logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przerobka zasilacza AT,ATX-zasilanie wzmacniacza mocy

sebastian220 07 Kwi 2006 10:18 4697 21
REKLAMA
  • #1 2502110
    sebastian220
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam stanalem ostatnio przed nowym wyzwaniem :
    Przerobka zasilacza AT, ATX Celem przystosowania go do zasilania wzmacniacza akustycznego.
    Napiecia jakie by mnie interesowaly to: 2x15v;2x0.5A(przedwzmacniacz) oraz ok. 2x30V-2x40V (koncowka).
    Prosze o pomoc ; gdyz nie za bardzo wiem jak sie do tego zabrac a przypuszczam ze nie wystarczy tylko przewiniecie transformatora koncowego w przetwornicy i wymiana kondensatorow na wyjsciu na wyzsze napiecie.
    Z gory dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 2502129
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    niewiem czy pomysł jest warty trudu-koszty itd....
    prosciej wykonać tradycyjny zasilacz o podanych parametrach na toroidzie
  • #3 2502744
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6157
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Elektroda.pl
  • REKLAMA
  • #4 2581203
    jacobs242
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    napisze tu, bo nie moge znaleźć lepszego tematu, a nowego nie będe zakładał :]. Czy da sie zasilić wzmacniaczem komputerowym wzmacniacz? Jeśli tak to o jakiej mocy?
  • #5 2583044
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 839
    Witam
    Da się tylko musi to byc jakas kostka samochodowa bo w kompie masz max 12Volt
  • #6 2583230
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 545
    Zasilacz od PC można przerobić i to niedużym kosztem (nie licząc straconego czasu), ale trzeba mieć przynajmniej podstawowe wiadomości nt. działania przetwornic impulsowych. Moc uzyskana z takiego przerobionego zasilacza nie będzie imponująca, ale wystarczy do zasilania wzmacniacza 100-200W. Transformator można zmodyfikować bez przewijania, wystarczy wiedzieć jak jest zbudowany i trochę pomyśleć :)
  • #7 2583274
    jacobs242
    Poziom 18  
    100-200W rms? Ile wat musiałby mieć zasilacz? Ogólnie taka przeróbka jest bardzo ciekawa, bo zasilacze komputerowe można dostać po bardzo niskich cenach. Tylko, że ja nie wiem jak sie za to zabrać. Są jakieś instrukcje w necie na ten temat? Teraz jest strzasznie długi weekend i bym coś zrobił, bo straszne nuudy :P
  • #8 2583420
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    Biorąc pod uwagę że At można dostać za grosze, faktycznie można się pobawić w przeróbki.
    1. Podnoszenie napięcia: http://tmankows.republika.pl/power.html http://www.community.tomshardware.pl/community/showflat.pl?Cat=&Board=cases_supplies&Number=146609&page=0&view=collapsed&sb=5&o=&fpart= - w tym drugim linku znajdziesz schematy najczęściej spotykanych tanich rozwiązań + sposób na usunięcie zabezpieczeń.
    2. Napięcie symetryczne - wystarczy zauważyć że +12V i -12V pochodzą z tych samych uzwojeń transformatora - zwykle wystarczy wymienić diody na większe (i pojemność) i mamy zasilacz symetryczny.

Sposób zwiększenia napięcia z pierwszego linku jest o tyle lepszy że: można usunąć część +5V , poza tym uzyskamy lepszą stabilizację +12V (normalnie poziom +5V ma ≈ pięć razy większy wpływ na stabilizację). Kiedyś po prostu usunąłem 5,6k (feedback z +5V) a 27K z +12 zamieniłem na 10k i też ruszył.
    Wszystko zależy od tego jakim zasilaczem dysponujemy (ja się spotykałem głównie z tymi pracującymi na 494) i co uzyskać chcemy.

Moim skromnym... dokładnie tak jak pisał Lechoo: jeśli zrozumiesz jak to działa to reszta jest prościutka

No i oczywiście prośba o ostrożność - na płytce jest 230V zmiennego i trochę więcej stałego - może popieścić.
  • #9 2583869
    jacobs242
    Poziom 18  
    Dzięki za linki. Mam jeszcze pytanie: jaki zasilacz wybrać do przeróbki? Np. taki 200W, jaki wzmacniacz pociągnie (RMS)? Zamierzam zbudować wzmacniacz+sub, czy taki zasilacz sie będzie nadawał, czy jednak lepiej wykorzystać trafo toroidalne. Co do przeróbki to jak coś mam wujka elektryka, to mi pomoże :]
  • REKLAMA
  • #10 2584332
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 545
    Aha jeszcze jedno - do prób z zasilaczami warto zaopatrzyć się w transformator bezpieczeństwa, nawet taki zrobiony z 2 jednakowych transformatorów sieciowych o mocy kilkadziesiąt VA, gdzie drugi podłączony jest odwrotnie. Z siecią ~230V nie ma bowiem żartów, nawet jak nas prąd bez uszczerbku kopnął kilka razy to nie znaczy, że kolejny raz musi skończyć się szczęsliwie...
  • #11 2587753
    mkpl
    Poziom 37  
    Tak dokładnie i w ten sposób zaoszczedzimy na uszkodzonych elemetach zasilacza
  • #12 2588579
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    Cytat:
    jaki zasilacz wybrać do przeróbki? Np. taki 200W
    - na to niestety ciężko bedzie odpowiedzieć. Zasilacze są różne. Osobiście popełniłem parę prostowników na AT(X)'ach, jeden stoi w warsztacie do zasilania wzm. operacyjnych (±15V) czasem bawię się jeszcze w TTL'e (dla mniej wtajemniczonych - nasz kraik miał swojego czasu taką całkiem niezłą technologie cyfrową a mnie zostało trochę kości kupowanych wówczas na "kilogramy").
    Zasilacze sa różniaste - jeden bez problemy (wymiana rezystancji) pójdzie na 18V, z innym trzeba sie pomęczyć. Moim rekordem jest AT 230W, które ładowało aku prądem 18A (na innych diodach, tranzystorach i przy lepszym chłodzeniu). Tu trzeba podejśc rozsądnie + trochę metodą testów - przerobić i zobaczyć jak sie grzeje (a czasami wylatuje w kosmos :D).
    a pewno całkowita moc przeróby nie przekroczy orginału.
    Nie jestem "fanatykiem" przerabiania zasilaczy - po prostu "troche" tego leży u mnie i znalazłem kilka zastosowań, a biorąc pod uwage że są praktycznie "za darmo" więc...
    Powodzenia
  • #13 2589050
    jacobs242
    Poziom 18  
    właśnie ja też mam kilka i nie wiem co z nimi zrobić. Zajmuje sie troche składaniem komputerów i nie raz za robote biore starego kompa czy jakieś części. Chciałem zbudować wzmacniacz więc pierwsze co pomyślałem to właśnie zasilacz od kompa. Ciekawe czy z takiego zasilacza da sie wykonać zasilacz warsztatowy? Chyba nie byłoby z tym problemu.
    lechoo napisał:
    Aha jeszcze jedno - do prób z zasilaczami warto zaopatrzyć się w transformator bezpieczeństwa, nawet taki zrobiony z 2 jednakowych transformatorów sieciowych o mocy kilkadziesiąt VA, gdzie drugi podłączony jest odwrotnie. Z siecią ~230V nie ma bowiem żartów, nawet jak nas prąd bez uszczerbku kopnął kilka razy to nie znaczy, że kolejny raz musi skończyć się szczęsliwie...

nie wiem za bardzo o co chodzi z tymi trafami? co to daje?
  • #14 2590102
    mkpl
    Poziom 37  
    Może to coś ci wyjaśni
    Załączniki:
    • Przerobka zasilacza AT,ATX-zasilanie wzmacniacza mocy trafa.JPG (7.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 2590395
    jacobs242
    Poziom 18  
    o już rozumiem :] Tylko co to za różnica skoro na wyjściu jest i tak 230?
  • #16 2590411
    mkpl
    Poziom 37  
    Ale w ten sposub odcinamy się od "żywej" fazy i ograniczyamy maxymalny pobór pradu. Przez co ewentualne kopniecia staja się dla nas bezpieczniejsze, nie wywalimy korków i zaoszczedzimy na elemetach
  • #17 2715889
    Raulek
    Poziom 11  
    Zeby nie zakładac nowego tematu, to kontynuuje ten watek. A mianowicie:
    Mam zamiar zbudowac wzmcniacz ktory wymaga zasilania symtrycznego max 18V. Nie wiecie co mozna zrobic z zasilaczem komputerowym, aby uzyskac te 12V symetryczne lub wiecej? Pozdro...
  • #18 2716132
    mkpl
    Poziom 37  
    Należy wymienic diody od -12V na wiekszy prad i dac wiekszy kondensator i juz mamy +/-12V a żeby je podniesc do +/-18V nalezy zmienic dzielnik napiecia.
  • #19 2716207
    J_ros
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    przeciez masz wszystko w tym poscie... :|
  • #20 2718285
    Raulek
    Poziom 11  
    Ale mi nie chodzi o to....ja chciałbym zrobic zasilanie symetryczne z zasilacza komputerowego. Dokładniej potrzebne mi jest symetryczne 12V. Jak moge zrobic?
  • #21 2718659
    mariomario
    Poziom 18  
    Ocena: 140
    a czy tak jak autor tego tematu napisał na początku o zmianie napięcia do ok +-30V, czy jest możliwa taka przeróbka ? bo tez jestem zainteresowany :) poniewarz z typowego zasilacza ATX (300W) mozna wyciągnąc ok 120-150W na szynie 12V a cena zasilacza ..... dla mnie 10zł :) taki zasilacz byłby idealny pod TDA7294, LM3886, J-35
  • REKLAMA
  • #22 2718952
    J_ros
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    ludzie!
    odpowiedzi na wasze pytania znajduja sie w tym temacie - przeczytajcie to uwaznie, otworzcie linki i nie przerazajcie mnie...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki zasilaczy komputerowych typu AT i ATX na potrzeby zasilania wzmacniaczy mocy, ze szczególnym uwzględnieniem uzyskania napięć symetrycznych około ±15V dla przedwzmacniacza oraz wyższych napięć rzędu ±30-40V dla końcówki mocy. Wskazano, że przeróbka wymaga znajomości działania przetwornic impulsowych i nie ogranicza się jedynie do przewinięcia transformatora czy wymiany kondensatorów. Proponowane są metody podnoszenia napięcia poprzez modyfikację układu sprzężenia zwrotnego oraz wymianę diod i kondensatorów na wyjściu, co pozwala uzyskać stabilne napięcie symetryczne. Zasilacze AT i ATX można przerobić na zasilacze o mocy wystarczającej do zasilania wzmacniaczy o mocy 100-200W RMS, jednak całkowita moc nie przekroczy oryginalnej mocy zasilacza. Zaleca się stosowanie transformatorów toroidalnych jako alternatywę dla przeróbek, ze względu na prostotę i niezawodność. Wskazano również na konieczność stosowania transformatorów bezpieczeństwa podczas eksperymentów z siecią 230V w celu ochrony użytkownika i sprzętu. W dyskusji pojawiły się linki do schematów i instrukcji modyfikacji zasilaczy komputerowych, a także pytania o dobór odpowiedniego zasilacza do przeróbki oraz możliwości zasilania wzmacniaczy na popularnych układach scalonych takich jak TDA7294, LM3886 czy J-35.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA