logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prawo a słuchanie muzyki w bloku poza godzinami ciszy nocnej

deltoro 26 Mar 2006 22:19 79358 75
Najlepsze odpowiedzi

Czy w mieszkaniu w bloku istnieje ustawowy limit głośności muzyki i czy policja może reagować na hałas w dzień?

Nie ma w wątku jednego, ogólnopolskiego limitu dB dla mieszkania w bloku; najważniejsze jest to, czy hałas zakłóca spokój innych, a po 22:00 obowiązuje cisza nocna [#2461064][#2464390] W ciągu dnia część osób pisze, że zwykłe słuchanie muzyki bywa ignorowane przez policję, ale gdy hałas jest uporczywy, może skończyć się upomnieniem albo mandatem na podstawie art. 51 Kodeksu wykroczeń [#2461064][#2464390] Pojawia się też opinia, że w niektórych miastach obowiązuje lokalny limit ok. 55 dB w mieszkaniu sąsiada, ale nie podano tu jednolitego przepisu ogólnokrajowego [#2461086] Jedna z odpowiedzi wskazuje również art. 107 KW o złośliwym niepokojeniu, który bywa stosowany w sporach sąsiedzkich [#2465471] Praktyczna rada z wątku jest taka, żeby najpierw dogadać się z sąsiadami, bo samo granie „na full” w dzień nie daje pełnej bezkarności, jeśli zaczyna realnie przeszkadzać [#2461786][#2462305]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 2461052
    deltoro
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam

Czy poza godzinami ciszy nocnej też muszę kontrolować potencjometr w moim wzmacniaczu mieszkając w bloku? Czy jest jakieś maksimum odnośnie głośności muzyki w bloku. ??
    Czy może ok 14:00 zapukać do mych drzwi polismen i powiedzieć że zagłośno słucham muzyki i wlepić mi mandat bo sąsiedzi narzekają ??
    A może sąsiędzi powinni nażekać na spółdzielnie mieszkaniową że przy zakupie mieszkania nie zostali poinformowani że ściany nie są dźwiękoszczelne bądź że będą musieli mieszkać w sąsiedztwie z ludzmi którzy słuchają muzyki ??

Czy ktoś może się w tej sprawie wypowiedzieć ??

Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam.
  • #2 2461064
    Rabe
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Cisza nocna zaczyna sie od 22 i potej godzinie nie można przeszkadzać innym. A w ciągu dnia twoi sąsiedzi mogą to złosić ale przez policje zostanie to zignorowane.
  • #3 2461086
    djsebartus17
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    w moim mieście jest coś takiego, że natężenie dźwięku(powodowanego przeze mnie) w mieszkaniu sąsiada nie może przekroczyć chyba 55db, :cry:
  • #4 2461134
    marniu
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    hehe 55 dB czy jest to zapisane w jakims paragrafie , cisza nocna zaczyna się od 22 i trwa do 6 rano , od 6 do 22 moge słuchac na full, wiercic stukać i bóg wie co jeszcze i żaden policman mi nic nie zrobi chyba ze w bloku mieszka pani sędzia lub prokurator tak jak u mnie i nagminnie na mojego sąsiada dzwoniła na policje bo wszystko jej przeszkadzało , nawet kilka razy przyjechali , pozniej jak słyszeli nazwisko osoby dzwoniącej i zgłaszający interwencje to wykręcali się że nie maja samochodu i tak pani Sz. zaniechała prób interwencji w naszym bloku od tamtego lata sie uspokoiła i juz wcale nie dzwoni heheh , najlepsze z tego wszystkiego było to jak na interwnecje przyjechali nasi koledzy i jak pani Sz. zobaczyła przez okno że z nimi rozmawiamy jak z dobrymi kolegami to gul jej skoczył nie samowicie ?

pozdr marniu
  • #5 2461195
    djsebartus17
    Poziom 15  
    no właśnie pewnego dnia sąsiad zadzwonił i przyjechali. Dostałem ostrzeżenie
    dotyczące tych dB
    pozdr
    sebartus
  • #6 2461266
    deltoro
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    @djsebartus17
    "no właśnie pewnego dnia sąsiad zadzwonił i przyjechali. Dostałem ostrzeżenie
    dotyczące tych dB
    pozdr
    sebartus"
    czyli jak ktoś wierci wiertarką udarową też mogę zadzwonic po policje ??
    Proszę rozwinąć wątek?? dlaczego? o której godzinie? na jakiej podstawie? i co ci może grozić następnym razem ?

Z góry dziekuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam.
  • #7 2461316
    djsebartus17
    Poziom 15  
    to było tak
    >czas akcjii : ok 14 lipiec 2005
    >co leciało : jakis house
    >głośność : jakieś 100 wat na kolumnach ldm 250 wat
    >przechodząc obok drzwi usłyszałem dzwonek
    >ściszyłem muzyke
    >otwieram, patrze a tu policja
    >" otóż otrzymaliśmy na pana donos, że zakłuca pan spokuj inny mieszkańcom tego budynku, udzielamy panu upomnienia......."etc.
    >na koniec powiedzieli, że jak jeszcze raz to się zdaży to zapłace kare

no cóż sąsiadów się nie wybiera:D (ale tylko jeden jest takim chamem nieczym Anioł z Alternatywy 4:D)
  • #8 2461434
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2461493
    eshaka
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    U mnie w bloku jest sporo mlodziezy i wszystcy rozumieja jak jest glosno.Ja tak samo jak slysze glosna muze to pykam sie na drugi bok i nie przeszkadza mi to wcale....Powiadasz 70 hz.A ja mam pytanie.Jaką czestotliwosc wygenerowac na generatorze aby u sąsiadów najlepiej było slychac i zeby nie wiedzieli skąd on dobiega.50hz?60hz?70hz :)
  • #10 2461513
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 2461572
    kondzio1717
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    A jesli masz dobre paki to polecam 40-50Hz, bo przy tych cz. drza szyby, wszystkie kieliszki w barkach i szafach, drzwiczki od szafek sie otwieraja i takie tam. A najlepiej slychac to jakies 5m od kolumn po lini prostej. Ja z 4-go pietra przestawiam sasiadce szafe, ktora mieszka na 1-m (tzn sasiadka nie szafa :D )
  • #12 2461706
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 45
    dobrze jest sprawdzic na jaka czestotliwosc jest strojona kolumna - na ta tez puszczaj sygnal z generatora - bedziesz mial odciazony glosnik, z powodu dzialania bassreflexu, dzieki czemu bedziesz mogl dopiescic glosnik watami - sasiedzi na pewno beda bardzo "zadowoleni"
  • #13 2461743
    eshaka
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    To juz wiem jak popsuc krew wrednej sasiadce w razie co.A musze sie pochawlic ze mam czym.To sa dwa suby na STX 32-300-4-SS ktore ostatnio popełniłem.Dosc fajnie mi to przesuwa rzeczy po regale przy zabawie generatorem z sound forgem wiec u sasiadki tez beda ciekawe efekty.Mają certyifkat elektroda.pl hyhy.A zeby nie bylo ze odbiegam od tematu to powiem ze Policja w dzien może sobie jedynie pogadac.Gorzej zaczyna byc jak kilkoro sasiadow zaczyna sie skarzyc.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic473877.html
  • #14 2461782
    j.h.hudy
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    ja u siebie w domku mam 2 kolumny tonsil ton 200 i 2 kolumny tonsil zeus (nowy nabytek)
    do tego wzmaniacz akai am-35 , i powiem tak....
    na max głośności u sąsiadki drga podłoga jak poje.... , i rozwaliłem jej paździerzową półke na książki , i były akcje typu : co włożyła kasete do magnetowidu to ją odrazu wypluwało :| nie wiem jak to możliwe ale mniejsza oto.

Gadałem sobie z Panem policmanem znajomym na temat głośności,otóż NIE MA NIKT PRAWA ZAKŁUCAĆ CISZY NOCNEJ, ale w dzień też nie wolno przesadzać bo może sie skończyć nakazem opuszczenia lokalu !!!!

Bo REMONT POTRZEBNY DO ŻYCIA A GŁOŚNA BĘBNIĄCA MUZA TO DWIE RÓŻNE RZECZY !!!!!!!!

ps: mam ten sprzęt w pokoju 10m2,mieszkam w mieszkaniu 45m2 na 5 piętrze drapacza chmur :p
  • #15 2461786
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 131
    Sporo zależy jaką masz opinię u sąsiadów. Jak masz dobre okna, to nie wiadomo zbyt dokładnie skąd gra muzyka. Dopóki nie wiadomo, że to ty, nie ma problemu... Poza tym (z praktyki) inaczej ludzie reagują na muzykę w piątek czy sobotę o 18, a inaczej w niedzielę rano:D

Najlepsza pora to poniedziałek...piątek między 11 a 16 powiedzmy. Jak sąsiad przyjdzie o tej godzinie z awanturą, to mówisz mu, że przepraszasz, ale o tej godzinie przecież wszyscy są w pracy. Albo przepraszasz, że go obudziłeś. I robi się mu głupio.

Poza tym nie warto się kłócić. Do mnie kiedyś wpadł sąsiad "z mordą". A ja nic, w każdym razie dałem mu się wywnętrznić. Po 10 minutach rozmowy koleś przepraszał mnie, że się uniósł. Ale to było o 22:05 i typ od kilku dni mnie "namierzał" chodząc po klatce.

A najlepiej, to mieć kozła ofiarnego - u mnie w poprzednim bloku było takie mieszkanie w bloku gdzie co weekend była 48h impreza. Jak coś, to wiadomo było, że "to oni" :)

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • #16 2462077
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 2462284
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 131
    No właśnie, parę razy o mało co było na mnie...

Teraz nie mam takich problemów - dobrze wytłumiony blok:) Przez zamknięte drzwi nie da się rozpoznać jaki utwór leci, przy otwieraniu jest wrażenie jakbyś raptem włączył muzykę.

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • #18 2462305
    piotrek_bak
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    a u mnie w bloku wisi regulamin....
    cytuje wicinek
    cisza nocna obowiązuje od 22-6
    odbiorników radiowotelewizyjnych nie należy nastawiać zbyt głośno w godzinach 6-22
    głośne prace należy wykonywać w godzinach 8-20

fakt jest taki ze kazdy na wszystko sika... :D
    ale jakoś trzymamy sie razem mimo tego ze mieszkamy w bloku nr 13 :-)

pozdrawiam
  • #19 2462381
    j.h.hudy
    Poziom 18  
    Ja mam okna pcv niedawno założone i drzwi dźwiękoszczelne Gerdy, i co ?? i nic :|
    nic to nie pomogło i zawsze wiadomo kto przypierd... basikiem

szkoda tylko że jak piętro nademną małe dziecko ryczało 24/h i babcia moja już dostawała nerwicy to nie był to żaden problem :/, a jak ja słucham muzy na full z basikiem 60 hz to 3 minuty i stukanie w kaloryfer,10-15 minut i sąsiad do mnie przychodzi ;/
    raz nie wytrzymałem jego mordy drącej sie na mnie i powiedziałem : jak sie kur.. nie podoba to sie prosze wyprowadzić :D
  • #20 2462387
    Macias+-
    Poziom 20  
    ale chyba jest tak ze nawet jakby policja przyjechala i chcieliby mandat wystawic to mozemy go nie przyjac i koniec tematu .... kto i jak udowodni jakie bylo natezenie dzwieku ??
    jest jakis paragraf w ustawie ze natezenie dzwieku powodowanego przez nas nie moze przekroczyc ilus tam dB u sasiada ....
    to sie tyczy nie tylko muzyki ale np jakby ktos mial dzialke i chcilby tor motocrossowy urzadzic :D

puenta jest taka ze nawet jakby przyjechal oddzial specjalny interwencji to i tak nie maja potrzebnej aparatury pomiarowej zeby zebrac jakikolwiek dowod przeciwko nam ...
  • #21 2462396
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 2462402
    j.h.hudy
    Poziom 18  
    cały blok jest wytłumiony ?
  • #23 2462441
    Sentinel18
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    hehe ojciec kumpa szybko sie denerwuje i slucha glosno muzyki dla uspokojenia.. czasem lubi sobie zapodac ekstremalnie glosno swoj ulubiony utwor .. i tak kiedys sasiad z gory.. najpierw pukal... potem przyszedl i morde darl....

na 2 dzien... (sobota) o 6:15 rodzinka kumpa spakowala sie na ryby... a ojciec odpalil jakis heavy metal z czasow mlodosci na maxa (2x 300W + 2x 100W + sub 300W) (mowa o mocach znamionowych glosnikow )
    i wrocili okolo 21...:D

sasiad juz nigd nie przyszedl :>
  • #24 2462450
    Macias+-
    Poziom 20  
    tak naprawde wytlumienie bloku (ja mam 30cm styropianu, powaga :) jak ocieplali to nie zdejmowali starej warstwy elewacji i mam 3 :P ) jak i drzwi dzwiekochlone nic nie daja ....
    tzn moze i da tyle ze na klatce ani na zewnatrz przy zamknietym oknie nie bedzie slychac ale za to w pionie sie niesie jak trzeba ....

wczesniej mialem suba na tesli arn312 i u sasiada pietro nizej wszystko latalo, brzeczalo, scianki dzialowe normlanie wibrowaly ... bylem u niego slytszalem i faktycznie jest tyo nie do zniesienia ...
    rowniez 2 pietra nizej jest slychac , moze nie tak bardzo jak 1 pietro ale tez jest to uporczywe
    przypominam ze mowa o tesli 312

teraz mam ravemastera 154 (tylko na 1 TDA !!!!)
    u sasiada pietro nizej jest czystej krwi saigon :D

basu nie da sie wytlumic i trzeba z tym zyc
  • #25 2463451
    j.h.hudy
    Poziom 18  
    no to ty masz wytłumienie po stronie zewnętrznej,a raczej ocieplenie , takie coś to ja też mam , ale myślałem że tobie chodzi i wytłumienie wszystkich ścian,podłóg itp :)
  • #26 2463928
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 2464038
    karlos79
    Poziom 33  
    Ocena: 76
    Witam
    Pewnie mnie wyśmiejecie albo zakrzyczycie - no cóż głos ma każdy :)
    Kiedyś robiłem z kumplami próby - perkusja, dwie gitary, bas , klawisze i wokal.
    Wszystko ryczało na maksa :)
    Sąsiedzi chwalili naszą twórczość (graliśmy blackmetal) i wszystko było OK.
    Tyle ,że to było jakieś 7 lat temu :)
    Obecnie uważam, że głośne granie nawet w dzień to jest po prostu przegięcie.
    Po prostu przyzwoitość wymaga zachowania jakiegoś umiaru.
    Jakiś sasiad mógł pracować cała noc, ktoś inny może być chory , małe dziecko itd.
    Takim ludziom naprawde niepotrzebne sa datkowe atrakcje.
    Sam pracowałem na nocne zmiany i wiem jak to boli, kiedy jakiś "audifil" ryczy alpierdami na pół osiedla.
    Wtedy to mam ochote wywalić mu graty za okno.
    Sam kiedyś lubiłem dać ognia, ale jakoś wyrosłem z tego :).
    No moze czasami jakiś fajny kawałek włącze głosniej :)
    Pozdrawiam
  • #28 2464115
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    barthezz jak czytam twoje filozofię z twego pierwszego postu to uwierz mi, nie chciałbyś stanąć przede mną, mimo, żem człek cierpliwy. A tobie życzę abyś po ciężkiej pracy wracał do domu spragniony wypoczynku, a jakis twój sąsiad zapuścił sobie jakąś muż, której nie trawisz!!!
    Rozumiem zapuścić sobie muzyczkę, kiedy inni są w pracy, a nawet później. Ale nie dręczyć sąsiadów ciągłą napieprzanką.
    Bo KAŻDY ma prawo do spokoju i należy to uszanować!!!!!!!
    A jeśli chcecie słuchać głośniej, to faktycznie można wygłuszyć ściany. NA podłoge gruba wykładzina. Ściany można wyłożyć panelami z sufitów podwieszanych. To dość lużno sprasowany matriał i dość dobrze tłumi. Bardziej zamożni mogą pokusić sie o wytłumienie ścian profesjonalną pianką lub wykonaniem czegos na wzór ścian komory odsłuchowej: pociąć gąbke w kliny i składac je naprzemiennie. Choć swoją drogą kto z mieszkających w bloku może sobie pozwolić na osobny pokój "muzyczny"?
    I zastanówcie się. Czasem wasz sąsiad może być zmęczony, lub może go boleć głowa. Uszanujcie to.
    Oczywiście rogrzeszam przypadki gdzy za ścianą nonstop drze się dziecko - święta krowa, czy też sąsiad ma endencje do młotkowania po zmierzchu (miałem takiego sąsiada).
    I jeszcze przykład zemsty. Mo kolega miał w zwyczaju słuchać głośno muzy. Raz ktoś pojechał mu po aucie gwoździem dookoła. Odmalował. Pojechał mu drugi raz. Drugi raz odmalował. To polali mu auto płynem hamulcowym. Nie dał rady sprzedał jako uszkodzone. Sprawca sie nie znalazł...
  • #29 2464192
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 2464223
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    To co mi pan tu wyjeżdżasz jakoś burżuj we własnym zamczysku pomieszkujący? :) ;) :) W domciu to sobie można pozwolić na odsłuchownie i takową pewnie posiadasz. Znaczy się "szacun wodzu" ;)
    A gdybyś tak mieszkał w bloku, to... A zresztą nieważne. Nie mieszkasz. I ciesz się z tego!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy legalności i norm głośności słuchania muzyki w blokach mieszkalnych poza godzinami ciszy nocnej (22:00-6:00). Użytkownicy wskazują, że cisza nocna jest prawnie chroniona, a poza nią głośność muzyki powinna być umiarkowana, jednak brak jest jednoznacznych przepisów określających maksymalny poziom dźwięku w ciągu dnia. W praktyce sąsiedzi mogą zgłaszać zakłócenia spokoju, co może skutkować interwencją policji i upomnieniem, a w przypadku powtarzających się naruszeń – mandatem. Wskazano, że natężenie dźwięku w mieszkaniu sąsiada nie powinno przekraczać około 55 dB, choć pomiary i egzekwowanie tego są trudne bez specjalistycznego sprzętu. Poruszono także problem przenikania niskich częstotliwości basu (np. 40-70 Hz), które są trudne do wygłuszenia i mogą powodować drgania mebli i ścian. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi wzmacniaczami i kolumnami, podkreślając, że nawet dobre wytłumienie i dźwiękoszczelne okna nie gwarantują całkowitej izolacji dźwięku. Wskazano na konieczność kompromisu i kultury sąsiedzkiej, a także na możliwość stosowania materiałów dźwiękochłonnych i ograniczania głośności wrażliwych godzinach. W dyskusji pojawiły się także porady dotyczące reagowania na skargi sąsiadów oraz prawne aspekty zakłócania spokoju, w tym cytat z Kodeksu wykroczeń (art. 51). Wątki poboczne dotyczą sposobów na uciążliwych sąsiadów, jednak większość uczestników podkreśla, że najlepszym rozwiązaniem jest rozmowa i wzajemny szacunek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA