logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Inteligentna ładowarka z wyświetlaczem Nokia 3310, ATmega8, regulacja prądu 0,1-5A

maciek_132323 29 Mar 2006 13:17 2738 6
  • #1 2470761
    maciek_132323
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    chcialbym zrobic inteligentna ladowarke z wyswietlaczem id nokii 3310.chcialbym aby ladowala wszystkie typy akumulatorow,zeby miale egulacje prady od 0.10 A do ok 5.00 samo rozpoznawalo ilosc ogniw a typ bu sie ustalalo guziczkami lub zworkami.i jeszcze zeby zapamietywala do 5 zapisanych programow ladowania,caloscia by sterowal atmega8 czy ma ktos schematy lub chociarz wskazowki jak zrobic taka ladowarke??
  • #2 2470974
    hunterhouse
    Poziom 26  
    Ocena: 3
    szukaj szukaj szukaj. hehe
    5A to spory prąd i będą duze straty w postaci ciepła.

w sumie to porzebujesz procka i lcd + przetwornika ADC(jest wbudowany w atmega8) i DCA(można go zrobić a PWM i filtra dolnoprzepustowego)
    do tego potrzebujesz regóowanego źródła prądowego które będziesz sterował sygnałem analogowym z DCA. najlepiej wzm.operacyjny i tranzystor mocy.

ale cześć elektroniczna to pikuś w poruwnaniu z programem.
    musisz zdobyć duzo informacji teoretycznych i opracować jakiś sposub na rozpoznawane ogniw. no i oczywiście algorytmy ładowania ogniw. (kazdy typ ładuje sie inaczej)

kiedyś robiłem ładowarkę ogniw NiMh i wiem że w trakcje wyszło wiele problemów.

tak czy inaczej życze powodzenia
  • #4 2475014
    Tleilax
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Projekt ciekawy ale skomplikowany. Jeśli chodzi o ładowanie NiMh lub NiCd to nie ma problemu, wystarczy monitorowanie napięcia na ładowanym ogniwie i wykrycie spadku (metoda -dV/dt) problem jest w tym że każda "komora" ładująca powinna mieć osobne sterowane żródło prądowe i termometr do ładowania expresowego (żeby nie zdrapywać ogniwa z sufitu jak coś pójdzie nie tak) Rozpoznanie obecności ogniwa też nie jest problemem, wystarczy mierzyć napięcie (które i tak mierzymy) na ogniwie jeśli jest dużo większe od 1,2 - 1,8 to znaczy że nie ma akumulatora lub jest uszkodzony. Jeśli chodzi o ładowanie ww ogniw to służę pomocą, natomiast nie robiłem ładowarki do LiOn i LiPol i nie za bardzo znam szczegóły ładowania. A tak na marginesie -> po co ci wyświetlacz graficzny do tego ?
  • #5 2488040
    maciek_132323
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    a masz Tleilax taka ladowarke do nicd i nimh jak masz to na mejla daj elkm0(malpa)poczta.onet.pl

Dodano po 5 [minuty]:

a wyswietlacz to tak sobie a da sie zrobic taka ladowarke do nimh i nicd zeby sama rozpoznawala ilosc ogniw a ja bym tylko regulowal prad i jeszcze zeby sygnalizowala koniec naladowania akumulatora a i jeszcze zeby rozladowaywala automatycznie do wymaganego napecia. bo mi potrzebna taka ladowarka bo ja latam modelami rc i najlepiej jak jest ladowarka pod reka zasilana z akumulatora od samochodu

Dodano po 24 [sekundy]:

chodzi mi czy masz schemat a nie ladowarke :P
  • #6 2488481
    maly35
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Cytat:
    a da sie zrobic taka ladowarke do nimh i nicd zeby sama rozpoznawala ilosc ogniw

Najłatwiej sobie z góry ustalić na ile to ma być ogniw (np.4). Wtedy szeregowo je łączysz i ładujesz z jednego źródła prądowego wszystkie. Mierzysz wtedy napięcie na każdym ogniwie i tak rozpoznasz czy któreś nie jest walnięte (0,6V<U<1,8). Wadą jest to, że musisz mieć wszystkie akumulatorki załadowane(1), sprawne(2) i najlepiej rozładowane w tym samym stopniu(3), bo inaczej albo będzie przerwa (przypadek1), albo wykryje ci błędne ogniwo i żanych ładować nie będzie (przypadek2), albo nie doładuje ci niektórych akumulatorów (przypadek3).

Cytat:
    i jeszcze zeby rozladowaywala automatycznie do wymaganego napecia

To akurat żaden problem - mierzysz po włożeniu napięcie na ogniwach i jeżeli jest wyższa nie 1,0V (na każdym), to rozładowujesz dopóki nie spadnie poniżej 1,0V (jeśli dużym prądem do ponieżej 0,9V).

Jeśli nie chce ci się bawić w programowanie itd. to użył bym specjalizowanego układu scalonego, który to wszystko robi za nas:D
    Moim zdaniem dobry jest LM3647
    www.national.com/pf/LM/LM3647.html

Jest w dokumentacji gotowa ładowarka Ni-Cd, Ni-MH. U nas ktoś taką robił na pracę inżynierską i smigało ładnie.

Cytat:
    najlepiej jak jest ladowarka pod reka zasilana z akumulatora od samochodu

To akurat dobrze bo nie musisz się bawić w transformator ani prostownik:D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu inteligentnej ładowarki z wyświetlaczem z Nokii 3310, sterowanej mikrokontrolerem ATmega8, z regulacją prądu ładowania od 0,1 A do 5 A oraz możliwością rozpoznawania liczby ogniw i wyboru typu akumulatora za pomocą przycisków lub zworek. Wskazano, że realizacja wymaga zastosowania przetwornika ADC wbudowanego w ATmegę8, źródła prądowego sterowanego sygnałem analogowym (np. PWM z filtrem dolnoprzepustowym), wzmacniacza operacyjnego i tranzystora mocy. Podkreślono, że największym wyzwaniem jest opracowanie algorytmów rozpoznawania ogniw i metod ładowania różnych typów akumulatorów (NiMH, NiCd, LiIon, LiPol). Zaproponowano monitorowanie napięcia na ogniwach do wykrywania ich obecności i stanu, a także metodę wykrywania końca ładowania (np. -dV/dt dla NiMH/NiCd). Zwrócono uwagę na konieczność osobnych źródeł prądowych i czujników temperatury przy ładowaniu ekspresowym. Sugerowano wykorzystanie gotowych układów scalonych, takich jak LM3647, do uproszczenia konstrukcji. Podano linki do dokumentacji Atmela oraz forów z dodatkowymi informacjami. Poruszono także kwestie praktyczne, jak automatyczne rozładowywanie do wymaganego napięcia i sygnalizacja zakończenia ładowania. Dyskusja zawierała również uwagi dotyczące ograniczeń i problemów technicznych związanych z dużym prądem ładowania i stratami ciepła.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA