logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć moc w passacie b3 combi 92r. 1.8 mono ??

Giero2 30 Mar 2006 20:39 8502 9
REKLAMA
  • #1 2476137
    Giero2
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Jestem w posiadaniu passata b3 92r. z silnikiem 1.8 mono i jest problem z dynamiką ponieważ jest to najsłabszy silnik chyba 75 km ,żywotny co prawda ale by się przydało kilka kucy więcej .:D
    Jaka jest różnica między silnikami 1.8 75km a 1.8 85km ,czy jest to chip a może cos innego ?? :D

Proszę o pomoc :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2476265
    ROBIN69
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam ,można zmienić wałek ale to niewiele da najlepiej było by zmienić głowice na tę z tych mocniejszych silników (chodzi o stopień sprężania)ale to kosztuje i skąd wiemy że kupujemy tą o kturą nam chodzi i w miare przyzwoitym stanie,(chyba że gość by ją wyjmował przynaz z samochodu ;) . Może strumienice ale to niewiele daje.
  • #3 2476312
    Giero2
    Poziom 11  
    Dzięki tak właśnie myślałem że musi byc cos z głowicą, albo że jest inny skok tłoka w silniku :D
  • REKLAMA
  • #4 2477168
    sMaD
    Poziom 22  
    Ocena: 19
    te twoje silniki mi nie pasują coś

1.8 75km???
    1.6 85km???

jeżdże VW akurat 1,8 (91rok) i mam te wszystkie ksiązki od nich i tam w tabeli mam

1.8 mono zwykły 90km
    1.8 mono GT 96km
    1.8 pełny 108-115km

więc raczej nie masz 75koni, passat do duży samochód nie oczekuj że ci machnie setke w 5sekund, wsadź ten silnik do malucha to se pojeździsz...

masz pewnie zamulony silnik,

kup nowy filtr powietrza
    kup nowe świece najlepiej to co mają 3końcówki
    wytnij katalizator (albo lepiej tego nie rób)
    jedź do dobrej firmy zapłać 150-200zł niech ci wyregulują ten silnik to zobaczysz co on potrafi
  • REKLAMA
  • #5 2478652
    Giero2
    Poziom 11  
    [quote="sMaD"]te twoje silniki mi nie pasują coś

jeżdże VW akurat 1,8 (91rok) i mam te wszystkie ksiązki od nich i tam w tabeli mam

1.8 mono zwykły 90km
    1.8 mono GT 96km
    1.8 pełny 108-115km

Ten silnik o którym ja piszę drogi kolego to : AAM (na pewno) 55 kw czyli 75km :D i jest to najsłabszy 1.8 w passacie. Nawet patrzyłem na klapie w bagażniku.
    Załączniki:
    • SAMOCHÓD, TYP SILNIKA, SYSTEM, MOC.rar (163.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2480543
    Mario_Gdynia
    Poziom 19  
    Ocena: 60
    Zgadza sie,przy takiej kubaturze auta,silniki ponizej 100 kucykow,pozwalaja jedynie na toczenie sie po miescie,przepraszam za to okreslenie,ale sam mialem okazje przejechac sie takim passatem w wersji variant. Dbanie o filtry,oleje,to podstawa.Filtr paliwa,czesto bywa przyczyna przymulenia,w starej omedze kiedys wymienilem po trzech latach,dalo sie to odczuc od razu,szybciej nastepowalo zasilenie w odpowiednie cisnienie listwy zasilajacej wtryski.
  • REKLAMA
  • #7 6235117
    slawson3
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    witam, chcąc zwiększyć moc twojego silnika trzeba wymienić tłoki z silnika o oznaczeniu ABS . ten silnik miał stopień sprężania 10 do 1. przy okazji warto wymienić pierścienie tłokowe. obowiązkowo trzeba wymienić wałek rozrządu o oznaczeniu Q lub jeszcze lepiej A - z silnika 2.0 głowicę tez można wymienić, niektóre głowice miały zawór ssący o 2mm większą średnicę niż w standarcie .

ja osobiście tłoki wymieniłem na te z wyższym denkiem i sam wykonałem kształt komory spalania . efekt taki że autem można ruszać z 2 biegu. auto rwie do przodu na każdym biegu. dodam , że moje autko smiga na LPG, latem muszę tankować PB 98 bo inaczej mam spalanie stukowe. jak przewiozłem znajomego to stwierdził , że mam pod maską 2.0 115KM. moje autko to 1.8 silnik AAM 75KM i też mi brakowało mocy, teraz nie narzekam. poz.
  • #8 6235162
    toffic-k
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Ja tylko dodam, że głowicy nie trzeba zmieniać bo AAM i ABS mają takie same zawory ssące (czyli te większe 40mm), różnią się tłokami, wałkiem rozrządu i ECU (dokładnie mapą), z doświadczenia wiem że dużo mocy w tych silnikach daje oprócz wymiany tłoków i wałka obróbka głowicy i powiększenie przepustnicy, można jeszcze założyć wydech z GTi (dwururka)
  • #9 6238653
    brandy-p
    Poziom 31  
    Ocena: 542
    A mnie się wydaje, że do tej pory to On już dawno pozbył się tego passata :lol:
  • #10 6239701
    toffic-k
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    brandy-p napisał:
    A mnie się wydaje, że do tej pory to On już dawno pozbył się tego passata :lol:
    Pewnie masz racje ale wg mnie warto odpowiedzieć bo znajdą się następni z podobnym pytaniem

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zwiększenia mocy w Volkswagenie Passacie B3 z 1992 roku wyposażonym w silnik 1.8 mono o mocy 75 KM (oznaczenie AAM). Użytkownicy potwierdzają, że jest to najsłabszy wariant silnika 1.8 stosowany w Passacie. Różnice między silnikami 1.8 75 KM (AAM) a mocniejszymi 1.8 85 KM lub wyższymi wynikają głównie z innych tłoków, wałka rozrządu, mapy ECU oraz stopnia sprężania. Zalecane modyfikacje to wymiana tłoków na te z silnika ABS o wyższym stopniu sprężania (10:1), wałka rozrządu oznaczonego Q lub A (z silnika 2.0), a także obróbka głowicy i powiększenie przepustnicy (strumienicy). Można również zastosować wydech z wersji GTi (dwururka). Wymiana głowicy nie jest konieczna, gdyż AAM i ABS mają podobne zawory ssące. Dodatkowo podkreślono znaczenie regularnej wymiany filtrów powietrza i paliwa, świec zapłonowych oraz prawidłowej regulacji silnika dla poprawy dynamiki. Usunięcie katalizatora jest odradzane. Wskazano, że silniki poniżej 100 KM w dużym nadwoziu Passata zapewniają jedynie podstawową dynamikę jazdy miejskiej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA