logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

zasilacz laboratoryjny z electronics-lab, pare pytań

krisyo 27 Mar 2006 23:10 2876 11
REKLAMA
  • #1 2465300
    krisyo
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    witam, jestem początkującym elektronikiem (2 technikum) i myśle że czas sobie złożyć jakiś zasilacz, czuje się na siłach żeby sklecić ten z electronics-lab(http://www.electronics-lab.com/projects/power/003/index.html), ale pojawia sie z mojej strony parę pytań.
    1. może trochę laickie. czy na załączonym rysunku dobrze rozrysowałem podłączenie wentylatora do tego układu, czy może powinno byc to inaczej wykonane. (przepraszam za nie staranność rysunku, na szybko robiłem)
    2. diody D1-D4 czy mogę je zastąpić 6 amperowymi diodami P600M ??
    3. tranzystor 2N2219 - ciężko go dostać czym go zastąpić
    4. myśle że lepiej zamiast 5W rezystora R7 wstawić 10W, czy dobrze myśle i czy należało by go również do radiatora przyłożyć
    5. mam jakieś trafo produkcji cccp na 380V, na wyjściu jest 36V(przy 380V), ale przemierzyłem napięcie na wyjściu przy 230V i wychodzi 24V, trafo ma 160W, czy ono sie nada ??( myśle że tak ale warto zapytać)
    6. co proponujecie zmienić w tym układzie(jakie elementy) z waszej własnej autopsji.

Bardzo byłbym wdzięczny za każdą pomoc i mam nadzieje że niczego nie pokręciłem
    POZDRAWIAM i czekam cierpliwie na odpowiedzi
    Załączniki:
    • zasilacz laboratoryjny z electronics-lab, pare pytań zasilacz.jpg (117.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2465330
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    Trafo sie nada.

Zamiast dawać tych rezystorów to daj 7812 przed tym wentylatorem.
  • #3 2465509
    krisyo
    Poziom 14  
    ale on sie chyba będzie grzał czyli jeszcze jakiś radiatorek na niego trzeba wrzucić, dzięki za odpowiedz czekam na kolejne :)
  • REKLAMA
  • #5 2467083
    krisyo
    Poziom 14  
    dziękuje za linki, w zasadzie na 3 z nich byłem juz wcześniej, ale nie mogłem doszukmać się konkretnych odpowiedzi na moje pytania, tak więc byłbym wdzięczny jeżeli ktoś poświęcił by mi chwilke
    POZDRAWIAM[/url]
  • REKLAMA
  • #6 2467357
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    Możesz dąć te 6A diody jak tak bardzo chcesz.

Jeśli chodzi o R7 to po co chcesz dąć 10W jak spokojnie wystarczy 5W i nawet i tak jest pewien zapas, i nie trzeba podłączać do żadnego radiatora, ale jak chcesz to można dąć spokojnie .

Jeśli chodzi o 2n2219 to możesz dąć BC211 albo nawet BD139 tylko on ma inna obudowę i wyprowadzenia.
  • #7 2469133
    krisyo
    Poziom 14  
    dziękuje za wszystkie odpowiedzi, było by miło jakbyście jeszcze rozwiali moje wątpliwości jak zasilić ten 12 woltowy wentylator (dzielnik, jak tak to jakie rezystancje; czy stabilizator 7812)
    POZDRAWIAM
  • #8 2470911
    romek77r
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Daj stabilizator - <2zl :)
  • #9 2475860
    krisyo
    Poziom 14  
    dziękuje jeszcze raz za wszystkie odpowiedzi, jestem w trakcie budowy, płytka zrobiona cała, elementy mam juz praktycznie wszystkie (brakuje wskaźników) ale mam pytanie do do chłodzenia tego układu, czy radiator +wentylator ściągnięty z durona wystarczy do schłodzenia tego tranzystora mocy ??
    i jeszcze jedno pytanko. Nie mogłem dostać kondensatora 50V 3300uF, ale mam jeden 4700uF z tym że na 35V czy on wystarczy ??

POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #10 2478315
    romek77r
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    NIE! Teoretycznie by wystarczyl do wedlog wzoru ma byc ~34V, ale ja bym raczej polecal kupic jakis na 50V, albo poskladac baterie mniejszych, np: 5x1000uF/50V
  • #11 2478602
    madart
    Poziom 26  
    Ocena: 64
    -> efekt a ja mysle ze ten na 35V jak najbardziej sie nada, bo niby czemu ma nie wytrzymac? poza tym jak go już ma to po co kupywać nowy?
    Nawet gdyby było 36V to przeciez nie wybuchnie bo to sie w tolerancji mieści
  • #12 2478893
    krisyo
    Poziom 14  
    No i zaczynają sie problemy,
    Złożyłem układ podłączyłem i jeswtetry jest coś nie tak
    kręcąc potencjometrem napięcie na wyjściu zwiękksza sie od 0V do około 15V, a dalej wskakuje znowu 0V i zapala sie dioda

grzeje się U1
    rezystor R7 jest wsadzony 0.51 Ohma bo 0.47 nie było
    scalaki są TL071 bo TL081 też nie było
    Tranzystor Q2 bd139
    kondensator ten na 35V ale nic z nim sie nie dzieje

jeżeli jeszczew jakieś info potrzeba (coś przemierzyć) to nbapiszę
    czekam na odpowiedź POZDRAWIAM

Dodano po 54 [minuty]:

już działa miałem źle wlutowany potencjometr napięcia. ale mam jeszcze wątpliwości co to regulacji prądu, powiedzcie mi (znowu laickie pytanie :D ) jak sprawdzić czy działa

Dodano po 10 [minuty]:

już zepsułem, zwarłem przypadkowo plus z minusem na wyjściu i teraz cały czas sie świeci dioda i regulacja następuje tylko w zakresie 0-5V, podejżewam tranzystor mocy bo jest zwarcie między emiterem a kolektorem, a wcześniej nie było, czy coś mogło się jeszcze zepsuć ??bo jutro pojade po cześci to kupie
    POMOCY
    POZDRAWIAM

Podsumowanie tematu

✨ Początkujący elektronik planuje zbudować zasilacz laboratoryjny według projektu z electronics-lab.com i zadaje pytania dotyczące doboru i podłączenia elementów. Potwierdzono, że transformator 160W z napięciem 24V przy 230V nadaje się do projektu. Zasugerowano zastosowanie stabilizatora 7812 do zasilania wentylatora zamiast rezystorów, z uwzględnieniem radiatora dla stabilizatora ze względu na jego grzanie się. Diody D1-D4 można zastąpić diodami P600M 6A. Tranzystor 2N2219 jest trudno dostępny, można go zastąpić tranzystorami BC211 lub BD139 (z uwzględnieniem różnic w obudowie i wyprowadzeniach). Rezystor R7 5W jest wystarczający, ale można zastosować 10W bez konieczności chłodzenia. W kwestii kondensatora elektrolitycznego 3300uF 50V, kondensator 4700uF 35V teoretycznie może działać, lecz zaleca się użycie kondensatora o napięciu 50V lub baterii kondensatorów mniejszych o wyższym napięciu. Autor buduje układ, ma pytania o chłodzenie tranzystora mocy (radiator plus wentylator z procesora Duron) oraz o działanie regulacji prądu. Po złożeniu układu pojawiły się problemy z regulacją napięcia i uszkodzeniem tranzystora mocy wskutek zwarcia na wyjściu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA