logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hyundai DeluxScan 7687 - Rozmyty obraz przy zmianie rozdzielczości i odświeżania

hummer 24 Maj 2003 21:44 3496 33
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego monitor Hyundai DeluxScan 7687 po nagrzaniu rozmywa i „rozrywa” obraz przy zmianie rozdzielczości lub odświeżania, i czy da się bezpiecznie podnieść jego poziome odświeżanie?

Najbardziej prawdopodobna przyczyna to usterka w odchylaniu/synchronizacji: wyschnięte elektrolity przy gorących elementach, zimne luty albo uszkodzenie układu TDA9302H i elementów wokół niego; po zwarciu na jego nóżkach sprawdź też zasilanie układu oraz diodę przy nim [#226229] [#245114] [#247751] Jeśli objaw pojawia się po nagrzaniu, najskuteczniej namierzać winny element zamrażaczem i wymieniać kondensatory elektrolityczne w zasilaczu oraz przy odchylaniu, zwłaszcza małe pojemności przy TDA91.. [#226073] [#247751] Na próbę odłącz też wentylatory, bo mogą zakłócać obraz polem magnetycznym [#244882] Podbijanie poziomego odświeżania do 95–100 kHz nie jest zalecane: wymagałoby grzebania w mikrokontrolerze i mogłoby szybko uszkodzić HOT albo trafopowielacz [#226307] [#226336]
  • #1 225579
    hummer
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich.
    Jestem tu nowy, a elektroniką interesuje się amatorsko i od niedawna, więc moje pytania mogą być nieco lamerskie, za co wielkie sorry.
    Problem wygląda następująco:
    Zaczęło sie od tego, że przy zmianie rozdzielczości lub odświerzania obraz sie rozmywał. Wystarzyło ekran wyłączyć i włączyć ponownie i było ok. Jednak z czasem nie pomagało nawet chwilowe studzenie i praca na nim stała sie wysoce niekomfortowa. Poł roku wcześniej monitor ten wylądował u 'specjalisty' z tego samego powodu. Dowiedziałem się, ze padł tranzystor o oznaczeniu C4924 (faktycznie był bardzo kiepsko chłodzony). Mam go teraz przed sobą, gdyż wymieniłem go samodzielnie. Monitor dalej sie rozmazuje przy zmianie trybu wyświetlania, jednak po dłuższym (kilkanaście minut) nagrzaniu. Tranzystor, o którym mowa, jest letni, ponieważ wymieniłem radiator go chłodzący na o wiele większy i zamontowałem na nim wentylator. W pobliży tego tranzystora znajduje sie dioda zamontowana na wspólnym z nim radiatorze. Oznaczenia diody: FMU-3GU (zamiast G może być 6, ale trudno to odczytać, raczej G). Dioda jest podwójna (trzy nóżki). Chciałem ją wymienić, ale nie moge jej nigdzie dostac we wrocku. Ciekawy jestem, czy konieczna jest jej wymiana? Zauważyłem też, że radiator na TDA9302H jest okropnie gorący. Ten układ to chyba odchylanie pionowe, gdyż mam na środku ekranu poziomy pasek od momentu, gdy przy nim grzebałem i zwarłem mu dwie z jego siedmiu nóżek :roll: . Rozumiem, że go spaliłem. Ciekawy jestem, czy nie spaliłem czegoś więcej i czy jego wymiana rozwiąże moje problemy z tym monitorem? Powymieniałem także wszystkie radiatory i założyłem wentylatorki na elementach, które sie grzały. Bardzo proszę o pomoc, gdyż męcze sie z tym monitorem już kilka tygodni, a zależy mi na jego naprawie. Moje kolejne pytanie to czy można tak przerobić monitor, aby pracował w wyższych częstotliwościach odświerzania ekranu? Np. poprzez wymianę tranzystorów na szybsze? Jeżeli moje pytanie jest wyjątkowo głupie to tylko dlatego, ze sie na tym nie znam za bardzo, a nie mam kogo spytać :oops: . Pytanie dość długie, ale chciałem dokładnie opisać problem. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
    Pozdrawiam!
  • #2 225588
    gawar
    Poziom 12  
    :) rzeczywiscie troche nabroiles
    wentylatorki sa zbedene, radiatorki ktore grzeja sie tak ze nie da sie ich dotknac reka to znaczy ze cos jest nie tak
    w pierwszej koejnosci proponuje naprawic to co zepsules przez nieuwage
    a co do ostrosci jesli nie da sie jej wyregulowac z trafa (o ile nie ma smug za konturami obrazu w kierunku E-W po prawej stronie) to znaczy ze prawdopodobnie kinol sie wypalil
  • #3 225606
    hummer
    Poziom 15  
    Nie chodzi o to, że obraz staje sie nieostry, tylko o to, że się rozmazuje, miga na boki i na ukos. Nie wiem jak to opisać. A wentylatorki to profilaktycznie na przyszłość :)
  • #4 225899
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 72
    Masz możliwości:

1. zimny lut w odchylaniu (i tą obstawiam)
    2. suche elko lub zimny lut na PK
    3. zbyt duży poziom kontrastu.
    3. uszkodzony kinol (mało prawdopodobne) (opukaj szyjkę delikatnie np: ołówkiem i patrz na ekran)
    4. uszkodzone trafo WN (mało prawdopodobne)
  • #5 225969
    hummer
    Poziom 15  
    Dzięki za odzew!
    Więc tak:
    1 odpada, sprawdziłem wszystkie podejżane luty
    2 czy elko to kondensator elektrolityczny i co to jest PK? (sorry, zielony jestem w nazewnictwie :oops: )
    3 i 4 odpada, kontrast przeciętny, kineskop w bardzo dobrym stanie
    5 co to jest trafo WN?
    Bardzo prosze o pomoc.
  • #6 226006
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    PK to płytka kineskopu,trafo wn to trafopowielacz(są tam regulacje screen i focus-z tego iddzie kabelek na kineskop),
    jeśli coś się dzieje po zmianie rozdzielczości to może i być coś z kartą grafiki,najlepiej sprawdzić u znajomego,sprawdź przewód sygnałowy z karty do monitora,te zimne luty sprawdź na w.w. PK.
  • #7 226048
    hummer
    Poziom 15  
    grafika jest ok, sprawdzałem na innej. przewood polaczeniowy takze. sprawdze zimne luty na pk i napięcia na trafopowielaczu, sa tam nadrukowane wartosci napiec takie jakie byc powinny. jednak nie mam odchylania w pionie i nie wiem czy to wplynie na odczyty. nowe odchylanie bede mial najwczesniej w poniedziałek.
    jak sprawdzic, ktoory elektrolit jest do wymiany, nie wyciagajac go? na ktoore zwroocic uwage? jeszcze raz dzieki za pomoc i prosze o dalsze sugestie.
  • #8 226069
    hummer
    Poziom 15  
    jakie sa szanse, ze robiac zwarcie na odchylaniu pionowym (tda9302h), uszkodzilem cos jeszcze? :roll:
  • #9 226073
    opelr
    Poziom 29  
    Robiąc zwarcie zawsze można coś jeszcze upalić,kup ten układ potem zabierz się za szukanie dalej,na kondensatory trzeba popatrzeć czy nie są przegrzane,czy nie wylał się elektrolit pod nim,czy się nie grzeją podczas pracy,wyciągnąć i zmierzyć pojemność itp.
  • #10 226080
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Zależy gdzie zwarłeś, ale mysle że po wymianie scalaka powinno być ok.
    Co do tego migotania czy jak to tam nazywasz to najlepij zrób zdjęcie i zalącz będzie łatwiej coś powiedzieć. Niestety w monitorach niektóre radiatorki żeczywiście grzeją sie bardzo mocno.
  • #11 226102
    hummer
    Poziom 15  
    elektrolity wygladaja zdrowo. czy sie grzeja sprawdze po wymianie odchylania. co do tych radiatoroof, to wyglada na celowe skracanie zywotnosci przez producenta, moze i sie na tym za bardzo nie znam, ale wydaje mi sie, ze temperatury doprowadzajace do oparzen nie sa zbyt zdrowe dla elektroniki. zwlaszcza, ze mooj monitor pracuje w pokoju na poddaszu, gdzie temperatura powietrza siega latem trzydziestu i wiecej stopni (i tak jusz kilka lat).
    dobralem sie do pk, sprawdzam i poprawiam luty. nie wygladaja podejzanie. zobaczymy, co z tego bedzie.
    ze zdieciem bedzie ciezko...
    i jeszcze jedno, jest jakas odpowiedz na moje ostatnie pytanie, czy moze to w ogoole nie ma sensu i niepotrzebnie sie odzywam? :D
  • #12 226118
    hummer
    Poziom 15  
    jeszcze jedno, jezeli chodzi o obraz. nie wiem czy to ma znaczenie, ale osd jest normalne, obraz zaczyna migotac, rozmazuje sie (ale nie traci ostrosci! poprostu miga), traci geometrie, potrafi sie przesunac i zmienic rozmiary (cos jak przy zmianie trybu na taki, ktoory nie byl wczesniej zapamietany przez stery grafiki). wyglada to troche jak kolorowy 'zygzak' rysowany z goory na dool (pomieszane pasma/linie poziome i ukosne). jusz dokladniej opisac chyba nie umem 8)
  • #13 226140
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    sprawdz czy monitor nie zalacza cewki rozmagnesowujacej za kazdym razem gdy zmieniasz tryb - tj wez ja odlacz i potestuj - cewka rozzzmagnesowujaca to petla z drutu na okolo kineskopu - tusz kolo jego frontu, jesli jest taka mala blizej szyjki to jest ona odpowiedzialna za obracanie obrazu (jesli masz takie cos w menu osd)

overclocking monitora... iwatraczki.. a plytke petliera wstawiles? :)
  • #14 226213
    hummer
    Poziom 15  
    tu nie chodzi o rozmagnesowywanie. wszystko jest ok, dopooki sie monitor nie rozgrzeje (kilka do kilkunastu minut), poozniej przy zmianie trybu robi mi cyrki. jak jusz pisalem, wymienilem c4924, jest letni, bo calkowicie zmienilem mu chlodzenie, wiec to jusz nie jest jego wina. nikt jeszcze nic nie napisal o diodzie (FMU-3GU). nie wiem, czy i ja trzeba by wymienic. byla na tym samym radiatorze i miala bardzo cieplo. poczekam do jutra, moze dostane to odchylanie. myslalem tez, zeby wymienic kondensatory na linii zasilania i w poblizu tych tranzystoroof. prosze o opinie.
    ps. wentylatorki to dobry patent, skutecznie zbijaja temp. 8)
    ps2. z tym overclockingiem to przesada. myslalem o tym, zeby zwiekszyc mu odswierzanie poziome z 87kHz do powiedzmy 95-100kHz (im wiecej tym lepiej). chodzi o to, zeby nie pracowal na maksymalnych timingach, zeby mial troche zapasu :twisted:
  • #15 226229
    opelr
    Poziom 29  
    Jak najbardziej należy sprawdzić wszystkie elka które są w pobliżu elementów gorących,jeśli usterka występuje po czasie ,kup zamrażcz i zlokalizuj chłądząc poszczególne elementy, np. m.in. tą diode,ale myśle że będzie dobra,wygląda to na jakieś elko,naprawdę ciężko strzelać ,tak jak mówiełm wymień ten układ,sprawdź metodę na chłodzenie,wymień najlepiej elka przy radiatorach,wtedy można coś pomyśleć.
  • #16 226233
    hummer
    Poziom 15  
    dzieki. sprawdze to i dam znac.
  • #17 226307
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    A w jaki sposob chcesz zwiekszyc mu odswiezanie ?
    Musialbys zmienic program w mikrokontrolerze bo to on wylacza monitor przy zbyt wysokich wartosciach odswierzania.Nie wspomne juz ze nawet gdyby ci sie to udalo to prawdopodobnie padlby bardzo szybko (HOT lub trafo ) -
    im wyzsza czestotliwosc odchylania tym wieksze jest napiecie b+ i tym wiecej wydziela sie w ukladzie energii.
  • #18 226336
    opelr
    Poziom 29  
    0__0 napisał:
    A w jaki sposob chcesz zwiekszyc mu odswiezanie ?
    Musialbys zmienic program w mikrokontrolerze bo to on wylacza monitor przy zbyt wysokich wartosciach odswierzania.Nie wspomne juz ze nawet gdyby ci sie to udalo to prawdopodobnie padlby bardzo szybko (HOT lub trafo ) -
    im wyzsza czestotliwosc odchylania tym wieksze jest napiecie b+ i tym wiecej wydziela sie w ukladzie energii.

Wczytaj się w post,wydaje się że sztucznie nikt nie chce podciągać parametrów,pozatym nie trzeba to dobry monitor i przy 1280 x 1024 jest częstotliwość odświeżania ekranu 85 Hz.
  • #19 226367
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    a tak przy okazji - istnieje jakis sposob aby obnizyc minimalna czestotliwosc odchylania? :) potrzebuje pozbyc sie jednego monitora z biurka...
    (15.65kHz)

mam jakis stary monitor vga mono na ktorym sobie poeksperymentuje - sync jest zrobiony na pll ustawionej na 31 i 35khz i tak sobie gdybam co by ja przestawic... a jak to bedzie w nowszych modelach?

ps. sory ze tak off topic, troche jestem zdesperowany - oba monitory zaklucaja sie na wzajem :<
  • #20 226423
    hummer
    Poziom 15  
    to fakt, montor jest dobry (dlatego go naprawiam :) ), ale 1280x1024 przy 85Hz to juz powyzej specyfikacji (max poziome to 87kHz), maxymalne odswiezanie przy tej rozdzialce to 75Hz, a przeciez nie chodzi o to, zeby monitor pracowal na full. doswiadczenie mnie nauczylo, zeby zostawiac troche zapasu :( .
  • #21 226431
    hummer
    Poziom 15  
    mam cos nowego. w dziale tv znalazlem watek z bardzo podobnymi obiawami, tzn. efekt pily (poziome pasy co kilka cm a miedzy nimi ukosne), oraz efekt windy (wszystko powoli plynie do goory). ponoc jest to brak synchronizacji H i V. mozna w ten sposoob opisac to, co widze na moim ekranie, gdy sie nagrzeje. moze to cos podpowie? :?
  • #22 226869
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    opelr napisał:

Wczytaj się w post,wydaje się że sztucznie nikt nie chce podciągać parametrów,pozatym nie trzeba to dobry monitor i przy 1280 x 1024 jest częstotliwość odświeżania ekranu 85 Hz.

Ja sie wczytalem bo co oznacza "
    ps2. z tym overclockingiem to przesada. myslalem o tym, zeby zwiekszyc mu odswierzanie poziome z 87kHz do powiedzmy 95-100kHz (im wiecej tym lepiej). chodzi o to, zeby nie pracowal na maksymalnych timingach, zeby mial troche zapasu "
  • #23 227251
    Jaro
    Poziom 27  
    Ocena: 52
    Z tymi coolerami przesadzasz chyba, człowiek nie potrafi długo utrzymać czegoś co ma 60 stopni Celsjusza bo odczuwa już intensywne gorąco a dla elemetów z krzemu to jeszcze jak najbardziej normalna temperatura. Wiatraczki które montujesz nie dość że są zbędne to myśle że poważnie zakłócają obraz na monitorze. Osobiście obstawiam usterkę któregoś z kondensatorów elektrolitycznych w zasilaczu lub odchylaniu lub jak to często w Hyundaiach może być w ten sposób uszkodzny procesor.
  • #24 227291
    hummer
    Poziom 15  
    dobra, z tym 'overclockingiem' to wiem juz ze nierealne :oops:
    wiatraczki sa 3: jeden 80mm na ok 4V i dwa male (40mm?) na ok 5/7V, wiec wplywu na obraz nie maja wcale, przynajmniej na moje oko :)
    kupilem dzisiaj kondensatory, ale z odchylaniem musze czekac :evil: ('gosciu ich nie ma'). zabiore sie za to dopiero pod koniec tygodnia, bo mam w srode mature ustna z fizy :( . wielkie dzieki wszystkim za zainteresowanie i pomoc. odezwe sie jak to poskladam, mam nadzieje, ze ruszy... :?
  • #25 227298
    tomek2000
    Poziom 24  
    Ocena: 173
    Też bym stawiał na procesor - Koledzy dobrze radzą. Najtaniej wyjdzie jeśli kupisz sobie zamrażacz i nim zlokalizujesz usterkę. W Hyundaiu najbardziej awaryjne są procesory.
    Odkręć mu tylną obudowę, włącz, by się dobrze nagrzał, wywołaj opisywany efekt (faktycznie wygląda mi to na utratę synchronizacji poziomej i/lub pionowej), psiknij na procesor i zobacz co się będzie działo. Czasami trzeba monitor wyłączyć i włączyć, bo jak źle się ustawi to i oziębienie nie pomoże. Myślę, że nie będziesz miał kłopotów ze zlikalizowaniem tej usterki.
  • #26 227312
    hummer
    Poziom 15  
    duzo moze kosztowac wymiana procesora?
    btw. podejzewam, ze procesor to ten uklad w podstawce z kilkudziesiecioma nuzkami, z napisem "dyna color" i dlugim kodem literowo-cyferkowym? :roll:
    ile kosztuja zamrazacze?
  • #27 244842
    hummer
    Poziom 15  
    no i doopa:( wymienilem odchylanie pionowe, elektrolity w poblizu radiatoroow, wszystko ladnie polutowalem, poskladalem jak nalezy i co? no i biala pozioma linia na srodku ekranu :evil: POMOCY!!!
    moze ktos wie jak sprawdzic czy ten tranzystor tda9302h jest w pozadku?
  • #28 244882
    P DARECKI
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    ten magiczny efekt na ekranie to może być ........... od wentylatorów !! , chyba nie muszę tłumaczyć co wywoła wirujące pole magnetyczne przy odchylaniu !!czyli wyłącz te wentylatorki i dopiero szukaj uszkodzeń
  • #29 244889
    P DARECKI
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    kiedyś w gorący dzień chciałem ochłodzić monitor przy pomocy wentylatora - efekt chłodzenia był dobry tylko obraz tak jakoś dziwnie skakał
  • #30 244918
    hummer
    Poziom 15  
    P DARECKI - czytaj uwaznie...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy monitora Hyundai DeluxScan 7687, który po zmianie rozdzielczości lub częstotliwości odświeżania wyświetla rozmyty, migający i zdeformowany obraz, szczególnie po nagrzaniu się urządzenia. Wcześniej wymieniono tranzystor C4924, który był przegrzewany, a obecnie zastosowano większy radiator i wentylatory chłodzące, jednak problem nadal występuje. Podejrzewane przyczyny to zimne luty na płytce kineskopu (PK), uszkodzone kondensatory elektrolityczne w zasilaniu i odchylaniu, problemy z procesorem sterującym (często awaryjny w monitorach Hyundai), a także ewentualne uszkodzenia układu odchylania pionowego TDA9302H, który mógł ulec uszkodzeniu wskutek zwarcia. Wskazano na konieczność sprawdzenia napięć na trafopowielaczu (trafo WN), kondensatorów w pobliżu radiatorów oraz eliminacji zakłóceń elektromagnetycznych generowanych przez wentylatory chłodzące. Zasugerowano użycie zamrażacza do lokalizacji usterki poprzez chłodzenie poszczególnych elementów, zwłaszcza procesora. Próby podniesienia częstotliwości odświeżania poziomego powyżej 87 kHz uznano za niepraktyczne i ryzykowne dla sprzętu. Obraz zniekształcony przypomina brak synchronizacji sygnałów poziomego i pionowego odchylania. Wymiana elementów i poprawa lutów nie przyniosły pełnej poprawy, a pojawiła się dodatkowo biała pozioma linia na ekranie. Zalecane jest dalsze testowanie i diagnostyka układów odchylania i procesora, z uwzględnieniem możliwych uszkodzeń spowodowanych zwarciami oraz kontrola elementów pasywnych i półprzewodnikowych w obwodach odchylania i zasilania.
REKLAMA