logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić zasilacz ATX Seasonic SS-400HT na 2x50V dla wzmacniacza?

Kozzi2 21 Lut 2008 15:04 5120 8
REKLAMA
  • #1 4830006
    Kozzi2
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Witam
    Posiadam zasilacz ATX Seasonic SS-400HT mocy 400W , oparty o układ TDA16888. Chciałbym uzyskać na nim 2x50V do zasilania wzmacniacza. Czy mogę go równie łatwo przerobić na wyższe napięcie jak zasilacze na TL494 i jego klonach :?:
    Czy jest konieczne przewinięcie transformatora :?:
    Rzecz jasna diody prostownicze i kondensatory wymienię na wyższe napięcie, tylko czy ten układ da się równie łatwo "oszukać".

Zabezpieczenie jest na układzie TPS3510P - wystarczy go wymontować, czy również trzeba go będzie "oszukiwać" :?:

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4830120
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Bez przezwojenia tranzsformatora nie uzyskasz 2x50V, nie ma szans. Zrób prosty zasilacz na IR2153 + 2 mosfety i po kłopocie.
  • REKLAMA
  • #3 4830439
    Kozzi2
    Poziom 20  
    Chciałbym wykorzystać to co mam, mam diody shottky'ego 100V, kondensatory, jeden zasilacz ATX 400W o którym wspominałem, zasilacz ATX 350W na SG6105D, 2 zasilacze AT 200W na KA7500. Mam również spalony zasilacz ATX 300W, w którym rozbierałem transformator żeby się dowiedzieć jakie są uzwojenia i po ile nawijane.

12V było uzyskiwane z 7 zwojów, więc wyliczyłem że ok. 31 - 32 zwoje potrzeba na uzyskanie 50V. Mam trochę drutu nawojowego więc mógłbym przewinąć transformator. Problem w tym że rdzeń jest bardzo kruchy (gotowałem go w wodzie żeby klej zmiękł i rdzeń mi się w rękach rozpadł przy mocniejszej próbie rozklejenia). Przy przewijaniu następnego bym się pomęczył i spróbował bez rozbierania rdzenia.

Jaką średnicę drutu zastosować żeby uzyskać 4A dla 50V :?:

Wpadł mi do głowy pomysł żeby przełożyć już przewinięty transformator i tranzystory z zasilacza 400W do AT który jest na KA7500. Czy to jest możliwe żeby zadziałało tak jak ja chcę :?:
  • #4 4830697
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Schottky na 100V są za słabe do symetrycznego zasilacza +/- 50V.
  • REKLAMA
  • #5 4830735
    Kozzi2
    Poziom 20  
    W takim razie jakie proponujesz ?
  • REKLAMA
  • #7 4835615
    Kozzi2
    Poziom 20  
    A może tak połączyć 2 transformatory w jednym zasilaczu - uzwojenia pierwotne równolegle, uzwojenia wtórne szeregowo i punkt łączący uzwojenia wtórne obrać jako masę, wtedy obciążenie rozłoży się na 2 transformatory i może spadek napięcia pod obciążeniem nie będzie tak duży :?:
    Czy napięcie będzie spadać liniowo wraz ze wzrostem obciążenia :?: Na przykład jeśli obciążę zasilacz 10 Watami, napięcie spadnie 5V to może późniejszy wzrost obciążenia nie wywoła już zbyt dużego spadku :?:

Proszę, napiszcie czy moje pomysły są w miarę realne do zrealizowania, ponieważ nie chcę posłać z dymem kilku zasilaczy i zostać z niczym.

Pozdrawiam
  • #8 4839121
    djsway
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Przypominam tez jeszcze o zabezpieczenaich które sa w zasilaczu atx, nad napięciowe i prądowe. Po samym przewinięciu uzwojenia na 2x50 (sterownik tl494) i małym zwarciu na wyjsciu leca klucze tranzystorowe a bezpiecznika sie pali puzniej:) Załątwilem juz tak kiedys zasilacz.
  • #9 4856635
    Kozzi2
    Poziom 20  
    Przemyślałem wszystko i doszedłem do wniosku że najlepszym zasilaczem do modyfikacji będzie ten zasilacz AT200W

Jeden ze scalaków to znany KA7500 (TL494), a drugi to DBL339. W innym zasilaczu mam drugi identyczny transformator.
    Plan jest taki:
    1) Zmiana rezystora między nóżką nr1 KA7500 na potencjometr 10k
    2) Zmiana Diod prostowniczych i kondensatorów po stronie wtórnej transformatora
    3) 2 Transformatory zamierzam "upiec" w starym prodziżu, żeby móc je rozłożyć. Uzwojenia pierwotne pozostawić takie jakie są, natomiast uzwojenia wtórne nawinąć po 20 zwojów na każdym transformatorze, jak się zmieści to podwójnie. Tak jak wyżej pisałem - uzwojenia wtórne połączę szeregowo, a uzwojenia pierwotne równolegle. Czy drut z uzwojeń będzie się nadawał do ponownego użycia po "upieczeniu" :?:

Zasilacz ma posłużyć do zasilania wzmacniacza do subwoofera 200W

Na początek chcę uruchomić układ bez zabezpieczenia, tzn. wylutować DB339, a nóżkę nr4 KA7500 połaczyć z masą przez rezystor kilka kiloohmów. Nie wiem jak zabezpieczenie się zachowa przy takim napięciu.

Czy to wystarczy, czy jeszcze coś może przeoczyłem :?:

PS: Jest to moja pierwsza tak poważna ingerencja w przetwornicę impulsową

Pozdraiwam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki zasilacza ATX Seasonic SS-400HT o mocy 400W, opartego na układzie TDA16888, w celu uzyskania symetrycznego napięcia 2x50V do zasilania wzmacniacza. Podkreślono, że bez przezwojenia transformatora nie da się osiągnąć takiego napięcia, a rdzeń transformatora jest kruchy i trudny do rozebrania. Wymiana diod prostowniczych i kondensatorów na elementy o wyższym napięciu jest konieczna, jednak diody Schottky 100V są niewystarczające, sugerowano zastosowanie diod MBR20200. Zabezpieczenia oparte na układzie TPS3510P wymagają demontażu lub odpowiedniej modyfikacji, aby uniknąć wyzwalania ochrony. Proponowano alternatywne rozwiązania, takie jak budowa prostego zasilacza na układzie IR2153 z dwoma tranzystorami MOSFET lub wykorzystanie zasilacza AT 200W z układem KA7500 (TL494) i transformatorami połączonymi równolegle (pierwotne) i szeregowo (wtórne) w celu rozłożenia obciążenia i zmniejszenia spadków napięcia. Omówiono także kwestie doboru średnicy drutu na uzwojenia dla prądu 4A oraz ryzyko uszkodzenia tranzystorów i bezpieczników przy niewłaściwej modyfikacji. Planowana modyfikacja obejmuje regulację rezystora na nóżce nr 1 KA7500 potencjometrem 10k, wymianę elementów po stronie wtórnej oraz "wypalenie" transformatorów w celu ich rozłożenia i ponownego nawinięcia uzwojeń wtórnych. Celem jest zasilanie wzmacniacza subwoofera o mocy 200W.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA