logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zniknęły partycje. Instalator Windowsa XP widzi tylko 1 GB.

forest24 04 Kwi 2006 12:17 1229 4
REKLAMA
  • #1 2491503
    forest24
    Poziom 11  
    Witam wszystkich
    Mam winXP pro na dysku twardym 120GB, dwie partycje (C - 60GB, D - 60GB) obie ntfs.. Opisze w punktach co sie stalo

1. Wczoraj zachcialo mi sie doinstalowac win98 (jako drugi system) i partition magicem 8 utworzylem dodatkowa 1GB partycje fat z dysku D (win 98 nie widzi ntfs)
    2. Wszystko bylo OK dopuki nie zaczalem instalacji win98. Wlozylem plytke i win zaczal mi sie pytac czy wlaczyc obsluge duzych dyskow (fat32).
    3. Dalem OK i instalator (wszystko w trybie dos) zaczas cos sprawdzac z dyskiem. Komputer nie wydawal przez dluzszy czas oznak zycia to go zresetowalem. I teraz mam problem. Mianowicie instalator musial cos nadpisac w sektorze startowym dysku bo przy bootawaniu z twardziela wywala blad. Komp przyjmuje tylko bootowanie z CD. Jak wlazylem instalke xp to ona widzi tylko ten maly dysk 1GB i nic poza tym. Co w takim razie z pozostalymi partycjami???

Doradzcie jak je odzyskac zeby danych nie stracic??

Bede probowal go podlaczyc dzisiaj do innego dzialajacego windowsa i pogrzebac cos przes partition magic ale doradzcie co zrobic/
    pozdrawiam :cry:
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2491758
    forest24
    Poziom 11  
    a czy to normalne ze w takiej sytuacji instalka xp nie widzi starych partycji (widzi tylko ta nowa 1GB)??

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2493490
    moonwatch
    Poziom 11  
    Uważaj z tym fixboot'em - mi przysporzył sporo problemów...
    Przeskanuj dysk programem Get Data Back to przynajmniej w razie czego odzyskasz dane za jego pomocą.
    On Track EasyRecovery ma też opcję Partition test - może coś zdziała.
  • #5 2494303
    forest24
    Poziom 11  
    Witam
    wlsnie sie uporalem z problemem
    niestety reanimacja z poziomu instalacji win xp fixboot i inne nie dala zadnego skutku
    po prostu poszedlem do kumpla z dyskiem, podpialem go i sie okazalo ze partycja C zmienila sie na J i w tym caly problem
    zgralem co wazniejsze z j, potem ja wywalilem i ustawilem nowa ktora sie juz zrobila C automatycznie
    pozniej tylko instalka windy i OK

Temat uwazam za zamkniety

pozdrawiam
REKLAMA