logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ocieranie cewki w głośniku Boschmann ALX-102SP przy dużym basie - co zrobić?

Geko21 21 Maj 2006 22:57 1747 8
REKLAMA
  • #1 2650408
    Geko21
    Poziom 11  
    Witam wszystkich
    Moj problem dotyczy glosnika Boschmann ALX-102SP a mianowicie przy duzym wychyleniu glosnika cos ociera (najprawdopodobniej cewka) Dzieje sie to tylko przy glosniejszym graniu i wiekszym basie. Membrana i resory sa jak nowe. Czy ktos spotkal sie z czym takim? Jak mam to naprawic i gdzie?
    Jakie koszta bym poniosl?

Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi !!!
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2650438
    Nosek1
    Poziom 28  
    Ocena: 11
    Wydaje mi sie ze glosnik masz sprawny a wzmacniacz przesterowany.Napisz z czego sluchasz muzy jak z kompa to daj mniej basu i scisz wyjscie z kompa a jezeli z czegos innego to zmniejsz bas w wzmacniaczu.
  • REKLAMA
  • #3 2650452
    Geko21
    Poziom 11  
    wzmacniacz jest spoko, zapomnialem dodac ze jak palcami podniose membrane to slychac jak cos zaczepia ( na odlaczonym glosniku) slychac takie ciche pykniecie
  • REKLAMA
  • #4 2650483
    Nosek1
    Poziom 28  
    Albo go spaliłeś(cewka do wymiany) albo klej puscił jak klej to musisz podkleic gorne zawieszenie jak to nie pomoże to zostaje dolne zawieszenie i centrowanie cewki w szczelinie.Poszukaj tematu o regeneracji glosnikow na elektrodzie byl dobry temat i tam jest wszystko ładnie wyjasnione.

Dodano po 1 [minuty]:

Albo magnes sie odkleił
  • REKLAMA
  • #5 2650503
    Geko21
    Poziom 11  
    Ja nie chcialbym sie czepiac tego glosnika bo sie nie znam. Moze znasz jakies dobre zaklady ktory by mi to zrobily? Najlepiej w moich okolicach--LUBLIN, BIALA PODLASKA, CHELM, LUBARTOW

Dzieki za pomoc
  • Pomocny post
    #6 2650512
    Nosek1
    Poziom 28  
    Niestety to nie moje okolice wiec nie wiem słyszałem że sa internetowe regeneracje ale za przesyłki musisz zabulic wiec sie nie opłaci.
  • #7 2653662
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    pozatym takie firmy regenerujace glosniki moga bardziej go zepsuc niz naparawic!
    Scyzoryk i butapren w reku takiego "fachowca" to nieco za malo zeby naprawic nowoczesny glosnik.
  • #8 2653857
    Geko21
    Poziom 11  
    to co radzicie?
  • #9 2656747
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    poszukaj roznych firm zajmujacych sie naprawa, zadzwon i zapytaj czy znaja ten glosnik. Jak nie znaja to nie zawracaj sobie glowy. Ktos kto twierdzi ze naprawia wszystkie typy glosnikow na pewno sie na tym nie zna. Tylko szuka naiwnych.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy głośnika Boschmann ALX-102SP, w którym przy dużym basie i głośniejszym graniu słychać ocieranie, prawdopodobnie cewki. Membrana i zawieszenia są w dobrym stanie, jednak przy ręcznym podniesieniu membrany słychać ciche pyknięcia, co wskazuje na możliwe uszkodzenie cewki lub poluzowanie kleju w zawieszeniach. Możliwe przyczyny to przepalenie cewki, odklejenie magnesu lub poluzowanie kleju w górnym lub dolnym zawieszeniu, co wymaga regeneracji i centrowania cewki. Zaleca się poszukiwanie specjalistycznych firm zajmujących się naprawą głośników, jednak należy uważać na warsztaty bez doświadczenia, które mogą pogorszyć stan urządzenia. Internetowe usługi regeneracji istnieją, ale mogą być nieopłacalne ze względu na koszty przesyłki. Wstępne próby obejmują zmniejszenie basu i głośności, aby uniknąć przesterowania wzmacniacza, jednak problem mechaniczny wymaga profesjonalnej naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA