Witam, zastanawiam się nad kolejnym moim projektem kolumn frontowych. Kolumny mają być trzy drożne oraz 8 ohm. Przetworniki które chciałbym do nich użyć to ARV 104 04 ARX 150 i ARN 226 07 8ohm. I tutaj nasuwa się pytanie, o ile dB będe musiał stlumić kopułkę i ewentualnie sredniaka żeby skuteczność calości byla ok, czy może sama zwrotnica starczy (z jej wewnetrznymi tłumikami) ???. W planach na początku myślałem nad użyciem na srednie tony ARP 150, ale rownocześnie bym musiał dorownać skutecznoscią i zastosować 2x ARN 07 ( znana z resztą konstrukcja
). Ale ja niestety mam ograniczone fundusze i nie mam zamiaru wsadzać 2-óch do jednej obudowy. Więc zostało mi nic innego tylko obnizyc skuteczność calej kolumny do tych 87-88dB. Drugie pytanie to czy ten ARN 226 07 8 powinien byc w zamkiętej 30-35 czy w reflexie, w moim przekonaniu do 8 ohmowego nadaje się raczej zamknięta, a może użyć ARN-a 226 05 w zamknietej 45l (ale z kolei spl słaby ???. Chodzi mi żeby głośnik niskotonowy nadawał się dobrze do obudowy zamkniętej (bo takie tylko odpowiadają moim uszom)ale także żeby mial zbliżony spl do reszty. Z kolei resztę czyli góra środek będzie tłumiła po trochu zwrotnica janbo BOTES albo J3a, czy więc trzeba będzie stosować dodatkowo tlumiki ???.