logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch WFB 1614 - Iskrzenie i dym po wymianie rezystorów i tranzystora

Darcz 30 Mar 2006 01:31 4994 11
  • #1 2473609
    Darcz
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam!
    Wczoraj nawaliła mi praleczka, tzn, wystrzeliły dwa rezystory R14 i R15 oraz tranzystor Q3 w module o symbolu COD.361-076. Wymieniłem spalone elementy, symbol Q3 dało się odczytać a wartości rezystorów znalazłem na forum.
    Po włączeniu do prądu sytuacja się powtórzyła czyli kupa iskier i dymu. Spaliły się te same elemanty.
    Jeżeli odłącze przewód od styku F modułu, nic się nie dzieje tzn. nie ma fajerwerków, przewód ten łączy się z programatorem (jak dobrze przedzwoniłem kabelek). Czyżby padł programator?
    Czy ktoś spotkał się z taką usterką?
    Zgóry dziękuję!
  • #2 2473672
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    Tak się nie robi. Totalna amatorszczyzna. Zawsze należy najpierw znaleźć przyczynę. W Twoim przypadku masz chyba popaloną cewkę tacho (zalana wodą)
  • #3 2474071
    Darcz
    Poziom 12  
    Jaka amatorszczyzna!!! Zapomniałem tylko dodać że pali "TYLKO z podłączonym programatorem" (wszystko inne odłączone cewka tacho również). jak odłącze programator to nie pali.
    pozdr.

Zapomniałem dodać, że cewka ma jak dobrze pamiętam około 100ohmów.
  • #4 2474125
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 2475010
    Darcz
    Poziom 12  
    Ok, jestem amatorem, skoro jesteście profesjonalistami to może macie jakiś schemat tego modułu i/lub całej elektryki czy tylko tak siedzicie na forum i zgadujecie co mogło się popsuć, bo ja już dwa dni gdybam.

Styk F jest od silnika do wypompowywania wody, w tej pralce jest 3 różne silniki!
    Powtarzam się już pisząc, że jak odłącze ten styk od płytki to nie "pali", ale on również idzie do programatora tylko dopiero od wsówki w silniku. I jak wyjmę wsówkę z silnika czyli zostaje podłączenie MODÓŁ - PROGRAMATOR to pali.

Pozdr Darcz.
  • #6 2475060
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2475185
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Darcz napisał:
    Ok, jestem amatorem, skoro jesteście profesjonalistami to może macie jakiś schemat tego modułu i/lub całej elektryki

A po co profesjanolistom schematy? Schematy są potrzebne amatorom.
    Rezystorki R14 i R15 połączone są w szereg z cewką tacho, i jeżeli ona nie jest podłączona, to nie ma [/b]możliwości żeby przez te rezystorki popłynął jakikolwiek prąd. My Ci podpowiadamy najbardziej prawdopodobne przyczyny uszkodzenia, a Ty masz je po kolei eliminować, albo zawołać takiego do naprawy, co olewa schematy:)
    Może zwarcie jest gdzieś na kabelkach (w kostce)?.
    A ten F, to steruje silnikiem (idzie do programatora i wraca na silnik).
  • #8 2475805
    Darcz
    Poziom 12  
    Bleble napisał:
    , a skąd u ciebie ten 3 silnik ? do czego on jest ?

Są tylko dwa, przepraszam poniosło mnie.

Dodano po 21 [minuty]:

zayzayer napisał:

Rezystorki R14 i R15 połączone są w szereg z cewką tacho, i jeżeli ona nie jest podłączona, to nie ma możliwości żeby przez te rezystorki popłynął jakikolwiek prąd.

Owszem są w szereg z tacho ale pomiędzy nimi jest jeszcze wpięty zacisk N do silnika i programatora i to robi może zwarcie lub daje "lewe" napięcie co powoduje "wybuch", ok dosyć gadania idę szukać.

Małe wyjaśnienie: otórz we wcześniejszych postach podawałem zacisk F a powinienem pisać N, poprostu żle przepisałem na kartkę.

pozdr.[/b]
  • #9 2476034
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Darcz napisał:
    Owszem są w szereg z tacho ale pomiędzy nimi jest jeszcze wpięty zacisk N do silnika i programatora

Żeby to zrozumieć, to chyba jestem za głupi.
    A ten "N", po prostu zasila moduł. Dziwi Ciebie to, że pali się dopiero po podłączeniu zasilania?
  • #10 2476399
    rj166
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Darcz napisał:
    Owszem są w szereg z tacho ale pomiędzy nimi jest jeszcze wpięty zacisk N do silnika i programatora i to robi może zwarcie lub daje "lewe" napięcie co powoduje "wybuch"

to" lewe napięcie" dostaje moduł od kostki silnika. Po prostu masz przejście (zwarcie) pomiędzy zaciskami wirnika, a zaciskani tacho, odłączając N nie daje progr. napięcia sieciowego na strone niskonapięciową i nie ma BACHHHH
  • #11 2493552
    Darcz
    Poziom 12  
    Dziękuję wszystkim za wsparcie, pralkę naprawiłem, tzn. było zwarcie od strony silnika.
    Na silniku jest taka plastikowa przelotka, są w niej zatopione ścieżki o ile możne je tak nazwać i pomiędzy nimi nastąpiło zwarcie (około 8kohm), prawdopodobnie od wilgoci jaka tam panowała. Rozprułem plastiki przeczyściłem i działa, chociaż co któreś pranie nie odwirowuje do końca.
    Szukam dalej.

Kolega Rj166 był najbliżej :) prawdy, ale patrząc na godzinę powstania postu ja już byłem po naprawie więc nie będzie punktu :(. Ale duży plus za prawidłową diagnozę.

Pozdrawiam DarCz.
  • #12 2493631
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    Kolega Rj166 był najbliżej prawdy, ale patrząc na godzinę powstania postu ja już byłem po naprawie więc nie będzie punktu . Ale duży plus za prawidłową diagnozę.

Pozdrawiam DarCz.

Jakiś ty wspaniałomyślny jak nie dajesz punktu to nie pisz b.....r .
    tu się pomaga nie licząc na punkty!!!!!

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Bosch WFB 1614 miała problem z wystrzeliwującymi rezystorami R14, R15 oraz tranzystorem Q3 w module COD.361-076. Po wymianie tych elementów problem powtarzał się, powodując iskrzenie i dym. Uszkodzenie występowało tylko przy podłączeniu przewodu oznaczonego jako "N" (błędnie wcześniej nazywanego "F"), który łączy moduł z programatorem i silnikiem pompy. Analiza wskazała na zwarcie w obwodzie silnika, a dokładniej w plastikowej przelotce silnika, gdzie zatopione ścieżki uległy zwarciu, prawdopodobnie z powodu wilgoci. Po rozpruciu i oczyszczeniu przelotki pralka działała poprawnie, choć czasami nie odwirowuje do końca. Wskazano, że rezystory R14 i R15 są połączone szeregowo z cewką tacho silnika, a zwarcie w obwodzie wirnika powodowało przepływ nieprawidłowego prądu i uszkodzenia elementów modułu. Problem nie leżał w programatorze, lecz w uszkodzeniu mechanicznym i elektrycznym silnika oraz jego połączeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA