logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fonica PW 9013 - cichy dźwięk po wymianie kondensatorów w przedwzmacniaczu

kkoperekk 16 Paź 2006 19:42 2140 10
REKLAMA
  • #1 3123388
    kkoperekk
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Posiadam już trochę leciwy wzmacniacz Fonica PW 9013. Ostatnio wymieniałem w nich wszelkie elektrolity. Na początku w końcówkach mocy i po tym zabiegu działał jak ta lala. Nastepnego dnia zabrałem się za przedwzmacniacz, wszystko wymieniłem, włączyłem i cisza. Dopiero po odkreceniu gałki na maksa zaczął cichutko grać. Oba kanały pracują tak samo głośno. Ogólnie to gra tak jakby miał ciągle włączone mute. Sam przycisk działa i nie jest nigdzie zwarty.
    Sprawdzałem już 3 razy czy kondensatory są poprawnie wlutowane (polaryzacja i wartości). Wzmacniacz sprawdzał już mój tata elektryk i też nic nie znalazł.
    Mam nadzieję że ktoś kiedyś miał podobny problem i uda się go szybko rozwiązać.

Za pomoc oddam syboliczne 20 pkt :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3123924
    ml
    Poziom 30  
    Ocena: 168
    Sprawdż napięcie zasilania przedwzmacniacza - być może których z elektrolitów filtrujących to napięcie wykazuje upływność i spada ono do kilku voltów. Ponadto jest możliwe że pojemność kondensatorów w sprzęzeniu zwrotnym jest dużo niższa od opisanej to też powoduje spadek wzmocnienia ale nie jest on duży. Stawiałbym jednak na napięcia zasilające przedwzmacniacz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3124333
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    w przedwzmacniaczach tych wzmacniaczy ( niektóre egzemplarze) część kondensatorów ma zaznaczoną odwrotnie polaryzację. przy wymianie należy lutować tak jak oryginał, a nie wg znaczków na płytce. w tej chwili jedynym rozwiązaniem będzie sprawdzenie po kolei ze schematem każdej elki w torze. oczywiście może się okazać, że sknociłeś jeszcze coś innego przy okazji, ale sprawdzaj wszędzie tam gdzie coś ruszałeś. jeszcze jedno - te wzmacniacze mają specyficznie prowadzoną masę - jeśli nie masz kompletu WSZYSTKICH połączeń między płytkami, obudową i wejściami ( np. wyciągłeś płytkę), może okazać się, że coś nie gra, bo nie jest zasilane. jeśli przypadkiem by ci to w czymś pomogło - wystarczy wcisnąć pomógł. punkty nie są mi do niczego potrzebne.
  • Pomocny post
    #4 3124729
    Zibi187
    Poziom 24  
    Ocena: 63
    A to jest fakt, że na płytce są przesunięte miejscami znaczki + i to wprowadza błąd przy lutowaniu, który pewnie popełniłeś. Sam też taki błąd popełniłęm. Miałem to szczęście, że wymieniałem jeden kondensator a nie wszystkie. Łatwo ustaliłem błąd. Tak jak napisał alnus musisz sprawdzić wszystkie wymienione kondensatory. A na przyszłość jak będziesz wymieniał to musisz zwracać uwagę na polaryzację bo takie błędy zdarzały się nie tylko w Polskim sprzęcie.
  • REKLAMA
  • #5 3124874
    kkoperekk
    Poziom 13  
    Szukałem szukałem i nie znalazłem :(. Nie widze tych kondów, odwórconych. Prawdzam każdy porównuję ze schematem i nic. Może któś wie które to dokładnie kondensatory ??
  • Pomocny post
    #7 3125980
    alnus
    Poziom 28  
    o ile znajdę w śmieciach płytkę z preampem - sprawdzę które to. obiecać nie mogę bo robiłem porządek w warsztacie i kupę rzeczy wyrzuciłem, ale coś tam jeszcze zostało. może akurat...
  • #8 3129821
    kkoperekk
    Poziom 13  
    Nowe fakty w sprawie :D:

Pomierzyłem wszystkie napiecia. W sieci było wtedy 215 V :D. Okazało się że na C131 jest ≈2,5 V. Nie podjąłem żadnych zabiegów bo musiałem biec do szkoły. Czy to ten kondensator może być winny?
    Wprawdzie stoi on na płytce końcówki mocy i przed zmianami w przedwzmacniaczu nie było żadnych komplikacji. Oby do weekendu, wtedy sie zabiore porządnie :D
  • REKLAMA
  • #9 3145002
    alnus
    Poziom 28  
    niestety to co znalazłem okazało się resztkami z WS-304S. ale będę szukał dalej. moze jeszcze gdzieś coś znajdę.
  • Pomocny post
    #10 3145145
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    no niestety takie są skutki wymiany kondensatorów robi się przy tym uszkodzenia które sa trudne w zdiagnozowaniu dlatego jak już ktoś chce je wymieniac to trzeba robić to stopniowo wymienić 3 do 4szt i sprawdzać jak działa wzmacniacz a teraz to tylko trzeba podłączyć sygnał i podsłuchiwać poszczególne stopnie przedwzmacniacza gdzie się traci sygnał bo nikt ci nie powie gdzie i ile błędów popełniłeś a co do c131 to raczej nie jego wina tylko zwarcia gdzieś w obwodzie przedwzmacniacza
  • #11 3150305
    kkoperekk
    Poziom 13  
    Już koniec tematu. Tata mój sie dorwał, nie wyszło nic. Zdenerwował sie dorawał sie drugi raz i naprawił. Mówił że kupiłem wadliwy kondenastor od zasilania przedwmacniacza i wymienił go na dobry. Dziekuje wszystkim temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz Fonica PW 9013 po wymianie wszystkich kondensatorów elektrolitycznych w przedwzmacniaczu zaczął grać bardzo cicho, jakby miał stale włączony mute, mimo że przycisk mute działa poprawnie. Sprawdzono wielokrotnie polaryzację i wartości kondensatorów oraz napięcia zasilania przedwzmacniacza. Okazało się, że w niektórych egzemplarzach kondensatory mają na płytce oznaczenia polaryzacji odwrotne względem rzeczywistego układu, co może prowadzić do błędów przy lutowaniu. Zalecano porównanie każdej wymienionej elki ze schematem oraz sprawdzenie kompletności połączeń masy między płytkami i obudową. Po pomiarach napięć wykryto niskie napięcie na kondensatorze C131 (około 2,5 V), jednak nie był on bezpośrednio przyczyną problemu. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana wadliwego kondensatora zasilania przedwzmacniacza na nowy, co przywróciło prawidłową głośność sygnału. Wskazano, że wymiana kondensatorów powinna być przeprowadzana stopniowo, aby łatwiej diagnozować ewentualne uszkodzenia i błędy lutowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA