym po tym siadały mikrokontrolery i co do tego mają SUT0..SUT1 bo w dokumentacji trochę niejasno dl;a mnie jest o nich napisane)
  • #10 2484584
    vedy1
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    10 zł to nie błąd w opisie tylko cena: "W zestawie płytka drukowana i dokumentacja", natomiast jest jeszcze jeden zesaw za 46,99zł wraz z: "W zestawie płytka drukowana, zaprogramowany układ i dokumentacja". Dlatego jest taka różnica cenowa ;]
  • #11 2490156
    lukaspaw
    Poziom 12  
    Panowie jeszcze jedno pytanie-mam kwarc 11MHz z drobnymi - jak go uruchomić, a dokładnie co ustawić w PonyProgu by zaczął działać z pełnymi obrotami. w dokumentacji doczytałemże muszę ustawić CKSEL3..0 na wartościach 1010 do 1111 (ale dokładnie jakiej-tego już nie znalazłem) dodatkowo niezaprogramowany CKOPT jest do wartości maksymalej 8MHz a do 16MHz ma już być zaprogramowany-ale na razie wolę go nie ruszać bo na forum kilka osób po zmianie tego bitu miało problemy z późniejszą komunikacją. Ma ktoś sprawdzone ustawienia do ATMega 16 na kwarc 11MHz (gdzieś jeszcze wyczytałem że potrzebny jest dodatkowy programik i chciałbym to uściślić). dzięki za jakąkolwiek radę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy obsługi programatora ISP AVR STK200/300 w oprogramowaniu AVRstudio. Programator ten, będący uproszczoną konstrukcją z buforem HC244 i elementami pasywnymi, nie jest oryginalnym STK200/300 i nie jest obsługiwany przez AVRstudio, które wspiera bardziej zaawansowane oryginalne programatory podłączane przez RS232. Zalecane jest użycie alternatywnego oprogramowania, takiego jak PonyProg2000, które w nowszych wersjach (np. 2.06F Beta) obsługuje mikrokontrolery AVR, w tym ATmega16, choć z zastrzeżeniem, że obsługa ATmega16 jest oznaczona jako "Not tested". W PonyProg należy wybrać odpowiedni interfejs (AVR ISP I/O lub AVR ISP API) i mikrokontroler z listy. Użytkownicy zwracają uwagę na ryzyko błędów przy programowaniu bitów fuse w PonyProg. Alternatywnie proponowane są bootloadery (np. megaload) do programowania AVR przez port COM, co upraszcza proces wgrywania oprogramowania. Wskazano także możliwość budowy programatora JTAG ICE kompatybilnego z AVRstudio, umożliwiającego programowanie i debugowanie w czasie rzeczywistym, choć opinie o nim są mieszane. Poruszono także temat ustawień fuse bitów dla kwarcu 11 MHz w ATmega16, gdzie konieczne jest odpowiednie skonfigurowanie CKSEL3..0 i CKOPT w PonyProg, przy czym zmiany te mogą powodować problemy z komunikacją. Wskazano, że do pełnej obsługi kwarcu 11 MHz może być potrzebny dodatkowy program konfiguracyjny. Cena i zawartość zestawów programatorów JTAG różnią się w zależności od tego, czy zawierają zaprogramowany układ, czy tylko płytkę drukowaną i dokumentację.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA