logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie AVR-a z AVR Studio przez Ponyprog i STK200/300

dex 20 Sie 2007 22:05 6853 7
REKLAMA
  • #1 4197974
    dex
    Poziom 27  
    Ocena: 100
    Do tej pory programowałem proca po prostu mając dwie aplikacje otwarte i po kompilacji kodu w AVR Studio przechodziłem do Ponego, gdzie dawałem ikonke reload file a po niej ikonke write. Można to uprościć/przyspieszyć/uprzyjemnić :) :

Tools\Customize\Tools dorabiamy jak na obrazku [avrstudio.GIF], po tym powstaje w menu Tools ikonka ponego [avr-pony.jpg] . Natepnie w
    Tools\Customize\Keyboard dorabiamy skrót klawiaturowy przez odnlezienie ponego i przypisanie mu za pomocą guzika Assign np. kombinacji klawiszy ALT+A. [pony-skrot.jpg]

Teraz trzeba przygotować skrypt.

#------ START --------
    #Programming sequence
    SELECTDEVICE AT90S8515
    CLEARBUFFER
    LOAD-PROG D:\!!!!!!!!!!!!\kuku\plikdozaporgramowania.hex
    #LOAD-DATA eeprom.hex
    PAUSE "Connect and powerup the circuit, are you ready?"
    #READ-CALIBRATION 0x3ff
    #ERASE-ALL
    WRITE&VERIFY-PROG

#Pay attention to NOT disable RSTDISBL
    #Fuse: "BODLEVEL ","BODEN ","SPIEN ","RSTDISBL    ","CKSEL3 ","CKSEL2 ","CKSEL1","CKSEL0"
    # 1 1 1 0 1 1 0 1
    #WRITE-FUSE 0xED

#Lock: {X,X,X,X,X,"Lock2 ","Lock1 ",X}
    # 0 0 0 0 0 1 1 0
    #WRITE-LOCK 0x06
    #------- END ---------

Skrypt musi miec rozszerzenie e2s i znajdować się w katalogu ponego. Skrypt można testować po prostu kilkając, go 'będąc w folderze' Ponego. Warunkiem działania tego, musi być poprawnie napisany skrypt co widać gdy robi to co chcemy. Musi działać samodzielnie po jego kliknięciu - pod warunkiem że rozszerzenie *.e2s, jest przypisane w systemie do ponego( domyślnie tak jest).

Do wszystkiego doszedłem za pomocą helpa ponego, jest tam więcej komend. Mój przykładowy skrypt ładuje tylko pamięc programu, łatwo go przerobić odsyłam do helpa. Można ustawiaś fusy, kasować cały układ przed zapisaniem, ładować pamięc danych eeprom itd.etc. Chcąć przyspieszyć szybkość operacji mozna wywalić/wyciąć linie "pause z komunikatem". Scieżka dostepu do hex-a musi być scisle określona tam gdzie znajduje się plik hex po kompilacji.

Całośc wygląda tak: ikonka kompilacja w AVRStudio potem ALT+A i mam zaprogramoway proc. Można oczywiście zamiast skrótu klikąć po prostu ikonke Ponego w menu Tools.

Może ktos wie jak dorobić ikonke ponego obok np. ikonki kompilacji?

dodano:
    -------------
    Nie wiem czemu ale nie chce mi spamiętać skrótu klawiaturowego po zamknięciu AVRStudio - ktoś tak ma??? Po przyjrzeniu się problemowi wydaje mi się iz to wina programu gdyz nie pamięta także innych skrótów utworzonych własnoręcznie, moja wersja to r.12 SP4 build 498.
    Czekam na potwierdzenie chyba bedzie trzeba grzebać w rejestrze. Albo to wina mojego Win 2003 , ale wg. mnie na XP musi być to samo - obym się mylił..
    Załączniki:
    • Programowanie AVR-a z AVR Studio przez Ponyprog i STK200/300 avr-pony.jpg (17.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Programowanie AVR-a z AVR Studio przez Ponyprog i STK200/300 pony-skrot.jpg (19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Programowanie AVR-a z AVR Studio przez Ponyprog i STK200/300 avrstudio.GIF (14.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4198093
    autoservice
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Hej...a ja mam Ponego ,stk200 z allegro i programator nawet nie widzi procka. nie wiem co jest. musze sie meczyc przez bascomowy programator.Pzdr.
  • REKLAMA
  • #3 4198139
    dex
    Poziom 27  
    :arrow: autoservice

Bardzo bym prosił o wypowiadanie się sciśle o integracji AVR Studio z PonyProgi-em, gdyż chciałbym zamknąc temat aby po potwierdzeniu służył jako przewodnik w tej kwestii. Poszukaj w tym dziale są podpięte dwa tematy.
  • #5 4199466
    adamusx
    Poziom 27  
    Ocena: 28
    Ja uzywam takiego skryptu w polaczeniu z DevCpp, ktory umozliwia podpiecie dodatkowych programow pod "przycisk" Ladnie todziala i bardzo przyspiesza prace :)
  • REKLAMA
  • #6 4199520
    dex
    Poziom 27  
    Czy pamięta Tobie lub komukolwiek skrót klawiaturowy włąsnoręcznie dodany? U mnie na 2003 i Me niestety nie.. Mysle że to wina AVRStudio mój bulid to 498, napisałem do nich bo w najnowszej wersji r13 jest tak samo(testowałem tylko 2003).

Błąd został zgłoszony do atmela, wiedzą o nim i mają go na liście poprawek. Zrobią jak tylko możliwe i będzie poprawione w kolejnej wersji.

----
    Właśnie wyszedł SP1 do R13 i z moich obserwacji wynika że dalej nie pamięta ręcznie dodanych skrótów.
  • REKLAMA
  • #7 5617709
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    dex -> odświerzę twój wątek, bo przypadkowo sam znowu napisałem taką instrukcjęjak ty ;) nie pamiętałem nawet, że kiedyś wypowiedziałem się w twoim temacie i też sam dziobałem helpa żeby to zrobć.

dzisiaj mamy już 2008 rok, kolejna wersja AVR Studio - i nadal nie zapamiętuje skrótów klawiszowych - coś ten kochany Atmel - szwankuje z wprowadzeniem tej poprawki

.... ale mam jeszcze jedno pytanie odnośnie samych skryptów w PonyProgu - może ty sobie poradziłeś z tym, że gdy w skrypccie zahaszuję sobie zapis fuse-bitów (czyli nie chcę świadomie w ogóle ich programować) - to Pony i tak do nich coś wgrywa!!! efektem tego jest to, że mój procek po każdym przeprogramowaniu za pomocą skryptu ustawia się bezczelnie na zewnętrzny kwarc.

.... też zaobserwowałeś coś takiego może?
  • #8 5626012
    dex
    Poziom 27  
    Wiesz nie pamietam, a fusuów w pliku nie dotykałem. Musisz wiesz obczaić metoda prób i błędów :|

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy integracji programatora Ponyprog z AVR Studio oraz programowania mikrokontrolerów AVR za pomocą interfejsu STK200/300. Autor opisuje sposób uproszczenia procesu programowania poprzez dodanie w AVR Studio własnego narzędzia uruchamiającego Ponyprog z przypisanym skrótem klawiaturowym, co pozwala na szybsze wgrywanie plików HEX bez konieczności ręcznego przełączania się między aplikacjami. Wymagane jest przygotowanie odpowiedniego skryptu programującego, który zawiera sekwencję poleceń takich jak SELECTDEVICE, CLEARBUFFER, LOAD-PROG, WRITE&VERIFY-PROG. W dyskusji pojawiają się problemy z wykrywaniem mikrokontrolera przez programator STK200 zakupiony na Allegro oraz z zapamiętywaniem ręcznie dodanych skrótów klawiaturowych w AVR Studio (wersje 4.13 i R13), co jest znanym błędem zgłoszonym do Atmela. Użytkownicy zauważają, że mimo zahaszowania poleceń programowania fuse-bitów w skrypcie Ponyprog, programator i tak modyfikuje fuse bity, co może powodować niezamierzone ustawienie mikrokontrolera na zewnętrzny kwarc. Problem ten wymaga dalszych testów metodą prób i błędów. Wspomniano także o użyciu DevCpp do integracji z Ponyprog, co dodatkowo przyspiesza proces programowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA