logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obcierazjąca cewka ?? luźna cewka?? o co tu chodzi ??

exik 06 Kwi 2006 14:26 2881 13
REKLAMA
  • #1 2499325
    exik
    Poziom 25  
    Ocena: 51
    mam nastepujący problem. (kolumny altus 300) słucham sobie muszyczki. Nawet głosno, podkrecilem troche bas i co słysze w jednym głosniku mi niskotonowiec trze !!! oco chodzi..? czy to cewka jest luzna?..tak jakby sie cewka obluzowała...(to na pewno nie obudowa, poniewaz przełozylem głosnik z jednego do drugiego i tarcie nie wystepuje) prosze o pomoc.. :) moze rocky horror... ? :D ty sie tak na wszystkim znasz..

jejeje. wyjąlem głosnik z obudowy i to samo trze i lata jak głupi... skok nawet do 1-1,5 cm... !! czasem nawet tak sie dzialo przy cichm słuchaniu.. co jest grane.. przeciez on sie zaraz oderwie od dolnego zawieszenia...
  • REKLAMA
  • #2 2499384
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    No i co? Trzeba wymienic, albo dać do regeneracji. Jeśli już to komplet basówek- za jednym transportem.
  • REKLAMA
  • #3 2499412
    exik
    Poziom 25  
    na prawde? co jest tego przyczyną ze głosnik sie tak zachowuje... bardzi dziwacznie... czasmi nawet przy cichutkim słuchaniu muzyki zaczyna strasznie skakac.. po czym przestaje i pozniej znow.. a przy głosnim słuchaniu nie dosc ze ma gigantyczny skok to jeszcze cos tam obciera. przeciez ten gosnik 2xx zl kosztuje... ja sie nie wypłace za to
  • REKLAMA
  • #4 2499582
    maryann
    Poziom 37  
    Głośnik sam nie skacze... -to przychodzi do niego ze wzmacniacza i teraz ustal, czy jest to element programu, który słuchasz, cvzy wzmak się psuje. Zaś na ocieranie cewki nie ma innej rady; sprawdza sie to palcami- delikatnie popychasz ręką membramę, najpierw centrycznie, potem troche bardziej z jednej strony. W tym pierwszym przypadku wszelkie ocieranie dyskwalifikuje głośnik z dalszego słuchania.
    W Wieliczce mam gościa, co bierze 30-50 PLN od glośnika i pocztą...
  • #5 2500159
    jack17
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    a próbowałeś altuski pod inny wzmachol podłączać :?: moze to coś ze wzmakiem jest a nie z basówkami :D
    pozdrawiam
  • #6 2500222
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Dociśnij równomiernie membranę i poczujesz czy to cewka trze
  • #7 2552806
    siudii
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Można delikatnie oderwać od klosza dolny resor, zerwać kopułke wsadzić pomiędzy magnes a cewke troche papieru żeby wycentrować cewke i spróbowac przykleić resor.
    Ale do takiego remontu raczej trzeba mieć doświadczenie przy głośnikach. Mnie sie udało. :D
  • #8 2553477
    krzych.k
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Jakieś częstotliwości subsoniczne ci wzmacniacz generuje (takie pompowanie membrany przy cichym słuchaniu). To on pewnie jest winień tego że się zawieszenie głośnika roztrzepało. Najpierw z nim do naprawy trzeba.
  • #9 2553510
    exik
    Poziom 25  
    faktycznie wymienilem wzmacniacz na radmora 5412 i jest ok membrana nie skacze. Lecz niestety jeden glosnik do regeneracji bo cewka okropnie jak sie palcami popycha, zas w drugim cisza :) chodzi jak trzeba tylko potrzebuje zwrotnice bo prawdopodobinie sie zjarala, a naprawic sam nie potrafie niestety :)....

Cytat:
    W Wieliczce mam gościa, co bierze 30-50 PLN od glośnika i pocztą..
    .

naprawde? bo ja mieszkam w elblagu i tu koles mi zawolal 110zl to myslalem ze go uderze nogą w głowe, Czy ten gosc w wieliczce to zaufany człowiek ? mozna bez obawy wysłac..? moglbys podac kontakt.. ?
  • REKLAMA
  • #10 2554001
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    po co to ciągnąc dalej ten temat i nabijac postów, jak można wymienic oba basowce na nowe. Lub tak jak ktos ladnie powiedział od razu, żeby to do producenta pocjechało na fachową regenerację za cenę nowych podzielić przez dwa o oryginalnych parametrach.

nie wiem jak wygląda dol cewki w tych altusowych glośnikach, ale czasami nie ma tam luzu i może się nawet 1..2 zwoje zerwać i będą sobie błądzić po szczelinie magnetycznej.

Tak to jest jak się gra na presterze 10%THD a membrany chodza już jako silniki skokowe prądu dwukierunkowego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 2554521
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 2554616
    exik
    Poziom 25  
    głosniki uległy zniszczeniu prawdopodobnie na starym wzmacniaczu ! :) nie na radmorze... radmorka zakupilem niedawno i na nim jest ok.. tylko poprostu glosniki juz wczesnie byly w kiepskim stanie :) pozdro
  • #13 2559583
    maryann
    Poziom 37  
    Tremolo napisał:
    po co, jak można wymienic oba basowce na nowe(...) od razu

Ano po to, że właśnie po to: gościu o którym piszę kupował nowe głośniki od Tonsila i od razu je rozbierali i przwijali. A przeciez to niezła firma.
    Pracowałem w czasch szkolnych z nimi w zakładzie, gdzie produkowali piecyki(to taki estradowy wzmacniacz lampowy). Aby się nie wstydzić i nie mieć reklamacji z powodu problemów, jak w temacie...
  • #14 2560129
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Jak wiedzieli jak uzyskac lepsze parametry to czemu ich nie rozbierac.

A piecyk to to ja wiem co to jest - to potoczna nazwa wzmacniacza instrumentalnego niekoniecznie lampowego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy głośnika niskotonowego w kolumnach Altus 300, który podczas odtwarzania muzyki, zwłaszcza przy podbitym basie, ociera i wykazuje duży skok membrany (nawet do 1-1,5 cm). Objawy wskazują na obluzowaną lub uszkodzoną cewkę głośnika. Testy polegające na przełożeniu głośnika do innej obudowy wykluczyły problem z obudową. Skakanie membrany może być spowodowane przez wzmacniacz generujący subsoniczne częstotliwości, co prowadzi do uszkodzenia zawieszenia głośnika. Zalecane jest sprawdzenie wzmacniacza (wymiana na inny model, np. Radmor 5412, poprawiła sytuację) oraz regeneracja lub wymiana głośników niskotonowych. Regeneracja powinna być wykonana przez specjalistyczne serwisy, np. w Wieliczce, które oferują przegląd i naprawę cewki za rozsądną cenę. Próby samodzielnej naprawy obejmują centrowanie cewki przez podłożenie papieru między magnes a cewkę oraz ponowne przyklejenie zawieszenia, jednak wymagają doświadczenia. Wymiana obu basówek na nowe lub regeneracja u producenta (np. Tonsil) jest rekomendowana dla zachowania oryginalnych parametrów. Uszkodzenia głośników najprawdopodobniej powstały na starym wzmacniaczu, a nie na nowym Radmorze. Wzmacniacze o złej jakości sygnału mogą powodować trwałe uszkodzenia elementów głośnika, zwłaszcza cewki i zawieszenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA