logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Domowa ładowarka akumulatorów Ni-MH na mikrokontrolerze.

grzesio14 09 Lip 2007 01:09 7365 18
  • #1 4063805
    grzesio14
    Poziom 14  
    Witam.
    Przeszukałem forum i nie znalazłem takiej ładowarki.
    Chciałbym aby możliwe było:
    - ładowanie do 8 sztuk akumulatorów.
    - wyświetlacz LCD do pokazania aktualnego prądu, napięcia i przybliżonego czasu do końca ładowania
    - kontrola temperatury
    - możliwość rozładowania
    - łącze RS lub USB do komunikacji z komputerem celem wysyłania danych o procesie ładowania

Pozdrawiam Grzegorz.
  • #3 4068956
    grzesio14
    Poziom 14  
    Witam.
    Znalazłem też coś takiego:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic412950.html
    Teraz pytanie do znawców:
    która z nich lepsza?

Zależy mi na ładowaniu akumulatorów Ni-MH do aparatu cyfrowego i małych AAA do mp3.

Czy możliwe jest:
    - aby ładowanie odbywało się równolegle z możliwością rejestracji danych dla każdego ogniwa
    - możliwość ręcznej nastawy prądu ładowania
    Zakładając że ładuję akumulatory tej samej firmy i o tej samej pojemności.

Grzegorz.
  • #4 4106139
    grzesio14
    Poziom 14  
    Postanowiłem zrobić samodzielnie ładowarkę.
    Na początek prosta do Ni-MH.
    Potem dodam szybkie ładowanie i kolejne typy ogniw.
    Na początek zapoznam się z teorią.
    Następnie przejdę do realizacji projektu.
    Grzegorz.

Po wstępnym zapoznaniu się z teorią stawiam założenia dla procesu:

- ładowania:
    prąd ładowania 0,2C + kontrola czasu + kontrola temperatury

- rozładowania:
    2C + kontrola napięcia (do 1V)
  • #6 4108747
    grzesio14
    Poziom 14  
    układ w pełni spełnia wymagania.
    Jednak chciałbym abym widział jaką wartość w danej chwili ma bateria i jakim prądem jest ładowana oraz czas do końca ładowania - efekt wizualny.

Chciałbym aby nad wszystkim czuwał mikrokontroler ( ATmega - bo je znam).
    Zastanawia mnie sposób pomiaru temperatury ogniwa.
    W przypadku ładowania kilku ogniw muszę do każdego z nich zamontować czujnik (Dallasa - po magistrali 1-Wire), czujnik rezystancyjny PT100, termistor, bądź też zmodyfikować układ z podanego przez Joozwa układu.

Grzegorz.
  • #7 4108894
    joozwa
    Poziom 31  
    Ocena: 102
    Aaa, przepraszam, nie zrozumiałem Cię... ta stara, poczciwa U2400B nie przewiduje w żaden sposób rozbudowy... ani tym bardziej wyświetlacza, a jedyne możliwe efekty wizualne, to co najwyżej 2 LEDy :D. Oglądałem już też trochę linków z ładowarkami na ATmegach, jest ich sporo ... ale te prądy i przewidywany czas do końca ładowania ... cienko z tym, jeśli chodzi o gotowe projekty, ale fakt, że znasz atmegi, napawa optymizmem, na pewno sklecisz coś dla siebie ;) CharBox czeka :D A U2400 nie zawracaj sobie w ogóle głowy. pozdrawiam :D

A odnośnie Twojego postu poniżej, to nie pomogę w żaden sposób, bo się na ATmegach nie znam niestety :( Dopiero będę czytał o nich :(
  • #8 4111758
    grzesio14
    Poziom 14  
    joozwa napisał:
    Oglądałem już też trochę linków z ładowarkami na ATmegach, jest ich sporo ... ale te prądy i przewidywany czas do końca ładowania ... cienko z tym, jeśli chodzi o gotowe projekty, ale fakt, że znasz atmegi, napawa optymizmem, na pewno sklecisz coś dla siebie ;)

Chcę uzyskać coś takiego:
    Wkładam akumulator o danej pojemności.
    Za pomocą przycisku ustawiam właściwą pojemność a program w procku przedstawia mi opcje:
    - jak szybko ładować (odpowiednia wielkość prądu ładowania)
    - podczas ładowania bądź rozładowywania pokazuje prąd, napięcie i czas (do końca lub ile upłynęło).
    Z czasem jak każde urządzenie będzie dopieszczane - wzbogacane o kolejne opcje.

Grzegorz.
  • #9 4113644
    cukras
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Witam.Mi też chodzi po głowie właśnie coś takiego jak grzesio piszesz i też na ATmedze (myśle o ATmega8 bo je znam :) ) albo ATmega16<-ale po co walić armatą do muchy :) .Może zaproponujesz jakiś schemacik bardziej uniwersalny??Wydawać by się mogło że ten projekcik z pierwszego linka w temacie jest całkiem w cipke :).
    pzdr
  • #10 4116098
    grzesio14
    Poziom 14  
    Praca trwa nad schematem.
    Na początek zasilanie i źródło referencyjne.
    ATMega32 - można powiedzieć że mniejszy wystarczy ale ten akurat teraz posiadam i używam od dawna.

Pomiar temperatury akumulatorów za pomocą LM35 a dalej do A/C mikrokontrolera.
    Pomiar prądu i napięcia każdego akumulatora za pomocą:
    LM324 - poczwórny wzmacniacz operacyjny a następnie ADC0838 i do mikrokontrolera.

Zastanawiam sie jak rozwiązać problem zasilania akumulatorów.
    Może ktoś ma już sprawdzony sposób?
    Grzegorz.
  • #11 4141371
    grzesio14
    Poziom 14  
    Na początek chcę sprawdzić układ dla jednego akumulatorka.
    Potem będę schemat rozwijał aż dojdę do 8 akumulatorków.

Myślę nad zastosowaniem układu z poniższego rysunku:

układ zasilam napięciem stałym 15...18V, sygnał z generatora PWM (mikrokontrolera) jest przez rezystor podawany na tranzystor Q i potem na tranzystor T1.

Gdy z PWM otrzymuje 1 to prąd płynie poprzez R10 i Q2 blokując T1.
    Gdy z PWM mam 0 to następuje przepływ prądu przez R10 i T1(odblokowany).
    Powoduje to przepływ prądu przez dławik L1, ładowanie elektrolitu C10 i przepływ prądu do ogniwa przez D5.
    Przy zmianie poziomu sygnału na 0 z PWM rozładowuje się C10.

Czy poprzez odpowiedni dobór częstotliwości i wypełnienia PWM otrzymam na wyjściu 1,5V i ok. 400mA?:?:
  • #12 11550339
    FastProject
    Poziom 29  
    Ocena: 194
    grzesio14 napisał:

Czy poprzez odpowiedni dobór częstotliwości i wypełnienia PWM otrzymam na wyjściu 1,5V i ok. 400mA?:?:

Odgrzebię temat i zapytam kolego grzesio, czy otrzymał jakieś sensowne wyniki i działanie układu? Chodzi mi o to jak ustawiać współczynnik PWM w zależności od napięcia i prądu ładowania?

Sam chciałbym wykonać łądowarke, sterując kluczem PMOS, jednak ciągle zastanawiam się jak sterować prądem ładowania w zależności od PWM?

Poproszę jakieś rady i wnioski wyniesione z doświadczeń. Może są jakieś wzory na obliczenie PWM w zależności od prądu i napięcia akumulatora?
  • #13 11554218
    Jacek Rutkowski
    Poziom 28  
    Ocena: 274
    Sposób sterowania przy ładowaniu prosty może być:
    start
    prąd za niski => napięcie poniżej max => zwiększam PWM
    prąd za wysoki=> zmniejszam PWM
    napięcie powyżej max => koniec ładowania => end
    return
  • #14 11555064
    FastProject
    Poziom 29  
    Jacek Rutkowski napisał:
    Sposób sterowania przy ładowaniu prosty może być:
    start
    prąd za niski => napięcie poniżej max => zwiększam PWM
    prąd za wysoki=> zmniejszam PWM
    napięcie powyżej max => koniec ładowania => end
    return

Ok, to już coś, a czy w tym czasie na wyjściu przetwornicy mocno zmienia się napięcie? No bo przecież podczas ładowania regulujmy prądem, jak z napięciem na wyjściu podczas zmiany PWM?
  • #15 11559107
    Jacek Rutkowski
    Poziom 28  
    Niestety Kolego musisz trochę zgłębić temat jeśli chcesz coś zbudować! Akumulator to w przybliżeniu duży kondensator z niewielką rezystancją szeregową(tzw. rezystancją wewnętrzną) i dość dużą rezystancją równoległą(tzw. prądem samorozładowywującym).
    Jeśli akumulator jest sprawny rezystancja szeregowa jest niska i ładowanie w trybie prądowym nie powoduje dużego wzrostu napięcia na zaciskach dopóki nie zostanie naładowany. Więc obawa o napięcie jest zbędna, jeśli w trakcie ładowania prądem 0,2C napięcie wzrośnie ponad 1,7V przed przyjęciem zakładanego ładunku to w/g mnie akumulator od razu nadaje się do recyklingu ;)
  • #16 11564831
    FastProject
    Poziom 29  
    No fakt z ładowaniem takich akumulatorów nie miałem jeszcze na dłuższą metę do czynienia.

Nie jestem pewien czy się rozumieliśmy więc opiszę co wiem do tej pory:
    - obliczam przetwornice np dla PWM 50% (założone Ton i Toff-znana częstotliwośc pwm) dla prądu 0,1C (lub innego jaki wystąpi w układzie, a zależnego też od typu i pojemności akumulatora) i napięcia np. 14,4V (dla połączonych kilku ogniw)
    - na podstawie obliczeń znam wartości elementów (cewek, kondensatorów, klucza MOS itp) i wiem teoretycznie, że dla PWM 50% będzie utrzymywało się napięcie i prąd nominalny
    - teraz podłączam rozładowany, np do 11V akumulator
    - akumulator ładuje się i po naładowaniu do napięcia nominalnego 14,4V chce zmniejszyć prąd ładowania do wartości konserwującej (np do 0,05C)
    - zmniejszam PWM prąd się zmienia, ale jak zachowuje się układ i akumulator na wyjściu, czy ze zmianą prądu ładowania jakoś znacznie zmieni się (zmaleje) napięcie wyjściowe?

W końcu parametry przetwornicy obliczamy dla danego max napięcia i max prądu i dla znanej częstotliwości i wypełnienia PWM. Na chłopski rozum zmieniając PWN zmienia się na wyjściu i prąd i napięcie i właśnie mam wątpliwości jakie to będą zmiany i czy będą one wpływały i jak wpływały na ładowany akumulator?
  • #17 11567030
    Jacek Rutkowski
    Poziom 28  
    Tak przetwornicę liczymy tak jak zakładasz.
    Ładowany akumulator na początku osiągnie już ok 1,4V/cele i napięcie to będzie powoli rosło, gdy osiągnie ok 1,55V należy zmniejszyć prąd ładowania np. do 0,05C co spowoduje zmniejszenie tego napięcia do ok 1,45V i w takim stanie utrzymujemy akumulator bez ładowania większym prądem. Po zmniejszeniu prądu napięciem się nie przejmujemy będzie stabilnie się utrzymywało do momentu odłączenia ogniw. Logika ładowarki musi tylko pilnować sytuacji awaryjnych jak np. wzrostu napięcia na ogniwie ponad 1,6V czy temperatury ponad 40 °C.
    Zmiana PWM zmienia prąd ładowania i napięcie ale regulujemy tylko prąd a napięcie kontrolujemy, zbyt niskie na ogniwie czy zbyt wysokie - przerywamy z błędem.
    Dodatkowy problem to ładowanie szeregowe kilku ogniw o nie jednakowej pojemności np. nierówno zużyte. Dlatego najlepiej ładować je osobno tak jak i rozładowywać.
    Swego czasu zrobiłem układ testera ogniw przedstawiony w dziale DIY gdzie każde ogniwo rozładowywuję osobno:
    Link
    Dodatkowo przydało by się niezależne zabezpieczenie przed zwisem procka aby nie załączyło klucza na stałe np. przy starcie programu.
  • #18 11576103
    FastProject
    Poziom 29  
    Z poprzedniego i ostatniego postu kolegi Jacka wnioskuję, że to właściwości akumulatora ("Akumulator to w przybliżeniu duży kondensator z niewielką rezystancją szeregową(tzw. rezystancją wewnętrzną) i dość dużą rezystancją równoległą(tzw. prądem samorozładowywującym).), po zmianie PWM (po zmianie prądu) nie spowodują znacznej zmiany jego napiecia. Oczywiście przy założeniu, że jest to sprawny i dobrze naładowany akumulator. Zgadza się?
  • #19 11579353
    Jacek Rutkowski
    Poziom 28  
    Tak na koniec łądowania będzie ok 1,45 - 1,55V po odłączeniu ładowania spadnie w kilka minut do 1,4V.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu domowej ładowarki akumulatorów Ni-MH sterowanej mikrokontrolerem ATmega, umożliwiającej ładowanie do 8 ogniw z wyświetlaczem LCD pokazującym prąd, napięcie oraz szacowany czas do zakończenia ładowania. Projekt zakłada kontrolę temperatury akumulatorów (np. za pomocą czujników LM35 lub magistrali 1-Wire z czujnikami Dallas), możliwość rozładowania ogniw oraz komunikację z komputerem przez RS lub USB. Proponowane jest sterowanie prądem ładowania poprzez modulację PWM generowaną przez mikrokontroler, z regulacją prądu na podstawie pomiarów napięcia i temperatury. W dyskusji poruszono kwestie doboru elementów układu zasilania, pomiaru prądu i napięcia (np. wzmacniacz operacyjny LM324 i przetwornik ADC0838), a także problematykę stabilizacji prądu i napięcia podczas ładowania. Wspomniano o układzie U2400B jako prostym rozwiązaniu, jednak niewystarczającym do rozbudowanych funkcji wizualnych i sterowania mikrokontrolerem. Omówiono także charakterystykę akumulatorów Ni-MH, ich rezystancję wewnętrzną oraz wpływ zmiany PWM na prąd i napięcie ładowania. Podkreślono, że najlepszym rozwiązaniem jest indywidualne ładowanie i rozładowanie każdego ogniwa, aby uniknąć problemów z nierównomierną pojemnością. Projekt jest w fazie rozwoju, z pierwszymi testami na pojedynczym akumulatorze i planami rozszerzenia do 8 kanałów.
REKLAMA