dkx2 wrote: Cześć mam pytanie, jaki rodzaj regulatora prądu spawania zastosować do spawarki jednofazowej? Mówiąc o rodzaju chodzi mi o rodzaj regulacji na uzwojeniu pierwotnym lub wtórnym. Czy ktoś w chwili wolnego czasu może mi podać zalety i wad tych rozwiązań i któreś polecić?
Pozdrawiam
Dawid
Witam.
Jeżeli chodzi o regulator na pierwotnym zalety:
1) łatwość wykonania i uruchomienia
2) stosunkowo niskie koszta
3) miękki start (ważne jeżeli chodzi o transformatory średniej mocy)
Wady:
1)Niestety transformator bardzo nie "lubi" przesunięcia fazowego cos fi spada i to dość mocno dlatego musi być filtr RC który to zniweluje.
2) Regulator fazowy bardzo jest wrażliwy na "jakość sieci zasilającej" a znią w naszym kraju jest bardzo różnie
Jeżeli chodzi o regulatory na wtórnym zalety"
1) Możemy kształtować charakterystykę (płaska ,stroma)
2) Precyzyjna regulacja
3) można zrobić tkzw. gorący start
Wady:
1) No niestety większe koszta
2) Dość trudne uruchomienie układu i wyregulowanie (bez oscyloskopu -ciężko będzie )
3) Potrzebny jest dławik na wyjściu (po mostku) i to duży , konkretny bo inaczej tyrystory zgłupieją , a więc rośnie ciężar i wymiar całego urządzenia.
Jest jeszcze regulacja na pierwotnym poprzez zmianę częstotliwości zasilania ale to już inna bajka (to już się robią dość skomplikowane układy
No tak by to mniej więcej na szybko wyglądało , ogólnie polecam regulacje na wtórnym (mostek półsterowny).
Tu jest link do regulatora tyrystorowego o nazwie "schematf2.jpg"
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic457943.html.
Oscylogramy do niego mam jakby co