logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fonica pw 9010. Po wymianie kondensatorów szum w głośniku jest jeszcze większy.

virtuoz 07 Kwi 2006 13:47 3000 14
REKLAMA
  • #1 2502733
    virtuoz
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Otóż chodzi o to że wzmacniacz miał jakies problemy ( jeden kanał się wyłączał, szum w jednym z kanałów nawet przy pozycji "0", różniące się barwa dźwięków na kanałóach) no i wymieniłem kondensatory we wzmacniaczu < 2x220µf/ 40v wymieniłem na 220µf/ 50v, 2x47µf/63v wymieniłem na 47µf/63v i 2x47µf/16v wymieniłem na 47µf/25v> wtedy grało nieco lepiej ale nadal były szumy, natomiast gdy wymieniłem kondensatory w przedwzmacniaczu przy regulacji bass i treble < 2,2µf/25v wymieniłem na 2,2µf/63v> i w kolumnach zrobił się jeszcze większy szum a raczej coś podobnego do odgłosu wiatru, nie weim co z tym zrobić, może powinienem kupić jakieś droższe kondensatory?
  • REKLAMA
  • #2 2502767
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    Witam
    Może nie droższe, ale lepsze i wszystkie sprzęgające :P.
    To wiekowy sprzęt, wymaga wymiany elek.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #3 2502794
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Wygląda na to, że szum powstaje w układzie wcześniejszym niż regulacja barwy tonu.
    Jest to już dość leciwy wzmacniacz i takie szumy mogą pochodzić zarówno od kondensatorów elektrolitycznych jak i innych elementów np.: kondensatorów ceramicznych (kilkadziesiąt-kilkaset pF) włączonch w obwódy baz lub kolektorów tranzystorów. Szumieć lubią także rezystory, potencjometry a także złe styki przełączników (czasami są to trzaski). Czasami szum pojawia się też z obw. zasilania (elektrolity utraciły część pojemności) ale zwykle szum jest brzęczący (częstotliwość sieciowa). Skupiłbym się jednak na tych kond. ceramicznych. I wcale nie musisz kupować kondensatorów lepszych niż kupiłeś.
    Pozdrawiam.
  • #4 2502809
    virtuoz
    Poziom 12  
    Dzięki ale po zmianie kondensatorów w przedwzmacniaczu zrobił mi sie wiatr w kolumnach, nie było takiego czegoś wcześniej
  • #5 2502836
    _PREDATOR_

A okna były pozamykane :P ?
    A tak serio, to ponownie wlut ten stary i będzie wiadomo.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #6 2502845
    virtuoz
    Poziom 12  
    Owszem wlutowałem stare nie ma wtedy "wiatru" :) ale za to jest szum, i pierdzi przy podkręcaniu basu
  • #7 2502873
    _PREDATOR_

Więc potencjometry do czyszczenia/ regenarecji a najlepiej ich wymiana.
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • #9 2503772
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    w którejś wersji PW9010 na płytce przedwzmacniacza zaznaczona jest odwrotna polaryzacja elektrolitów. nie pamiętam które to były, jedynie to że chyba 2,2uF. jeśli wlutuje się tak jak zaznaczone - objawy są podobne do opisanych przez ciebie. sprawdź biegunowość ze schematem, może nadziałeś się na tą samą niespodziankę co ja kiedyś.
  • #10 2506253
    virtuoz
    Poziom 12  
    Owszem są odwrotnie zaznaczone, potem zacząłem się kierowac tym jak były poprzednie przylutowane a nie tak jak jest na płytce :)) już niby z tymi kondensatorami wszystko ok, wszyskie wymieniłem i gra w miarę dobrze, tylko jest jeszcze jeden problem, jak podłącze sobie gitare pod ten wzmacniacz to przy 7, 8 robi mi się przester i to taki pierdzący, co może być za to odpowiedzialne?
  • REKLAMA
  • #11 2510599
    gart62
    Poziom 31  
    Witaj!
    Przedwzmacniacz gramofonowy (do tego wejścia podłączasz chyba gitarę) ma dużą czułość a i sygnały z przystawki w gitarze muszą mieć sporą amplitudę. Wszystko to razem prowadzi do przesterowania wzmacniacza i w konsekwencji powstają sprzężenia. Uważaj, bo te sprzężenia są niebezpieczne dla wzmacniacza i dla głośników. Możesz je popalić. Grając na gitarze staraj się być jak najdalej od głośników. Po prostu, znajdź takie miejsce lub ustawienie głośników i głośności wzmacniacza aby nie było przesterowania.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #12 2533650
    virtuoz
    Poziom 12  
    Nie gram pod wejściem gramofonowym - na tym wejściu nic nie słychać pod gitarą tak samo z auxem i wejściem na tunet - gram na magnetofonie
  • #13 2547172
    gart62
    Poziom 31  
    Witaj!
    Skoro nie gra ani na wejściu gramofonowym, ani na uniwersalnym (aux) i tunera to znaczy, że masz źle połączone styki we wtyczce włączanej do wzmacniacza. Gitarę słychać przez obwód dający sygnał do zapisu na magnetofon (da się tak zrobić bez żadnych przełączeń we wzmacniaczu). Połącz swój przewód od gitary wg. schematu gniazda wejściowego (aux lub tunera) we wzm. i wszystko powinno być w porządku.
    Pozdrawiam.
  • #14 2567351
    virtuoz
    Poziom 12  
    No ok ale co z tym przesterem przy dużej głośności? robi sie to także przy np. odtwarzaczu cd.Jeden kanał który szumi ma też jakieś dziwne stuki - membrana głośnika wychyla się przy tym ale bardzo powoli, nie wiem co to jest
  • #15 5294092
    DamianRTV
    Poziom 27  
    Ocena: 183
    alnus napisał:
    w którejś wersji PW9010 na płytce przedwzmacniacza zaznaczona jest odwrotna polaryzacja elektrolitów. nie pamiętam które to były, jedynie to że chyba 2,2uF. jeśli wlutuje się tak jak zaznaczone - objawy są podobne do opisanych przez ciebie. sprawdź biegunowość ze schematem, może nadziałeś się na tą samą niespodziankę co ja kiedyś.

Miałem ten sam problem i po odwróceniu polaryzacji tegoż kondenstora wszystkie nie dogodności mi ustąpiły. A na szukałem się jak 'wół" 3 tygodnie pracy nad tym "zwierzęciem" ile par komplementarnych spaliłem- chyba ze 5 - czyli 10szt. :( ale działa do dziś po tej "terapi" kondensatorawej. Gałka na skali dochodzi do 8 na altusach 140 i jestem ZADOWOLONY ze znalezienia usterki.

Odgrzebywanie tematów?
    Regulamin p.13.
    Tym razem jeszcze bez ostrzeżenia.
    (dj-MatyAS)

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Fonica PW 9010 miał problemy z szumem i wyłączaniem się jednego kanału. Po wymianie kondensatorów elektrolitycznych na nowe o podobnych parametrach szumy nie ustąpiły, a po wymianie kondensatorów w przedwzmacniaczu (2,2µF/25V na 2,2µF/63V) pojawił się silniejszy szum przypominający odgłos wiatru. Zalecano wymianę wszystkich kondensatorów sprzęgających oraz sprawdzenie kondensatorów ceramicznych, rezystorów, potencjometrów i styków przełączników, które mogą generować szumy. Odwrócenie polaryzacji kondensatorów elektrolitycznych 2,2µF na płytce przedwzmacniacza, zgodnie ze schematem, może powodować podobne objawy. Po przywróceniu właściwej polaryzacji i wymianie kondensatorów wzmacniacz działał lepiej, choć nadal występowały szumy i przesterowanie przy podłączaniu gitary lub odtwarzacza CD na wysokich poziomach głośności. Przesterowanie wynika z dużej czułości przedwzmacniacza i amplitudy sygnału gitarowego, co może prowadzić do sprzężeń i uszkodzenia głośników. Zalecane jest czyszczenie lub wymiana potencjometrów oraz sprawdzenie poprawności połączeń wejściowych. Problemy z powolnym wychylaniem membrany głośnika i stukami mogą wskazywać na uszkodzone tranzystory komplementarne (np. BD416) lub inne elementy wzmacniacza różnicowego. Po poprawnym doborze i montażu kondensatorów oraz regeneracji elementów wzmacniacz PW 9010 działa stabilnie, choć wymaga starannej diagnostyki i naprawy elementów pasywnych oraz aktywnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA