logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym utwardzić membranę głośnika Dynaco A25 bez utraty jakości dźwięku?

sebus1200 21 Maj 2003 18:58 5824 12
REKLAMA
  • #1 222056
    sebus1200
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Jestem szczęśliwym posiadaczem takiego oto zestawu głośnikowego: http://home.indy.net/~gregdunn/dynaco/components/speakers/myA25.jpg
    i mam pytanie do gęsto zgromadzonych tu specjalistów od sprzętu audio: Czy jest sens ''malować'' (nasączać) głośnik nisko-tonowy czymś co utwardziło by jego papierową powierzchnię, jeśli tak to prosiłbym o podanie jakiegoś preparatu lub lakieru czy coś równie dobrego do tego celu. Zastanawiałem się nad epidianem (to jest jakaś żywica epoksydowa) bo akurat mam ją, ale myślę że to za bardzo usztywniłoby membranę - a boję się że coś sknocę i już nigdy nie usłyszę pięknego brzmienia moich dynac-ów :)))

Z góry dziękuje, pozdrawiam
    Sebastian
  • REKLAMA
  • #2 222062
    qbus
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    absolutnie nie maluj i nie nasaczaj membrany !!

totalnie zmienisz parametry glosnika a co za tym idzie zniszczysz caly projekt zestawy glosnikowego ...
  • #3 222088
    smakismaki
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    żadnych epidianów, zepsuć dobre właściwosci tłumienia drgań papierowej membrany nie problem.Są specjalne środki do malowania np.Visatona kiedyś widziałem w katalogu, które mogą zmniejszyć rezonanse ale nie stosowałem i efekt może być różny.
  • #4 222097
    sebus1200
    Poziom 13  
    qbus napisał:

...totalnie zmienisz parametry glosnika a co za tym idzie zniszczysz caly projekt zestawy glosnikowego ...

No własnie mam mieszane uczucia, przeczytalem kiedys ze takie pomalowanie mogloby wpłynąć ''pozytywnie'' na rezonans głośnika (wieksza masa membrany - czestotliwosc rez. w dół) a poza tym moje gł. są już troche spłowiałe i nawet jakaś dziurka w jedym zaczyna się pojawiać więc myślałem że taka ''konsewacja'' by coś pomogła
    W każdym bądź razie dzięki qbus, na pewno wezmę Twoje zdanie pod uwage jako argument przeciw :))
  • REKLAMA
  • #5 222142
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Jak już tak bardzo ci zalezy na polalowaniu to polecam modelarską farbkę benzynową firmy Humbrol , znakomicie kryje ,bardzo mało waży. Oczywiście malować należy tylko pistoletem.
  • #6 222145
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Pamietam jak jakies nasze czasopismo rozpisywalo sie jaki i czym malowac.
    Chodzilo o to ze wlewalo sie na twarz glosnika jakis lakier czy farbe i "mieszało"sie nim (tak jak lód w szkle - powiedzmy).
    Podana byla nawet dokladna predkosc mieszania.
    W kazdym razie ten artykół mnie rozbawil troche a najbardziej predkosc.
  • REKLAMA
  • #7 222177
    sebus1200
    Poziom 13  
    Yoshi_80 napisał:
    (...)Oczywiście malować należy tylko pistoletem.

Naturalnie już nawet sprężarke wyciągnołem i przygotowuje odpowiednie pomieszczenie, ale cokolwiek sie zdarzy rozumiem że bierzesz za to pełną odpowiedzialoność :)) ?

czyli jakby to nie było, w sumie jak na razie:
    NIE 4 - 0,75 TAK
    referendum do tylu
  • #8 222418
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    sebus1200 ... bez przesady. Ja ci tego nie maluje. Nie wezmę odpowiedzialnosci za to ,ze np. urzyjesz jakiejś kiepskiej benzyny do rzcieńczenia farby i ci się poważy lub zrobią sią jakieś inne syfy :D . Nim pomalujesz zrób próbę. Malowanie to jest sztuka. Jak wszystko zobisz prawidłowo to powinno być ok. Farba Humbrol jest rewelacyjna , malowałem nią dużo swojego czasu. Kryje jak dzika ,trzeba ją naturalnie rozcienczyć.
    Ta mała puszeczka bez przesady starczy na kilkanaście głośników. Kolorów do wyboru masz chyba z 200. Nie kupuj przypadkiem polskiego shitu ,jak już inną to może być Rewell'a ale humbrola dostaniesz w każdym sklepie modelarskim z plastikowymi modelami.
  • #9 222458
    qrchakos
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Revella to bym raczej nie polecał bo to farby olejne, raczej Tamiya, Model Master, lub jakieś farby akrylowe, oczywiście modelarskie.
  • #10 222664
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2627
    sebus1200 napisał:
    qbus napisał:

...totalnie zmienisz parametry glosnika a co za tym idzie zniszczysz caly projekt zestawy glosnikowego ...

No własnie mam mieszane uczucia, przeczytalem kiedys ze takie pomalowanie mogloby wpłynąć ''pozytywnie'' na rezonans głośnika (wieksza masa membrany - czestotliwosc rez. w dół) a poza tym moje gł. są już troche spłowiałe i nawet jakaś dziurka w jedym zaczyna się pojawiać więc myślałem że taka ''konsewacja'' by coś pomogła
    W każdym bądź razie dzięki qbus, na pewno wezmę Twoje zdanie pod uwage jako argument przeciw :))

Witam!

Malować można, ale nie głośnik w tym zestawie, ponieważ pełni on rolę głośnika nisko oraz średnio-tonowego.
    W trakcie pracy przy wyższych częstotliwościach (kilkaset Hz do kilku kHz) membrana takiego głośnika dzieli się tzn. jej różne obszary zaczynają drgać w różnych kierunkach. W przypadku częstotliwości niskich zachowuje się jak tłok.
    Malując membranę głośnika usztywniasz ją i przeciwdziałasz jej podziałom, czyli pozbywasz się środka pasma akustycznego, które ten głośnik przetwarza. Jednocześnie zwiększasz masę membrany, co powoduje obniżenie się częstotliwości rezonansowej głośnika. W przypadku zmiany częstotliwości rezonansowej musiałbyś dostroić obudowę głośnika (ze zdjęcia wnioskuję, że jest to obudowa typu bass-reflex), w przeciwnym wypadku głośnik zacznie buczeć (będzie podbarwiał częstotliwość rezonansową). W bardziej skrajnym przypadku ten rezonan mógłby doprowadzić do zniszczenia (wyrwania) membrany w trakcie pracy głośnika i to mocą niższą niż dopuszczalna moc obciązenia głośnika.

Malowanie głośników można stosować wyłącznie w przypadku głośników pracujących w zestawach subniskotonowych tzw. subbasach i subwooferach. Po pomalowaniu takiego głośnika należy pomierzyć jego parametry i do tych parametrów dobrać wielkość obudowy.

Tak więc: NIE RÓB TEGO !!!

Pozdrawiam
    Jacek "Plumpi"
  • REKLAMA
  • #11 223058
    Joachim Krukowski
    Poziom 17  
    sebus1200 napisał:
    No własnie mam mieszane uczucia, przeczytalem kiedys ze takie pomalowanie mogloby wpłynąć ''pozytywnie'' na rezonans głośnika (wieksza masa membrany - czestotliwosc rez. w dół)

Jezeli tak by bylo, z pewnoscia producent by to zrobil.
    A pomyslales ze oprocz obnizenia czestotliwosci rezonansowych totalnie zmienisz inne parametry?

W jednych konstrukcjach stostuje sie takie malowanie, w innych nie. To zalezy od konkretnego modelu kolumn glosnikowych.

Joachim
  • #12 224057
    DSPEAKER
    Poziom 17  
    Witam ,malowanie (utwardzanie) ma sens tylko wtedy gdy częstotliwość podziału na głośnik niskotonowy jest niska do około 130 hz .Przy wyższych częstotliwościach cierpią na tym tony średnie charakterystyka jest wtedy bardziej poszarpana.Profesjonalnym preparatem jest LTS 50 FIRMY VISATON ,choć to dziwne bo pisząże także linearyzuje charakterystykę?
  • #13 367685
    bezpiecznik
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    ZALEŻY TO DO TYPU GŁOŚNIKA , w zasadzie membrana basu powinna zachowywać się jak sztywny tłok więc niekiedy(zależnie od typu i parametrów głośnika oraz częstotliwośći podziału) można , nawet byłoby to wskazane

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości utwardzenia papierowej membrany głośnika niskotonowego Dynaco A25 bez pogorszenia jakości dźwięku. Zdecydowana większość uczestników odradza malowanie lub nasączanie membrany, gdyż zmienia to parametry głośnika, zwiększa masę membrany, obniża częstotliwość rezonansową i może prowadzić do zniekształceń dźwięku oraz uszkodzenia membrany. Utwardzanie membrany ma sens jedynie w przypadku głośników niskotonowych z niską częstotliwością podziału (około 130 Hz), gdzie membrana powinna zachowywać się jak sztywny tłok. W takich sytuacjach stosuje się specjalistyczne preparaty, np. LTS 50 firmy Visaton, które mogą poprawić charakterystykę i zmniejszyć rezonanse. Epoksydy takie jak epidian są zbyt sztywne i niezalecane. Alternatywnie, do delikatnego malowania membran modelarską farbą benzynową Humbrol, rozcieńczaną odpowiednio i nanoszoną pistoletem, choć wymaga to doświadczenia i testów. Wskazano także, że producenci głośników nie stosują utwardzania membran w modelach takich jak Dynaco A25, co sugeruje, że ingerencja może być niekorzystna. Ostatecznie decyzja o malowaniu powinna uwzględniać specyfikę konstrukcji i częstotliwość podziału głośnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA