logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o projekcie 3-way na TVM z ARN-226-07-04 i ARX-150-23-04

LukaszTG 12 Maj 2007 15:35 1616 11
REKLAMA
  • #1 3876912
    LukaszTG
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Witam

Chce zbudować zestaw na TVM a mianowicie jako basowe mają służyć 2x ARN-226-07-04 połączone szeregowo (mam już zbudowane skrzynie 60 litrów pod same ARN). Jako średnie ARX-150-23-04 połączone szeregowo, troche martwi mnie mała moc ARX ale za to mają bardzo szerokie pasmo (nie chce ciąć wysokiego poniżej 4000Hz) i powinienem uzyskać jakieś 91db. Jako wysoki ARV-104-03-08. Problem pozostaje ze zwrotnicą czy projektować własną czy oprzeć się na projekcie http://diyfans.org/tp-vyhybky2.htm trzeba będzie tylko odnowa policzyć korektor głośnika średniotonowego

Proszę o sugestie, porady dotyczące tej konstrukcji

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3884152
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    Jak rozumiem chcesz dać dwa średniaki arx? to chyba nie jest konieczne. Jeden w zupełności starczy dla dwóch 226. Arn ma skuteczność 88db, dwa zagrają 91db a to tyle ile arx ma powyżej 1khz. Na tej zwrotce z diyfans dolny podział tak ustawiono, że arny i arx nakładają się na siebie i przez to równają się ich zapaście na char-ce. Poza tym wahnięciami 1 czy 2 db na niewielkich odcinkach pasma się nie przejmuj bo i tak tego nie usłyszysz. Nadwyżkę splu arnów i tak połknie baffle step, więc powinno to zagrać w miarę równo.
    Jeszcze jedna sprawa to zrezygnuj z arv bo to lipna kopułka, dozbieraj i kup sc10 visatona - to najbardziej się odbije na jakości całego zestawu.
    Tak w ogóle to nie lubię łączenia szeregowego przetworników bo jak wzmak sobie radzi dobrze z 4 Ω to jest to tylko niepotrzebny wydatek - to co zyskasz na dołożeniu drugiego przetwornika, obciąży tak wzmaka, że odda połowę mocy. Najlepiej byłoby dwie 8Ω równolegle ale wersje 8Ω arnów do br tak nie za bardzo się nadają. Jak na mój gust najlepszą opcją jest jeden arn 226 -07-4 do niego arx na 8Ω tak żeby zagrał -3db w stosunku do arna i visaton 8Ω co mu też skubnie -3 db i obejdzie się bez tłumika
  • #3 3888211
    Kamil_153
    Poziom 22  
    Ocena: 25
    Ja robie tak jak pisze kolega Arkadyo (4 om). Co do do zwrotek z diyfans to nimi sie nie kieruj,sa liczone kalkulatorem dla znamionowych impedancji głośników(możesz sprawdzić ),impedancje w interesujacym nas paśmie trzeba odczytywac z h-ki impedancji .
  • Pomocny post
    #4 3888517
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Kamil_153 napisał:
    ......). Co do do zwrotek z diyfans to nimi sie nie kieruj,sa liczone kalkulatorem dla znamionowych impedancji głośników(możesz sprawdzić ),impedancje w interesujacym nas paśmie trzeba odczytywac z h-ki impedancji .

A jak mają liczone być, przecież ww. głośniki są potraktowane korektorem impedancji i w zakresie działania filtru głośnik (niskotonowy) ma w miarę równą charakterystykę impedancji, bliską rezystancji znamionowej.
    Dobrze by było zdjąć impedancję głośnika z korektorem i wtedy obliczyć potrzebny nam filtr, ale to przy tych głośnikach chyba można bardziej potraktować jako naukę i praktykę niż uzyskanie jakiegoś super efektu (w stosunku do gotowej propozycji).
    Z ukłonami
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3889632
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Co do tej zwrotki z diyfans to mam mieszane uczucia zwłaszcza ten dolny podział na 500hz dla arn i 550hz dla arx. Wydaje mi się, że byłby dobry ale pod warunkiem, że w kolumnie zrobiono by pojemności dokładnie takie w jakich tesla robiła pomiary czyli 20 litrów closed dla arna, zaryzykuję stwierdzenie, że to podbicie arna do 90db w okolicy 150hz to właśnie wpływ małej obudowy closed i jakby się go zapakowało do odpowiedniej obudowy bassreflex to tego podbicia nie będzie. Robiąc kolumny bassreflex na tych arnach zmieniłbym ten podział na standard czyli punkt -6db dla obustronnych stromości 12db/okt i go zdecydownie obniżył - Fc filtra arna tak 300hz max bo powyżej on już nic ciekawego nie ma do zaoferowania - arx tą częstotliwość zagra lepiej tyle, że wtedy arxa trzeba tłumić o 3 decybele, co można uzyskać stosując różne impedancje czyli 4Ω dla arn a 8 Ω dla arx, albo dać dwa arny w szereg i niestety 8Ω wychodzi trochę drożej na zwrotkach zwłaszcza przy niskim podziale - te ceny cewek powietrznych :).
  • REKLAMA
  • #6 3903646
    LukaszTG
    Poziom 17  
    Witam

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi, glosniki juz zamowione (2x) ARN226/07/4
    (2x) ARX150/25/4, sc10n, jednak bede laczyl szeregowo ARN i ARX zaprojektowalem zwrotnice w xover 3 12/12/12 podzial 800/4000 z korektorami impedancji dla ARN i ARX ale z ciekawości wykonam tez zwrotke z diyfans, co do pudla ARN-y maja wspolne zamkniete okolo 60L. Narazie czekam na glosniki i ciekawy jestem jak to zagra

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3908843
    Arkadyo
    Poziom 31  
    zaraz ,zaraz bo tak nie do końca zrozumiałem, zdecydowałeś się na dwa arxy i dwa arny w jednej kolumnie?
  • #8 3910560
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 124
    na to wyglada. brak doswidczenia robi swoje
  • #9 3978875
    LukaszTG
    Poziom 17  
    Witam

Jeszcze raz dziękuje za odpowiedzi, głośniki prawie gotowe. Wersja finałowa składa się ( jeden głośnik 2x ARN, 2x ARX, 1x SC 10N ) zwrotnice wykonałem własnoręcznie liczone były w xover 3 program wyliczył dość dobrze dokonałem małym poprawek na ucho. Co do skrzyni pod ARN więcej szczegułów podam w piątek. Obliczenia winisd i basbox pro dają mizerne efekty więc projektuje skrzynie eksperymentalne kumpel jest stolarzem więc nie ma problemu :D

Pozdrawiam
  • #10 4067646
    Lukas_P
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Na ile Hz stroiłeś BR ?

Jestem w tym jeszcze laikiem ale dowiedziałem się, że BR powinno się stroić na częstotliwosć rezonansową głośnika. Również mam kolumny na 2xARN 226-07/4. Strona Empire (tam je kupiłem) podaje że fs to 30Hz, a baza głośników do WinISD - 34.20Hz. KOlumna jest zestrojona na 31.48Hz i nie wiem czy opłaca się wyciągać i skracać BRy do ~34Hz. Prosze pomóżcie bo mnie ta sprawa ciągle męczy.
  • #11 4068056
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    Lukas_P napisał:
    Jestem w tym jeszcze laikiem ale dowiedziałem się, że BR powinno się stroić na częstotliwosć rezonansową głośnika.

Źle słyszałeś.
    Zestrój je max na 45Hz. Powinno dać to dobry rezultat. Zatkaj również b-r i sprawdź czy ten dźwięk nie odpowiada Tobie bardzej.
    Pozdrawiam.
  • #12 4068844
    Lukas_P
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    No właśnie to z rezonansową częstotliwością przeczytałem na elektrodzie tylko w innym temacie, którego później nie mogłem znaleźć (dlatego napisałem w tym temacie)ale już go znalazłem. Wypowiedź użytkownika DEMON-FX w temacie "chciałbym zrobić obudowę bass reflex"
    Cytat:
    Strojenie Br ustala sie tak aby było w granicach częstotliwości rezonansowej [fs] danego przetwornika niskotonowego. Wszystko jasne??

Pozdrawiam

I teraz sam już w końcu nie wiem co mam robić...

No i swoją drogą jaką częstotliwość rezonansową ma ARN 226-07/4 ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu trójdrożnego zestawu głośnikowego na bazie przetworników TVM: basowych ARN-226-07-04 (2 szt. połączone szeregowo w obudowie zamkniętej 60 litrów), średniotonowych ARX-150-23-04 (również połączone szeregowo) oraz wysokotonowego ARV-104-03-08, z rozważaniami nad zwrotnicą. Użytkownicy sugerują, że zastosowanie dwóch średniotonowych ARX może być zbędne, gdyż jeden ARX wystarczy do dwóch ARN, a łączna skuteczność ARN (88 dB pojedynczy, 91 dB dwa) jest porównywalna z ARX powyżej 1 kHz. Krytykowana jest kopułka ARV-104-03-08 jako niskiej jakości, rekomendowany jest wysokotonowy SC10 Visaton dla poprawy jakości. Dyskusja obejmuje kwestie projektowania zwrotnic – zwracano uwagę, że zwrotnice z diyfans.org są liczone na nominalne impedancje, co może wymagać korekty na podstawie rzeczywistej charakterystyki impedancji z korektorami. Podział częstotliwości w zwrotnicy powinien być dostosowany do obudowy i charakterystyki głośników, np. obniżenie dolnego podziału do około 300 Hz dla ARN w obudowie bassreflex, z tłumieniem ARX o około 3 dB. Zwrócono uwagę na niekorzystne skutki łączenia głośników szeregowo z punktu widzenia obciążenia wzmacniacza. Autor ostatecznie zdecydował się na konfigurację: 2x ARN, 2x ARX, 1x SC10N, z własnoręcznie zaprojektowaną zwrotnicą 3-drożną (12/12/12 dB) z korektorami impedancji i eksperymentalną obudową. W dyskusji pojawiły się także pytania o strojenie obudowy bassreflex dla ARN-226-07-04, gdzie zalecane jest strojenie na około 45 Hz zamiast na częstotliwość rezonansową głośnika (około 30-34 Hz), a także testy z zatkanym portem BR dla oceny brzmienia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA