logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyciszyć komputer z Intel Celeron 2.8GHz i ATI Radeon 123MB?

kaszubek14 26 Mar 2006 21:21 16817 27
REKLAMA
  • #1 2460764
    kaszubek14
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Czy jest jakas rady aby komputer głosno nie chodził.... Mam kompa w pokoju i to mnie strasznie denerwuje jak musze sie uczyc???? Co mam zrobic... W srodku mam procesor intel celeron 2.8GH oraz karte graficzna ATI radeon 123mb z wiatraczkiem.... Moze mi ktos poradzi co mam zrobic.....
  • REKLAMA
  • #2 2460794
    robball
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Krok1 Wymienić wentylatory na takie z regulacją obrotów. Jak się uczysz to pewnie nie grasz w tym samym czasie, komputer nie generuje dużo ciepła a wiatraki zasuwają niepotrzebnie szybko, generując przy tym hałas.

To na początek i napisz czy jesteś zadowolony, jak nie to więcej zabawy będzie.
  • #3 2460888
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6426
    Jak się uczysz - wyłączaj komputer ;) to pomaga.

Niektóre płyty mają w BIOSie opcję regulacji obrotów wentylatorów w zależności od temperatury CPU.

P.S.
    Co gdzie Twój Radek zgubił 5MB RAMu??
  • #4 2460889
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    ...trudno wywnioskowac z Twojej wypowiedzi co tak naprawde "glosno chodzi"

... podejrzewam wiec, ze to wiatraczek na grafice dosc mocno halasuje...zazwyczaj sa male, kreca sie bardzo szybko wiec i mocno halasuja. Na poczatek proponuje zmniejszy mu napiecie zasilajace, przy jednoczesnym monitorowaniu temperatury.

Pozniej mozesz przyjrzec sie wiatrakowi na procesorze... masz jakis standardowy (box'owy)...czy jakis sam kupowales...

Dla poprawy obiegu powietrza proponuje wsadzic jakas wolnoobrotowa wyciagajaca 120 w tyl obudowy. Osobiscie uzywam Fander'a FD-120S i jestem zadowolony...bowiem jest cichy, moze byc wydajny, ale za tym idzie wiekszy halas i co najwazniejsze nawet jak nie masz sterownika do wentylow, Fander ma wlasne sterowanie predkoscia obrotowa, wiec mozesz sobie ustawic najodpowiedniejsze dla siebie... a do tego uwazam ze jest tani i ma 2-letnia gwarancje.

Pozdrawiam
  • #5 2461582
    Lukalago
    Poziom 26  
    Ocena: 71
    1. Włóż ołówek w wiatrak od zasilacza tak aby nie ruszył przy odpaleniu kompa.
    2. Zatrzymaj ręką wiatrak na karcie graficznej i
    3. Włącz komputer.

W ten sposób sprawdzisz co tak naprawde hałasuje.

Później bedziesz myslał jakie wiatraki kupić
    Do zasilacza proponuje kupić wiatrak ARCTIC PRO TC (sam reguluje obroty) = ok. 10zł

W karcie graf mozesz wstawić rezystor w szereg 10-47 Ohm (dobierasz eksperymentalnie).

Jezeli halasuje wiatrak od procesora to juz ciut większy wydatek. Polecam firme Pentagram 80Cu = ok. 90zł (posiada reg obrotów).

Dodatkowo jezeli masz stary dysk to tez moze generowac sporo hałasu.

Po takich zabiegach kompa nie słychać.
  • #6 2508219
    kaszubek14
    Poziom 14  
    CZy jak włoże ołowek do tego wiatraczka w zasilaczu to go nie uszkodze hmmmm.... Aha jak komputer troszke pochodzi to z wiatraczka z tyłu tzn zasilacza jest odpływ ciepłego powietrza, jest to narmalne.... A czy sam bede potrafił zrobić ze zmiqany czy lepiej oddac to do specjailisty hmm???
  • REKLAMA
  • #7 2508492
    Lukalago
    Poziom 26  
    Nie uszkodzisz, jezeli zachowasz kolejność, pierw ołówek, później włączasz!

Jak potrafisz sie posługiwać lutownicą to sobie poradzisz...
  • #8 2508588
    ddmar
    Poziom 13  
    Witam. A może najpierw rozkręcić ten komputer i wyczyścić wiatraki z kurzu? A zamiast odrazu monować nowe wentylatory to można te nasmarować jeszcze :)
  • REKLAMA
  • #9 2508950
    Lukalago
    Poziom 26  
    ddmar napisał:
    Witam. A może najpierw rozkręcić ten komputer i wyczyścić wiatraki z kurzu? A zamiast odrazu monować nowe wentylatory to można te nasmarować jeszcze :)

Naturalnie ze tak, domniemam ze kolega przynajmniej wyczyscił z kurzu... Szczególnie dotyczy to wiatraka od karty graficznej!
  • #10 2508970
    kaszubek14
    Poziom 14  
    Wyczyszczony jest... A może go nasmarować... Ale czym i jak???? Nie chce sobie zepsuc tego kompa...
  • #11 2509037
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    napisz gdzie masz wentylatory w komputerze. A wiatraki to żeby nasmarować to trzeba wykręcić. Na srodku jest naklejka- zerwij ją. Pod nią jest kułko gumowe- wyciągnij je. Wtedy daj kapke oleju (ja używam oleju do smażenia:)). potem poskładaj jak było i gotowe.
    Pozdro
  • #12 2509213
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Bobekmaster napisał:
    Wtedy daj kapke oleju (ja używam oleju do smażenia:))

Czy kolegę rozum opuścił?
    Za udzielenie szkodliwej porady kolega został ukarany ostrzeżeniem.
    PS.: szkodliwośc dotyczy oczywiście zastosowania oleju do smażenia.
  • #13 2509413
    Lukalago
    Poziom 26  
    @kaszubek14
    Wyciągnij jakies wnioski z postów powyżej i użyj rozumu, nikt tu nie jest jasnowidzem co ci hałasuje w tym komputerze!
    Wszystko przecież masz wytłumaczone, a jak się boisz zagladać do środka to oddaj to komuś kto wie o co chodzi!
  • #14 2509636
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 2509701
    Lukalago
    Poziom 26  
    Nie jestem znawcą kuchni, ale olej do smażenia to własnie olej jadalny a nie maszynowy. A jeśli ktoś smaruje went. olejem jadalnym to gratuluje rozumu.

7 wentylatorów w komputerze? Również składam gratulacje.
  • #16 2509719
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 2509728
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Kolec77 napisał:
    Z radiatorem od procesora zrobiłem inaczej - dałem go do polerowania maszynowego

Trzeba było tak samo wypolerować osłonę rdzenia procesora - to nie jest żart. Przewodzenie ciepła ma swoje prawa i wymogi.
    Kolec77 napisał:
    Nie należy również lekceważyć kwestii wentylatorów wlotowych i wylotowych obudowy..... moja obudowa zawsze stoi otwarta

Właśnie kolega pokazał nam, że problem wentylatorów wlotowych i wylotowych zlekceważył. Dla poprawnego obiegu powietrza chłodzącego obudowa musi być zamknieta.
  • REKLAMA
  • #18 2509781
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 2509842
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    1. problem polerowania: ciepło będzie tym lepiej odporowadzane im będzie lepszy kontakt powierzchni osłony rdzenia z radiatorem. Im powierzchnie gładsze, tym kontakt lepszy. Oczywiste jest, że gdy wypoleruje się "na lustro" obie powierzchnie, to kontakt będzie najlepszy. Pasty termoprzewodzące służą wypełnianiu nierówności znajdujących się na kontaktujących się z sobą powierzchniach, czyli de facto zwiększają powierzchnię wymiany ciepła.
    2. Z tego co kolega opowiada, to elementy znajdujące się na płycie głównej wcale nie wydzielają ciepła. Zatem płyta główna nie musi być chłodzona w żaden sposób.
  • #20 2509884
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 2509940
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6426
    Tak trudno, bo liczby w BIOSie uwzględniają temperaturę tylko paru elementów...
    Pasty termoprzewodzącej nie ma najmniejszego sensu dawać pomiędzy elementy oddzielone od radiatora przekładką izolacyjną.
    Polerowanie osłony jądra procesora ma sens, są one bardzo nierówne (chyba, że masz procesor bez osłony rdzenia).
    Wentylator procesora powinien zasysać powietrze z zewnąrz (tunel z boku obudowy), wentylator z tyłu obudowy powinien wyciągać powietrze z obudowy (tak jak wentylator w zasilaczu) a opcjonalny wentylator z przodu zasysać powietrze. Taki układ zapewnia optymalny przepływ powietrza w zamkniętej obudowie i odpowiednie chłodzenie wszystkich elementów na płycie i dysków.
  • #22 2509999
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 2510123
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 2511297
    Lukalago
    Poziom 26  
    @Kolec77
    Nikt tu nie mówi, że Twoje roziązanie nie działa. Ja jednak jestem zwolennikiem zmniejszania do miniumum ilości wentylatorów w budzie. Kazdy wentylator nawet podłaczony do 5V generuje hałas (mniejszy lub większy, ale jednak). Weź równiez pod uwage to, że kazdy wentylator pobiera dodatkowy prąd, co dociąża niepotrzebnie zasilacz, jeszcze dochodzi do tego konserwacja takich wentylatorów co pewien czas.
    I nie przesadzajmy z tą temperaturą, nic sie wielkiego nie stanie, jezeli temp. w budzie będzie troche wyższa od tej, którą byśmy sobie życzyli.

@a_lex
    SpeedFan oczywiście jest fajny, ale czy bedzie on prawidłowo działał, dużo zależy od modelu płyty głównej.
  • #25 2522291
    kaszubek14
    Poziom 14  
    Doszedłem w końcu co robi mi tak dużo hałasu w mojej skrzynce... Jest to karta graficzna z własnym wentylatorkiem. Tutaj podaje link do niej : http://allegro.pl/item96484104_sapphire_ati_radeon_9550_gwarancja_do_18_07_2006.html

Moze ktoś tez miał problemy z ta karta????

Zastanawiałem sie nad zakupem wentylatorków na allegro, ale nie wiem czy to jest konieczne????
  • #26 2522329
    Lukalago
    Poziom 26  
    To nie jest problem z TĄ kartą tylko z wiekszością kart, które są wyposażone w wentylator. Musisz go odkręcić i wyczyścić, ew. dać krople oleju do panewek capstan lub oleju silikonowego (w sklepach z elektroniką mozna kupić taki zestaw do smarownia).

Najlepiej jednak bedzie zmiana radiatora na duzo większy i zmiana prędkości obrotów went. przez dodanie w szereg rezystora.
  • #27 2522373
    gorka63
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    POlecm umieszczenie komputera w szafie :D ale tak na serio najlepiej jest wymienic lub umyc wszystkie wentylatory , a jesli to nie pomoże to najlepiej uzyc maty wyciszajacej(cos takiego jak sie uzywa do wyciszenia kolumn )
  • #28 2524526
    nerevarine
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Mata wyciszająca sprawia, że w kompie się troszkę podnosi temperatura. Czyli trzeba wtedy dołożyć kolejny wiatrak.
    Co do wiatraka na grafie - mam GF4MX440. Standardowy wiatrak... stopił się. Więc kupiłem sobie wiatrak pod P3 i zamontowałem na grafie opaskami zaciskowymi. I nastała cisza :)
    Należy pamiętać, aby co jakiś czas (u mnie to średnio 6 miesięcy) wyczyścić i przesmarować wiatraki. No i należy pamiętać, aby nie kupować super szybkich wiatraków - zwiększają hałas :P

Podsumowanie tematu

✨ Problemem głośnej pracy komputera z procesorem Intel Celeron 2.8GHz i kartą graficzną ATI Radeon 123MB jest najczęściej hałas generowany przez wentylatory, zwłaszcza ten na karcie graficznej. Podstawowe zalecenia obejmują czyszczenie wentylatorów z kurzu oraz ich smarowanie specjalistycznym olejem silikonowym lub do łożysk (nie olejem jadalnym). Można także zmniejszyć prędkość obrotową wentylatorów poprzez zastosowanie regulatorów napięcia, rezystorów szeregowych lub programów takich jak SpeedFan (jeśli płyta główna to obsługuje). Wymiana wentylatorów na modele z regulacją obrotów lub cichsze, wolnoobrotowe, np. Fander FD-120S, jest kolejnym krokiem. Dla poprawy chłodzenia i redukcji hałasu sugeruje się optymalizację przepływu powietrza w obudowie poprzez odpowiednie rozmieszczenie wentylatorów wlotowych i wylotowych oraz ewentualne zastosowanie mat wyciszających, choć mogą one podnosić temperaturę wewnątrz. W przypadku karty graficznej ATI Radeon 123MB z własnym wentylatorem, często konieczne jest jej rozkręcenie, wyczyszczenie i smarowanie lub wymiana radiatora na większy z regulacją prędkości wentylatora. Dodatkowo, hałas może generować stary dysk twardy, który można uspokoić ustawieniami w BIOS-ie lub systemie operacyjnym. Polerowanie powierzchni styku procesora i radiatora oraz stosowanie past termoprzewodzących poprawia odprowadzanie ciepła, co może pozwolić na zmniejszenie prędkości wentylatorów. Zaleca się ostrożność przy samodzielnych modyfikacjach i w razie wątpliwości skorzystanie z pomocy specjalisty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA